Český klubový fotbal bude mít jediný tým ve skupině po 5 letech

16.08.2019, 12:58
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (78)

Přidat komentář
ratusek

Proč je klíčové, abysme měli 5 týmů? Když minimálně ten jeden si to jde zkusit.

Slavia, Plzeň a Sparta plus jeden do počtu. Otázkou je, zda se Plzeň udrží a Sparta začne zase fungovat

Reagovat
Error

"Pokud by tuzemský fotbal z elitní patnáctky vypadl, přišel by o jednu pozici v Lize mistrů a kromě šampiona by všechny týmy musely do 2. předkola Evropské ligy"

Reagovat
ratusek

No a to vadí?

Reagovat
Error

Ano, a ptas se na picovinu. Nejde o to, ze nemame paty kvalitni klub, jde o to, v jake soutezi a na jake urovni predkol zacinaji ti prvni dva/tri jakztakz kvalitni. A to jde ruku v ruce s poctem ceskych ucastniku.

Reagovat
ratusek

Tak ti kvalitní 2.předkolo proti zoufalcům musí zvládat. 2 týmy na LM stejně nemáme

Reagovat
Error

A bez zkouseni a s timto pristupem ani mit nebudeme.

Reagovat
smazaný uživatel

ano jako to zvládl třeba Jablonec, kterej si k tomu ještě vypůjčil vládní speciál, aby neudělal ostudu

Reagovat
smazaný uživatel

A když to zvládnou a bude víc bodů, tak se stejně pak do první 15 dostaneme, takže nemá důvod záměrně padat níž.

Reagovat
ratusek

To je pravda, je to začarovaný kruh, ale 4 týmy jsou optimální. V našich podmínkách je více dlouhodobě neudržitelné. Navíc jak UEFA furt vymýšlí cipoviny s těma soutěžema, tak do LM se dostanou týmy asi do 10.místa koeficientu

Reagovat
wyqinac

ja bych bral, abysme o to misto prisli, aspon by se zrusila nadstavba

Reagovat
ratusek

Reagovat
F.Torres

Rovnou to muzem zavrit aneb prvni koment a hned perla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
lampas

Od sezony 21/22, jdou kromě mistrů, všechny týmy z ligových soutěží od 16. místa v koeficientu níž do EL2. Je pravděpodobné, že tahle soutěž bude mít ještě nižší prestiž jak současná EL a peníze tam budou skoro až spíš symbolické. V případě, že bychom byli v TOP 15, tak máme dva zástupce v LM (vypadnutý z kvalifikace jdou do kvalifikace o EL1) a hlavně vítěz poháru má taky šanci jít do kvalifikace EL1, díky tomu bychom mohli mít v LM/EL1 až tři zástupce (které máme, jak jsi zmínil). Pokud bychom byli 16. a níž, tak můžeme mít v LM/EL1 maximálně jen jednoho zástupce, což bude ztráta prestiže a hlavně peněz.

Reagovat
Zaschrona

EL2 by měla být finančně na úrovni současné EL. EL1 někde mezi LM a EL2. Alespoň takový byl plán.

Reagovat
oli9

poslední roky jsme byli rozmlsaní....na Evropu mají u nás 3 kluby ..

Reagovat
exse

Sparta nemít ve vedení absolutní diletanty, tak na ni maj taky.

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, ten Kretinsky ten gol neda ani z deseti sanci a Kotalik mu neda jedinou presnou prihravku.....

Reagovat
wyqinac

tak v tom pripade by ale bylo fajn, aby tu Evropu ty 3 kluby hrali, ne?

Reagovat
oli9

vzdyt ted 4 roky po sobě jo.... ted se to blbě sešlo..Neforma týml, nejtežší losy... bohužel

Reagovat
exse

Slabší sezóna a lehkej pokles v žebříčku byl asi jen otázkou času. Je nereálné, abychom se stabilně drželi nad ligama, které mají násobně lepší finanční podmínky.

Každopádně letos nás to možná nebude muset tak moc mrzet. 11. místo bychom neudělali ani se 3 týmama ve skupinách a udržení 15. je pořád poměrně reálné. Slavia určitě něco přidá a dá se počítat že skončíme s 27+ bodama. Dánsko a Kypr tak udržíme za náma, Řecko se přes nás pravděpodobně dostane, ale pak už tam nikdo moc reálným ohrožením není.

Velkej problém nastane v příští a následujících sezónách, kde nás tenhle slabej ročník bude hodně bolet.

Reagovat
martin1

Je výhodou, že většina přišla o minimálně 2 týmy. Jak říkáš jedině Řecko má šanci se před nás dostat, záleží zda budou mít 3 týmy ve skupinách.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápem ako mohli kluby z Andorry, Faerských ostrovov či Gibraltaru v tejto sezóne získať v pohároch viac bodov ako české celky? Z Gibraltaru jedine St Joseph's FC vyradili v kvalifikácii EL kosovskú Prištinu, v 1. predkole sa potom so skóre 0:10 porúčali s Glasgow Rangers. Lincoln prehral všetky tri pohárové zápasy s kosovským a arménskym súperom a Europa FC prešla v kvalifikácii cez súpera z Andorry, v prvom predkola potom doma prekvapivo remizovala s Legiou Varšava aby jej následne vonku podľahla 0:3. Tie výsledky akože v sumáre hodili viac bodov, než to čo v pohároch uhrali českí zástupcovia (víťazstvo v predĺžení nad Antverpami, remíza s Trabzonsporom, Olympiakosom Pireus, Steauou, vyradenie kazašského súpera v 2. predkole...). To podľa akého vzorca či koeficientu počítajú?

Reagovat
martin1

Protože už od 1. (0. u LM) se za výhru dostává 1 b, za remízu 0.5 b. Navíc dělí 2/3/4, takže se takhle dá nahrabat celkem dost, když začínáš v 1. předkole a dojdeš aspon do 3. U zmiňovaných stačí jen pár bodů, protože českých 0.9 není nic(Kosovu stačí třeba 2 výhry, Gibraltaru 3 výhry)

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že sa neberie v úvahu aj pohárový ranking danej krajiny. Víťazstvo nad súperom z Andorry či Kosova predsa nemôže hodiť viac bodov než remíza s celkom z belgickej, tureckej či gréckej ligy, to nie je nastavené úplne objektívne ale budiž

Reagovat
widlak

Tak třeba ten Gibraltar:

Lincoln Red Imps (0-0-1) - 0 bodů

Europa FC (1-1-2) - 1,5 bodu

St Joseph's FC (1-1-2) - 1,5 bodu (je úplně jedno, kolik pak dostali od Rangers)

Celkem 3 body děleno třemi kluby. Výsledný letošní koeficient mají 1 rovná.

Česko má 0,9 - to už si jistě spočítáš sám

Reagovat
Papra

spíš je vtipný, jak z toho všichni dělaj senzaci, přitom to tak je každej rok, protože týmy z andory, malty, atd začínaj od prvních předkola zatím co týmy z 15. a lepčí pozice začínají většinou až ve 3. předkolech.

A taky už jsem se nikde nedočet, že třeba takový Švýcarsko je na tom ještě hůř než my (0,6)

Reagovat
smazaný uživatel

Ja neviem, mne sa to nezdá, že by ten rankingový prepočet fungoval tak, že body z predkôl a víťazstvá nad mužstvami z banánových líg majú rovnakú hodnotu ako body získané v skupinovej fáze s prestížnymi mužstvami. Napríklad pohárovej sezóne 2018/2019 zaznamenali slovenskí zástupcovia 14 víťazstiev, 11 remíz a 7 prehier, pričom porazili kluby ako Feyenoord, Anderlecht, Fenerbahce, Legia Varšava či Rapid Viedeň, pripísali sme si však len 5,125 bodov a v rankingu preskočili jedine tak Lichetenštajnsko a Slovinsko

Reagovat
Kostomlat

No, letošní pohárové léto je ovlivněno několika faktory:

1) Los - nebudeme si nic nalhávat, nejsme takoví bouráci, abychom to válcovali na potkání. Sparta dostala objektivně velice silného soupeře, Plzeň, vzhledem ke svým pohárovým výsledkům z minulých sezon taktéž mohla z losu vyjít s lepší variantou.

2) v souvislosti s bodem 1) je třeba zmínit rozdělení předkol na mistrovskou a nemistrovskou, čímž dostali výhodu mistři svých zemí oproti nemistrům, kteří se musejí utkávat s těžšími soupeři. Proto je např. Možné, že se ve třetím předkole utká Sparta vs. Trabzonspor nebo ve čtvrtém předkole Espanyol vs. Spartak Moskva, zatímco hned vedle nich v mistrovské části kvalifiakce svítí dvojice typu Ararat Armenia - Dudelange. Rozdělením na mistrovskou a nemistrovskou část získal český mistr výhodu v kvalifikaci LM, ale pro zbylé české kluby se stala strastiplnější cesta předkoly EL.

3) Špatná aktuální forma - Sparta není v pohodě, Jablonec nebyl v provozní teplotě, Boleslav nepřekročila svůj stín, Plzeň mi někdy přijde, že bojuje více sama se sebou, než se soupeři (to platí i pro Spartu). Určitě je třeba přiznat, že základním faktorem neúspěchu českých klubů je špatná aktuální forma. A to ještě nevíme, jak se oproti loňsku zlepšila / nebo zhoršila ? Slavia.

4) Nový formát ligy - souvisí s předchozím bodem. Letní pauza českých týmů byla velice krátká. Za povšimnutí stojí, že belgická a rakouská liga, s nimiž bychom se rádi měřili, začínají poslední víkend v červenci / první s srpnu. I ta rakouská liga začala tuším týden po nás. Osobně bych letní pauzu alespoň o 2 týdny prodloužil, tím spíše, že když držíme elitní TOP15 evropských koeficientů a vstupujeme do předkol až ve druhé polovině července, není důvod začínat ligu 5.7. Optimum je dle mého názoru kolem 15.-20.7.

5) Formát ligy - souvisí podle mě s body 3 a 4. Nemá cenu si nalhávat, že je česká liga kvalitní. Není. Kvalitních hráčů ubývá a i týmy, které mají peníze, horko těžko shánějí posily. Osobně bych zúžil ligu na 12 týmů, odehrál klasicky každý s každým dvakrát (22 kol) a potom ligu rozdělil na první šestici, která by hrála o titul a o poháry a druhou šestici, která by hrála o záchranu. Opět každý s každým (dalších 10 kol, celkem 32 kol). K tomu bych národnímu poháru vyhradil jeden nebo dva víkendy. Myslím, že by zápasů mírně přibylo oproti klasickému systému, ale zase ne o tolik, aby toho bylo tolik, jako aktuálně. Druhou ligu bych ponechal ve stávajícím formátu. Je třeba kvalitu ,,zahustit", hlavně v době, kdy se snižuje základna.

Reagovat
Kostomlat

* pardon, nizozemská liga začíná první týden v srpnu, rakouská tuším 1-2 týdny po nás.

Reagovat
Kostomlat

a potom ještě bod 6), tak trochu po čarou , který souvisí se všemi předchozími body, a sice, zda jsme schopni dlouhodobě vygenerovat alespoň 3 kluby, schopné hrát v pohárech důstojnou roli. Letos tomu tak není, což není dobrá vizitka českého klubového fotbalu. Zřejmě se v klubech nepracuje kvalitně. Úpadek Liberce, neschopnost MB, nedávné potíže Baníku, manýry ožralých milionářů ve Spartě, snad jen ta Plzeň je v dlouhodobém horizontu jakousi naší stálicí. Ale to nemusí trvat věčně. Ani boom ve Slavii - přiznejme si to na rovinu, do značné míry je způsoben čínskými penězi a know-how dvojice Trpiš-Nezmar. Závislost na nich je pro Slavii, řekl bych, až riziková. Ale všechna čest k tomu, co za rok a půl ve Slavii dokázali. Teď už tomu chybí jen třešinka v podobě LM.

Reagovat
naheCZ

Já bych řekl, že jsme schopni ty 3 týmy udržet. Slavia, Sparta i Plzeň na to prostě mají. Plzeň postoupit mohla v pohodě dál, ale mizerná koncovka je vyřadila. Sparta nemít místo obrany trhací kalendář, tak mohla v pohodě jít dál taky.

Reagovat
Kostomlat

no, jednou se to nepovést může. Ale tři roky po sobě už nejsou náhoda.

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou kecy, Trabzonspor byl na Letny nerozehranej, otresnej a .ěl dostat bůra.Antwerpy v Plzni totéž....Pokud nejsou schopni dotahnout takovy zapasy do konce, nemani v Evrope co delat.

Reagovat
Kostomlat

bod 3

Reagovat
tnt03

1) 2) 3) - souhlas a dobře napsané

další body nesouhlasím :-) 4) bod si myslím že vůbec - a hodně se to kreje právě s 3) a u 5) - jsem spokojený s tím jak je to nastavené. Čas ukáže jestli to našemu fotbalu pomůže nebo ne. Po jednom roce těžko soudit.

Reagovat
F.Torres

Jeden celek je pruser, ale vzhledem k historii a kvalite tri celky byly pomalu zazrak, ktery se projevil diky haluzim Liberce v predkolech a nebo naprimo postupem Zlinu do EL. Tak jako tak by si to chtelo stabilne drzet 2 celky. Teoreticky na skupinu maji 3-4 celky, ale ten 4 by byl o haluzi, jelikoz nema dobrej klubovej koeficient a zaroven sparta si take zadelava na slusny problem do budoucna az se ji odepise ta famozni sezona, tak koeficientem budou na urovni cigosu a bude velice tezke se probojovat do skupin.

Reagovat
h8_sfatto

až na to, že rozhodně 3-4 celky od nás na skupinu nemají. To by musela Škodovka poslat tučné premie jak Fiat

Reagovat
F.Torres

Jednou je silnej jablonec, podruhy liberec, obcas zazari MB a do budoucna treba i Banik. Cas od casu je ten ctvrtej celek konkurenceschopnej... a je to videt i na tom, ze skupinu hral liberec, zlin i jablonec. Jednou za 3-4 roky se proste takovy celek muze vyhoupnout

Reagovat
lampas

V čem byl postup Slovanu do EL v sezonách 15/16 a 16/17 haluz? Na to, že v té době měla Slavia stadion v zástavě docela silná slova.

Reagovat
F.Torres

Proti udine to haluz nebyla?

Reagovat
F.Torres

Navic co s tim ma spolecneho slavie?

Reagovat
h8_sfatto

tak to bylo jasné už před začátkem předkol, že se tam krom Slávie, která to má jisté díky koeficientům z minulých let, o které se zasloužila hlavně Plzeň a Sparta, nikdo další nedostane. Ale příjemně překvapila Plzeň, Sparta i Boleslav, které dokázaly alespoň uhrát slušné výsledky proti týmům, které byly jasně lepší Olympiakos, Trabzonspor i FCSB by nedokázala letos porazit ani Slavie, takže prohrát o gól není tak zlé. A kupodivu i na tu bídu se Plzeň dokázala prokousat generační přestavbou za čtvrt roku, zatímco Sparta na tom pracuje už 4.rok, a to žádnou obměnu ani nepotřebovala...

Reagovat
dontcallmeandre

U Plzně rozhodně není hotovo. Spíš mám pocit, že sotva začali. Uvidíme, moc jim nevěřím, že udrží ten každoroční boj o titul a dlouhodobě je vidím spíš na úrovni jablonce. Ale třeba to zvládnou, vlastně bych byl rád. Chtěl bych aby se tu hrál dobrý fotbal.

Reagovat
h8_sfatto

na titul v lize to stačit bude, ale na evropský scéně jsou na začátku prenatálním

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, ze Sparta bude nenasazena co nejdriv, abysme dostavali z zech nasazenych tymu podobny curaky jako jsme my..

Reagovat
smazaný uživatel

Nepřebírá mužstvo na úrovni klubů koeficient země?

(Příklad kdyby padla Sparta pod řekněme těch 27b českého koeficient, tak by méně mít neměla než 27b)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak asi ne.

"Pokud je pětiletka nějakého klubu nižší, než pětiletka 20% národního podílu, klub převezme onen vyšší národní podíl."

Reagovat
Adyss

Aké to je?

Reagovat
Kostomlat

řešme to za 14 dní

Reagovat
smazaný uživatel

být na 13. místě? Docela fajn, jak to jde na 29.?

Reagovat
tnt03

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
oli9

no zatim slovan neměl soupeře

Reagovat
Liquid

jináč je blízko rozšíření zemí, kteří hráli skupinu LM či EL, Litva, Severní Irsko a Arménie dosud nikdy neměli celek ve skupině

Suduva má Ferencváros, Linfield Belfast má Qarabaq, ale největší šanci má arménský Ararat proti lucemburskému Dudelange, jsem rád, že vyřadili ty gruzínce byť tam hraje bývalý slavista, ale Gruzie měla myslím zástupce v předchozím Poháru UEFA, zrovna jako měli zástupci Finové ve skupině LM

Reagovat
Kostomlat

Finové v LM? Kdy?

Reagovat
Liquid

a uhráli v ní pěkných 5 bodů v době kdy byli Francouzi čerstvými MS vyřadili v předkole Méty

https://en.wikipedia.org/wiki/1998%E2%80%9399_UEFA_Champions_League

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
smazaný uživatel

98/99

Reagovat
smazaný uživatel

A 1986 hrálo Lahti dokonce čtvrtfinále PMEZ.

Reagovat
tnt03

Slávka si myslím by měla hrát spíš EL a nahrát body tam. Ideální by ale byla ta LM a tam to zakončit na 3. místě a jaro poháry EL. Pak zase čtvrtfinále a bude to v pořádku.

Reagovat
KingMaster13

Zase postupem do LM získáme skoro celej bod bez boje A pak nějakou trochu slabší skupinu

Reagovat
tnt03

Jo losík bude důležitej no, chtělo by to tam mít někoho slabšího

Reagovat
KingMaster13

Jako měla tenkrát Plzeň Bate Borisov nebo CSKA. Něco na ten způsob

Reagovat
fenixLFC

chcelo by to najskor postupit...

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bude hrát EL. Tam 1:1 a doma 2:2 vyrovnání Kluže v nastaveným čase tečovanou střelou. Bosák s Karochem už budou oslavovat postup.

Reagovat
vanGomm

Na LM naše týmy nemají.To nepochápou snad pouze ty největší optimisté.Horší je,že začínáme mít problém i s účastí ve skupinách EL.Tak snad byl letošek vyjímka.Každou sezonu by si měly alespoň dva naše týmy tu skupinu EL zahrát a alespon jeden postoupit do vyřazovací fáze tj. dožít se jara.

Reagovat
KingMaster13

A co znamená na Ligu mistrů nemít? Plzeň tam uhrála 7 bodů to mi přijde sakra dost

Reagovat
vanGomm

Tak ja to myslel hlavně ohledně postupu do OF.Jinak těch 7 bodů Plzně je spíše vyjímka 4 body uhrála s Moskvou,ale měla velkou kliku klidně mohla doma prohrát a v Moskvě max.remízu.V posledním kole porazili AS Roma jenom proto,že AS Roma už měl postup v kapse.Takže mohli úpně klidně skončit s jedním bodem.Něco podobné se jim povedlo o něco dříve také v posledním kole s AC Milan kdy uhráli remízu.Hostům už také o nic nešlo.Pokud by takovéto týmy body potřebovaly,tak je s velkou pravděpodobností také uhrají.Takže těch lonských 7 bodů je spíše dílem shody štastných náhod.

Reagovat
eleven11

Reagovat
Olen, Tomi Hohuluk

Reagovat
smazaný uživatel

Před těmi 5 lety to byl větší masakr s vysokými prohrami. Teď spíše člověk vrtí hlavou, jak z tolika těsných soubojů mohli naší všechno pohnojit.

Reagovat
Superme

A jelikož to na rumunské kluby jako celek neumíme a Kluž dominuje rumunský lize, tak se Slavia nejspíš bude muset spokojit s EL.

Reagovat
dondinho

Po*ral to taky hlavně Arsenal když nevyhrál EL a zkazil Spartě přímou účast ve skupině...vypadnutí v předkolech se bohužel dalo předpokládat po další výměně trenéra a "přestavbě".

Reagovat
montaigne33

Koeficient pláče... včera se na nepostupu MB i PLZ výrazně podíleli trenéři= jejich střídání...

Reagovat
montaigne33

SKS slušný výkon, jen ta produktivita... V boji o LM musí šance proměňovat= alespoň 1g na 3 šance... 30 střel a jen 6 trefí bránu... Říkám si, proč Balutu někam neposlali na hostování= aby hrál...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele