Al-Hussein by byl lepším prezidentem FIFA než Blatter. A to mnohem

26.05.2015, 01:41
Názory a komentáře
Dva další aspiranti na post prezidenta FIFA, Luís Figo a Michael van Praag, v týdnu od svých kandidatur upustili a to v praxi znamená jediné: v pátek se v Curychu strhne bitva mezi pouhými dvěma uchazeči. Pohodlného Seppa Blattera přitom vyzve postava stejně kladná jako k porážce odsouzená...

Jordánského prince Aliho bin Al-Husseina provází od počátku aura někoho přinejlepším pochybného.

S větrnými mlýny musí bojovat víceméně už jen kvůli svému původu v poněkud obskurní zemi uprostřed tradičně démonizovaného regionu, kde prý nevládne nic jiného než petrodolary.

Takový a priori odmítavý přístup ovšem není fér, tím spíš konkrétně vůči osobě Al-Husseina.

Bývalý wrestler se do čela domácí fotbalové federace postavil již ve věku pouhých 25 let, což může smrdět protekcí urozeného šlechtice, ve zpětném zrcátku se ale všechno jeví být v naprostém pořádku.

Za ani ne 40letým funkcionářem totiž zůstávají zcela konkrétní výsledky.

Byl to koneckonců Al-Hussein, kdo na přelomu tisíciletí konečně sjednotil tradičně nesourodý Blízký východ pod jednu střechu Západoasijské fotbalové federace (WAFF). Právě její zásluhou se nyní každé dva roky koná zpravidla dobře organizované regionální mistrovství, které do té doby suplovaly akorát zmatky provázené Panarabské hry či Arabský pohár národů.

Ještě větší a rozmanitější přínos má potom Al-Husseinova neziskovka s názvem Asijský fotbalový rozvojový projekt (AFDP), která nabízí pomocnou ruku strádajícím milovníkům kopané doslova ve všech koutech nejlidnatějšího světadílu.

Jordánskému princi jsou takto nepřímo zavázáni třeba v Kambodži, kde jeho AFDP bojuje proti "obchodu s bílým masem" na hranicích s Thajskem. Či v syrských uprchlických táborech, kde se pod dohledem AFDP pořádají speciální trenérské kurzy. Případně v Kyrgyzstánu, kde AFDP pokládalo nová hřiště s umělou trávou. Anebo v Indii, kde AFDP rozjíždělo takzvaný "Kouzelný autobus", který v tuhle chvíli přispívá ke vzdělávání čtvrtmilionu znevýhodněných dětí.

Zpátky na domácí půdě pak sympatický třicátník ve spolupráci s Asijskou fotbalovou konfederací (AFC) a Chevroletem distribuoval na pět tisíc ultra-odolných fotbalových balonů do 50 různých jordánských škol a zrovna loni v prosinci spouštěl iniciativu na podporu dětí s vadami sluchu.

Pravda, výše uvedené výdobytky jsou bez výjimky záslužnými počiny, z nichž reálně benefituje pouze asijská fotbalová veřejnost. Jenže faktem je, že všechny jeho dosavadní mandáty také Al-Husseina zavazovaly k oddané službě asijské kopané a ničemu jinému.

Kromě dlouholeté práce pro jordánský svaz se dále Ali bin Al-Hussein angažuje ve strukturách zmíněné AFC a čistě na vlastní kontinent se měl soustředit rovněž coby úředník FIFA. Tam sice plnil honosně znějící roli viceprezidenta, to však specificky s ohledem na asijské záležitosti.

Vyčítat tudíž Al-Husseinovi, že dosud nic neudělal pro Evropu a západ obecně, by bylo zhruba stejně nespravedlivé jako kárat Michela Platiniho za nedostatek starosti o africkou kopanou.

Naopak, tohle je vlastně Jordáncova první a na nějakou dobu poslední šance doopravdy ovlivnit celosvětové dění. Vždyť i ten post viceprezidenta FIFA letos po čtyřech letech vyklízí...

Vzhůru do (marného) boje

Hned úvodem je třeba zopakovat, že Sepp Blatter s největší pravděpodobností vyhraje.

Jakkoliv odstoupivší šéf Královské nizozemské fotbalové asociace Michael van Praag princovu kandidaturu veřejně podpořil, samo jeho slovo něco dramaticky ovlivní jen sotva. Blatter má už dávno jistou celou Afriku, ke které se navíc v lednu připojila Oceánie a o dva měsíce později i Jižní Amerika. Za Al-Husseina se naproti tomu jako jeden muž nedokázal postavit ani jeho vlastní kontinent.

Zrovna tu poslední větu - fatálně rozdělenou Asii - je přitom záhodno vytučnit a dvakrát podtrhnout. I z toho důvodu jsou totiž liché veškeré kritické hlasy, které čistě na základě Al-Husseinova arabského původu bez rozmyslu usuzují, že Jordánec podporuje vizi mistrovství světa v Kataru.

Nepodporuje. Naopak je výslovně proti a jeho neúspěšné snahy o zveřejnění necenzurované (!) verze Garcíovy zprávy dokládající korupční praktiky při výběru pořadatelů MS 2018 a 2022 lze nakonec považovat za jediný významný vroubek na Al-Husseinově kariéře vrcholného fotbalového činovníka.

Pakliže by jordánský princ koncem loňského kalendářního roku ve svém úsilí přeci jen pohodil, Blatterova pověst by zřejmě kriticky utrpěla a páteční boj by se následkem toho mohl alespoň jakž takž vyrovnat. Takhle se místo toho nějaká představa bitvy na ostří nože zdá být dočista naivní.

Jak na stránkách Financial Times vhodně zdůrazňuje renomovaný autor Simon Kuper, Sepp Blatter je navýsost schopným pragmatikem a velice obratně se postupem času naučil vůbec nepočítat s podporou západu, jehož faktický význam se dnes docela běžně přeceňuje.

Ať už je kvalita jejich výběrů sebevíc nesrovnatelná, ve finále se hlasy z Kajmanských ostrovů a Francie vyvažují naprosto stejným množstvím zlata - přičemž podrobit si prvně jmenovanou destinaci dá logicky mnohem menší práci než naklonit si evropského titána.

Na konto fotbalové asociace se sídlem kdesi v Karibiku proto za posledních 13 let doputovaly celé dva miliony amerických dolarů, takže dnes opravdu není těžké odhadnout, zdali tamější papaláši preferují status quo, či nikoliv.

Rodák z turistického kantonu Valais jednoduše ví, jak na to, a relativně snadno si po léta udržuje image prezidenta, který se stará. Důležitou funkci v tomto ohledu plní jeho program Goal, který každou z 209 členských federací FIFA opravňuje k žádosti o jednorázový grant na konkrétní projekt v maximální výši 500 tisíc dolarů (letos čerstvě 600).

Takové možnosti dosud nevyužily pouze čtyři země, a tak bylo přesně touto cestou hrazeno vskutku ledacos - mimo jiné třeba výstavba nové centrály andorrského svazu. Kupříkladu 11 oceánských svazů přitom od roku 1999 z fondu Goal v průměru odčerpalo 4,6 dotací; zatímco jedna taková průměrná evropská asociace se na tentýž zdroj peněz obrátila pouze 2,6krát.

Dál už je to celkem jednoduchá matematika, nemyslíte?

Ne náhodou si tedy Sepp Blatter může dovolit ke své prezidentské kampani přistupovat tak bohorovně. "Ve FIFA působím už 40 let. Sedmnáct roků vykonávám funkci prezidenta. To je můj manifest," prohlásil 78letý veterán, skálopevně přesvědčen o svém čtvrtém znovuzvolení.

Blatter letos v prezidentských volbách čelí soupeři poprvé od roku 2002, kdy odrazil útok jiného zkušeného pardála Issy Hayatoua. Snad jen hotovou "shodou okolností" se teď dlouholetý šéf africké kopané tváří jako Blatterův největší kamarád.

To Ali bin Al-Hussein představuje úplně jinačí případ. K Blatterovi měl dříve velmi blízko a jedině s jeho posvěcením také šplhal hierarchií FIFA. Postupně však procitl a teď se mu staví mimo jiné z obyčejného přesvědčení, že je nutno něco změnit...



O žádné klání dvou různých podob koncentrovaného zla tím pádem v pátek kráčet nebude. Ba co víc, jordánský princ je v mnoha ohledech učiněným Blatterovým protipólem.

Na rozdíl od výrazně staršího Švýcara Al-Hussein dlouze studoval v zahraničí, na Britských ostrovech i na prestižní princetonské univerzitě v USA, a vládne tedy dokonalou angličtinou. Navíc se neštítí ušpinit si trochu své urozené končetiny, když dříve coby průzkumník sloužil jordánským zvláštním vojenským jednotkám, a do terénu se čas od času vydává stále.

Nedávno takhle Al-Hussein navštívil Irák, kde se snaží podílet na rehabilitaci tamější fotbalové scény, která ještě loni nedisponovala ani vlastní nejvyšší soutěží. A přímo ve své domovině princ vrchem spravuje bezpečnostní centrum se zaměřením na krizový management, jež se momentálně vypořádává zejména s hrozbou v podobě Islámského státu.

Třebaže tedy Al-Hussein automaticky generuje očekávání zazobaného arabského princátka, jde daleko spíš o kandidáta z prostého lidu.

"V mnoha ohledech má blíže k příznivci hry než funkcionáři. (...) Mimo ty nejformálnější události se vyhýbá světu honosných obleků, a když jsem s ním v Ammánu (hlavním městě Jordánska - pozn. red.) poprvé obědval, poručil si McDonalds," vypráví na stránkách australského SBS výjimečně zcestovalý žurnalista Scott McIntyre, jenž pro vášnivého fanouška Arsenalu nemá nic jiného než slova obdivu.

Ženy vpřed

Kde se pomyslné nůžky mezi oběma kandidáty rozevírají do vůbec největší šíře, to je přístup k ženské kopané.

Úřadující prezident FIFA zrovna na začátku tohoto měsíce možná sám našel tu drzost označit se za "kmotra ženského fotbalu", ve skutečnosti by však takové označení lépe sedělo na Al-Husseina. Jeho zájem je totiž ryzí, nikoliv předstíraný jako u Blattera.

U Jordánce vážně nehrozí, že by z něho vypadl podobně sexistický výrok jako kdysi z jeho konkurenta, jenž za účelem zvýšení sledovanosti ve vší vážnosti navrhoval, aby fotbalistky začaly nosit těsnější šortky a kratší trička. U Al-Husseina by patrně nehrozily ani stížnosti ze stran samotných hráček na to, že je šéf celosvětové zastřešující fotbalové organizace při předávání individuálních ocenění vůbec nepoznal.

Ne, Ali bin Al-Hussein to s ženami myslí dobře a upřímně, o čemž existuje celá řada důkazů.

Tím prvním je rovnou největší úspěch Jordáncovy kariéry: zrušení diskriminačního zákazu nošení hidžábů, tradičních muslimských šátků. K tomu došlo roku 2012 a samozřejmě se nejednalo o nic jiného než o vzdor Seppu Blatterovi, jehož FIFA se o zavedení daného banu zasloužila v první řadě.

Co lze Al-Husseinovi dále přičíst k dobru, to je například ustavení ženské juniorské ligy v Palestině - zemi, kde nemají na růžích ustláno ani muži-senioři - a také fakt, že se princova (malá) domovina aktuálně pasuje do role neoficiálního lídra ženské asijské kopané.

Právě Jordánsku bylo přiklepnuto hostitelství příštího ročníku ženského mistrovství světa do 17 let, což zároveň znamená jednu velkou premiéru pro celý arabský svět, kam se napřesrok zástupkyně něžného pohlaví ke srazu světové elity dostaví vůbec poprvé v dějinách. V širším měřítku tím potom Jordánsko napodobí akorát Čínu s Thajskem, jakožto jediné další asijské státy se zkušenostmi s pořádáním mezinárodních ženských turnajů.

Pokud si nyní říkáte "no a co?" a na jazyk se vám derou připomínky, že naši polokouli přece nemusí něco tak marginálního zajímat, máte při vší úctě pravdu jen zčásti.

Ano, nemáme tu žádnou Saúdskou Arábii ani Írán, kde od islámské revoluce (1979) ženy nemohou navštěvovat v podstatě žádné sportovní události. Rovněž "vyspělý" západ má nicméně s respektem vůči ženám nemalý problém.

Jeho vlajkové lodě, USA a Velká Británie, kupříkladu zrovna řeší případy neustále urážených, systematicky ponižovaných reportérek; a sexismus konkrétně na Ostrovech promlouvá doopravdy do všech možných fotbalových sfér. Tamější svaz ostatně roku 1921 ženám provozování kopané výslovně zakázal, což platilo celé příští půlstoletí.

Jistě, po vzoru samotného Seppa Blattera zde můžete hravě namítnout, že fotbal je zkrátka příliš "macho" na to, aby umožňoval patřičnou integraci žen do vlastních struktur. Jenže jakmile uvážíte, že až 20 % návštěv zápasů anglické Premier League tvoří příslušnice něžného pohlaví, měly by vám takové argumenty rázem přijít lehce absurdní. (Stejně jako třeba ten fakt, že až do roku 2013 neseděla ve výkonném výboru FIFA žádná žena.)

Ženy jsou zkrátka nedílnou součástí dnešního světa kopané, respektive by jí měly být, a jakkoliv výše nastíněný neduh i další fotbalové rakoviny lusknutím prstu nevyhladí ani jiný, proaktivní prezident, záruka diametrálně odlišné perspektivy by nám pro teď mohla a vlastně i měla stačit.

Jestli se totiž na něčem shodne snad úplně každý příznivec kopané, je to enormní zatuchlost FIFA. A takový odér by Al-Husseinovi nevoněl zcela určitě...

Autor: Tomáš Daníček

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Úřady získaly dokumenty v kauze Blatterovy platby Platinimu
09.03.2016, 10:54
FIFA snížila Blatterovi i Platinimu trest z osmi let na šest
24.02.2016, 21:20
Potrestaný šéf FIFA Blatter stále pobírá předsednický plat
19.01.2016, 10:40
Blatter už nebude bojovat za FIFA, ale pouze za sebe
29.12.2015, 09:54
Světový fotbal sťal dva nejvyšší muže. Jen v Česku se nám stále smějí do obličeje
21.12.2015, 15:56
Blatter v dopisu členům FIFA zopakoval, že není ničím vinen
15.12.2015, 18:50
FIFA podle švýcarského listu nemá proti Blatterovi důkazy
09.12.2015, 18:08
FBI se zajímá o Blatterovu roli v korupčním skandálu z 90. let
07.12.2015, 09:46
Rozhodnutí v kauze Blattera a Platiniho má padnout v prosinci
23.11.2015, 16:52
Dosluhující šéf FIFA Blatter je stále v nemocnici
11.11.2015, 14:58
Blatter zpochybnil volbu pořadatele MS v roce 2022
30.10.2015, 14:56
Bin Husajn nechce, aby Blatterova suspendace odložila volby
14.10.2015, 10:58
Platini podle BBC neuspěl s odvoláním proti suspendaci
12.10.2015, 19:02
Etická komise FIFA chce předsedu Blattera dočasně zbavit funkce
07.10.2015, 22:28
Blatter navzdory vyšetřování zůstane prezidentem FIFA
28.09.2015, 18:28
Blattera ve Švýcarsku vyšetřují kvůli podezření ze zpronevěry
25.09.2015, 18:49
FIFA nečekaně zrušila Blatterovu tiskovou konferenci
25.09.2015, 15:58
Blattera začali vyšetřovat kvůli prodeji práv na MS
14.09.2015, 11:22
Platini mi vyhrožoval vězením, tvrdí odcházející šéf FIFA Blatter
15.08.2015, 15:14
Podle Putina by si Blatter zasloužil Nobelovu cenu
28.07.2015, 10:33
Svazy požádaly Platiniho, aby se ucházel o vedení FIFA
20.07.2015, 10:37
Blatter údajně zvažuje setrvání v čele světového fotbalu
14.06.2015, 15:20
Podle europoslanců by měl Blatter z čela FIFA odejít okamžitě
11.06.2015, 19:58
Byla by chyba čekat půl roku, míní Řepka k nové volbě šéfa FIFA
03.06.2015, 15:50
Právníci zjišťují, zda princ Alí nemůže vést FIFA místo Blattera
03.06.2015, 09:02
Blatter čtyři dny po znovuzvolení do čela FIFA oznámil, že končí
02.06.2015, 23:06
Kritici ocenili Blatterovo odstoupení, je prý dobré pro fotbal
02.06.2015, 21:26
Pelé se zastal kritizovaného předsedy FIFA Blattera
01.06.2015, 16:26
Odpouštím, ale nezapomínám, varoval Evropu staronový šéf Blatter
30.05.2015, 12:38
S jiným jménem by se změny dělaly lépe, připustil Řepka z FAČR
30.05.2015, 10:28
Blatter věří, že dokáže očistit korupcí pošpiněné jméno FIFA
29.05.2015, 21:34
Platiniho Blatterův úspěch zklamal, ale na odpor UEFA je pyšný
29.05.2015, 20:46
Al-Hussein po prvním kole odstoupil, Blatter nadále prezidentem FIFA
29.05.2015, 19:32
Blatter odmítl odpovědnost za korupční skandál FIFA
28.05.2015, 18:48
Šéf UEFA Platini věří, že po skandálu se podaří Blattera sesadit
28.05.2015, 17:54
Van Praag i Figo stáhli kandidaturu na prezidenta FIFA
21.05.2015, 19:00
Blatter změnil FIFA v totální anarchii, kritizuje Maradona
05.05.2015, 12:59
Jižní Amerika bude ve volbách prezidenta FIFA podporovat Blattera
04.03.2015, 09:58
Blatter by měl mít jen čestnou funkci, míní šéf německého fotbalu
10.02.2015, 17:58
Afrika při volbě prezidenta FIFA hodlá podpořit Blattera
27.01.2015, 20:30
Blatter oficiálně potvrdil, že chce i nadále vést FIFA
26.09.2014, 15:48

Komentáře (391)

Přidat komentář
C-M@ster

Nadpis

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Mimalu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

S vedomim toho jsem to psal a nadale na tom trvam, i kdyz ho lehce zmenil.

Nemels tu nahodou ban za to, ze ses vysmival klukovi, co se zabil, nebo to bylo jinde?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Usty

Říká se titulek

Reagovat
C-M@ster

V Praze se pouzdru rika penal. Nadpis je nadpis.

Reagovat
Usty

v žurnalistice je to vždycky titulek, nadpis máš v prezentaci nebo ve wordu

Reagovat
smazaný uživatel

překopíroval jsem si to do wordu a mám ted místo titulku nadpis...ted mluv

Reagovat
Infi

Reagovat
Usty

tak to je v pořádku...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Hehe, "penal" je taky ciste prazskej? Co ja se tu od tebe nedozvim.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Fanúšik United sa hneď pozná

Reagovat
C-M@ster

Nepochop mě špatně, nejsem zastánce Blattera a fantomasův názor beru a líbí se mi, že to tak pěkně sepsal a lidem, co Husajna neznají, ho představil.

Nicméně on ten princ taky není žádný beránek a ten článek na mě působí dost naivně a dělá z něj až moc velkou matku Terezu. Nadpis kromě špatně napsaného jména (aspoň myslím) na mě hlavně působil takovým tím dojmem, jako když se kluci na písku hádají, zda je lepší Batman nebo Spiderman.

Nicméně komukoliv proti Blatterovi držím palce a skutečně doufám, že třeba uspěje a lepší bude.

Reagovat
fantomas

Jak teda spravne zni jeho jmeno?

Reagovat
smazaný uživatel

علي بن الحسين بن طلال بن عبدالله بن حسين الهاشمي

čiže Alí bin Al Husain bin Talál bin Abdullah bin Husain al Hášimí

ale toto asi nemyslel

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Tak pokud to chces mit fakt technicky spravne, pak je to

'alí bin al-Husajnu bin Találun bin 'abdúlláhu bin Husajnun al-hášimí(jjun)

To by byl krasnej nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

'alí bin al-Husajnu bin Találun bin 'abdúlláhu bin Husajnun al-hášimí(jjun) by byl lepším prezidentem FIFA než Blatter. A to mnohem... jednoduchý výstižný nadpis

pádové koncovky sú zlo, ktoré musí byť zničené

Reagovat
domingo

Nunace urcite, ale genitivni koncovka musi zustat zachovana, jinak z toho bude neuveritelnej bordel

Reagovat
smazaný uživatel

pekný jazyk používa akurát al džazíra a vodcovia islamistov... egypťania si gágajú, levanťania prehĺtajú, magribčania magribujú, jedine tak abstinenčný polostrov si ako tak zachováva tú fushu

Reagovat
celeb

*Titulok!

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
C-M@ster

No, asi Ali bin Husajn, ne?

To máš stejný jak s Šamachem nebo třeba Ševčenkem, taky nepíšeš Shevchenko.

Reagovat
fantomas

Ale napíšu Chamakh stejně jako většina Čechů, no, a to je tady hlavní.

Reagovat
smazaný uživatel

No vidíš. A toto bol problém napísať!

Reagovat
Spasitel

Mal som zubára Husseina a stačilo obidvaja sú zlo

Reagovat
smazaný uživatel

fantomas super

Reagovat
risk je zisk

Pěkný, přeju mu vítězství na senilním dědou.

Reagovat
smazaný uživatel

A ženy budou chodit na fotbal zahalené. To chce opravdu někdo vítězství Husseina?

Reagovat
fantomas

Co?

Reagovat
eder

Ano. Já.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Přečti si článek

Reagovat
Riviera Kid

Tolik slov? Neblazni.

Reagovat
smazaný uživatel

To si taky vždy říkám, ale většinou pak nelituju.

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

Koukni na jeho maminku, jak chodí zahalená. A btw jak je krásná

Reagovat
smazaný uživatel

Nic, malej renonc, to neni ona. Ale i tak

Reagovat
smazaný uživatel

* švagrová

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi jako ty jsou fakt největší mor moderní společnosti...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
arsavin

Tys to asi nečetl

Reagovat
Blasphemer

A místo klobásy ti k pivu dají kebab!

Reagovat
smazaný uživatel

shawarmu

Reagovat
smazaný uživatel

*k čaji

Reagovat
Paddy

Asi všichni by byli lepší než ta nemoc co je tam teď nechápu že nikdo nebyl schopný najít pořádného kandidáta

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi jedno kdo, pokud to bude znamenat konec toho odporného plesnivého arogantního dědka!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Talker

Tak ty hydžáby mohou být částečně propojeny s tím, že je muslim, který ty šátky respektuje a akceptuje, protože v jeho kultuře jsou prostě od nepaměti.

Každopádně uvidíme, no. Vlastně spíš neuvidíme, protože to stejně vyhraje Blatter.

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikající, zajímavej článek. Možná působí trochu jednostranně ve prospěch Al Husseina, ale vzhledem k tomu, že je v tomhle případě namířenej proti Blatterovi mně to nevadí. Pokud rozjel v rámci Asie takový projekty, tak je to fajn - přesně tohle by měl dělat i prezident FIFA. Kromě toho je taky potřeba mít koule, vyházet ty zkorumpovaný parchanty z nejvyšších pater asociace a nebát se pohnout s šíleně rigidníma pravidlama (video). Ale to asi všichni víme. Bohužel když právo volby mají z velké části sami korupčníci nebo ti, co si nechají pár miliónama máznout med kolem huby, tak budou zase volit korupčníka, v tomhle případě Blattera. Takže článek Blatter

Reagovat
Talker

Tak jde o názory a komentáře

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc většina lidí, jako já. Ho vidí negativně, jenom protože je arab, tak je jednostrannej článek na místě.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek.

Reagovat
Usty

Esej?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne ne Husejn, ale čte se to podobně.

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
Usty

Já měl za to, že ty eseje měly bejt do školy, tak mě pobavilo, že tu hned vzápětí vyšel další epos

Reagovat
fantomas

Tohle sem ze 2/3 napsal už o víkendu.

Reagovat
smazaný uživatel

Největší úspěch kariéry: zrušení diskriminačního zákazu nošení hidžábů, tradičních muslimských šátků.

Here we go. Křížek kolem krku - sundat. Hidžáb povolen. Mě z toho vychází zavedení pozitivní diskriminace pro muslimstvo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
smazaný uživatel

Ten hidžáb platí u hráček, nebo u publika?

Reagovat
fantomas

U hracek samozrejme.

Reagovat
smazaný uživatel

Pak mi vysvětli, co je na mém příspěvku směšné. Ráno jsem kvůli tomu četl pravidla (česká) ohledně výstroje. Nemůžeš mít na sobě ani síťku na vlasy, ani nákrčník (technicky je hijab kombinací těchto dvou). O řetízcích, náramcích a prstenech nemluvím. Existuje snad někde výjimka o řetízcích s křížkem?

Reagovat
fantomas

To tady des vazne srovnavat krizek s hidzabem? To snad nemuzes myslet ani ze srandy. Puvodni oduvodneni toho zakazu bylo, ze muze (absurdne) vest k ohrozeni zdravi - to je prece mnohem akutnejsi riziko prave u tech retizku a naramku.

Navic pokud se ten ban zrusil, znamena to, ze 1) to asi tak uplne proti pravidlum FIFA neni, 2) nebylo to jen z rozhodnuti muslimu - ostatne soucasne s hidzaby byly technicky povoleny i nenabozensky pokryvky hlavu jako ksiltovky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty budeš z humanitní školy, viď

Proč myslíš, že když se vězeň začne nudit, vezme prostěradlo a buďto uteče, nebo se na něm oběsí? Protože bavlna má vynikající pevnost v tahu (mokrá mimochodem ještě o 20% větší , ale muslimky se přece nepotí...). A naopak, když tě potká na ulici ještě předtím, než spadne klec, prostě škubne a s řetízkem zmizí dřív, než se začneš divit, jaktože ti podle tvých mylných představ nezlomil vaz.

I u toho hijabu se to dá samozřejmě řešit slabým švem, ale zpátky k původnímu tématu: příklad pozitivní diskriminace muslimů v praxi.

Kšiltovka (v ČR) jen pro brankáře, s měkkým, krátkým kšiltem a pokud mu svítí do očí.

Reagovat
smazaný uživatel

ty zase nevíš, co to je pozitivní diskriminace, a jaký je rozdíl mezi formální a materiální spravedlností. Drž se bavlny

Reagovat
smazaný uživatel

(a já zase nevím, jak se píšou čárky lol)

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, teď se dočítám, že pozitivní diskriminace je vedena k vyrovnání příležitostí. Pokud to přesto není jasné, myslel jsem tím, že to opatření šlo za hranu vyrovnávání příležitostí, když dalo muslimkám privilegia v projevu svého náboženství způsobem, který to ostatním náboženstvím neumožňuje. To už se ale, hádám, dostávám k těm dvěma spravedlnostem, o kterých zatím nic nevím. Pevnost jsem tak nějak vysvětlil, pouč mě prosím o těch dvou spravedlnostech a jak je tady aplikovat. Z první vygooglené definice jsem to moc nepochopil.

Reagovat
smazaný uživatel

to by asi bylo na dlouho, ale ve stručnosti jde o to, že podmínky, které jsou formálně nastavené jako rovné (např. nenošení náboženských symbolů na veřejnosti) sice působí spravedlivě, ale ve skutečnosti se materiálně (tj. reálně, skutkově) dotýkají především určité skupiny obyvatel, a nejsou tím pádem tak spravedlivé, jak by se zdálo. Hodně se to diskutuje právě v souvislosti s těmi náboženskými symboly, kdy se postupně přehodnocuje koncepce sekulárního státu jako něčeho, co zvýhodňuje jednu skupinu obyvatel.

Reagovat
fantomas

Heh, ty ses koukam expert na uplne dementni srovnavani.

A co je v CR me uprimne nezajima. Na pude FIFA je povolena proste i muzska, dokonale ateisticka pokryvka hlavy, takze se s nejakou poz. diskriminaci muzes jit bodnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Srovnávám jenom to, co jsi začal srovnávat ty o příspěvek výš .

...měl jsem tu několik řádek argumentů, ale při představě, že mi tu budeš do večera psát tyhle kecy o správnosti a spravedlnosti tohoto pravidla, radši jsem je smazal. Jenom prosím dočti i příspěvky FCB-5:0-RM, 17:47 - přestože to pravidlo mluví o pokrývce hlavy "dokonale ateistické", zdaleka největší materiální užitek z toho mají právě muslimové (muslimky).

Reagovat
smazaný uživatel

tak to to trošku dezinterpretuješ to, že hidžáby nosit nemohly, ateisty neomezovalo, zatímco zákaz hidžábů muslimy omezuje. Takže když povolíme všechny pokrývky, tak není co řešit .)

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, vykládám ho z druhé strany pohledu na tuhle problematiku . S fantomasem je v tom ještě to, že řetízky (tedy i ty s křížkem jako křesťanským symbolem) jsou zakázány, což muslimky v tomhle ohledu zvýhodňuje.

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

tak v tom případě jsi to nepochopil

Reagovat
Mada

Reagovat
celeb

zrovnavas textilnu pokryvku hlavy s kovovym predmetom na krku (vacsinou na retiazke okolo krku), ktory ma radovo vacsiu sancu poranit hraca.

Keby povolili trnove koruny okolo hlavy, bolo by to ine.

Reagovat
fantomas
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A tohle ti napíše člověk, který vypotil tuhle sáhodlouhou onanii na Husseina.

Jinak teda, aby nedošlo k mýlce, Hussein>Blatter.

Reagovat
veikko

"Brankářka se z nudy oběsila na hidžábu na brankové konstrukci."

Až si přečtu tento článek v novinách, pak můžeš zrušit hidžáby.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
fantomas

Reagovat
Mada

Reagovat
j_mrazik

Hidžáb je ok, ale takové ty záclony přes obličej už fakt ne. Platí všeobecný zákaz zahalování obličejů kvůli identifikaci dementů, takže to bych nechal. A křížek mít na fotbale můžeš.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžeš. Ani prstýnek, ani náramek nebo síťku na vlasy. Aspoň v Čechách. Pokud se teda všichni bavíme o hráčkách, ne o divácích.

Reagovat
r.mrazik

nemel bys mit preci ani prstynek,nausnici,retizek

Reagovat
Bakary3

Asi myslel v ochozech, ne pri hre

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
monty25
Reagovat
monty25

za odstavec "Ženy vpřed", kde je to zmíněno...

Reagovat
smazaný uživatel

FourFourTweet

Reagovat
smazaný uživatel

Stejnak se na něj beztak za chvíli vytáhne, že bral úplatky aby tam Seppík mohl strašit ještě dýl

Reagovat
smazaný uživatel

Jordánský princ ohlásil před volbou šéfa FIFA pokus o korupci těsně

Reagovat
smazaný uživatel

No nevim, zrovna nejakej muslim podle me lepsi nebude..

Reagovat
Usty

To je opravdu progresivní přístup.

Reagovat
smazaný uživatel

Do kteryho ti nic neni.

Reagovat
smazaný uživatel

Tobě tu neni nic do všeho na co reaguješ.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz jen proto, ze me to zajima, tak mi je do toho hodne.

Reagovat
Usty

to, co jsi tu napsal, je špatný, neřkuli omezený ze všech myslitelných pohledů...

Reagovat
smazaný uživatel

Člověk se ale Bohužel nemůže moc divit vzhledem k tomu, jak tuto kulturu představuje určitá silná menšina lidí... aby nám brzy opravdu nezbylo nic jiného, než nejprve střílet a až potom se ptát. Nicméně všecko je lepší než Blatter, to je základ

Reagovat
smazaný uživatel

Uvedomujes si, ze svuj nazor mi cpes jako ten spravnej a ze nekdo muze mit jiny nazor?

Reagovat
Usty

Já nejsem žádnej multikulturista, ale ten tvůj příspěvek je jenom výblitek, kterej ani žádným názorem podloženej být nemůže. To je jako kdybys napsal "Achjo, nějakej křesťan ve vedení FIFA..."

Reagovat
lucius6

Reagovat
smazaný uživatel

multikulturista? jako že neposiluješ s více činkama?

Reagovat
domingo

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Usty

Reagovat
culé

posiluje len ruky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Posledni Kovboj

debile

Reagovat
Rišty

ufff, to je hodně prostoduché...

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem poslední, kdo by se tu islámu zastával. Ale zrovna být proti komukoliv vládnoucímu v Jordánsku, ať už Abdullahovi nebo tady mladýmu Husseinu, je hrozná hloupost. Oni dělají všechno pro to, aby přiblížili svou zemi Evropě a západu, v současný době není v čele arabského světa nikdo tak osvícený jako v Jordánsku. Tyhle kecy si schovejte na MS v Kataru, tam v tom pojedu s váma , Jordánsko je v tom dost nevinně. Naopak, mělo by se maximálně podporovat.

A jestli jste to neodchytili v tom článku, on je maximálně proti MS v Kataru!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je asi tak stejný hnus jako židi v evropských koeficientech

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z nejmíň neobjektivních článků, co jsem tady vůbec četl. Titulek ani nezmiňuju, to je vrchol. Je dost smutný, že se eurofotbal, jakožto primárně zpravodajský servis z fotbalovýho prostředí, chce na titulní stránce (hlavní zprávou) prezentovat tímhle; ačkoliv je to v sekci názorů a komentárů, pořád je to první věc, kterou návštěvník webu uvidí... A to ještě osobně předpokládám brzkou nálepku "zaujalo nás".

I když ten článek neobsahuje moc informací, jsou poměrně zajímavě ukotveny do širšího kontextu - škoda že se to děje formou AC24 a podobných médií.

"To Ali bin Al-Hussein představuje úplně jinačí případ. K Blatterovi měl dříve velmi blízko a jedině s jeho posvěcením také šplhal hierarchií FIFA. Postupně však procitl a teď se mu staví mimo jiné z obyčejného přesvědčení, že je nutno něco změnit... "

Tohle je fakt jak agitačka první kategorie Úplně v tom vidím Pavku Korchagina...

Nějak jsem asi nepochopil "kapitolu" ženy vpřed. Z druhý poloviny to podle mýho na laika působí, jak kdyby za nízký počet žen mj. v comittees mohl ten zlej ošklivej padouch Blatter, kterej označil fotbal za macho. Přitom to, jak na tu otázku odpověděl, bylo naprosto korektní a pravdivý. Vytáhnout z toho vajádření, zrovna že je to macho, fakt z daleka nepopisuje jeho úhel pohledu na problém - především v nominaci jednotlivých konfederací. Apropo... Co s tím měl Blatter dělat, když jednak není zájem ze stran konfederací ženy nominovat a jednak konfederace nemaj dostatečnou personální základnu, ze který by mohly ženu-odbornici vybrat, která by zároveň usilovala o zvolení konfederací? Měl zavést genderový kvóty? Tak to doufám, že už se dávno prokázalo, že kvóty jsou největší brzdou progressu a to ať jakýhokoliv.

Rád bych sem ještě přihodil agitační heslo ČSSD:

Ne, Ali bin Al-Hussein to s ženami myslí dobře a upřímně!

.. oh wait...

Chápu je to "názor a komentář" ale bylo by fajn, kdyby se nějakým způsobem zviditelnila celá sekce někde stranou v menu a zároveň by se ta sekce i víc otevřela širší veřejnosti (v podstatě jen deklarací, že je to víceméně blog-spot) než aby takhle silně neobjektivní článek byl na titulní stránce eurofotbalu - což primárně blogspot není. Snad to fantomas nevezme jako osobní útok.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jedna věc. Princ je chválen za to, že prosadil fotbalový turnaj do Jordánska a zároveň je Blatter haněnej za fotbalovej turnaj v Kataru a to především kvůli extrémním teplotám. V Jordánsku je přitom v relevantních měsících teplota přibližně nižší jen o tři stupně a množství srážek je v podstatě stejný... Kde je ten zakopanej pes?

Reagovat
bobis21

hlavním problémem Kataru ale není teplota, ale spíše způsob, jakým MS dostali a taky mnohé kontroverze při stavbě stadionů ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ze začátku to bylo čistě o teplotě. Jakýkoliv důkazy o korupci se začly objevovat až průběhu minulého roku nebo začátkem tohohle (?).

Reagovat
bobis21

spíš tam byly ty problémy s tím, jakou "pracovní sílu" využívají ... teplotu od začátku chtěli řešit klimatizovanými stadiony ... navíc v Jordánsku se bude hrát v říjnu, zatím co tradiční termín pro MS je červen ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

No, a okamzite se staly tim *hlavnim* problemem, o kterym ty mluvis.

Reagovat
r.mrazik

osobne moc nesouhlasim s tim clovek z lidu, argumentaci zenskyma a pak ten udaj,ze v roce 1921 se nesmej hrat v anglii zensky fotbal,tenhle argument mi prijde hodne mimo

ale jinak je to nazor,takze s ostatnim problem nemam

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych s tím článkem jako celkem neměl problém vůbec, krom těch dvou psáží, který sem popsal výše, ale tak to je dost možný, že mi to ještě fantomas vysvětlí. Jen mi vadí, že je to působí jako jakejkoliv jinej článek eurofotbalu. A přitom ta sekce komentáře a názory má fakt velkej nevyužitej potenciál...

Reagovat
smazaný uživatel

nauč se používat dvojí zápor, ty nejmíň neobjektivní článku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
smazaný uživatel

"Názory a komentáře" tj. úroveň blogu, tady je subjektivita na místě ba co víc, se dokonce vyžaduje.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak tohle fakt neni žádná hloupá agitka viz. pamflety dominga. Tohle je čistě o obhajobě člověka, kterýho má 99% lidí zaškatulkovanýho blbě, jenom kvůli tomu odkud je. Jindy bych s kritikou článku fakt souhlasil, ale Hussein ani Jordánsko si tohle opravdu nezaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

I ta obhajoba šla udělat nějakým komparačním stylem, který by si zachoval určitou objektivní úroveň.

Já právě říkám, že je to úroveň blogu, ale že v mých očích není titulní strana eurofotbalu a hlavní zpráva na ní vhodnej blogspot. Když příjdeš na jakejkoliv zpravodajskej portál, tak taky nemáš na hlavní straně blogy, ty jsou ve zvlášt zvýrazněný sekci, kam se můžeš snadno prokliknout a i tak maj velmi dobou čtenost.

Až na úplnou výjimku nekritizuju článek, jen se mi nelíbí, že to takhle působí jako prezentování názoru eurofotbalu nebo dokonce prezentování obecně přijímanýho názoru prostřednictvím eurofotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Furt mi to přijde dost ok oproti tomu, co předvádí iSport nebo třeba IDnes viz. včerejší článek o tom omilostněném vrahovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně, když jsem si tenhle článek četl, tak mě právě paralela s článekm o Nečesaným přišla na mysl

Reagovat
smazaný uživatel

To byl brutál, co? Navíc ještě evidentně to psal nějakej ňouma bez právního povědomí... Na isportu ty sloupky šéfredaktora čteš? Taky hrozný diletanství.

O co mi ale jde, fantomas tomu evidentně od těch dvou rozumí a na tom článku to je i přes tu subjektivitu vidět, což tam fakt ne...

Reagovat
smazaný uživatel

Isport nečtu vůbec. Idnes jen z nouze...

Každopádně zůstává tam ten pojící prvek, že to byl něčí názor na titulní straně a tam tyhle věci prostě podle mýho nepatřej.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nečti, závidím btw.

Reagovat
fantomas

Ne, prezentuje to nazor autora. A uz tuplem to neprezentuje neco "obecne prijimanyho", jinak by ten clanek vubec nevysel.

Reagovat
smazaný uživatel

Já říkám jak to působí, ne co to je. Osobně doufám, že je to pouze názor autora, ale to už jsem psal výše.

Reagovat
fantomas

Tak si tim bud jistej. Cela redakce to dohromady fakt nedavala, stejne jako sem nedostal prikaz od velitele EF propagandy Kilyho

Reagovat
domingo

Bacha, at neprokecnes tu, vis co.. *uhm* domluvu *uhm*

Reagovat
smazaný uživatel

.... .....

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, jestli mi pořád rozumíš. Já si nemyslím, že byste to tam psali kolektivně v redakci. Já si myslím, že to nemá co dělat, na titulní stránce eurofotbalu.

Reagovat
fantomas

A kde teda?

Reagovat
smazaný uživatel

Tam kde je to běžný standard u zpravodajských portálů. Už jsem to popsal snad dostatečně v ostatních příspěvcích.

Reagovat
fantomas

EF neni stavěný tak, jak ostatní zpravodajský portály, proto sem to neměl dát tam, "kde je to běžný standard u zpravodajských portálů". To tak nějak neni muj problém tohleto.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud není na tenhle standard eurofotbal stavěnej, tak tady takhle tendenční článek neměl být vůbec.

Reagovat
fantomas

Kravina.

Reagovat
smazaný uživatel

To je tvůj názor. Stejný pocit jako mám já, sdílí očividně více lidí.

Reagovat
Usty

Aby čtenář určoval, co má nebo nemá na webu dělat, je neskutečně absurdní.

Reagovat
smazaný uživatel

A můžou čtenáři vyjádřit ensouhlas s nějakým lánkem, formátem článku nebo jen prostě vyjádřit, co se mu na webu nelíbí?

Reagovat
fantomas

Jistě, potud díky za něho.

Reagovat
smazaný uživatel

A já upřímně doufal, že i u tohoto to skončí.

Reagovat
Usty

pak už to byl prostě jenom brekot

Reagovat
smazaný uživatel

A to přesně kde?

Reagovat
Usty

ta nekončící potřeba nám sdělit, že takovejhle článek sem nepatří se snad jinak nazvat nedá...

Reagovat
smazaný uživatel

Hh.. No měl jsem o tobě jiný mínění

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

To je taky blbost. Čtenář naopak určuje, co má a nemá na webu být. Prostě a jednoduše tím, že si článek přečte a i třeba na něj zareaguje ... Náš zákazník, náš pán. Neznáš?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, ale čtením a nečtením a ne brečením v diskuzích.

Reagovat
smazaný uživatel

jaký brečení furt... každá kritika je tady brečení...

Reagovat
smazaný uživatel

nebreč

Reagovat
smazaný uživatel

To je ale přece úplně stejný problém z druhé strany - autor má právo svůj článek zveřejnit a čtenář má stejné právo na článek negativně reagovat. Proč by jeden druhýmu měl jejich práva brát?

Reagovat
smazaný uživatel

Huh, ale tohle přece neni o negativní reakci na článek.

Reagovat
smazaný uživatel

více hloupých lidí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

kdo má glejt na určování, kdo je hloupý?

Reagovat
smazaný uživatel

no ty evidentně ne, to bys za hloupé označil všechny fanoušky realu, a to bohudík nemůžeš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

já se do tý role netlačím. Ale ty asi jo, když jsi to tak napsal ...

Reagovat
fantomas

Njn. Dokud, jak píše domingo, máme jen dva tři lidi, co se tomuhle jakž takž věnujou, nějaká restrukturalizace webu nepřichází v úvahu. A pokud ti o Al-Husseinovi žádný český médium nenapíše ani jednu informativní čárku, myslim, že i tenhle článek - z něhož si pak už každej může vzít, co chce (věřim, že materiálu tam na to je ažaž) - tu prostě svý místo má.

Zásadní problém je v tom, že tady v Česku neexistuje žádná normální blogosféra, a tak sou lidi pokaždý šíleně dotčený tim, že se jim někdo rozhodl předsunout vysloveně subjektivní článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Pritom treba ESPN funguje podobne, na strankach jednotlivych lig mas reporty, previews, novinky a sloupky v jednom seznamu. Co je co poznas hned podle nadpisu.

Reagovat
fantomas

To sem přesně chtěl zmínit no.

Reagovat
domingo

Jinak pravidelny autorsky clanky tu pisou 2 lidi. Kdyby nas bylo treba 6, tak by stalo za to udelat samostatnou zalozku (viditelnejsi nez je ted), ale takhle mi to prijde vlastne zbytecny..

Reagovat
smazaný uživatel

Však o tom jsem psal taky.

Reagovat
fantomas

Ne, nepsal.

Reagovat
smazaný uživatel

"Chápu je to "názor a komentář" ale bylo by fajn, kdyby se nějakým způsobem zviditelnila celá sekce někde stranou v menu a zároveň by se ta sekce i víc otevřela širší veřejnosti (v podstatě jen deklarací, že je to víceméně blog-spot) než aby takhle silně neobjektivní článek byl na titulní stránce eurofotbalu - což primárně blogspot není. "

Psal jsem o tý rekonstrukci a o deklaraci šrší veřejnosti, že se můžou přidat k přispívání svých postřehů, názorů, .... zajímavostí. Dovedu si představit že by Atletico mohl přispět krátkýma postřehama ze "světa statistk" (aspoň by to nezapadlo někde v diskuzi) atd. ...

Reagovat
fantomas

Sekce články čtenářů tu je (i když špatně inzerovaná) a nikdo ji nevyužívá. A to, co si sem nakopíroval, je poslední odstavec jednoho dlouhýho komentáře, tak se ted nesnaž tvářit, že to bylo to jediný, o co ti šlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Právě protože je špatně inzerována. Celkově její smysl je hrozně malej a potenciál nevyužitej. To se ale opět opakuju.

Teď se teda nechám překvapit. O co mně šlo, když víš, že o tohle ne?

Reagovat
fantomas

*jediný*

Reagovat
smazaný uživatel

A tak o co mně šlo jinýho? Nebo mi aspoň řekni, co tě k tomu názoru vede, když už jsi mi ho sdělil.

Od začátku kritizuju formu zveřejnění, od začátku říkám, že to patří jinam a pokud to nejde dát jinak, tak dle mýho názoru to nepatří na titulní stranu. Nevím o co jinýho by mně mělo jít.

Reagovat
fantomas

Tak v podstatě ses vysmál i informační hodnotě toho článku za pomocí vytažení vět, který v kontextu ani omylem neplní tu hlavní funkci.

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak, já jsem tě pochváli za to, jak si usadil ty informace do kontextu.

Ty věty jsem vytáhl, protože jsou naprosto směšný a jenom to podporuje tendenčnost toho článku - tím i to, co jsem říkal, že by tendenční články neměly být tam, kde tenhle je.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde je? Vím že tu takové články byly, ale sekci nemůžu najít.

Reagovat
Rišty

přestaň za viz psát tečku, sadisto...

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

panebože za viz se tečka nepíše

Reagovat
smazaný uživatel

Prosimtě nevíš, jestli se za viz píše tečka? Nejsem si jistej

Reagovat
smazaný uživatel

vím

Reagovat
smazaný uživatel

a jak?

Reagovat
Counter

Reagovat
uff

Reagovat
protiproudu

super super super hovno komentář

Reagovat
Feind

nejmíň neobjektivních-takze vlastne jeden z nejobjektivnejsich

Reagovat
Talker

Nejmín neobjektivní = nejobjektivnější článek, který tu byl, pokud to dobře chápu?

Potom se to trošku rozporuje s tím, co píšeš ve zbytku komentáře (který jsem nečetl)

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsi nečetl ostatní komentáře: viz FCB-5:0-RM 26.05.2015 09:49

Reagovat
r.mrazik

jedina moznost pro konkurenta Blattera je slibit tem organizacim vic prachu...nic jinyho v dobe lůzrokracie mozny neni...bud rozdavat koblihy a slibovat lepsi zivot, nebo si ty hlasy koupit,kdyz jina moznost vlastne neni...

jinak nic proti tomu,ze si mensi organizace vybiraji dotace..od toho tam jsou...jak se vyuzijou uz je vec jina...

Reagovat
fantomas

To slibili snad vsichni vcetne Figa a van Praaga.

Reagovat
r.mrazik

tak asi male navyseni...ale urcite maji s blatterem skvele vztahy

osobne si zadny iluze nedelam a je to stejny kseftovani jako kterekoli jine volby...viz treba u nas FACR...taky slusna prasarna

dokud budou rozhodovat hlasy "lůzrů",tak to bude vzdycky tragicky...a to vcetne voleb politiku,ale to je pak asi jina debata

Reagovat
Talker

Spíš jde prostě o realitu, kdy každoročně dostávají prachy vs sliby od lidí, které vidí poprvé v životě a neví, jestli jim mohou věřit.

Reagovat
r.mrazik

jj...to pocitam do tech skvelych vztahu s blatterem....je fakt,ze u nej maji jistotu

Reagovat
Counter

Jediná možnost je počkat, až umře. Nebo ho zabít

Reagovat
Posledni Kovboj

jsem pro b)

Reagovat
r.mrazik

asi tak

Reagovat
verv

Blattera nemám rád, ale tohle je agitka jako vystřižená z Babišovýho iDnesu. Už v titulku je čtenářovi pěkně nastíněný, co by si měl myslet. Neberu nikomu jeho právo na názor, ale když už se tady objevuje na hlavní stránce, tak by měl být aspoň objektivní. Jo a ty nový odstavce po každé druhé větě vypadaj hrozně.

Reagovat
smazaný uživatel

Názory a komentáře - být už ze své podstaty objektivní nemají.

Reagovat
verv

takže člověk by neměl mít objektivní názor? aha

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

ROFL on the floor

Reagovat
smazaný uživatel

Clovek ma ze zasady subjektivni nazor

Jina vec je ta, ze je tu tenhle propagandistickej clanek vydavanej na titulni strane, kam rozhodne nepatri.

Reagovat
verv

tak jasně, že je tvůj názor vždycky něčím ovlivněnej. ale i subjektivní názor se dá podat objektivně, když má člověk nějaký kritický myšlení.

Reagovat
smazaný uživatel

To je vec jina, ale zase se podivej kdo to psal

Reagovat
bobis21

pokud je to názor, je to subjektivní. I když to samozřejmě může být podloženo objektivními informacemi ...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
verv

názor je pohled na věc, objektivní názor je pohled na věc na základě faktů a ne dojmů. i když se člověk většinou neubrání jistýmu subjektivnímu pohledu, tak by měl být jeho názor co nejvíc objektivní, nevím, co je na tom tak strašně vtipnýho

Reagovat
smazaný uživatel

to je nějaká tvoje lžiterminologie možná tak názor je prostě vždycky subjektivní

Reagovat
verv

slovo lžiterminologie neexistuje=objektivní názor

Reagovat
smazaný uživatel

objektivní fakt, nikoliv názor. Nicméně nevím, jestli to fakt neexistuje, je to něco jako klausova nevýhra, ale to není podstatné

Reagovat
verv

stoprocentně objektivní názor je fakt, stoprocentně subjektivní názor je dojem. všechno mezi faktem a dojmem je více nebo méně objektivní/subjektivní názor. podstatný to není, ale když už sem tady sklidil takovej výsměch, tak se to snažím vysvětlit

Reagovat
smazaný uživatel

ono bohužel nedává to, co píšeš, smysl

názor je vždycky subjektivní (názor => náhled, pohled od nazírat), fakt je vždycky objektivní. Tvým názorem nemůže být, že E = mc^2

Reagovat
smazaný uživatel

I fyzikální pravidla jsou často jen teorií ne?

Reagovat
smazaný uživatel

nemůžeš ale zaměňovat teorii s tím samotným přírodním zákonem

Reagovat
verv

právě, že to smysl dává. je to stejný, jako kdybych ti já tvrdil, že subjektivní názor neexistuje, protože to je dojem. na wikipedii je dokonce pod heslem názor podkapitola objektivní názor, kde se říká: Pojem názor je většinou považován za synonymum subjektivního mínění. Ovšem názor může být použit také ve smyslu matematického či geometrického jsoucna, věci čistého rozumu nezávislé na smyslovosti (např. "názor kružnice"). Takto pojatý názor je nutně všem stejný. Ostatně nahlédnutí, nazření, se vždy nějak vztahuje k danosti.

Reagovat
smazaný uživatel

já myslím, že už by stačilo, a vrátil bych to zpátky na úroveň EF. (ale nemáš teda pravdu)

=>

SPARTA BUZERANTŮ PARTA

Reagovat
arsavin

Reagovat
Mada

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eder

A čo presne si predstavujete pod slovom "objektivní"?

Reagovat
smazaný uživatel

vojín kefalín jsi zapomněl

Reagovat
eder

Vyhnul jsem se tomu záměrně - jsem ortodoxní pacifista.

Reagovat
verv

třeba vyvážený. aby u jednoho kandidáta nebyly zmíněný jenom jeho pozitiva a u druhýho jenom negativa. aby stejná věc (pomáhání rozvojovým zemím) nebyla u jednoho kandidáta popsaná jako bohulibá a u druhýho jako kalkul pro získání hlasů atd.

Reagovat
eder

Já si naopak myslím, že v tomto případě - kdy proti sobě stojí "starý známý a vlivný" a "úplně cizí z jiného světa" (navíc většinovou konzervativní společností již předem těžko přijatelný), je autorův styl prezentace v rámci rubriky Názory a komentáře zcela na místě.

Reagovat
verv

představit jednoho kandidáta v dobrým světle, ok. ale chválit ho za něco, co u druhýho popisuju jako negativum, to už je spíš manipulace.

Reagovat
Spalovač šancí

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit.

Reagovat
eder

To není o chybě. Články v sekci Názory a komentáře by měly být právě takové, aby rozproudily bouřlivou pluralitní diskusi. Čím houšť, tím lépe...

Reagovat
Bakary3

Zajímavý čtení

Ale ten titulek je pro mě, ikdyž se jedná o názory a komentáře, prostě nepřijatelnej. Pořád je to článek pod hlavičkou eurofotbalu a tohle je prostě moc, suverénně prohlásit, že by byl mnohem lepším prezidentem.

Jinak je to asi zajímavej chlapík, co by se nebál změn, to je dobře.

Blatter je sice trouba, co sem tam vypustí z huby nesmysl, ale třeba jen zmínění těch jeho dotací, to není vůbec špatná věc, ať se to už bere jako "úplatek pro posílení moci", je to fuk, to je spekulace.

Článek bych bral spíš jako představení kandidáta, vůči kterýmu jsou předsudky...

Ale ukazování na Blattera, že nepoznal ženský při předávání cen atp. ,,, nic moc vizitka pro něj, ale myslím, že to snad nemusí nutně ukazovat, že to je špatnej prezident, to je trochu malichernost (tím ho neobhajuju, ale kritiku za každou cenu nemusím).

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Ne, ukazuje to, ze neni "kmotr zenskyho fotbalu", za jakyho se sam povazuje. O tom pojednava cela kapitola.

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by nemohol suverénne prehlásiť niečo o čom si je istý? Je to jeho blog a môže v ňom písať to čo si myslí.

Reagovat
Counter

Něco na styl "Proč by Al Hussein byl lepším prezidentem FIFA než Blatter" by bylo lepší no.

Reagovat
fantomas

Asi sem to tak měl udělat.

Reagovat
Counter

To jsou takové detaily, ale právě ony pak leckdy uchrání od podobných reakcí.

Reagovat
fantomas

Tak jako já věděl, že du dělat agresivní titulek (i článek) a něco takovýho sem čekal. Víc mě zarazila kritika titulku tady, kde by to fakt nemohlo bejt víc ESPNovský...

http://www.eurofotbal.cz/clanky/maroko-prislo-o-africky-pohar-nas-soucit-si-ale-nezaslouzi-274950/

Reagovat
Counter

V Aj to možná vyzní trochu jinak... Tady to "náš" vyzní buď jako stanovisko celého EF, nebo ještě hůř si to čtenáři vztáhnou na sebe.

Reagovat
fantomas

Náš = fotbalový veřejnosti.

Reagovat
Counter

Mi přijde, že lidi u nás nemaj rádi, když se jim takhle něco "vnucuje", i když je to myšleno dobře

Reagovat
fantomas

Jojo - o tom přesně píšu nahoře. Neexistující blogosféra a kultura "opinion piece" celkově. Sám jako aktivní Twitter uživatel víš, že ti největší odborníci se v podstatě živí jen vyjadřovánim názorů, britskej čtenář je něčim takovym vyloženě bombardovanej a může to považovat za nejlepší zdroj informací.

A ačkoliv se tu v žádnym případě nejdu srovnávat s Wilsonama a dalšíma, tak v tý kritice tady je přesně absence něčeho takovýho strašně znát.

Reagovat
Counter

Jasné no, v tomhle jsme určitě kulturně někde jinde, a právě proto je třeba začít spíš tak na půl cesty a ne to rovnou napálit. Tady třeba ten titulek je o něco přes čáru, pak na úvod zmíníš, že ten princ je bývalý wrestler (což člověka hned trkne do očí a sníží mínění o dané osobě) a zbytek už to nezachrání. Jako hlavní problém vidím to, že fakt chybí pořádný kontext v podobě předešlých článků na téma FIFA. Možná než vypisovat všechny ty princovy charitativní akcičky by pro místní čtenářstvo bylo lepší otitulkovat některé z videí Johna Olivera na tohle téma, a teprve až by byli patřičně naladění na cílenou notu, tak si přisadit.

Reagovat
fantomas

Oliver, no... nad tim sem uvažoval ale potom zase - nemůžu automaticky předpokládat, že si českej čtenář z anglicky mluvenýho videa vezme veškerý potřebný základy.

Ideální by bylo prostě udělat elaborát, zhodnotit oba pány, ale taková konfrontace by opět vydala na 10 NS, a tomu sem se chtěl protentokrát vyhnout.

Reagovat
Counter

Není to prostě jednoduché a vrhnout se do toho po hlavě má tyhle rozpolcené následky

Reagovat
fantomas

Btw, popravdě sem si až ted uvědomil, že by wrestler mohl mít takle negativní konotaci.

Reagovat
Counter

Nevím, jestli jsem v tomhle sám, ale od potenciálního šéfa FIFA bych čekal víc no.

Reagovat
fantomas

Jako... boxera?

Reagovat
Mada

Tak neni wrestler jako wrestler, wrestling je mezinarodni nazev pro zapas.

Reagovat
Spalovač šancí

V anketě chybí možnost "-10"

Reagovat
bobis21

a důvod?

Reagovat
smazaný uživatel

neni tam

Reagovat
bobis21

skvělá odpověď, díky moc

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Spalovač šancí

Ty jsi jak ženská ...

Reagovat
-Carles-

To Ali bin Al-Hussein představuje úplně jinačí případ. K Blatterovi měl dříve velmi blízko a jedině s jeho posvěcením také šplhal hierarchií FIFA. Postupně však procitl a teď se mu staví mimo jiné z obyčejného přesvědčení, že je nutno něco změnit...

Naivita? To by ma zaujímalo, ako k tejto myšlienke autor došiel.

Reagovat
fantomas

Vlastni vyroky Al-Husseina, co mluvi mj. o "systematickym zastrasovani" jednotlivych FA ze strany Blattera. To mi prijde jako docela ostry slova a jasnej ukazatel, ze ma s Blatterem jako takovym proste problem. Ne jen, ze chce vladnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak z toho dovozuješ to, že to neříká, jen protože chce vládnout?

Reagovat
fantomas

Protoze to by si vystacil s manifestem a frazickama.

Reagovat
widlak

Musím přiznat, že jsem se o vedení FIFA nikdy hlouběji nezajímal, takže snad nejsem naplněn předstudky. U čtení článku jsem však měl pocit, jako bych četl text redaktora národního listu v Severní Korei pojednávající o Kim Čong-Unovi - nezdolný, spravedlivý a lid-milující.

Životní zkušenost ale mluví o tom, že nic, a tím spíš vysoce postavená osoba, není dokonale čisté. A čím víc se to tak jeví, tím víc se pod slupkou skrývá špíny.

Reagovat
jacobT

Super článok O Al-Husseinovi som toho moc nevedel, takže kvitujem. Škoda, že šanca poraziť Blattera nie je príliš reálna, bolo by fajn mať na čele FIFA niekoho schopnejšieho.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě si o něm něco přečti. Já tím strávil odpoledne. Strašně fajn chlapík.

Reagovat
jacobT

nejaký článok, čo odporúčaš?

Reagovat
smazaný uživatel

Až přijdu domů, tak ti můžu naházet z historie pár článků, ale víceméně jsem jenom ggoglil jeho jméno nebo tam přidal interview, who is apod.

Reagovat
jacobT

Díky, stačí tak jeden-dva vybrať, ktoré sa ti najviac pozdávali. Nech neprokrastinujem až príliš.

Reagovat
smazaný uživatel

Projed jeho twitter btw, to je docela zajímavý

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

a hele, vedle dvojice kiwwi - aimunucian tady mame dalsi par: fantomas- masopust

Reagovat
smazaný uživatel

To těžko.

Reagovat
smazaný uživatel

no podle me uz musi fantomase kurevsky bolet prdel...

Reagovat
smazaný uživatel

Cože?

Reagovat
smazaný uživatel

Nic vetsiho nez dvojice Fantomas - Domingo snad neexistuje

Reagovat
smazaný uživatel

Tam nemáš tu Blatterovu odpověď na otázku "Jak udělat ženský fotbal divácky atraktivnější?" "Ať nosej menší a uplejší šorkty"

Reagovat
fantomas

Mám.

Reagovat
domingo

Jo, souhlasim s tim, ze Jordanec se tam proste dostat musi (Jordanci jsou obecne bozi :)). Ten nadpis je vlastne objektivni, tady fakt neni o cem.

Je to sice napsany extremne agresivne, ale pokud je pod tim podepsanej autor sam za sebe, tak je to proste 'opinion piece', nechapu co maj furt vsichni za problem. Da se polemizovat s autorovym nazorem, ale ne kritizovat ho za to, ze se ten nazor odvazil vyslovit. To je padly na hlavu.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo ho kritizuje za to, že ho vyslovil prosímtě?

Reagovat
domingo

Treba ty.

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, to neni pravda zase.

Reagovat
domingo

V tom pripade by me zajimalo, jak takova kritika samotne existence clanku vypada Kdyz rict, ze to tady nema co delat, tohle kriterium nesplnuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Četl jsi všechno to co napsal nebo jenom odvozuješ, že s fantomasem nesouhlasí a jsi proti němu? Koukni, jak to podává.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nekritizuju, že vyslovil svůj názor. Naopak si podle mě může každej říkat, co chce, pokud si to obhájí - což fantomas ukázal, že je.

Já kritizuju pouze tu formu - a ne nutně formu toho obsahu (ať je to klidně psaný tendenčně, proč ne) ale formát, jakým je to zveřejňovaný (pak by to určitej mnimální standard mělo dodržovat). Upřímně jsem si myslel, že s rozlišením tohohle třeba zrovna ty problém mít nebudeš.

Reagovat
smazaný uživatel

je

Reagovat
smazaný uživatel

Ovšem že není....

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

"Jordánci jsou obecně boží" -----

"No nevim, zrovna nejakej muslim podle me lepsi nebude.." ----- to, co jsi tu napsal, je špatný, neřkuli omezený ze všech myslitelných pohledů...

Tak buďto jsi na Jordánce, nebo tu aplikuješ odporný dvojí standard.

Reagovat
smazaný uživatel

proboha, rozeznávej prázdný hodnotový soud a prohlášení na úrovni nacismu. Stačí se podívat do světa a zjistíš, že ten druhý uvedený názor je de facto nový antisemitismus, ergo je daleko závažnější, když se k němu někdo hlásí.

Reagovat
smazaný uživatel

Netřeba nového antisemitismu, když i ten starý je stále na vzestupu, z velké části díky muslimům mezi "námi". Rozdíl mezi těmi výroky samozřejmě vidím, jen ho nepovažuji za tak propastný, jako o něm píšeš ty.

Reagovat
smazaný uživatel

Jednou z reforem, které v tom 7. století islám přinesl, bylo právě překonání rasismu, protože bylo potřeba nějakým způsobem vyřešit partikularizovanou kmenovou společnost. Argument s antisemitismem je mimo a plyne z neznalosti. Muslimové spíš v rámci solidarity s ummou mají problém s izraelem, ale to i takoví francouzi.

Reagovat
stas87

No povodne v mekkce vedla seba existovali islam,judaismus aj krestanstvo.Rozpory casom mal islam s judaismom a odvtedy uz nikdy tie vztahy neboli ako pred tym.Pre islam je vyklad judaismu neakceptovatelny.

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda, ale muslim nemůže mít problém s jinou rasou (z důvodu, že to je jiná rasa). Je to v rozporu s věroukou. Že jsou spory s judaismem i křesťanstvím ohledně výkladu je samozřejmě fakt.

Reagovat
stas87

V 8.storoci mali krestania aj zidia na uzemi kde bol vo väcsine islam povolene vsetko.Len museli platit zvlastnu dan.Vtedy bol islam voci nim dost mierny.Trebars 48 mucednikov z Cordoby je ina pesnicka.Ale mas pravdu,islam v tomto nerozlisuje medzi rasami,len medzi vierou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
Usty

cože? reagoval jsem na dolarovu rasovou omezenost; co to má společnýho s tím, že jsem lajknul domingův koment, kterej v první řadě vysvětluje pojem KOMENTÁŘ?

nicméně vytáhnout závorku z příspěvku a kritizovat, že jsem na ten komplexní příspěvek dal palec, to je vskutku bizarní

ale i kdybych souhlasil právě s tím... vysvětlíš mi jakej je nominální rozdíl mezi tím, že kritizuju rasovou diskriminaci a tím, že podporuju Jordánce?

Reagovat
smazaný uživatel

Generalizace, soud velké heterogenní skupiny na základě předsudku/povrchní zkušenosti/domněnky.

Reagovat
Usty

pleteš jabka a hrušky... odsuzovat prvky rasismu a chválit národ v žádným případě není nic protichůdnýho

no, každopádně to nic nemění na tom, že na část o Jordáncích ten palec směrovanej nebyl

Reagovat
smazaný uživatel

100% súhlas

Reagovat
Bakary3

Pochopil bych treba ma lepsi predpoklady... ale ne rict to jako fakt "by byl lepsim prezidentem", protoze ani clovek,co ma predpoklady, nemusi byt lepsi nez ten,co ma dlouholetou praxi, Husajn to nikdy nedelal !

Muze byt lepsi,ale to ukaze az jeho pripadny zvoleni, v opacnym pripade to takhle suverenne prohlasit mi prijde nevhodny pro portal jako eurofotbal,ac je to schovany pod nazory a komentare.

Ano,kdo sem chodi dyl, vi, ze je to os Tomase Danicka, kdo sem chodi pro seriozni informace, myslim,ze si rekne, co to ma znamenat a na prvni pohled to pusobi jako snaha autora se okamzite titulkem zviditelnit.

To neni kritika clanku, ten se mi libil.

Reagovat
smazaný uživatel

ale vždyť snad nikdo není tak tupý, aby nepochopil, že to je NÁZOR. Ten titulek se mně naopak líbí, že ukazuje, že to v žádném případě není žádný pokus o objektivitu, ale spíš o vyvážení

Reagovat
Counter

Já s tím mám problém, jak to ve svém výsledku působí. Jakkoli jsem na jeho straně a Blattera nesnáším, tak na základě tohohle zůstanu tak akorát rozpolcený, jednoduše to svádí k podobné kritice, jaká je tu nastíněná.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, ale hrozně mě baví tenhle tvůj příspěvek v porovnání s tím, co jsi mi psal vedle o sociologických studiích ...

Jako tady máš samozřejmě pravdu - autor podal svůj názor na problematiku, na kterej má samozřejmě právo. Jediné je fakt ten titulek, ale tam asi šlo o to, aby to lidi bouchlo do očí, aby si pak přečetli celý článek. Víceméně titulek prodává, což se tady ukázalo 200%ně ...

Můžu se článkem nesouhlasit, ale neměl bych nikomu zakazovat, aby takové články publikoval. Pokud to teda není od základů volovina, která by měla být někde pod podlahou úrovně webu, což tady u toho článku nehrozí.

Reagovat
arsavin

Zajímavý článek. . A že není objektivní? Kdo dokáže psát objektivně?

Reagovat
smazaný uživatel

clanek v pohode, jedine skoda, ze hussein zrejme nema sanci uspet proti tomu papalasovi

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to budou brzo ve fotbale přestávky pro modlení k Alláhovi. Gratulace

Reagovat
domingo

Jj a na Bazalech zakaze pivo a misto toho bude falafel. A o ramadanu se nebude hrat pod pohruzkou trestu smrti, a vsechny turnaje uz budou az do konce sveta v Arabii, vcetne Ligy mistru, Eura a Slovnaft cupu.

Reagovat
fantomas

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Spalovač šancí

Koukám, že je to koumák. Zakazovat vietnamským stánkařům na Bazalech pivo je fakt majstrkštyk

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ktokoľvek by bol lepší ako diktátor, ale čo z toho, Blatter má pozichrované hlasy od tých menej vyspelých krajín doživotne, nikto ho nemá šancu poraziť

Reagovat
Josifek

Má moji podporu (né že by mu to k něčemu bylo ), FIFA potřebuje svěží vítr, Bllater je zkostňatelý protřelý bafuňář, který dávno ztratil ideály, navíc již občs začíná psobit senilně..

Navíc by byla sranda, kdyby parta zpovykovaných blbečku varujících nad islamizací české republiky, hned provokovala zkázu fotbalu atp....

Reagovat
smazaný uživatel

provokovat zkázu by bylo dost cynické

Reagovat
fantomas

Reagovat
Josifek

Ojoooj, překlep, a koukám, že tam není jedinej

Reagovat
smazaný uživatel

Mám takové tušení, že v týhle diskusi se skrývá několik pokladů , nechám si je na večer

Reagovat
frankiefcb

Teď čtu, že prý ho údajně chtěl někdo podplatit a on to nahlásil.

Reagovat
arsavin

A teď těžko určit, jestli to fakt čestnej frajer, nebo jestli chce vypadat dobře a získat hlasy

Reagovat
veikko

Tak pokud by chtěl vypadat blbě, tak ten úplatek vezme a udá se, takže jsem pro první možnost.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
arsavin

Asi jo

Reagovat
Čenda

Velbloudí chrchel by byl lepší než zpařenej oslí pačúrák Blatter.

Reagovat
Čenda

Sorry mládenci..*pačůrák, samozřejmě.

Reagovat
veikko

Můžou Sikhové nosit turban, když jsou ty pokrývky hlavy povolené?

Reagovat
veikko

Super, třeba se dočkají i povolení svého tradičního meče.

Reagovat
Spalovač šancí

Pokud sebere Mundial Rusku a Kataru, má moji podporu

Reagovat
arsavin

Proč Rusku nechápu.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože teď je taková móda nadávat na všechno, co rusky jen promluví.

Reagovat
arsavin

Asi tak

Reagovat
Gryphonheart

Jordánsko je báječná a hlavně úspěšná 'západní' země. Takovou královskou rodinu mít, tak jsme dneska úplně někde jinde (Bych chtěl mimochodem vidět ČR, jak by si vedla se 4M palestinských a syrských uprchlíků na svém území.)

Reagovat
arsavin

Dost neporovnatelné. Palestinští uprchlíci pro Jordánsko by byli srovnatelní jako Slovenští u nás. Slováci by se s námi v pohodě sžili, s hromadou Palestinců bychom měli z ČR jedno velký Malmö.

Reagovat
Spalovač šancí

Podle mě má jedinou šanci, jak porazit Blattera. Hrát si na homosexuála. To by u pokrokových fotbalových funkcionářů mohlo zabrat

Reagovat
smazaný uživatel

to moc nedává smysl

Reagovat
Spalovač šancí

Proto to doporučuji. Kdyby to dávalo smysl, tak to nemá naději na úspěch ...

Reagovat
Counter

Je škoda, že tu na EF nebylo víc komentářů na téma FIFA, teď tady jeden takový působí jako zjevení a nemá patřičný účinek/podporu.

Reagovat
fantomas

Jo, to je fakt. Mít tu jednu divadelní hru o Blatterových úplatcích a pak jednu obhajobu jordánskýho prince asi vcelku nevypadá dobře. Ale stejně si stojim za tim, že článek zaměřenej čistě na Al-Husseina potřeba byl - už jen aby vyvážil tu zde takřka univerzálně neexistující důvěru v jeho osobu jen na základě bohapustých předsudků.

Reagovat
smazaný uživatel

diskuzi to rozpoutalo, já myslím, že si můžeš gratulovat. Kdyby tu byly jenom 3 komentáře ve stylu "balter ", tak se asi článek moc nepodařil

Reagovat
fantomas

Spíš sem rád, že tu nejsou komentáře "Arabáš " - většina lidí si aspon dala práci si to přečíst a pak kritizovat (což je vesměs v naprostym pořádku), anebo se nade mnou smilovala, což považuju za relativní úspěch. I v anketě má víc hlasů interval 3-5 než 2-0.

Reagovat
smazaný uživatel

tak obsahem tu takové komenty jsou, formou naštěstí ne

Reagovat
fantomas

Ani ne... samozřejmě se musel projevit hrdej výmaz dolar, ale jinak sem tu koncentraci čekal mnohem větší.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Counter

jj, já jsem za tohle rád, ale samo o sobě je to málo a leckomu to může přijít i trochu zmatečné (je tam třeba zmínka o Garcíově zprávě, a přitom tady na EF o celé téhle kauze neproběhlo takřka nic).

Reagovat
smazaný uživatel

Ženy jsou zkrátka nedílnou součástí dnešního světa kopané, respektive by jí měly být

Ale jako jo,když unikly nahé fotky Hope Solo, tak se o tom docela psalo

Reagovat
fantomas

Pche... Gabby Logan ♥

Reagovat
smazaný uživatel

Blond

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Tak 6 lidi, kteri meli volit prezidenta zadrzeno. Jen se vi, ze by mezi n8ma nemel byt Blatter.

Reagovat
fantomas

FIFA Vice President Jeffrey Webb - the man many saw as Blatter's preferred successor - one of those arrested in dawn-raid in Zurich.

Nice...

Reagovat
Gryphonheart

Jestli dobře koukám, tak zastupuje kromě severoam. konfederace i Kajmanské ostrovy Náhoda?

Reagovat
fantomas

Fantomasovo voodoo

Reagovat
smazaný uživatel

Fifa arrests: Eduardo Li, Jose Maria Marin, Jeffrey Webb and Eugenio Figueredo all confirmed by BBC as arrested in Zurich this morning.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
VdV

posranej arabáč anebo zkorumpovanej smrad, děkujeme

Reagovat
fantomas

Ok, tak sem to zakřik.

Reagovat
smazaný uživatel

Navrhoval bych trochu jinou věc - nebylo by špatný, kdyby se autor (nebo jiný redaktor na EF) prohrabal volebními programy a určil nějaké jasné kapitoly z nich. Dalo by se z toho udělat docela pěkné srovnání, jak který kandidát vidí problémy fotbalu a jejich řešení. Pokud by se tohle dalo do jednoho článku, tak by bylo objektivitě učiněno zadost a čtenář by si mohl udělat docela dobrý obrázek, kterýže kandidát by v jeho očích mohl být nejlepší.

Něco takového vyšlo minulé volby na fcb.cz a docela dobře to pomohlo zmapovat situaci.

Samozřejmě je mi jasné, že by to byla velká práce, a pořád by tam byla jistá míra neobjektivity spojená s osobou a postoji autora článku, ale bylo by to možná lepší, než tento (sice velmi dobrý a úderný) článek, který má za cíl ... vlastně ani nevím co.

Reagovat
smazaný uživatel

a nechceš začít psát ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že jsem si rozmyslel tu poznámku, aby mi pak lidi na tohle nereagovali, abych to sepsal já ...

Já to nesepíšu prostě proto, že na to nemám takový střevo, jako zdejší kluci.

Reagovat
smazaný uživatel

ale vždyť celkem psát umíš byť je to většinou obsahově tragédie

Reagovat
fantomas

To by podle mě moc ovoce neneslo teda, protože v těch programech je stěží něco konkrétního a třeba Blatter žádnej ani nemá...

Princ akorát nedávno ten svuj manifest upravoval s tim, že by rád co nejdřív rozšířil MS na 36 účastníků.

Reagovat
smazaný uživatel

už to je docela zajímavý ...

Reagovat
fantomas

Jo, ale to je taky JEDINÁ konkrétní věc.

Reagovat
fantomas

Navíc mám dojem ani nespecifikoval, kterym konfederacim by ty nový místa připadly.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele