Bournemouth, Fulham a Villa v euforii: 16. kolo Premier League v kostce

12.12.2023, 19:10
Názory a komentáře
Dominic Solanke a Illja Zabarnyj (© AFP)

V tabulce anglické nejvyšší soutěže z posledních pěti utkání drží první místo a vezou se na vlně úspěchů. Naposledy odehráli fotbalisté Bournemouthu tříbrankovou ódu v Divadle snů, kde zostudili slavný Manchester United. Daří se i Fulhamu, který podruhé v řadě nasázel soupeři pět gólů, a famózní týden má za sebou také Aston Villa. Svěřenci Unaie Emeryho totiž po Manchesteru City udolali doma i Arsenal. Novým lídrem je proto Liverpool.

Cherries potvrdili skvělou formu. Bilance 4-1-0 je bezesporu hodná respektu. Obzvlášť, když vezmeme v úvahu, že během této série narazili na tři pohárové zástupce - Newcastle a Manchester United přejeli s čistým kontem v zádech a s Aston Villou remizovali 2:2 víceméně jen proto, že v brance birminghamského mužstva čaroval Emiliano Martínez.

V sobotním souboji na Old Trafford je v 5. minutě poslal do vedení nejlepší střelec týmu Dominic Solanke, který se radoval z osmého zásahu v sezoně, a ve druhém poločase zmrazili favorizované Red Devils ještě dvakrát po centrech Marcuse Taverniera. Nejprve překonal Andrého Onanu střídající Philip Billing a krátce nato i stoper Marcos Senesi. V tabulce Premier League se tak posunuli na 14. místo s osmibodovou ztrátou na šesté United.

První vítězství v manchesterském chrámu v klubové historii pochopitelně velmi potěšilo manažera celku z přístavního města Andoniho Iraolu. "United posílali vpřed spoustu hráčů, takže vznikaly prostory k brejkům a situace dva na dva, tři na tři. V nich jsme byli dobří," popsal španělský stratég. "Věděli jsme, že v protiútocích budeme mít šance a dokázali jsme je využít," dodal.

Fulham naservíroval fanouškům další galapředstavení. Poté, co ve středu deklasoval Nottingham 5:0, vyprovodil "bůrem" i sebevědomý West Ham, který ve čtvrtek senzačně loupil na Tottenham Hotspur Stadium.

Malé londýnské derby rozhodli domácí třemi trefami v prvním poločase - postupně skórovali Raúl Jiménez, Willian a Tosin Adarabioyo. Po změně stran zvedl příznivce ze sedaček fenomenálním gólem střídající Harry Wilson a definitivní razítko obstaral v závěru Carlos Vinícius, jenž využil nezištného pasu s chutí hrajícího Wilsona.

Cottagers dali tři a více branek ve čtyřech ligových střetnutích v řadě, což se jim naposledy podařilo v roce 1961. Před řízenými demolicemi West Hamu a Nottinghamu totiž prohráli 3:4 v Liverpoolu a vyhráli 3:2 s Wolverhamptonem. V tabulce aktuálně okupují 10. pozici, Hammers jsou devátí.

Pracant McGinn a jubilant Salah

V ještě větší euforii se topí Villans, kteří po Citizens vynulovali také Gunners. Doma navíc zapsali už 15. ligové vítězství za sebou a vytvořili nový klubový rekord. Rozhodujícím gólem se blýskl John McGinn, jenž výkonnostně roste týden co týden. Čtvrtou "batmanovskou" oslavu v ročníku mu po pohledné individuální akci připravil Leon Bailey.

Villans mají v soutěži na kontě už 11 výher, tedy stejně jako Arsenal a vedoucí Liverpool, na který ztrácejí ze třetí pozice dva body. Od londýnských vicemistrů je dělí bod.

Jak už bylo zmíněno, na pomyslný Olymp vystoupali Reds. Svěřenci Jürgena Kloppa se ale ke skalpu Crystalu Palace řádně protrápili a několikrát děkovali strážci své svatyně Alissonovi. Zejména díky jeho zákrokům a vyloučení Jordana Ayewa otočili nepříznivě vyvíjející se zápas a brankou střídajícího Harveyho Elliotta z nastaveného času vyhráli 2:1.

Ještě před ním se ale prosadil Mohamed Salah a zaznamenal 150. trefu v Premier League. V tomto ročníku skóroval pojedenácté a mezi střelci je stále druhý za Erlingem Haalandem z Manchesteru City (14).

Haaland tentokrát obhájcům titulu kvůli problémům s chodidlem nepomohl, nicméně i bez něj dokázali Citizens uspět na Kenilworth Road. Nováčka z Lutonu sice senzačně poslal do vedení v závěru první půle Elijah Adebayo, ale Bernardo Silva s Jackem Grealishem nakonec převážili výsledek na stranu favoritů. Úřadující šampioni proto naplno bodovali po čtyřech duelech a na Liverpool mají čtyřbodové manko.

Son a Trafford v hlavních rolích

Z předchozího nezdaru se oklepali také pátí Spurs, kteří si pod taktovkou kapitána Son Heung-Mina pochutnali na sedmém Newcastlu (4:1). Jihokorejský reprezentant zazářil bilancí 1+2 a desátým ligovým zásahem se osamostatnil na třetím místě v tabulce kanonýrů. Opomenout nelze ani fakt, že dvakrát rozjásal vyprodanou arénu uzdravený Richarlison.

Třetí porážku z posledních čtyř zápasů si naopak připsala Chelsea, konkrétně v Goodison Parku. Evertonu vystřelili cenné vítězství Abdoulaye Doucouré s dvacetiletým odchovancem Lewisem Dobbinem. Disciplinárně potrestaní Toffies ovládli tři ligová střetnutí za sebou poprvé od března 2021 a jsou sedmnáctí, tápající Blues dvanáctí.

Doma uspěl také nováček s Sheffieldu, jenž oku lahodícím gólem Jamese McAteeho udolal Brentford 1:0, a nerozhodným výsledem skončila utkání Wolverhampton - Nottingham (1:1) a Brighton - Burnley (1:1). V tomto kontextu je nutné připomenout famózní výkon brankáře Clarets Jamese Trafforda, který na Amex Stadium vytasil 10 zákroků.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Son Heung-Min (Tottenham) - 9.50 / gól, 2 asistence, 4 klíčové přihrávky.

2. James Trafford (Burnley) - 9.10 / 10 zákroků (9 z nich po střelách uvnitř pokutového území), 3 vychytané stoprocentní šance, 67 doteků s míčem.

3. Richarlison (Tottenham) - 8.60 / 2 góly, 6 střel, 35 doteků s míčem.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Son Heung-Min (Tottenham) - 17 bodů.

2. Richarlison (Tottenham), Marcos Senesi (Bournemouth) - oba 15 bodů.

3. Tosin Adarabioyo (Fulham) - 14 bodů.

Sestava 16. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: James Trafford (Burnley) - Mezi tyčemi se překonávali i Alisson či Martínez, ale přednost dostal jednadvacetiletý odchovanec Manchesteru United, jehož zásluhou urvali Clarets cenný bod v Brightonu. V prvním poločase překazil radost ze vstřeleného gólu zkušeným harcovníkům Grossovi s Milnerem a po změně stran na něj nenašli recept ani Ferguson, Hinshelwood či Mitoma. Proti Adingrově hlavičce zasáhnout nemohl.

Pravý obránce: Pedro Porro (Tottenham) - Spurs zastavili pětizápasovou šňůru bez vítězství i díky španělskému ofenzivnímu bekovi, který od úvodního do závěrečného hvizdu neúnavně kmital na pravé straně. Svědomitě si plnil defenzivní povinnosti, a navíc přidal kreativní nadstavbu. Za oku lahodící dalekonosný pas mu totiž poděkoval skórující Richarlison. Po páté asistenci v sezoně je mezi obránci druhý, více jich má pouze Trippier (7).

Stoper: Diego Carlos (Aston Villa) - Důrazný stoper Villans sice finální přihrávku nezapsal, ale ke skalpu Arsenalu přispěl měrou vrchovatou. Nutno podotknout, že skvělý part odehrál i v předchozím šlágru proti Manchesteru City. Ve vyrovnaném duelu s Gunners vyhrával souboje na zemi i ve vzduchu, precizně anticipoval ofenzivní snahu hostujícího celku a důležitým zákrokem odvrátil míč z brankové čáry po nedorozumění Martíneze s Watkinsem.

Stoper: Marcos Senesi (Bournemouth) - Pod historickou loupež Cheeries na Old Trafford se rodák z Concordie podepsal trefou i pomocí k čistému kontu. V průběhu zápasu příkladně četl hru, což nejlépe dokumentuje osm zastavení akcí Red Devils, a v 73. minutě stanovil výsledek 0:3. Po rohovém kopu Taverniera se odpoutal od statických soupeřů, nedal Onanovi sebemenší šanci zasáhnout a hostující sektor rozjásal ve druhém utkání v řadě.

Levý obránce: Vitalij Mykolenko (Everton) - Devětkrát získal míč, devětkrát uspěl v osobním souboji, šestkrát zneutralizoval kontr Chelsea včasným zákrokem, dvakrát za cenu sebeobětování zablokoval střelecký pokus Blues. Sečteno, podtrženo - pětihvězdičkový defenzivní výkon ukrajinského beka, jemuž zkrácená letní dovolená nese ovoce. Cenovka 4,5 milionu ve Fantasy Premier League by mohla oslovit nejednoho manažera.

Pravý záložník: Harry Wilson (Fulham) - Jen o 0,8 milionu dražší variantu představuje ve zmíněné hře Velšan, který z pozice "žolíka" okouzlil příznivce na Craven Cottage. Během druhého poločasu se famózním obstřelem, jemuž můžete zatleskat v naší videorubrice, zařadil mezi aspiranty na gól měsíce, a nesobeckou přihrávkou věnoval trefu Viníciusovi. V sezoně si proto polepšil na 2+4, což vzhledem k dosavadní minutáži není vůbec zlé.

Střední defenzivní záložník: João Palhinha (Fulham) - Jeho portugalský spoluhráč sice "kanadské body" v popisu práce nemá, ale také on přispěl k výprasku West Hamu, když perfektně načasovaným centrem vyzval k úvodní brance Jiméneze. Ve středu pole navíc suverénně dominoval a opanoval více osobních soubojů (9) než kdokoli jiný na trávníku. Zůstane v kádru Fulhamu i po zimním přestupovém okně? Laso z velkoklubu ho pravděpodobně opět nemine.

Střední ofenzivní záložník: John McGinn (Aston Villa) - Prototypem hráče, kterého potřebujete, abyste zdolali Arsenal, je devětadvacetiletý "buldok" z Glasgow, jenž disponuje téměř nevyčerpatelným fyzickým fondem. Svou energií inspiroval spoluhráče k srdnatému výkonu a chladnokrevným zakončením rozhodl o 15. ligovém vítězství birminghamského celku v řadě. Také jeho cenovka (£5.5m) ve FPL zní s ohledem na bilanci 4+2 velmi lákavě.

Levý záložník: Marcus Tavernier (Bournemouth) - O centrech bývalého mládežnického reprezentanta Albionu se možná obráncům Manchesteru United po ostudné porážce 0:3 zdálo. Tavernier totiž v 68. minutě posadil s milimetrovou přesností míč na hlavu střídajícího Billinga a krátce nato nahrál také Senesimu. Vážné zranění z předchozího ročníku je minulostí, čtyřiadvacetiletý záložník je zpět ve formě.

Útočník: Richarlison (Tottenham) - Zdravotní lapálie řešil v poslední době také odchovanec klubu América Mineiro, který dvěma brankami rozesmutnil hráče i příznivce Newcastlu. V základní sestavě Spurs nastoupil poprvé od 27. října a trenérovi Postecoglouovi bezesporu splatil důvěru. Nejprve doklepl do sítě míč po akci Sona a při druhém zásahu těžil z vynikajícího pasu Porra.

Útočník: Son Heung-Min (Tottenham) - Mužem uplynulého víkendu se stal jihokorejský fotbalový kouzelník, který poosmé za sebou uzavře sezonu PL s bilancí 10 a více gólů. V nedělním šlágru s Magpies "terorizoval" zejména Trippiera, přes nějž se dvakrát snadno uvolnil k nezištným asistencím. Svůj vynikající individuální výkon korunoval v 85. minutě chladnokrevně proměněnou penaltou, kterou si předtím sám vybojoval.

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (14)

Přidat komentář
iamek

Richard Arnold terminated as a director of Manchester United, per UK companies house, on 11 December.

Konečně . Snad čistka bude co největší.

Reagovat
Dawon

Fabrizio Romano

More on exclusive story about Donny van de Beek and Eintracht Frankfurt.

Understand van de Beek is keen on the move, talks are advancing between the two clubs. Eintracht are leading the race to sign Donny despite Girona interest.

It will be a loan deal.

K tomu jako bonus si Getafe udajne vyjednalo 20% sell on clause u Greenwooda, ackoliv ani neni jejich kmenovy hrac Jako to je proste komicke jak si z nas uz vsechny tymy delaji naprosto prdel. Pocitam ze VDB ted bude dalsi 2 roky hostovat za nejake susne a pak odejde zadarmo.

Reagovat
Higi

Aktuální pravidla UEFA jsou jasně daná. Pakliže by se ve svých soutěžích v sezoně 2023/2024 umístily Manchester City i Girona na příčkách, které zaručují Ligu mistrů, nejprestižnější soutěž Starého kontinentu by mohl hrát kvůli možnému střetu zájmů pouze jeden z nich a ten druhý by se musel spokojit pouze s Evropskou ligou, což je až druhé patro evropského fotbalu.

Na tomhle je pravdy co mimochodem? Vyskočil na mě nějaký článek na fb, tak se ptám jestli to je blbost nebo nějaké takové pravidlo doopravdy UEFA má.

Reagovat
Kinky7

pravidlo takove sice je ale Gironu vlastni jen castecne (40%) takze by hrat mohli oba.

Reagovat
Salfovic

Je to blbost, jako většina věcí na FB.

Reagovat
iamek

One of the key proposals from the review will be for #mufc to make a concerted effort to increase diversity, including more BAME, female and multi-faith appointments within their medical team. It is understood United have already made two non white hires to their medical staff in recent weeks.

Jinak

Mufc are overhauling their medical set-up after launching an internal review into the department. The audit, led by Gary O’Driscoll, is underway with a view to modernising the club’s approach and will result in a range of recommendations being made to INEOS staff once their 25% buyout is ratified.

Zatím kroky ineosu vypadají dobre

Reagovat
Mastný Chobot

Chcete väčšiu diverzitu a audit dáte robiť bielemu záporákovi z Red Dead Redemption...

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Free_player

A Fabiansky loser kola

Reagovat
SunFells

MU a Newcastle tedy asi prodrbali PL postup z 5. místa do LM. MU asi nic, ale bylo by zábavné, kdyby to schytalo samo NUFC.

Reagovat
SunFells

Romano

Napoli reach an agreement in principlenwith Victor Osimhen on new contract with release clause included!

It will be valid until June 2026, one more year.

Final value of the clause, TDB — could be around €130m as per Sky.

Official announcement expected soon.

Reagovat
Hachim Mastour

Má Osihmen vôbec na PL?

Reagovat
SunFells

Aktuálně asi top 3 CF světa. Podobní hráči a kvalitami mu podřazení jako Richarlison či Vardy PL zdárně hrají/hráli.

Reagovat
J0EL

Nie velmi stastne zvolene prirovnanie, pretoze Richarlison a zdarne nejde dohromady

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele