Andrej Kvašňák - Šéf

05.09.2013, 11:17
Životopisy
Zaujalo nás
"Fotbal jsem miloval, klidně bych ho hrál zadarmo i dnes," prohlásil způsobem sobě vlastním jeden z nejlepších československých hráčů historie. Ve Spartě si dokonce odhlasovali, že v jejich klubu lepší fotbalista nikdy neběhal. I když "neběhal"... To je příliš silné slovo. S Andrejovým běháním to nebylo zas tak žhavé, ale postupně. Nejprve ho nechme narodit se.

To ale musíme do Košic do roku 1936. Tam dělal své první krůčky kolem stojanu s houslovým partem. Uměnímilovní rodiče z něj totiž chtěli mít houslového virtuóza. Ale než hrát druhé housle v nějaké košickém divadelním ansáblu, to raději hrát první housle v ligovém mužstvu, říkal si patrně malý Andrejko kromě toho, že ho ten fotbal bavil přece jen o něco víc. A tak přišly Košice o průměrného šumaře, zato československý fotbal nepřišel o vynikajícího hráče, jakých po tuzemských stadionech běhalo opravdu jen velmi málo.

Jeho trápení houslí měli možnost slyšet všichni v ulici, jeho trápení protihráčů při klukovských pouličních kláních si brzy povšiml trenér žáků Jednoty Košice Bauer a pozval ho na trénink. Dal mu pět korun s tím, že se má nechat vyfotit na registračku. Andrej se s tolika penězi cítil tehdy krátce po válce jak král, a jelikož nebyl lakomý, nastalo královské dělení - všechny kamarády pozval na bonbóny. Bauerovi se pak samozřejmě vyhýbal, ale v jedoucí šalině to dost dobře nejde. Bauer to naštěstí vzal sportovně, čapl ho za flígr a k fotografovi ho osobně dovedl. Pak hned na trénink. Té ztracené pětikačky nikdy nelitoval.

Andrej si totiž počínal suverénně a bez problémů přešel časem do dorostu. Učil se soustružníkem a v mezičase vybojoval třikrát titul dorosteneckého mistra republiky. Brzy nato debutoval v dorostenecké reprezentaci, kde se hned uvedl gólem a po návratu v sobotu ráno se šel podívat na zápas béčka Košic. Protože se však sešlo málo hráčů, přemluvili ho, aby navzdory únavy z cesty nastoupil. Musel si ale zajet na kole pro kopačky, tak velké v inventáři klubu nebyly. Nastoupil, dal dva góly a vysloužil si pozvánku do áčka. Na tréninku tak zaujal, že se už do béčka nevrátil. Hrál za první tým, než musel narukovat.

Hlásil se v Dukle Trenčín, odkud si to záhy mašíroval do Tankisty Pardubice. Zde se setkal např. s Tomášem Pospíchalem či Vladimírem Kosem. Tam nakoukl do ligy a jak to tak bývá, ligové pižmo lze z kopaček těžko setřást. Po dvou letech služby vlasti se vrátil sloužit košické Jednotě. Kopal ligu a vůbec ne špatně. Brzy však zatoužil po změně. A důvodů bylo více. Kromě těch fotbalových i ty osobní povahy. Chtěl se ženit, ale neměl kde bydlet. Vedení klubu mu sice byt slíbilo, ale že prý musí počkat. Přihlásila se Trnava, po ní Slovan, ale i tam to pohořelo na bytové otázce. Navíc s ním jeho zaměstnavatel - Pozemní stavby Košice - odmítl rozvázat smlouvu (Pozn. Hráči bývali většinou formálně zaměstnáni u podniku, který "sponzoroval" klub. Pojem profesionál byl považován za nadávku, proto byli oficiálně zaměstnanci fabriky, druhý plat pak brali bokem v klubu. Vedení podniku pak mělo kromě krajského tajemníka ÚV KSČ velký vliv při rozhodování při těch velice řídce se vyskytujících přestupech.).

Nicméně když byl Kvašňák na podzim roku 1960 nominován na přátelák s NSR hraný v Praze, odchytli si ho sparťanští šíbři. A protože už od žáků, kdy hráli předzápas na Bohemce, toužil do Prahy, plácli si. Začal pořádný hukot, protože causa dostala morální i politický podtext, a to v té době nebyla sranda. Jeho kádrový posudek zněl hrozivě, za podobné se tehdy i zavíralo. Podnik ani klub ho nechtěly pustit, ale on s oběma nakonec vyběhl. Využil toho, že HUKO Košice, podnik s vládními zakázkami, dělal nábor. Tam ho jeho dosavadní zaměstnavatel pustit musel. A pak už nebyl problém ve zkušební lhůtě přejít do ČKD a sparťan byl na světě. Košičtí mu to zazlívali ještě dlouho po tom, byl pro ně Jidášem. Zklamání východňárů bylo veliké, jeho popularita ve městě byla v té době mimořádná, lidi ho milovali, ve frontě na lístky do kina ho pouštěli dopředu i staří lidé, jen aby Andrejko nemusel čakať. Odcházel po skončení podzimní části sezóny, kdy měli košičtí 15 bodů, letenští pouhých 7 a byli na sestup. Nakonec se zachránili na úkor koho jiného než právě Košic, když jim ve vzájemném zápase dal 2 góly kdo jiný než Andrej Kvašňák.

Chvilku trvalo, než mu sparťanské publikum přišlo na chuť, zpočátku mu pro jeho neortodoxní styl přezdívali Hajaja. Ovšem pak se i tady stal jejich miláčkem a fanoušci začali chodit speciálně na něho. Stal se králem Letné, velkým šéfem, kolem něhož se vše točilo. Tak ostatně zněla i jeho přezdívka - Šéf. Šéf, který strhával tým k nebývalým výkonům, ke zvrácení ztracených zápasů, který v nejtěžších okamžicích přebíral zodpovědnost a který šel vždy příkladem svým zaujetím pro hru. Diváci ho opravdu milovali.

Asi málokterý náš fotbalista měl kdy tak mocný vliv na diváky jako on. Kromě toho, že to s nimi vážně uměl, měl až neskutečné charisma. Vždy říkával, že diváci jsou rovněž v sestavě. Hrál pro ně, byl šoumen, který pro publikum jen málokdy něco nevymyslel, někteří známí si u něj dokonce objednávali, co chtějí vidět - nafilmovaný pád, zalomení rukama, takovou a takovou kličku atp. Když někdo na Letné tvrdě fauloval Kvašňáka, hrozil mu bezmála lynč. Ale pak Andrej zvedl ruce nad hlavu a všichni byli rázem jak pěna. Nechal se třeba minutu před pauzou odnést na nosítkách, aby pak byl přivítán dlouhotrvajícím bouřlivým aplausem. Diváci byli najednou nažhaveni a hnali Spartu na zteč. Nesčetněkrát se stalo, že je osobně vybláznil ke zběsilému fandění, které nabudilo tým takovým způsobem, že soupeř byl v koncích. Ivo Viktor ve své autobiografii vzpomíná na zápas, v němž po první půli vedla Dukla 3:1, aby to pak po Andrejově zásahu prohrála 4:3. Když třeba hrál se Spartou v Montevideu, byli rudí upozorňováni na hráče Sancheze, který uruguayské publikum bavil uruguayským humorem - v nepozorované chvíli roztrhl protihráči trenky. Zkusil to i na Andreje a povedlo se. Diváci řvali radostí a Andrej? Ne, neoplatil mu to, ale roztrhl si je úplně a pak je uchopil jako toreador muletu a začal pobíhat kolem Sancheze a volat "olé". Po zbytek zápasu fandil stadion Spartě...

Lidé opravdu chodili jen na něj, když po sedmi letech přestoupil do Mechelenu, návštěvy výrazně poklesly. Při sepisování článku jsem nenarazil na to, jak ho brali fandové soupeře, takže je jen čistou domněnkou, že je musel na jedné straně provokovat teatrálními gesty, na druhé i oni podle mne museli mít tohoto hráče svým způsobem rádi - pořád ještě nehovořím o stylu hry, o tom až později. Neměl problém jim zamávat, popovídat si s nimi, udělat nějakou fintu, aby je pobavil. To se cenilo vždy. Přinejmenším byl určitě hluboce respektován. Když třeba přijela Sparta do Chartúmu bez něj, prohlašovali fanoušci: "To není Sparta, není tam Kvašňák". A v Jižní Americe přelézali plot a pelášili na hřiště, aby se jej aspoň dotkli. Hrát dnes, stal by se beztak obletovanou hvězdou na úrovni těch nezářivějších.

Jak to uměl s diváky, uměl to i s rozhodčími, spoluhráči i protihráči. Devadesát minut do nich furt něco hustil. Tu rozhodčího pochválil za dobrý výrok, tu mu vyčinil za nepovedený, přičemž nikdy neurážel, tu ostentativně gestikuloval a domlouval mu, tu se ho zeptal, zda ví, co dělá jeho žena, když on tu píská, nebo zda nemá v domácím hledišti příbuzné, že píská proti Spartě, jindy ho namísto kritiky za chybu pochválil... Zalomením rukama nad nějakým jeho rozhodnutím se stal z tohoto sudího tento nebožák vyvrhelem, takže se pak leckdy snažil, seč mohl, aby si to u publika vyžehlil. Třeba se stalo, že už toho měl některý z nich dost a dal to Kvašňákovi najevo, a on že ano, že spoluhráči domluví, aby se polepšil. A opravdu se stávalo, že mu to rozhodčí sežral. Stejně jako když byl proti Spartě odpískán přímák, míče se chopil Kvašňák a rozehrál. Hrálo se dál, sudí byl tak znejistěný, že než si uvědomil, co se stalo, bylo pozdě. "Asi som sa pomýlil," prohodil k němu Andrej později. Zkoušel to na ně i filmováním penalt - "Půldruhýho metru před lajnou jsem padal a polovinou těla jsem byl ve vápně, to musel pískat," říkal později se smíchem. A opět - spíše šlo o tlak na rozhodčího, než o vymodlení si dvou tří penalt za zápas, navíc prý padal, jen když byla měkká tráva...

Spoluhráče burcoval taky náramně. Koneckonců byl Šéf. Třeba v existenčním mači v Žilině ve dvaašedesátém, kdy šlo o pád do II. ligy. Po 1. poločase prohrávala Sparta 0:2. "Ještě jsme neprohráli, Vendo, čakaj uličku," řekl Maškovi, jemuž pak poslal uličky dvě a remíza znamenala záchranu. Anebo v tom barážovém duelu zápase s Maďary o postup do Mexika, který pamětníci považují za jeden z největších zápasů naší historie. Vlastně už v domácím zápase s nimi, kdy jsme po poločase prohrávali 1:2 a Maďaři nás pořádně mleli. O přestávce přišel do šatny a tou svou českoslovenštinou povídá: "Chalani, bol som teraz na záchodě, ale musel som ísť jinam, všetky boli obsazené Maďarmi." Z mužstva spadla deka a on sám se rozehrál k jednomu z nejlepších výkonů své kariéry. Hrál přímo skvostně a hlavou snížil na 2:3. V hledišti to bouřilo tak, že nebylo slyšet vlastního slova, bylo jen vidět, jak se Kvašňák otáčí do všech stran, střídavě zvedá a svěšuje ruce a otevírá pusu. To publikum i spoluhráče tak vydivočilo, že Maďary zmáčkli a zaslouženě srovnali. "Ať žije Kvašňák," skandoval zaplněný stadión dlouhé minuty... Ve zmiňované baráži hrané v Marseille pak v hustém lijáku hrál opět fantasticky, řídil hru, neúnavně pendloval po celém hřišti a navíc otevřel skóre penaltou, od níž všichni ostatní utíkali pryč. Levačkou napálil vodou nacucaný balon do horního rohu a kluci pak po skvělém výkonu zdolali nesmírně silné Maďary 4:1. Všemi evropskými médii běželo unisono - Kvašňák se zasloužil o postup Čechoslováků. To už hrál v Mechelenu, kde byl také králem.

A ještě na skok k tématu Kvašňák a protihráči. To je též něco... Obráncům říkal, kudy přes ně přejde, brankářům při penaltách ukazoval, kam jim to kopne, a při přímácích jim radil, ať nevybíhají, že to třeba chytnou dřív. A když někoho načal, byl jeho. Samostatnou kapitolou byli jeho osobní strážci. Když to byl nějaký benjamínek, který se od něj nehnul ani na krok, zavedl ho k postranní čáře na půlku a tam s ním několik minut jen tak stál. "Povídám mu, že tam zůstanem, že to nejde pořád běhat. A jestli zná nějaký fóry," vzpomíná v knize Slavné nohy. "Přišel pomezní a ptá se, co tam děláme, a já odvětil, že hrajeme osobku. A mladíkovi jsem vysvětlil, že mě nesmí mydlit. Ale najednou měli naši míč a já si o něj řekl, a než si bažant vzpomněl na vtip, tak jsme založili útok a ohrozili branku."

Svérázný byl i ve vztahu k trenérům. Byl jejich prodlouženou rukou na hřišti, jak zní jedno klišé. Ale jinak se to nazvat nedá. Když přišel na Letnou Václav Ježek, přivítal ho slovy: "Trenérko, ak budete něco potrebovať, obráťte sa na mně." Ježek pak vzpomíná, že spolu pak vycházeli krom jednoho incidentu výborně. To se nějak domákl, že si má Andrej přivést na pokoj kočku. Po půlnoci pak uviděl po pavlači běžet z Kvašňákova pokoje nějakou holku a Andreje za ní. Vběhl do opuštěné cimry a schoval se po peřinu. Když se laškování chtivý párek vrátil do pokoje, padla dívčina na lůžko a zaječela. Andrej rožnul a v naprostém klidu povídá: "To je náš český Herrera, najlepší a najslavnejší trenér." Holka utekla a Andrej pokračoval: "Trenérko, dáme si vínko." Ježek však odmítl Kvašňákovo pohostinství a namísto toho mu vystavil účet na tisíc korun. Za čtvrt roku si pak Andrej postěžoval u předsedy Spartaklubu, že obdržel pokutu za porušení životosprávy a dostal prachy nazpět.

Záhy po přesídlení do hlavního města se usadil v reprezentaci. Výrazným způsobem se podílel na postupu do Chile a těšil se na šampionát. Avšak když na jednom tréninku kopl namísto do míče do drnu, ozvala se prudká bolest v koleni. Vyšetření odhalilo poškozený meniskus a on musel pod nůž. Co z toho, že se operace podařila, v nominaci na MS jakožto rekonvalescent chyběl. Fotbalista, který se chce dostat na světový šampionát, je ochotný udělat pro to všechno. Andrej nafasoval kolo a kromě léčby ve Vojenské nemocnici denně jezdil trasu Kladno a zpět. A jak byl miláčkem tribun, stal se i miláčkem těch, které pravidelně potkával na trase. Mávali mu, povzbuzovali ho, tleskali mu. "Zavěs se, Andrejko," volali na něj řidiči náklaďáků. "Vďaka, ale jedete moc pomalu," vracel jim to. Koleno se ale hojilo rychle, pomohla i vodoléčba v Piešťanech, masáže a několikakilometrové túry a tak ještě stihl část jarní sezóny. Leč forma byla tatam, nebylo proto divu, že se mezi vyvolenými neocitl. Ale na soustředění v Itálii učinil Rudolf Vytlačil zase jeden ze svých skvělých tahů a nerozehraného Kvašňáka bez formy do Chile vzal. Tam předváděl fantastické výkony. V záloze s Masopustem, kdy Pluskal se posunul na stopera, vytvořili zcela výjimečnou dvojici, jednu z nejlepších, jaké jsme kdy měli, "mozkový trust", jak s oblibou píší novináři. Finále občas běží v televizi, sami můžete posoudit. Zahrál v něm opravdu skvěle, jako ostatně ve všech předchozích duelech.

Žurnalisté celého světa žasli nejen nad naším týmem, ale i nad jednotlivými hráči. Nad těmi, které do té doby neznali, pak o to víc. Jedním z nich byl i Andrej Kvašňák. "Muž, který chodí, ale je všude, kde to je zapotřebí." "Nejpomalejší hráč, který je všude nejdřív." Podobnými hláškami častovali sparťanského středopolaře či staženého útočníka, který uchvátil fotbalový svět. Čím? No čím asi, svou hrou.

V první řadě byl obdařen báječnou levačkou. Pravá byla o něco horší, ale zato ta levá... Dokonalá... Ono to tak bývá, že ta jednonohost leváků víc bije do očí, zato se však tou levačkou vykopou až na sám vrchol (viz Puskás či Maradona). Rozdával s ní milimetrové přihrávky, jeho uličky byly jedna báseň, jeho trestňáky jakbysmet. Technicky byl na té nejvyšší úrovni, jaké vůbec lze dosáhnout, jakkoli to kvůli jeho postavě na první dojem nepůsobilo. Měřil sice jen 190 cm na špuntech, jak říkával, přesto vypadal vyšší než všichni ostatní. Pohyboval se tak nějak zvláštně komíhavě, a když tento komíhavý pohyb doplnil ještě klamáním těla, byli obránci nahraní. Vzít mu míč nešlo, perfektně si ho kryl tělem a dokázal odhadnout pohyb soupeře.

Řídil hru, řídil ji znamenitě, geniálně, byla to nejvyšší šarže na bojišti, generál, jenž kolikrát sám během hry určoval taktiku, aniž by tím ovšem zmenšoval autoritu trenéra. Strhával spoluhráče svým výkonem i svým nasazením, svým umem a svými schopnostmi, přitom však proslul nenapodobitelným stylem běhu. "Uhánějící Kvašňák nebyl dosud spatřen," píše V. Houška v knize Železná Sparta. "Ba ani klus nepřehání: jeho krok není krokem sprintera, nýbrž krokem nespěchajícího štrekaře a ještě spíš krokem nespěchajícího chodce." Vzpomeňme však přitom na titulky zahraničních listů - je všude, kde je to zapotřebí, a je tam první. To byla záhada pro všechny odborníky: Jiní hráči sprintovali, ostošest běhali, ale on byl u balonu přesto pokaždé dřív. Byl prostě furt v pohybu, tím svým poloklusem, polochůzí se nezastavil a obsáhl tak nejen celý plac, ale většinu míčů. Pak je rozdával tak, že kolikrát překvapil i sám sebe. Nadto byl vynikající hlavičkář. "Neměl efektní vysoký výskok jako Pluskal nebo Popluhár, ale tím svým zvláštním způsobem se dostával stejně vysoko jako oni, ač to tak vůbec nevypadalo, v hlavě měl stejnou přesnost a cit jako v noze," vzpomíná Viktor. Všechny tyto atributy přiměly zástupce renomovaných světových klubů, aby ho chtěli do svých řad. Jenže tehdy se v produktivním fotbalovém věku mohlo jít ven jen ilegálně, proto musel válet doma. PSG za útočné trio Mráz - Kvašňák - Mašek jednou nabízelo 500 Renaultů a částky za samotného Andreje zůstanou asi navždy utajeny. Musely být na tu dobu obrovské, chtěli ho všude, můžeme se jen domýšlet. Až v 31 ho milostivě pustili do Mechelenu, kluka, kterého chtěl celý svět...

Spartě pomohl získat Čs. pohár a po 11 letech titul, když o dva roky přišel další, měli Letenští zas na dalších 17 let v tomto směru utrum. Když odešel, prohlásilo někdejší vynikající sparťanské pravé křídlo Jan Říha, že nepřišel nikdo, kdo by ho nahradil alespoň na 50%. V nedávném hlasování fanoušků o nejlepšího českého hráče století obsadil 10. místo a dostal se do nejlepší sestavy všech dob. V obdobné sparťanské anketě zvítězil. Porazil takové plejery, jako byli Pilát, Káďa, Burgr, Čtyřoký, Braine, Olda Nejedlý, Honza Říha, Ludl, Mašek aj. Pro mnohé to nebylo žádné velké překvapení, pro jiné, kteří se prezentovali jako kovaní sparťané, jako kupř. nejmenovaný reprezentační obránce Tomáš S., pro něhož to bylo první seznámení se s tímto jménem, ano. I k tomu slouží tyto mé články, aby se nezapomínalo na ty, kteří by měli být pro každého nezapomenutelní. Přestože už nejsou mezi námi. Andrej Kvašňák vulgo Šéf zemřel 18. 4. 2007.



Autor: články čtenářů / Puskas

Komentáře (139)

Přidat komentář
Maverick 65

Největší Sparťan a legenda!

Reagovat
smazaný uživatel

Á Puskasuv článek, jdu si uděláv kávu a přestávám na pár minut pracovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

K poobědní pauze ideální.

Reagovat
smazaný uživatel

To já nemám. Jím jednou denně tj. pořád. Zrovna teď tam futruju housku se salámem dle komisaře Rexe.

Reagovat
johan14

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

diky za prijemne, 10-ti minutove vytrzeni z pracovniho stereotypu ACS!

Reagovat
smazaný uživatel

Super

Reagovat
patas92

...btw Sivok

Reagovat
smazaný uživatel

No co no, máme tam Ramba, teď i ROckyho.

Reagovat
PlackaSKS

fajn čtení k obědu

Reagovat
joshua

Reagovat
smazaný uživatel

Takovej trošičku sparťanskej "ultras" .Sakra škoda že jsem se nenarodil aspon o 30 let dřív mohl jsem ho vidět hrát

Reagovat
Aldeano

SuperFrankie bude mít radost

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda. Krásně napsaný článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Už se těším až Puskas napíše za třicet let článek o Lukešovi

Reagovat
Aldeano

Před derby 2006 jsem ho potkal. A před derby 2007 jsem za něj držel minutu ticha.

Reagovat
smazaný uživatel

Já Ho nikdy nepotkal. Hrozně mě to mrzí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
13

super článek, tohle jméno jsem jenom znal, neznal jsem jeho příběh.

Reagovat
smazaný uživatel

byt zenskou, tak autorovi clanku za takuto skvelu pracu normalne dam))))

Reagovat
smazaný uživatel

děvko))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cepinzcegamy

nebuď měkkej a dej mu i tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní článek, díky za zpestření dne

Reagovat
cepinzcegamy

nejmenovaný reprezentační obránce Tomáš S

Reagovat
Bosko

"Stejně jako když byl proti Spartě odpískán přímák, míče se chopil Kvašňák a rozehrál. Hrálo se dál, sudí byl tak znejistěný, že než si uvědomil, co se stalo, bylo pozdě. "Asi som sa pomýlil," prohodil k němu Andrej později. Zkoušel to na ně i filmováním penalt - "Půldruhýho metru před lajnou jsem padal a polovinou těla jsem byl ve vápně, to musel pískat," říkal později se smíchem. " Skutečný charakter ten Kvašňák....

Reagovat
Mr.Jindros

"Nechal se třeba minutu před pauzou odnést na nosítkách, aby pak byl přivítán dlouhotrvajícím bouřlivým aplausem."

To jo, článek to popisuje jako cosi vznešeného a showmanského, ale když se nad tím člověk zamyslí tak se v tomhle ohledu Kvašňák jeví jako pěkná svině.

Reagovat
Bosko

Přesně tak.Některý se rozplývaj nad tím, jak byl fantastickej, ale mě příjde jako obyčejná sviňárna.Kdyby se takhle někdo choval dneska, to by bylo panečku řevu

Reagovat
j_mrazik

Kdyby tohle někdo teď udělal nebo dělal častěji, tak je nenáviděnej až do nebes.

Reagovat
Puskas

Tobě to přišli jako popis vznešeného? Jen jsem popsal to, co normálně dělal.

Reagovat
smazaný uživatel

Typ hráče, kterého vlastní fanoušci milují a ostatní nenávidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Hovorí sa,že nie je to isté, ak dvaja robia to isté.Tak to bolo aj s Kvašňákom,už v Košiciach ho ľudia zbožňovali a iní nenávideli, ale tých bolo menej a všetci ho obdivovali.Ak ste mimoriadni, ľudia vám odpustia tie "klukoviny" a on ich robil stále,bol to klaun i genius zároveň.Ľudia od neho očakávali, že niečo vyvedie a on musel splniť ich želania a v zápase niečo urobiť-jasličky, obhodenie,klamlivý pohyb,diskusiu s rozhodcomšný pád...O tom jeho behu-všetci hovorili,že je najpomalší,ale on sa raz vyjadril: Na 30 metrov ma nik nenechá.To bolo to tajomstvo,bol pri lopte skôr ako ostatní,lebo bol krajne inteligentný človek,vopred predvídal,kde treba urobiť pár krokov, aby bol pri lopte.Ak ste v tých dobách povedali Kvašňák, každý vedel,o koho ide,aj na malej dedinke.

Reagovat
Error

Padal, jen když byla měkká tráva :)) Krásné.

Reagovat
pavel.fotbal

Hele, krásný článek, to byl opravdový srdcař, a sparťan, vím že děda míval na chatě kdysi skleničku na pivo z jeho podpisem i dalších tehdejších sparťanských hráčů. Já ho jako hráče už nezažil, ale myslím, že úplně postačí popis zápasu Josefem Šebánkem alias děda Homolka v ,,Hogo fogo Homolka, prostě už jen zmínka o něm, ten popis a vůbec ten mýtus výbornýho dribléra. Díky za ten článek !

Reagovat
pavel.fotbal

,,Sparta má teďka mančaft, ta by rozkopala Real Madrid....."

Reagovat
smazaný uživatel

*útok

Reagovat
smazaný uživatel

Jednou jsem ho potkal.. uhasil cigárko, podepsal mi kartičku kterou vyndal z kapsy a než jsem jí stihl zandat do kapsy už si zapaloval další.. Prostě pan fotbalista!

Reagovat
Pipo123

To musela byť skvelá doba na futbal, liga bola vyrovnaná a ľudia chodili na futbal a brali to ako zábavu

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Mr.Jindros

Strašná škoda, že není víc videí z té doby. Docela bych chtěl vidět "best of" youtube těhle starých hráčů.

Reagovat
Mr.Jindros

video

Reagovat
smazaný uživatel

Puskasi Dík!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Zaregistroval jsem se jen kvůli tomu, abych poděkoval za skvělý článek. Četl jsem o Andrejkovi dost, měl jsem možnost si s ním popovídat osobně, ale i tak tam bylo pár novinek, které mě dost pobavily. Stejně jako Andrej bavil fanoušky. Nedávno jsem na ČT4 poprvé viděl záznam finále z Chile a během prvních deseti minut pochopil, proč byl Kvašňák takový fenomén.

PS: Prosím o vysvětlení té narážky na Tomáš Sivoka, vím, že se s Andrejem několikrát setkal a hodně ho respektoval... díky!

Reagovat
smazaný uživatel

*Tomáše

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli si dobře vzpomínám, tak se Sivok při nějaké slavnostní akci vyjádřil, že ho vůbec nezná...

Reagovat
smazaný uživatel

skvely clanok

pri mene som si hned spomenul na zaciatok Okresniho Preboru ako Pepik Hnatek zabija zajacov

Reagovat
Puskas

Dík všem za pochvalné recenze

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

To boli časy.... Ale vtedy hrali všetci hráči doma a nie po svete a aj v Europe bol počet legionárov prísne obmedzený.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky moc Puskasi! Udělal si mi hroznou radost a moje sparťanské srdíčko se potěšilo. :-)

Reagovat
adalbertus

typický článek ala Puskás

Reagovat
smazaný uživatel

Puskas píše moc hezky, vždycky se začtu a na pár minut přestanu kolem sebe vnímat svět.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělá práce, za tohle stojí na Eurofotbal chodit

Jinak jak to vypadá s tou knížkou těhle příběhů? Táta tyhle borce ještě pamatuje přímo ze hřiště, to by byl supr dárek třeba k Vánocům nebo narozkám

Reagovat
Puskas

to je těžké, ptal jsem se na podmínky, a to ještě nevím, jak by to bylo s daní, a byl by to možná velký risk, nevím, přemýšlím o tom

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby si se domluvil s PJ a inzeroval to i tady, tak by jsi první náklad rozprodal podle mě hned, já bych si hned 2 kousky objednal.

Reagovat
Puskas

uvidím,

Reagovat
PlackaSKS

s daněma ti jako účetní můžu případně pomoct

Reagovat
Puskas

ok, kolik bych třeba platil daň za prodanou knihu, popř. jak to je s placením autora knihy státu?

Reagovat
PlackaSKS

to je složitější. jde o to, jestli by si to vydával a distriuboval sám nebo jestli by si dostával pouze autorský honorář..

Reagovat
Puskas

no spíš sám, jinak to asi nejde, ptal jsem se kdysi Bosáka, on prý, že poslední knihu vydali s kámošem za vlastní, jinak by prý neměl šanci

Reagovat
PlackaSKS

díval jsem se a vydávání knih je bohužel živnost, takže platí to co jsem psal níž

Reagovat
PlackaSKS

abych to zjednodušil- pokud by si to chtěl celý vydávat sám, muselo by se to brát jako živnost, takže musíš být registrovaný na sociálce, zdrávce a mít živnostenský list. potom to normálně uvádíš v přiznání. pokud by si pouze napsal knihu a zbytek si domluvil s vydavatelem, tak tam by si dostával autorský honorář, což by pro tebe znamenalo platit z něj zdrávku, sociálku a následně 15% jako daň z příjmu. samozřejmě v případě, že by to bylo nad deset tisíc korun, jinak by si z toho neodváděl nic

Reagovat
Puskas

dík; kdesi jsem četl, že autor si přijde tak na 10-15%z ceny knihy, což je směšné

Reagovat
PlackaSKS

to je už ale spíš na smlouvě mezi autorem a vydavatelem. z toho co ti vydavatel zaplatí odvádíš už klasicky jako každý jiný... máš pravdu, že 10-15% je za autorství dost málo, na druhou stranu vydavatel nese riziko, že kniha bude prodělečná daleko vyšší. i tak mě překvapuje jak nízká ty čísla jsou. každopádně kdyby si s tim chtěl nějak do budoucna pomoct, tak stačí říct, v práci se trošku času vždy najde

Reagovat
Puskas

dík za nabídku

Reagovat
smazaný uživatel

Hele kdyby si to čistě náhodou vydal, byla by možnost dostat výtisk i s podpisem autora? Já si na podobné věci potrpím, už jsem uhnal dokonce i Kulhánka a Mádla, aby mi podepsali knížku.

Reagovat
Puskas

tak počítám, že bych to řešil i takto - že bych to posílal zájemcům na ef, zájemcům o podpis i s podpisem, též to mám rád, nedávno jsem kopil knihu s věnováním od Seifert, Josefa Floriana a F. Lazeckého,

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli ji budeš prodávat, tak určitě napiš a 2 kousky, jak jsem psal již výše si koupím.

Reagovat
Puskas

schválně - kolik bys za jednu dal - bylo b to bez fotek, dejme tou 150 stran - dejme tomu!

Reagovat
smazaný uživatel

Jelikož to je malý náklad, tak kolem 200-250? To je standartní cena podle mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Když nad tím přemýšlím, tak takových 249 je lidová cena podle mě, už jen kvůli tvé práci a malému nákladu.

Reagovat
Puskas

tak nějak jsem uvažoval, resp. spíš o menší částce, vyšší jsem se obával. I tak bych měl ale zisky minimální, bylo by to asi jen, resp. hlavně pro radost

Reagovat
smazaný uživatel

Jasný, nechceš se tím zase asi zruinovat, bral jsem cenu za kterou by se to cca prodávalo v knihkupectvích, ale když to budeš posílat sám i se vším a samotnou knížku prodáš za 199 a 50 poštovné, tak budeš na svém ne?

Reagovat
Puskas

musel bych udat stovku knih

Reagovat
smazaný uživatel

Lidem se tvoje články líbí, když by jich bylo víc a v knížce, tak bys to snad po kamarádech + tady udal ne? PJ by tě tady podle mě nechal inzerovat, i když za něj mluvit nechci. 100 knih to není zase tak moc.

Reagovat
Puskas

je a není, ale taky ten živnosťák vyřídit a tak... kdyby to mělo úspěch, uvažoval bych o dotisku, popř. o 2. díle, už to mám v hlavě, jen jde o ty věci finanční i časové, navíc, více mě to táhne k psaní o věcech náboženských, tam mám taky úspěch, dokonce jsem se dostal i do rádia

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že na EF chodí i slavné osobnosti. Nebudeš ty páter co fandí Baníku? Takový český Papa PAOK?

BTW : Teď jsem posílal kamarádovi pár tvých článků a říkal, že kdyby si vydal knížku, tak by taky uvažoval o koupi, podle mě by si 100 knih udal bezproblémů.

Reagovat
smazaný uživatel

*bez problémů.

Reagovat
Puskas

páter nejsem, ale pár, co jich Baníku fandí, znám, někteří na něj i chodí, jeden bývalý za něj hrál, a v Ostravě je třeba farář, o hrával 2. ligu za Opavu

Reagovat
smazaný uživatel

Je občas zajímavé sledovat jak mají cirkevní hodnostáři blízko k fotbalu a sportu obecně.

Reagovat
Puskas

třeba Thuram chtěl být knězem...

Reagovat
smazaný uživatel

ten se i pokřižoval než dával ve vyřazovací části gól (MS Francie 98)

Jinak já bych si tu knihu taky vzal, pokud bych si všiml, že jsi ji vydal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to odbíhám od tématu. Určitě zkus tu knížku vydat! Máš moje slovo, že 2 kousky si vezmu. :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Byla by škoda to nevydat a jak říká Nohavica hromničkou na našich hrobech budou naše knihy. :-)

Reagovat
db18

Záleží na knize - někdy je člověk rád za to, že se mu to vrátí

Reagovat
r.mrazik

Teoreticky...opravdu teoreticky

Nechat si tu knihu od nekoho vytisknout v poctu bajvoko 300 kusu a normalne mu zaplatit,coz by znamenalo ze on by danil a ty by sis s temi vytisky mohl delat co bys chtel ne?

I kdyz je fakt,ze netusim kolik to takto stoji v tiskarne...muselo by se zjistit

Je fakt,ze na zisk by to moc nebylo no

Reagovat
Puskas

za prodej bych musel platit i já, bo bych vydělával

Reagovat
r.mrazik

Tak zalezelo by,jestli by chteli papir no...jako ze bys to "daroval"

Neni to spravny a umiraji kvulimtomu kobylky...

Reagovat
PlackaSKS

kdyby někomu platil pouze za tisk, tak by to byly pouze jeho náklady. zisky z prodeje (by jako vydavatel) musel samozrejmě danit. ideální by byla varianta, kdy by se našel nakladatel, který by platil pouze autorský honorář-ideální v tom ohledu, že by to bylo technicky nejméně náročné . samozřejmě by to ale bylo taky méně finančně výhodné

Reagovat
Wat

Reagovat
adalbertus

ale budu muset ještě jednou to přečíst,v hospodě to není ono

Reagovat
smazaný uživatel

16:26 v hospodě, jinej život

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
adalbertus

po práci,klasika

Reagovat
PlackaSKS

já chci taky končit takhle brzy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
onze

VSS + SPARTA

Reagovat
adalbertus

ja ti dám Spartu

Reagovat
smazaný uživatel

+ Nitra

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

+PSG

Reagovat
smazaný uživatel

to už spíš Viktorka

Reagovat
smazaný uživatel

S PSG mají někteří chuligáni taky dobrý vztahy. Šli spolu do nějakých bitek ve Francii i v ČR.

Reagovat
smazaný uživatel

Sami proti všem...

Reagovat
smazaný uživatel

No...s přimhouřením obou očí to tak je. Protože ty počty "kámoš" jsou vcelku zanedbatelný.

Reagovat
PetersCZ

Geniální hráč, skvělý článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Ferenc Puskas kdysi bejval levonohym mistrem, nas Puskas je mistrem pera

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

puskasi,odpustili mu kosicania casom? a rad sa vracal do kosic?

potesi ze slovak je najlepim hracom sparty vsetkych cias :)

Reagovat
Puskas

i když přijal české občanství...

Nevím, zda mu odpustili, když tam někdy v 60. letech hrál, volali na něj Judáš, co pak, nevím.

Reagovat
smazaný uživatel

nikdy mu neodpustili

Reagovat
r.mrazik

100 pro Puskase...pro autora myslim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

Diky Puskas za tento clanek. Jako Slavista, od roku 1959, jsem Kvasnak "nesnasel". Jako Cechoslavak ho dnes uznavam jako jednoho z nej... fotbalistu nasi, dnes jiz neexistujici, zeme.

Reagovat
Puskas

takže jste gho vy ostatní nesnášeli, ale uznávali?

Reagovat
alegre

No, nesnaseli jsme ho jako vsichni slavisti nemaji radi spartany a obracene. Ale videt ho "pochodovat" po hristi, videt ten jeho prehled, to byla lahudka. A umel krasne padat!!! Skladal se jako sranky na prejezdu a rozhodci mu to basitli

Reagovat
Gareth Bale 11

Když tu byla řeč o knize,bral bych jí všemi deseti. A článek jako vždycky super.

Reagovat
uff

Puskási, keby si vydal tú knihu tak ja som určite ďalší čo si ju kúpi. Proste píšeš štýlom, ktorý sa mi velice páči. Píšeš skvelo.

Reagovat
smazaný uživatel

Mám to z druhé ruky,k tomu jeho "běhu"

Ježkovi tvrdil."Ja nebotrebujem šprintovať,mi stačí predlžiť krok"

Reagovat
smazaný uživatel

Když to tak čtu, tak dneska by se na něho blilo pětkrát tolik co na Ronalda.

Reagovat
frankiefcb

taky mě to napadlo.

Reagovat
Rišan

Moc hezky napsané! Děkujeme.

Reagovat
johan14

Puskas ako vždy Ja som Kvašňáka nemal v obľube, no ten zápas v Marseille, to bola paráda. Nech mi Sparťania odpustia, no pre mňa bol najlepší Sparťan Honza Berger, toho som teda žral.

Reagovat
božský John

To musel bejt hroznej zmrd. Takovej mix Pikla, Limberskýho a Švancary

Reagovat
cetto

Stejně mi přijde fascinující, když se podívám na jakékoliv dobové předválečné fotky, jak se lidé za tu dobu neskutečně změnili. Jakoby zkřehli. Mužům ubývají mužské rysy (výrazné nadočnicové oblouky, velký nos, velká brada, velký péro..)....u žen ten rozdíl není tak markantní, ale ten trend je spíš obrácený - ženské rysy přibývají, dneska má každý pátá trojky, na starých fotkách to byly samý jedna a půlky.. Ale ten vývoj je takový, stejně jako třeba v KLDR, kde za poslední 3 generace průměrná výška klesla zhruba o "půl hlavy", jen proto, že se mísí neustále dokola v rámci své rasy.

No jen jsem si na to tak vzpomněl, protože zrovna na Kvašnákovi je to dost znát. Dneska takových chlapů, jako je (byl) on, moc není a když už, tak jsou obvykle pro svůj vzhled středem pozornosti. V minulosti jich bylo mnoho...

Reagovat
Puskas

tak je to dáno určitě i stylem oblékání, účesu atd.

Reagovat
cetto

To samozřejmě, ale když bys vybral nějaký reprezentativní vzorek a srovnal bys rysy v obličeji a postavy, ty změny jsou prostě patrné při detailnějším prozkoumání

Reagovat
Puskas

nezkoumal jsem,ale je to možné, už jen ty podmínky, v jakých dříve lidi žili... Vezmi si babičky dnešních vnuků - dříve vetché stařenky s šátkem, dnes moderní ženy s naondulovanými vlasy, mobilem a každý týden novou halenkou, jezdící na dovolenou do Afriky...

Reagovat
cetto

No já si vzpomínám, jak dávali na Spektru nějaký dokument o tom, jak bychom mohli vypadat za tisíce let a zajímavé mi přišlo třeba to, že podle některých odborníků se dá očekávat, že nám téměř zaniknou pohlavní orgány, jelikož doba spěje k tomu, že rozmnožování tak, jak ho známe dnes, je nepraktické. Taky říkali, že je dost možné, že pokud by vývoj pokračoval tak, jako ted, tak lidé v Africe budou diamerálně odlišní od zbytku světa atd... bylo to zajímavé

Reagovat
vanGomm

Ano s tím šátkem souhlasím.Ovšem až na malé odchylky se umírá v průměru pořád stejně.Tedy dříve jako dnesDlouhodobě to sleduji mám v datábázi cca 10 000 lidí všech profesí a rozdíl je pouze 1 rok.Ano dnes je lékařská péče lepší (tedy pokud na to ta dotyčná,dotyčný má),ale dříve se zase žilo a hlavně jedlo zdravěji,takže nula o nuly pojde.No a ta Afrika ......

Reagovat
smazaný uživatel

To dělá prakticky výlučně trend. Když jsou v módě ženy s křehkou dívčí postavou a krátkými vlasy, tak se zdá jakoby se takových rodila většina. Aji když je to blbost, biologické znaky se mění v řádu tisíciletí, ne co deset let. Jedna z výjimek je ta výška, která je přímo úměrná životní úrovni a dostupnosti stravy. Proto jsou Jižní Korejci o hlavu a půl větší než Severní. Kvůli stravě bohaté na živočišné bílkoviny. A kvůli stravě všeobecně. Krásný opačný příklad je trpasličí slon ze Sicílie. Ten trpěl nedostatkem potravy do té míry, že zakrsl na polovinu výšky obvyklé pro svůj druh.

Reagovat
Milan.B

viac takehoto citania o hracoch CSR

Reagovat
papanegra

Poprvý jsem se rozhodl přečíst takovejhle dlouhej článek na EF v práci a byla to nejlíp ztrávená chvíle v oné práci, skvělé počtení, úplně jsem se do toho vžil

Reagovat
smazaný uživatel

Kvašňák článek

Reagovat
suldik

ak by bola tá kniha tak aj ja som ďalší zo záujemcov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele