Démon v masce. Věděl jsem, kam penalty půjdou, říká Grabara. A opřel se do fanoušků Sparty

16.08.2023, 18:04
Aktuality

Při tažení Manchesteru City za triumfem v minulé sezoně Ligy mistrů to byl on, kdo proti pozdějším vítězům vysoce prestižní klubové trofeje podal nejsrdnatější výkon. Nejenže od nich polský brankář Kamil Grabara (24) neinkasoval gól a přerušil jejich sérii 23 zápasů se vstřelenou brankou, ale ještě navrch zlikvidoval Mahrezovi penaltu. Další památný zápas odchytal Grabara v úterý na Letné a není divu, že kolem něj krouží Bayern Mnichov.

V odvetě 3. předkola Ligy mistrů proti Spartě byl od samého začátku v jednom kole. Jen střel přímo na branku napočítali statistikové 15. Celých 80 minut odolával, než po Birmančevičově pokusu kapituloval. "Podle mě je to gólman světové třídy," prohlásil po postupu Kodaně její obránce Nicolai Boilesen.

Grabara nosí od loňského července ochrannou masku, jež mu chrání operovaný obličej. Protihráč z Aalborgu mu do něj v souboji udeřil hlavou, poranil mu oko a zlomil nos. Přesto se gólman na trávníku neohroženě vrhá do všeho. Bylo to tak i na Letné. A když po dvou hodinách intenzivní zápas skončil, přišly penalty a jeho chvíle.

Vytáhl svůj domácí úkol - v deskách měl na papírech rozkreslené všechny možné střelce Sparty a místo, kam nejčastěji zahrávají pokutové kopy. Nepřehlédnutelné poznámky si vzal s sebou k brance a ve chvíli, kdy čelil penaltě sparťan Vindahl, chystal se s jejich pomocí na dalšího protivníka. "Věděl jsem, kam budou mířit. Věřil jsem si. Je to o dost jednodušší, než si lidé myslí," vykládal potom hrdina vyrovnaného dvojzápasu.

Dal si za cíl zneškodnit aspoň dvě penalty, což se mu povedlo. Ladislav Krejčí tu svou napálil do břevna, Asger Sörensen pak volil obvyklou ránu doprostřed. Tam na ni čekal Grabara, který se při jeho pokusu ani nehnul. "Nicméně si vyčítám, že jsem měl mít tři. Na jednu jsem si sáhl," vykládá o Kairinenově penaltě, za níž skočil - přesně podle svých poznámek - ke své levé tyči a málem ji lapil.

Kdo by čekal, že si své know how bude střežit jako oko v hlavě, mýlil by se. Grabara se po zápase vrhl do víru oslav a průhledné desky s diagramy sparťanských penalt nechal ležet na trávníku. Staly se tak majetkem polského fanouška, který je ofotil a pověsil na sociální sítě. "Když hráči Kodaně odešli do šaten a nikdo se pro poznámky nevracel, poprosil jsem podavače míčů, zda by mi je nepřinesl," vysvětlil pro Livesport Zprávy Szczepan Janus, nový majitel cenného materiálu.

Však už také přes Twitter nabídl Grabarovi, že mu ho vrátí - výměnou za dres. A přes největší sportovní polský Youtube kanál se mu omlouval, že odkryl veřejnosti jeho tajemství. "Snad se nezlobí," usmál se fanoušek, který nakonec dal úlovek do dražby a výtěžek pošle na charitu.

Jeho krajan má ve skutečnosti pifku na někoho úplně jiného. Svými skvělými zákroky a především neustálým zdržováním při výkopech proti sobě popudil prchlivější část sparťanského publika. Ta na něj nejdřív pískala, potom po něm začala házet nejrůznější předměty. "Trefilo mě snad tisíc zapalovačů, dokonce i klobása. Fajn. Vážím si soupeřových fanoušků, i když se chovají jako vesničtí burani," citovala dánská média Grabaru, jenž si svou frustraci vylil euforickou a provokativní oslavou před zklamanými příznivci Sparty. "Patří jim to," ucedil Polák.

V posledním kole kvalifikace o Ligu mistrů narazí Kodaň na jeho krajany z Rakówu Čenstochová, ovšem jestli u toho bude i on, není jasné. Vzhledem ke zranění jedničky Manuela Neuera, jenž se stále zotavuje ze zlomeniny nohy, se o něj totiž vážně zajímá Bayern Mnichov, dokonce prý proběhly úvodní rozhovory. Grabara, který se jako mladý talent před lety neprosadil v Liverpoolu, si na Letné možná řekl o angažmá snů...

Autor: Livesport.cz / Pavel Křiklan, Svend Frandsen

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Že tim vyjádřením spíš možná urazil lidi co žijí na vesnicích, to už mu asi nedošlo taky buran, akorát možná z města

Reagovat
Seydou Doumbia

Se divím že golman Sparty za žlutou kartu nezahodil tu láhev s tahákem...koule na to aby mu dal redku by neměl

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
papanegra

Takovýhle papír v ruce by měl mít každý golman v ruce, když jde na penalty.. Bylo vidět, že to působí na střelce, které to může rozhodit a snažit se kopnout penaltu jinak než obvykle a pak dopadnou jako Krejčí..

Asi jediná věc, ve které byla Kodaň lépe připravena a vyplatilo se jim to..

Reagovat
FC Porto FC

Krejčí nedal penaltu jen proto že měl smůlu, když kope penalty pod břevno tak prostě 1 z 10 prostě někdy nedá

Reagovat
Lemond Laws

smůla

Reagovat
dave30

Já ten papír také vidím jako psychologický tah. Mnozí to ale vidí jinak...

Reagovat
El Cid z City

Hmm, tak to Sörensen teda podělal, ne že ji nedal,ale pokud všechny kopal doprostřed a teď znovu, navíc když gólman předtím šel pokaždý k tyči, je blbost...

Reagovat
FC Porto FC

Ten jeho ksicht mě tak vytáčí

Reagovat
kattos

Už vím proč má tu masku

Zachytal parádně

Reagovat
zorz767

Proto nosí masku. Každej dřív měl chuť dát si ránu.

Reagovat
_Blind_

Proč nosí masku otázka věru pí..vská,

protože pod ní vypadá jak Zuzana Bydžovská.

Hnusný lidi to maj těžší,

některý jdou na plastiku, některý se věší.

Reagovat
ratusek

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Harley111

No vidíš Grabaro , seděl jsem vedle toho vašeho kotle a větší dobytky a burany jsem snad neviděl. Po golech Kodaně tam ty prasata házeli kelímky s pivama do sektorů spartanů + světlice která dopadla těsně vedle čtvrtého rozhodčího na půlce byla vystřelená od těch dánských prasat , hlavně že hlasatel neustále buzeroval spartanský fans ať nic nehází na hřiště. Grabaro příště si nejdřív zameť před svým prahem, než budeš kázat vodu ostatním.

Reagovat
Harley111

Ještě by mě zajímalo , jak Grabara přišel na nějakej tahák s penaltama, když poslední dva roky nekope nikdo jinej než Krejčí. Nevím jestli chtěl zamachrovat před novinářema, ale pobavil.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná bral v potaz i penalty, které ti hráči kopali před více než dvěma lety...

Reagovat
Harley111

Reagovat
inferno08

Přemýšlej trošku. Na tréninku se ty penalty kopou. Sparta má realizak z Dánska a hrajou s Kodaní... Mají v týmu špiona.

Reagovat
San Iker

Pohár s Libercem?

Reagovat
Lemond Laws

Hlavně to nedělal Grabara, ale nějaký trenér golmanů nebo jejich videoanalytik

Lidi trochu přemýšlejte tvl. Myslíte, že ten golman po večerech hledá penalty na youtube a graficky si to zpracuje?

Reagovat
dave30

Já myslím, že je úplně jedno, kdo to zpracoval. Ale věř mi, že i mezi hráči (nejen brankáři) je dost "bláznů", kteří si dělají domácí přípravy na příštího soupeře. Dnes už není žádný problém dostat se k podrobným statistikám ze zápasů...

Reagovat
Lemond Laws

To nerozporuju, ale je to odpověď na to že něko píše, kde Grabara vzal informace o spartanech

Reagovat
dave30

Já myslím, že Harleyovi ani tak nešlo o to, jak se tyto informace zjišťují, ale jak to, že tam měl těch střelců tolik (když přece ve Spartě kope penalty pouze Krejčí). Asi mu nedošlo, že i Sparta někdy absolvovala nějaký penaltový rozstřel (ale to jsem se divil i já )...

Reagovat
El Cid z City

Nemusí to být jen pentle v dresu Sparty přeci...

Reagovat
dave30

Samozřejmě

Reagovat
Harley111

Domácí příprava je supr , ale vycházet z toho , že někdo před pěti lety kopnul penaltu doprostřed je k smíchu a není to relevantní a to pochybuju , že např. Sorensen vůbec nějakou penaltu za posledních pět let kopal, to samý Laci i Kairinen. Jedinej koho si mohl relevantně nastudovat ,aby to dávalo nějaký smysl byl Krejčí, u kterýho si musel bejt jistej že to pošle pod břevno a nebude mít stejně šanci, bohužel tentokrát bylo břevno proti. Spíš bych se přikláněl , že to byla nějaká psychologická hra od něj.

Reagovat
Skleepy

Zrovna Kairinen a Sörensen kopali penalty na jaře v MOL Cupu proti Liberci, fandíš určitě Spartě?

Reagovat
zorz767

Penalty jsou tvrdá lekce. Je to jediná věc, kde Sparta neměla pokoru, a vymstilo se to. Máslo na hlavě má i Priske, který před zápasem říkal, že penalty nám jdou. Vindahl - škoda mluvit. Ale nic hoši, nevadí, budem bojovat dál.

Reagovat
Rudnevs

Skvelý gólman ale vzdy mi prišiel ako idiot

Reagovat
dave30

Já myslím, že ten papír nepotřeboval. Kolik hráčů Sparty v posledních letech kopalo penaltu? 3, možná 4? Ty si mohl zapamatovat. Ale i kdyby ten papír měl naprosto čistý, tak jako psychologický faktor výborné. Hráči soupeře nemůžou vědět, co tam má o nich zjištěného a začnou přemýšlet a zbytečně vymýšlet.

Reagovat
kilobyte

Co by tam asi měl? Prostě místa kam to v minulosti kopli.

Reagovat
dave30

Nechci se dohadovat, ale tentokrát jsi asi opravdu nepochopil, co jsem tím chtěl říci...

Reagovat
kilobyte

Vím, že jsi psal o psychologickém faktoru a že by teoreticky na tom papíře nemusel mít nic.

Jenže jediná věc kterou tam mohl mít, je prostě umístění posledních penalt. Takže soupeři moc dobře věděli, co tam má. A naopak z toho mohli vyčíst, kam skočí.

Reagovat
dave30

Samozřejmě, že tam měl poznámky o střelcích. Jde mi o to, že těch střelců PK na straně Sparty určitě nebylo tolik, aby si to nezapamatoval. Takže ten papír tam měl zřejmě i proto, aby to soupeř viděl. Protože v ten okamžik to hráči začne v hlavě šrotovat. On mě má načteného, ví kam kopu. A teď otázka? Půjde na to místo, kam kopu, nebo bude předpokládat, že to změním? A tam přesně je chtěli dostat. Je to ale pouze můj názor. Mohlo to být úplně jinak.

Reagovat
ratusek

Věděl kam půjdou, aha. Proto u Krejčího skočil na druhou stranu

Za tyhle debilní kecy doufám, že ty chuje vyřadí Rakow

Reagovat
inferno08

Věděl, že půjde do břevna, tak mohl skákat kam chtěl.

Reagovat
Rudnevs

Kodaň neni nesympatický tím. Len tento magor. Viď jeho reakcia na Ryana na MS (najdite si to v starych ef článkoch).

Reagovat
Lemond Laws

Viděl si ten papír? Vždyt u Krejčího bylo, že asi z 10 penalt jich 8 kopnul po brankařově pravé ruce, tak tam skočil..... Co měl dělat jinýho

Jinak, že to je nesympatický buran, to souhlasim

Reagovat
ratusek

Ano věděl, že to tam Krejčí kopne a ten to přitom kopl na opačnou stranu.

Reagovat
Lemond Laws

No...a třeba z toho důvodu to nedal. Měl v hlavě to dát jako vždy po své noze a pak viděl ten papír a začal špekulovat.

Golman přece skočil, kam mu statistika řikala.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně tak v téch poznámkách má Laciho, kterej mu to kopnul téměř do stejného místa, co měl na taháku, a stejně letěl k pravé tyči.

Ale jak tu píší jiní - mohlo to zapůsobit na střelce, to jo.

Reagovat
ratusek

Reagovat
dave30

Ať si říká kdo chce co chce, tak na hráče ten papír nutně musel zapůsobit (proto jsem psal, že mohl být ten papír klidně čistý...). Hraješ o stovky milionů pro klub. Již toto rozhodí drtivou většinu hráčů. A potom ještě vidíš, že brankář má papírek s poznámkami o střelcích...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
MiraM

A teď jsem zvědav kdo dostane zákaz na stadion za ty vhozené předměty, jak o tom furt pan Kasík zpívá ...

Reagovat
ACSeRw!n

debilku

Reagovat
smazaný uživatel

Už za to Kodaň dostala pokutu 21k €, snad tě to uspokojilo.

Reagovat
Neri04

Noo, nevim. Urazet spartanske fanousky, zatimco jejich fanousci po golu jedou pyro az na stridacku Sparty... A zcela uprimne, nevim, co cekal, kdyz je sam provokoval, prijde tohle trochu scestne...

Reagovat
Lemond Laws

Jak nemohl dostat za celý zápas žlutou kartu, to nechopim tvl

Hlavně, že se dbá na všechny píčoviny, nastavení atd. Ale že prozdržuje 15 minut je každýmu jedno

Reagovat
dave30

Jj, na jedné straně se vyžaduje ofsajdlajna, která má odhalit centimetrové porušení pravidel (já jsem dlouhodobě proti, protože jestliže rozhodčí u monitoru není schopen bez této lajny ze zpomaleného záběru rozeznat ofsajd, tak to přece není hrubá chyba pomezního...), na druhé straně třeba tato lhostejnost (zdržování obecně, nejen gólmanů)...

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodčí ale zase slušně nastavoval.

Reagovat
Harley111

Jj každou píčovinu kontrolujou, každej centimetr při ofsajdu a pak v prodloužení nastaví ke dvěma minutám dalších 40 aniž by pro to měl jakýkoli důvod+ kdyby se jo mělo jít podle pravidel tak gol neuznají pro špatně hozenej aut, kdy hráč Kodaně přešlápl čáru, za mě úplně stejný jako když hlídaj u brankáře postavení při penaltě.

Reagovat
Harley111

samozřejmě 40vteřin

Reagovat
ratusek

jo taky jsem si myslel, že přešlápl lajnu při autu

Reagovat
smazaný uživatel

Grabara neskutečně čaroval a určitě přispěl k tomu, že to byl jeden z nejlepších fotbalů co jsem kdy viděl.

Reagovat
ACSeRw!n

libilo se mi jak nas provokoval, melo to stavu a toho naseho joudu v brane pri penaltach uplne prejel

Reagovat
dave30

Ano, i toto může být pohled fanouška soupeře. Za mě

Reagovat
Vinci

Nakonec celkem sympaticky vyjádření

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele