Dominantní Arsenal a 34 střel Liverpoolu: 17. kolo Premier League v kostce

20.12.2023, 21:28
Názory a komentáře
Kai Havertz (© AFP)

Anglická nejvyšší soutěž má nového lídra. Stal se jím Arsenal, který až nečekaně snadno přejel dalšího pohárového zástupce z Brightonu. Výsledek 2:0 sice jednoznačnou záležitost dostatečně nevykresluje, hodnocení hostujícího trenéra Roberta De Zerbiho však bezesporu ano. Také na Anfieldu skóre 0:0 neodpovídalo dění na hřišti, ale faktem je, že z 34 střeleckých pokusů Reds sneslo ve šlágru s Manchesterem United měřítko šance jen pár.

Gunners nenašli na Emirates přemožitele už 13 soutěžních zápasů v řadě, což je rekordní šňůra pod koučem Mikelem Artetou. Tentokrát se v 53. minutě prosadil po rohu Gabriel Jesus a v 87. minutě zužitkoval přihrávku Eddieho Nketiaha chladnokrevný Kai Havertz.

Seagulls v lize nerozvlnili síť po 32 utkáních a v tabulce jim patří devátá pozice. "Arsenal je v tuto chvíli jedním z nejlepších, ne-li vůbec nejlepším týmem v soutěži," ocenil De Zerbi kvalitu soupeře. "Nejsme zvyklí takhle trpět, jsme zvyklí kontrolovat hru. Tentokrát jsme ale trpěli hodně, protože Arsenal hrál mnohem lépe. Zasloužil si vyhrát," dodal italský startég.

V očekávaném souboji nejúspěšnějších klubů anglické historie se naopak více než 57 tisíc fanoušků na stadionu gólu nedočkalo. Reds měli v souboji s United výraznou převahu v držení míče a tradičního rivala přestříleli 34:6, ale kýženou branku vstřelit nedokázali. Stoprocentní šanci si ovšem nevypracovali, a mohli být i rádi, že z brejků neinkasovali.

Klub z města Beatles tak nenavázal na řízenou demolici 7:0 z březnového vzájemného duelu, přišel o stoprocentní bilanci na Anfieldu, kde předchozích sedm ligových střetnutí v sezoně vyhrál, a klesl za Arsenal. Ten ovšem v dalším kole přivítá doma a v případě úspěchu může jít zpět do čela. Red Devils neskórovali potřetí za sebou a v tabulce jsou sedmí.

"Je to frustrující vzhledem k faktu, že jsme byli ve všech aspektech hry lepší. Nakonec je Manchester nadšený z bodu a my naštvaní," soptil po závěrečném hvizdu kapitán liverpoolského celku Virgil van Dijk, na což v televizním studiu Sky Sports bryskně reagoval legendární záložník soupeře Roy Keane.

"Z jeho odpovědí jsem vycítil aroganci. Nejspíš by potřeboval připomenout, že hraje za tým, který získal jeden mistrovský titul za posledních 30 let," prohlásil Keane, jenž se v dresu Red Devils radoval z triumfu mezi anglickou elitou sedmkrát.

Nizozemský stoper na rýpnutí odpověděl v pondělí s tím, že Keanea respektuje jako bývalého skvělého hráče a že v jeho slovech nebyla ani špetka arogance. "Cítil jsem to tak a myslím si, že každý, kdo zápas viděl, to měl nejspíš stejně," zakončil.

Další ztráta šampionů a rekord Villans

Nerozhodný výsledek museli skousnout také čtvrtí Citizens. Proti patnáctému Crystalu Palace sice vedli v 54. minutě po trefách Jacka Grealishe a Rica Lewise 2:0, ale hosté se senzačně vrátili do utkání. V 76. minutě snížili zásluhou Jeana-Philippa Matety, a když stejného hráče fauloval v nastaveném čase Phil Foden v pokutovém území, dostali možnost vyrovnat z pokutového kopu. Touto možností nepohrdl Michael Olise a rozhodl o třetí domácí remíze obhájců titulu v řadě.

Zaváhání naopak nedopustila třetí Aston Villa, která otočila nepříznivě vyvíjející se měření sil v Brentfordu a po gólech Alexe Morena a Ollieho Watkinse zvítězila 2:1. Svěřenci Unaie Emeryho ovládli v tomto kalendářním roce 25. ligový duel, což je nový klubový rekord.

Zcela odlišné emoce vstřebávali hráči i fanoušci v Bournemouthu, kde během střetnutí zkolaboval kapitán Lutonu Tom Lockyer. Devětadvacetiletý stoper utrpěl podle lékařů v 59. minutě srdeční zástavu, ale jeho stav je už naštěstí stabilizovaný.

Ve středu vedení soutěže oznámilo, že se zápas bude na Vitality Stadium opakovat. Nový termín bude po dohodě klubů zveřejněn později.

Šestý Newcastle vyhrál nad jedenáctým Fulhamem 3:0 a na tento souboj pravděpodobně nikdy nezapomene Lewis Miley, který se v sedmnácti letech stal nejmladším střelcem klubu v Premier League. O zbylé branky se postarali Miguel Almirón a Dan Burn.

V domácím prostředí uspěl také osmý West Ham (3:0 s Wolverhamptonem) a desátá Chelsea (2:0 s Sheffieldem United), venku loupil pátý Tottenham (2:0 v Nottinghamu) a šestnáctý Everton (2:0 v Burnley).

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Bruno Guimarães (Newcastle) - 9.30 / asistence, 5 klíčových přihrávek, 9 úspěšných soubojů.

2. - 3. Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - 9.10 / 6 klíčových přihrávek, 8 úspěšných soubojů, 131 doteků s míčem.

2. - 3. Lucas Paquetá (West Ham) - 9.10 / 3 asistence, 6 klíčových přihrávek, 12 úspěšných soubojů.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Mohammed Kudus (West Ham) - 16 bodů.

2. Dejan Kulusevski (Tottenham), Lucas Paquetá (West Ham), Cole Palmer (Chelsea), Dan Burn (Newcastle), Michael Keane (Everton) - všichni 14 bodů.

3. Jean-Philippe Mateta (Crystal Palace) - 12 bodů.

Sestava 17. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: Dean Henderson (Crystal Palace) - Při zranění Johnstonea dostal odchovanec Manchesteru United poprvé v sezoně šanci v základní sestavě a chytil ji za pačesy. Na stadionu obhájců titulu sice dvakrát inkasoval, ale další šance Citizens lapil, čímž dal spoluhráčům možnost k senzačnímu comebacku. V první půli perfektním reflexem zneutralizoval hlavičku Álvareze z bezprostřední blízkosti a po změně stran rozesmutnil tygřím skokem Bernarda Silvu.

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Nemastné, neslané představení na Anfieldu zaostalo za očekáváním, ale výkon odchovance Reds nikoli. Už poněkolikáté v sezoně byl nejkreativnějším hráčem na trávníku, což potvrzuje řada statistik. Pětadvacetiletý univerzál měl nejvíce doteků s míčem (130), klíčových přihrávek (6) i očekávaných asistencí (0,43). Kromě toho zabránil precizním defenzivním zákrokem ve skórování Garnachovi.

Stoper: Raphaël Varane (Manchester United) - Spoustu kvalitních defenzivních zákroků předvedl i jeho nedělní soupeř, který exceloval v pokutovém území Red Devils, a zároveň dirigoval spoluhráče. Zajímavostí je, že pouze Pinnock z Brentfordu dokázal v jediném utkání PL zneutralizoval akci soupeře vícekrát (17) než čtyřnásobný šampion Ligy mistrů (15) v Liverpoolu. Nastartuje se Francouz a bude v dalších týdnech oporou United?

Stoper: Ben Davies (Tottenham) - Vzhledem k řadě absencí se rodák z Neathu přesunul v Nottinghamu do středu obranného kvarteta a ukázal, že i na tomto postu dokáže odehrát perfektní zápas. Konstruktivní rozehrávkou pomáhal Spurs ve výstavbě nebezpečných kontrů, měl 118 doteků s míčem, vyhrál 10 osobních soubojů a vítězné střetnutí uzavřel s vysoce nadprůměrnou úspěšností přihrávek (92 procent).

Levý obránce: Dan Burn (Newcastle) - K zisku plného počtu bodů s čistým kontem v zádech pomohl svému zaměstnavateli i řízný bek, který nastoupil v základu poprvé od 4. listopadu, kdy nuceně opustil trávník ve šlágru s Arsenalem. Proti Fulhamu byl stoprocentní ve vzdušných soubojích (7/7), ani jednou se nenechal obelstít protihráčem, a navíc přidal nadstavbu v podobě přesného zásahu, jímž uzavřel výsledek 3:0.

Pravý záložník: Dejan Kulusevski (Tottenham) - Skvěle zahrál i švédský reprezentant, který bilancí 1+1 režíroval triumf Spurs na City Ground. V nastavení první půle posadil milimetrově přesným centrem míč na hlavu Richarlisonovi, a v 65. minutě potrestal minelu domácího brankáře Turnera. V letošním ročníku skóroval už popáté, čímž už nyní (po 17. kole) vyrovnal své maximum v Premier League.

Střední záložník: Bruno Guimarães (Newcastle) - Nejvíce doteků s míčem (137), nejvíce přesných přihrávek (102), nejvíce vytvořených šancí (5), nejvíce úspěšných soubojů (9), nejvíce naběhaných kilometrů (11,9). Šestadvacetiletý Brazilec si v utkání s Fulhamem užíval volnosti ve středu pole, měl lví podíl na úvodní brance benjamínka Mileyho a fenomenálním centrem "šajtlí" připravil druhou oslavu v sezoně Burnovi.

Levý záložník: Cole Palmer (Chelsea) - Z letní akvizice Blues se stává klíčová ofenzivní postava týmu. Do sítě posledního Sheffieldu poslal jeden míč, když zužitkoval precizní zpětnou přihrávku Sterlinga, a před druhým gólem ho nezištně naservíroval Jacksonovi. Od úvodního do závěrečného hvizdu hýřil aktivitou a v zápase měl i několik dalších momentů, během nichž zvedl příznivce na Stamford Bridge ze sedadel.

Pravý útočník: Mohammed Kudus (West Ham) - Fanoušci Hammers si hýčkají nového oblíbence. Po letním stěhování z Amsterdamu měl sice ghanský forvard pomalejší start, ale od začátku listopadu už naplno ukazuje svůj potenciál. O víkendu navíc dvěma trefami srazil na kolena Wolverhampton. Kudusův vliv na hru londýnského celku týden co týden roste a trenér Moyes bezesporu nebude rád, až mu jeho svěřenec v lednu odcestuje na AFCON.

Střední útočník: Jean-Philippe Mateta (Crystal Palace) - Při zranění Edouarda nastoupil poprvé od 21. října v zahajovací jedenáctce Eagles a svou roli zvládl v Manchesteru na jedničku s hvězdičkou. Rodák z Kourou totiž po změně stran velel nečekanému comebacku. V 76. minutě si v malém vápně našel Schuppův centr a v nastaveném čase zařídil hostům penaltu, kterou přetavil ve vyrovnání Olise.

Levý útočník: Lucas Paquetá (West Ham) - Od chvíle, kdy se o něj vehementně zajímali Citizens, je odchovanec Flamenga pod ještě větším drobnohledem. A nadprůměrnou aktuální výkonnosti dává Guardiolovi a spol. další záminku k tomu, aby o něj usilovali opět. V duelu s Wolverhamptonem zazářil třemi asistencemi a šesti vytvořenými šancemi. Opomenout nelze ani fakt, že třináctkrát získal míč. Zamíří v zimě do velkoklubu?

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
17
12
3
2
35 : 15
39
2
Liverpool FC
17
11
5
1
36 : 15
38
3
Aston Villa
17
12
2
3
37 : 21
38
4
Manchester City
17
10
4
3
40 : 20
34
5
Tottenham Hotspur
17
10
3
4
35 : 23
33
6
Newcastle United
17
9
2
6
36 : 21
29
7
Manchester United
17
9
1
7
18 : 21
28
8
West Ham United
17
8
3
6
29 : 30
27
9
Brighton & Hove Albion
17
7
5
5
33 : 30
26
10
Chelsea FC
17
6
4
7
28 : 26
22
11
Fulham FC
17
6
3
8
26 : 29
21
12
Brentford FC
17
5
4
8
24 : 24
19
13
Wolverhampton Wanderers
17
5
4
8
21 : 29
19
14
AFC Bournemouth
16
5
4
7
21 : 30
19
15
Crystal Palace
17
4
5
8
17 : 25
17
16
Everton FC
17
8
2
7
22 : 20
16
17
Nottingham Forest
17
3
5
9
17 : 30
14
18
Luton Town
16
2
3
11
17 : 32
9
19
Burnley FC
17
2
2
13
16 : 36
8
20
Sheffield United
17
2
2
13
12 : 43
8

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (19)

Přidat komentář
freeSanchinho

De Zerbi

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
J0EL

Reagovat
Gunner14

Reagovat
Coutinho10

Boro by bylo asi lepší, ale aspoň ne Chelsea, takže taková střední cesta

@Carabao_Cup semi-final draw:

Middlesbrough vs Chelsea

Liverpool vs Fulham

Reagovat
Zaschrona

Onana naštěstí včera zkušeně nedal a vyhneme se dvěma zbytečným derby.

Reagovat
Vopi11

Za co dostal Leno na konci žlutou nevíš?

Reagovat
Zaschrona

Snažil se rozhodit Garnera tím, že říkal rozhodčímu, že míč není na místě.

Reagovat
Coutinho10

jako už jste byly kousek od postupu, jak Pickford chytil v nějaký tý 3.-4. sérii, stačilo pak proměnit a už jste to měli ložený, nicméně u tý chycený penalty to dost vypadalo, že v době kopu byl před čarou, takže správně by se měla opakovat, takže se to pak vykompenzovalo, když i od vás někdo nedal

třeba u Newcastlu bylo cítit, že ty penalty nedají, a u vás jsem vám věřil v rozstřelu víc, ale vaši střelci to nedali a Pickford toho tím pádem chytil málo

derby v semíčku na 2 zápasy by bylo hodně zajímavý, škoda

Reagovat
fenixLFC

budme radi ze derby nemam.hrat proti nim dalsie dva zapasy znamena riskovat dalsie dve moznosti kedy nam zrakvia pol zostavy. takto sa musime modlit iba raz aby sa zas nehrali na reznikov

Reagovat
Coutinho10

j to je fakt...z tohoto pohledu dobře, že to tak nepadlo, nicméně klidně mohli postoupit a nemuseli jsme je v semi chytit, ale takto jistota, že nebude o zápas / zápasy s nima navíc v tomto cupu

Reagovat
Zaschrona

Dost možná fakt na čáře nebyl, ale při jiných penaltách si sáhl na míč a málem to měl taky. Na něj to hodit nejde.

Reagovat
Coutinho10

j, jak dlouho trvalo to kopnutí hráče Fulhamu, tak mi přišlo, že to nevystál na tý čáře

j, v jiných penaltách jsem mu celkem věřil, docela působil sebejistě a že toho protihráče znervózní a něco ještě chytne, párkrát to měl skoro na prstech, škoda pro něj a pro vás...semíčko by byl už slušnej úspěch a nemuselo by to tam ani končit

Reagovat
Man__United

Hezky, takže Carrick dovede Boro do finále

Reagovat
Coutinho10

bylo by to hezký, nebyl bych proti

Reagovat
JohnnyBravo

To bylo teda hodně slabý kolo, když se mezi nejhečí goly dostal ten Palmer

Reagovat
8lampard8

Reagovat
iamek

Bez Onany

Reagovat
vodka

tak podle sestřihu Henderson zachytal taky super a ještě první zápas po zranění...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele