CO ŘEKLI NA POHÁROVÝ LOS?

28.08.2005, 01:03
Aktuality
Čtyři čeští zástupci budou v sezoně 2005/2006 hrát v evropských pohárech a všichni už znají své soupeře. Sparta se v Lize mistrů utká s Arsenalem, Ajaxem a Thunem, na Slavii čeká Cork City, Teplice se poměří s Espaynolem Barcelona a Baník s Heerenveenem. Jaké byly reakce na čtvrteční a páteční los?


Sparta v Lize mistrů vyzve londýnský velkoklub Arsenal včele s ostrostřelcem Thierrym Henrym, nizozemský Ajax Amsterdam s legionáři Grygerou a Galáskem a neznámý švýcarský klub FC Thun. A co říkají na tuto skupinu samotní aktéři či zástupci klubů?

"Víme, že to nebude jednoduché, skupina je nebezpečná," říká viceprezident Arsenalu David Dein. Kurl Weder, prezident Thunu, který v přípravě Spartu porazil 2:1, tvrdí, že před jeho klubem stojí velká výzva.

A jak to vidí záložník Ajaxu, Čech Tomáš Galásek? "Lidi z klubu jsou s losem spokojeni. Ale já to tak nevidím, na Spartu nemám zrovna dobré vzpomínky. Proti Spartě jsem hrál Ligu mistrů s Tilburgem a dostali jsem v obou zápasech po čtyřech gólech a navíc když si vzpomenu jak vyřídili Feyenoord... Proti nizozemským mužstvům jim to jde a to hlavně doma."

To Sparta má v čele s koučem Hřebíkem jasné ambice. "Ambice se ani po losu nemění. Chceme postoupit do další fáze Ligy mistrů! Pokud by se nám to nepodařilo, tak chceme skončit třetí a jít do Poháru UEFA."

Co na to říkají hráči Sparty? "Los nám celkem přál. Arsenal je jasným favoritem naší skupiny, mezi dalšími soupeři to bude otevřené. Šance na postup určitě máme, popereme se o něj. Osobně jsem chtěl Manchester, Benfiku a Villarreal, ale zklamaný určitě nejsem," říká kapitán Karel Poborský.

"Myslím, že los k nám byl oproti loňskému roku přívětivější. Na papíře to vypadá docela dobře, ale my se budeme muset hlavně předvést na hřišti. Z historického hlediska bychom měli postoupit, vždycky se nám to dařilo v dvouletých periodách," tvrdí gólman letenských, Jaromír Blažek.


V osudí pátečního losu prvního kola Poháru UEFA byli tři čeští zástupci: poražený účastník 3. předkola LM a vicemistr ligy pražská Slavia, dále FK Teplice, třetí z minulé ligové sezóny a postupující z předkola přes Minsk, a vítěz Poháru ČMFS Baník Ostrava, který byl do prvního kola přímo nasazen.

Fotbalisté Slavie se svého soupeře dověděli z českých týmů jako první. Los jim mohl přidělit tři týmy z východu (Levski Sofia, Dinamo Bukurešť nebo Metalurg Doněck) nebo z pohledu cestování a atraktivity příjemnější FC Kodaň nebo Cork City. Nakonec vyšla ta nejpřijatelnější varianta, irský Cork City. Slávisté se s tímto týmem utkají znovu po devíti letech, v Poháru UEFA v roce 1994 vyhráli doma 2:0 a v Irsku 4:0.

"Já jsem hrál proti irským týmům jen na juniorské úrovni, je to důrazný fotbal, bude určitě hodně soubojů. Budeme si muset doma vytvořit dobrý náskok do odvety a jet do Irska klidnější. Je to pro nás určitě dobrá šance zahrát si pak ve skupině s dalšími atraktivními týmy. Soupeře nepodceníme," řekl k losu Marek Suchý.

"Po tréninku jsme si řekli, že to není špatný soupeř. Na druhou stranu vůbec neznáme jejich sílu. V tom to může být zrádné," řekl obránce Miroslav Holeňák. A ani kouč Slavie Karel Jarolím nehodlá soupeře podcenit: "V žádném případě soupeře nepodceňujeme, vyřadili silné Švédy. Ale z možných variant je to nejpřijatelnější tým. Nechtěli jsme na východ a to se splnilo," řekl.


Stejně jako u Slavie, tak i v Ostravě mohla vládnout se soupeřem pro 1. kolo Poháru UEFA spokojenost. Místo římského AS, Partizanu Bělehrad, Besiktase Istanbul nebo belgického Genku dostali Baníkovci nejpřijatelnějšího soupeře - nizozemský Hereenveen. Hráči si oddechli, že jim los nepřisoudil ani jednoho z dvojice Besiktas, Partizan.

"Podle všech zpráv, které o soupeři mám, jde o silného protivníka, nedávno v lize porazil Kerkrade 5:4 a je tedy jasné, že to bude obtížná konfrontace. Mohli jsme dostat možná silnější a určitě věhlasnější týmy, mám pocit, že jde o vcelku přijatelný los. Navíc mohou za námi vyrazit i naši fanoušci, není to tak daleko, aby se do Heerenveenu nedalo jet autem či autobusem. Protože holandskou ligu často sleduji, vím, že jde o starší zkušený tým, se kterým se poměří náš velmi mladý celek. Po našem zápase v Brně se chci jet do Heerenveenu osobně podívat, abych viděl mužstvo v akci. Myslím, že šance v tuto chvíli jsou 50:50," říká zkušený kouč Baníku Josef Jarabinský.

"Hlavně, že to nebyl Besiktas nebo Partizan Bělehrad. Na obou stadionech jsme už hráli a je to tam hodně bouřlivé. Hereenveen je přijatelný soupeř, ale bral bych i Genk," říká ostravský hráč Martin Čížek. A i představenstvo bylo s losem spokojeno. "Tentokrát snad budeme i před odvetou ve hře," usmál se předseda představenstva Jakub Kahoun a všichni víme, na co narážel...


To v Teplicích už tak přijatelného soupeře nedostali. Mají nejtěžší los z českých týmů v Poháru UEFA, pátý tým minulého ročníku Primera Divison Espanyol Barcelona. Hned po losu se Teplice smířily s tím, že budou v tomto dvojzápase outsiderem, ale předem nic vzdávat nehodlají.

"Chtělo by to uhrát dobrý výsledek v prvním domácím zápase," přeje si Pavel Verbíř, který se na souboje se silným protivníkem moc těší. "Fotbal hrajeme právě proto, abychom si takové zápasy mohli zahrát." Ale Teplice neměly moc z čeho vybírat - mimo Espanyol mohly ještě dostat Monako, Austrii Vídeň, Herthu Berlín nebo Bröndby Kodaň.

Teplice se proti favoritovi navíc můžou inspirovat svojí jízdou Pohárem UEFA ze sezóny 2003/2004, kdy jako outsider vyřadili Kaiserslautern a Feyenoord Rotterdam a poté ještě doma porazili skotský velkoklub Celtic Glasgow. "Nemáme co ztratit, s Espanyolem můžeme jen a jen získat. V prvním kole jsem si přál někoho, kdo bude trochu hratelnější. Ale i teď budeme chtít uhrát co nejvíc a uvidíme, co z toho na konci vyleze. Pokud bychom přes Espanyol nepostoupili, aspoň nám lidi nebudou nic vyčítat," říká stoper Tomáš Hunal.

I spoluhráči si přáli jiného soupeře. Například Karel Rada chtěl jednoho z dvojice Austria Vídeň, Bröndby Kodaň. "S Espanyolem se pokusíme o takový malý zázrak," podotkl zkušený stoper. Trenér Vlastislav Mareček už svůj cíl splnil, chtěl se dostat přes běloruský MTZ RIPO Minsk. "Dnes jsme si už při losu příliš vybírat nemohli. Popasovat se s Espanyolem znamená získání dalších velmi cenných zkušeností. Pro všechny hráče je to hlavně velká odměna. Také pro diváky to bude svátek, doufám, že přijde plný dům," řekl teplický kouč.


V Poháru UEFA všechny české kluby začínají na domácích stadionech a nám už zbývá jen jediné - držet palce a pokud možno je přijít podpořit přímo na stadion. Velkou podporu bude potřebovat i jediný český zástupce v Lize Mistrů, Sparta. Budeme všem přát co nejlepší výsledky...

Autor: Adam Ivanka

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Forest a Jaraba hodnotí šance jako 50 na 50 ??? - To by mě zajímalo co říkali holandští pozorovatelé na zápas s bolkou? - Ty nás asi strašně podcení, takže možná by se dal i ubojovat postup

Reagovat
smazaný uživatel

neorganizuje už někdo sbírku "Zachraňte baník" ?

Reagovat
smazaný uživatel

Papadopulos se k tomu vyjádřil, že je dobře, že začínají doma, protože aspoň nalákají diváky, což se jim loni nepodařilo, když začínali venku a přvezli si debakl. Porážka s Boleslaví a jen 1 výhra ze 4 zápasů určitě ty diváky přiláká...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele