Maroko přišlo o Africký pohár, náš soucit si ale nezaslouží

18.11.2014, 11:00
Názory a komentáře
Africká kopaná si prochází vpravdě bouřlivým vývojem. Před pár dny se Maročanům definitivně nepodařilo přesvědčit Africkou fotbalovou konfederaci (CAF) o akutní hrozbě šíření Eboly; a když následně Arabové přišli o právo pořádat Africký pohár, v leckterých očích se okamžitě proměnili v mučedníky. Je tomu tak ale správně?

Na mnoha místech jste se již mohli dočíst, že ano. Mezi četné sympatizanty s marockým rozhodnutím se například zařadil i korespondent známého serveru Goal.com Ed Dove.

Tento článek se nicméně bude snažit naopak argumentovat proti té optice, která Maročany představuje jako kladné hrdiny, ne-li přímo ryzí humanisty.

Jaksi automatický předpoklad, že si marocká administrativa takhle radikálně počínala na základě prosté starosti o životy vlastních obyvatel, se totiž přinejmenším na druhý pohled zdá být poněkud absurdní. A to hned z několika důvodů.

Předně s ním jen sotva korespondují prohlášení těch, kdo o osudu celé akce (spolu)rozhodovali. "Byli jsme radostí bez sebe," těšil se například těsně po rozhodnutí odebrat Maroku pořadatelství tamější ministr pro cestovní ruch Lahcen Haddad. "V očích cestovních kanceláří a celého průmyslu to posiluje naši image bezpečné a bezrizikové destinace. Tleskám a plně to podporuji. Tohle bylo dobré rozhodnutí."

Řekněte, představujete si snad nějak takhle starost o zdraví vlastních občanů? Nebo se vám to jeví spíše jako starost o tu jednu desetinu marocké ekonomiky, která už beztak trpí, neboť turistický sektor v důsledku řádění Eboly strádá napříč celou Afrikou, bez ohledu na nějaké fotbalové hrátky...? Za sebe musím říct to druhé.

Vždyť pokud by Benkiraneho vládě doopravdy v první řadě záleželo na marocké populaci, přijala by okamžitě návrh znepřístupnit Africký pohár národů (APN) všem zahraničním divákům - jak skutečně zněl jeden z posledních ústupků CAF.

Případně by možná zamezila tomu, aby byl výběru Guineje - jedné ze tří Ebolou zasažených zemí (a také té jediné s určitou šancí na účast na APN) - dobrovolně (!) poskytnut azyl pro všechna tři jeho domácí kvalifikační klání; potažmo aby přední klub guinejské nejvyšší soutěže Horoya AC zrovna na marocké půdě absolvoval svou letní přípravu.

Anebo by snad alespoň státem kontrolované (!) letecké společnosti Royal Air Maroc už dávno přikázala zpřetrhat veškeré kontakty s postiženými zeměmi - jako to udělaly všechny světové aerolinky vyjma dvou.

Jenže nic z toho se zkrátka nestalo. A proč vlastně taky? Vždyť se reálné nebezpečí přenosu zrádného viru na marocké území skrze takovou událost docela dobře blíží nule. Věděli to třeba v Namibii, kde mezi 11. a 25. říjnem bez nejmenších potíží proběhlo ženské APN; a vědět to mohli i Maročané.

Ti měli zaprvé k dispozici informace od té nejpovolanější instituce, Světové zdravotnické organizace (WHO), která ještě 7. listopadu nabádala všechny vlády k tomu, aby kvůli Ebole nerušily žádné obchodní ani cestovní spojení s postiženými státy. (A přece se nakonec v Maroku rozhodli vsadit raději na doporučení vlastních odborníků.)

Zadruhé by se slušelo zvážit ten fakt, že člověk s tímto konkrétním virem v těle začíná být svému okolí vážně nebezpečný teprve ve chvíli, kdy vykazuje symptomy nemoci. Symptomy, které ho rozhodně nebudou nijak ponoukat k vycestování na marockou půdu; ještě ke všemu za účelem sledování kopané.

To se dá přitom snadno vyloučit tím spíš, vezmeme-li v potaz, že drtivá většina obětí se doteď rekrutovala buď z řad těch nejchudších bez přístupu k vodě, natožpak finančním prostředkům pro takový výlet; nebo z řad nemocničního personálu, který - troufám si tvrdit - těžko bude utvářet nějakou významnou část fotbalových nadšenců.

Zároveň, pokud by se snad divákova cesta trefila zrovna někam doprostřed 21denní inkubační doby, stále bychom museli počítat s tím, že si ten dotyčný v Maroku plánuje s někým vyměňovat tělesné tekutiny (neboť teprve touto cestou dochází k přenosu zhoubného viru) - což nás přivádí do ještě většího extrému.

A konečně zatřetí si měli v Maroku prvně uvědomit, že Africký pohár národů nerovná se mistrovství světa. Jinými slovy: pokud marocký ministr sportu Mohamed Ouzzine dříve ve vší vážnosti odhadoval, že jeho domovinu během turnaje navštíví 200 tisíc až jeden milion cizinců, lze se jeho predikci leda tak od srdce zasmát. Však i sama (tradičně optimistická) CAF nedávno přiznala, že neočekává více než tisícovku cestujících diváků.

(Přesně těch Ouzzineových 200 tisíc zahraničních fanoušků mimochodem zaregistrovali v Jihoafrické republice při dvakrát tak větším a několikanásobně populárnějším světovém šampionátu 2010.)

Ani odtud tedy zkrátka Maroku nic moc nehrozí. Dění v rámci Afrického poháru přeci jen naživo běžně přihlíží poloprázdné tribuny, na nichž ke všemu ze 70 % sedávají domácí, aby valnou část toho zbytku obstaraly okolní státy - v případě Maroka stoprocentně neškodné...



S ohledem na předešlé řádky nyní máte zhruba dvě možnosti: buď můžete marocké vycouvání považovat za menší paranoiu a projev nekonečné obezřetnosti (ať už ve jménu vlastních obyvatel, či příjmů), anebo můžete - jako řada těch, kteří podobné informace dostávali z první ruky - zajít ještě o něco dále a hovořit o obyčejné kudle do zad.

A to nikoliv jen do zad časem tlačené CAF, ale i celé subsaharské Africe. Ta se prý zase jednou stala obětí bohapusté ignorace "vyspělého světa"; ba co hůř - do stejného pytle byly tentokrát všechny subsaharské země vhozeny představiteli jiného afrického státu. Což bolí o to víc.

Ne náhodou by pak dle této teorie Maroko dál trvalo na uspořádání prosincového mistrovství světa klubů. Na něm už totiž nevystoupí žádný ze zástupců subsaharské Afriky a celý světadíl budou reprezentovat pouze domácí zástupci spolu s vyslanci ze sousedního Alžírska (s nímž Maroko od roku 1992 sdílí pouze uzavřené hranice).

Následkem tohoto marockého "ne!" se zkrátka k životu znovu probudila dlouhotrvající a notně choulostivá diskuze o (ne)existenci jistého pocitu nadřazenosti, který mají země Maghrebu chovat vůči celému zbytku kontinentu. A i pokud by konkrétně zde o nic takového nešlo, minimálně fatální (a řízenou?) neinformovanost Maročané v uplynulých dnech vykázali bez debat.

Ať už se každopádně Maroko provinilo čímkoliv, trestu od řídícího orgánu africké kopané nemohlo uniknout. A také charakter tohoto postihu se okamžitě stal předmětem vášnivých pří, když jej mnozí považují - kulantně řečeno - za nepatřičný. Ani tenhle postoj však po zasazení do kontextu nedává pořádný smysl.

Pokud totiž byla daným trestem poznamenána akorát Královská marocká fotbalová federace (pokutou ve výši 16 milionů eur) a seniorská reprezentace (nemožností startovat na příštích dvou Afrických šampionátech), jde ve skutečnosti o relativní nic.

Stačí si ostatně vzít k ruce příklad takové malé, bezvýznamné Gambie (o které ČTK nikdy nenapsala ani čárku). Ta byla letos v létě kvůli podvodům s daty narození některých svých reprezentantů do 17 let vyloučena na dva roky z naprosto všech soutěží organizovaných pod hlavičkou CAF - tj. rovněž z těch klubových a mimo jiné i z nadcházejícího seniorského APN.

Ano, to vše Gambie vyfasovala za podvádění na úrovni sedmnáctiletých kluků; a jen o něco lépe v tom samém období dopadl Benin. Tomuhle já teprve říkám přísný trest.

Jistě, Africká fotbalová konfederace jenom v nedávné minulosti napáchala hodně chyb - počínaje, respektive konče výběrem náhradního pořadatele -, avšak rozhodnutí o výši marockého trestu mezi ně určitě nepatří.

Koneckonců, mohlo být i podstatně hůř: regule Africké fotbalové konfederace připouští pokutu v maximální výši 40 milionů eur a soutěžní ban až na čtyři roky - o čemž se také v souvislosti s marockým odstoupením zprvu spekulovalo. Ve finále se nicméně CAF nad muslimskou zemí v podstatě slitovala a sáhla po ani ne poloviční náloži.

Nelitujte proto Maročany. Litujte raději průměrného příznivce africké kopané.

To on bude muset v lednu sledovat vrcholný turnaj pořádaný tragicky spravovanou, novináři neoblíbenou či neoplývající a obecně zkrátka zoufale nepřipravenou Rovníkovou Guineou. Namísto země, jež měla všechno potřebné - až na základní vůli...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (87)

Přidat komentář
smazaný uživatel

afrofotbal

Reagovat
smazaný uživatel

to je super ze za 3 minuty si to precital ale hlavne ze si prvy si in a si na prvej stranke cosmopolitanu

Reagovat
smazaný uživatel

tak třeba já sem to úplně v pohodě do tří minut přečetl vždyt to tak dlouhé není, aby si to musel louskat déle

Reagovat
smazaný uživatel

prečo by som to čítal

Reagovat
smazaný uživatel

naco reagujes na daco co si necital len aby si bol prvy?

Reagovat
smazaný uživatel

more to come, nabudúce budem nultý

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Už táhni do prdele. Díky

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
smazaný uživatel

Pro pologramotnou opici jako ty je zřejmě i půl hodiny málo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Ebola o piatej: Maroko přišlo o Africký pohár, náš soucit si ale nezaslouží

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon, ale uz delsi dobu se smeju uvaham zdejsich ,,redaktoru". Asi tak: nic se nestalo, nikdo nezemřel a Maroko vydela o malinko mene dolarku.- Potřebuje to takovyhle clanek, ktery autor pise, jako by chtel ctenarum vyndat srdicko z hrudniho koše a nezne jej pohladit?

Reagovat
madridcan

To je v poriadku, odpustame ti. Hlavne, ze si si ty teraz vybral srdiecko z hrudneho kosa

Reagovat
smazaný uživatel

co toto je za reakciu ?

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, cekam, ze Eurofotbal je pro nektere jako druhy facebook, takze kritika článku je big bad, ale jak nekdo muze fandit clanku o tom, ze MAROKU NEVYSEL EKONOMICKY ZAMER A NAS SOUCIT SI NEZASLOUZI

Reagovat
smazaný uživatel

wtf?

Reagovat
TopinB

Reagovat
fantomas

Heh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

too long didnt read.. napiste mi to někdo do 3 vět a pak si udělám názor.

Reagovat
sosna

Reagovat
smazaný uživatel

One of many comments by you has made level 45 jerk from jerk level 44

Reagovat
mayday

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Posledni Kovboj

1) ses kokot

2) vzdyckys byl

3) a budes

staci?

Reagovat
fenixLFC

chcel tri vety, nie tri riadky

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborna praca Domingo

Reagovat
smazaný uživatel

*sorry, Hefy

Reagovat
smazaný uživatel

*Filipe12

Reagovat
smazaný uživatel

super článok

Reagovat
smazaný uživatel

ešte som ho ani nečítal

Reagovat
Zark

Reagovat
smazaný uživatel

že by se fantomas konečně nadechoval po serii sraček ke velkému comebacku? No jen tak dál.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
j_mrazik

Děkujeme za to, že nám autor už v nadpise řekl, jak se máme cítit.

Reagovat
fantomas

... a pak se to snažil na několika řádcích obhájit, ano.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
verv

Reagovat
miky10

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

článěk přesně podle mého gusta

Reagovat
smazaný uživatel

Řešit jestli soucítit nebo nesoucítit s Marokem ohledně APN...tyhle starosti bych chtěl někdy mít

Reagovat
smazaný uživatel

Článek má pravdu, že Maroko o APN zkrátka přestalo stát, zemi to ekonomicky nic nepřinese (ani fanoušky ze sousedních zemí, hranice s Alžírskem je od 1992 zavřená) a riskovali by ztráty v turistickém průmyslu, na kterém je hodně lidí závislých. Takže soucit ne, ale pochopení asi ano. Btw budou Maročani hrát?

Reagovat
fantomas

Nebudou hrát teď ani příště.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď to chápu, ale příští APN budou vyloučeni za trest?

Reagovat
fantomas

Jojo, však to řešim i v článku.

Pokud totiž byla daným trestem poznamenána akorát Královská marocká fotbalová federace (pokutou ve výši 16 milionů eur) a seniorská reprezentace (nemožností startovat na příštích dvou Afrických šampionátech), jde ve skutečnosti o relativní nic.

(...)mohlo být i podstatně hůř: regule Africké fotbalové konfederace připouští pokutu v maximální výši 40 milionů eur a soutěžní ban až na čtyři roky - o čemž se také v souvislosti s marockým odstoupením zprvu spekulovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

A jo, sorry.

Reagovat
fantomas

Jinak s tim Alžírskem super poznámka, doplnim

Reagovat
Pokahontas

Poněkud laciné a přehnané gesto z obou stran-z marocké přeceňování mediálně vděčné hrozby,ze strany CAF necitlivý trest,neboť zasáhl i ty,kteří za to jistě nemohou-tj. samotné marocké reprezentanty.

Tohle by se mělo nějak ošetřit-za chyby funkcionářů nechť zodpovídají funkcionáři,za prohřešek konkrétního hráče nechť trpí konkrétní hráč apod.-kolektivní tresty jsou vždycky kravina...

Reagovat
fantomas

Se lehce rekne a hur provadi, se obavam.

Reagovat
Gryphonheart

Pěkný článek, jen bych zase tolik tu Rovníkovou Guineu neodsuzoval. Džungle negeneruje zisky a není centrem byznysu, nové město je - nebo minimálně časem bude. I Afrika má šanci na rozvoj, a při tom právo dělat chyby - Evropa jich taky udělala dost.. Nemluvě o tom, že řada evropanů si představuje Afriku jako jedno velké safari se zvířátky, pralesem, domorodci a tak. Tohle není dobrý přístup..

Reagovat
fantomas

No sorry, ale představit zrovna EQG v dobrym světle je fakt zhola nemožný. Však je to jedna z nejhorších diktatur světa, Obiangova vláda je svinstvo všech svinstev.

Reagovat
Kongo

Kongo je na tom ještě daleko hůře.

Reagovat
fantomas

Nerek bych, ze daleko, ale ja taky netvrdil, ze EQG je top top.

Reagovat
Gryphonheart

To nezpochyňuju, ale téměř každá země si potřebuje něčím takovým projít. Nakonec i naše zkušenost s nacismem a komunismem by nás měla v nějakém ohledu posunout dál (alespoň morálně; že se tak neděje, už je jiný problém). Ale tím nechci zlehčovat to, co se tam děje, i když k tomu nemám nějaké konkrétní informace. Spíš vítám tu výstavbu a urbanizaci, protože to je něco, co je může skutečně (jednou) posunout dál..

Reagovat
fantomas

No dobre, ale zase si tim asi nemusi prochazet vic nez tri dekady a ta urbanizace v tomhle pripade predstavuje spis potemkiadu. Uz jen to druhy hlavni mesto je proste jen megalomanie.

Reagovat
verv

vážně jenom 1000 fanoušků ze zahraničí? přijde mi to strašně málo

Reagovat
fantomas

Sám sem se na to musel podívat dvakrát, ale je to tam... http://soccergods.com/2014/11/14/2015-cup-of-nations-morocco-equatorial-guinea/

Reagovat
verv

věděl sem, že na tom APN není nijak valně, co se týče diváckýho zájmu. Ale nečekal bych, že až takhle špatně. Pokud teda to číslo nevypustila CAF záměrně tak, aby na Maroko vyvinula nějakej tlak

Reagovat
fantomas

Njn, tak takle to určitě neni každym rokem - teď je kvůli Ebole výjimečná situace tak nějak celkově, co se turismu týče. Viz ten odkaz na Economist.

Reagovat
DelPiero137

Netusil som ze Afrika je takto rozdelena (Maghreb), jedna sa hlavne o rozdielne nabozenstva?

Celkovo APN asi nie je vynosny biznis ako pozeram.

Zaujimavy pohlad na Afriku pre cloveka ktory nema prehlad o tamojsich pomeroch. Dufam ze su info pravdive a nie subjektivny nazor

Reagovat
fantomas

Je to interpretace faktu, jo. V pripade toho Maghrebu vs subsaharska Africa spis odpozorovana vec, kterou ale potvrdi i cast Arabu.

Reagovat
DelPiero137

Kvazi arabska cast s distancuje od africanov (povysuju sa)? Z toho moze byt vazny problem v buducnosti.

Reagovat
fantomas

Vsak uz je, minimalne v Zapadni Sahare. Ale do zavratne velkyho meritka to imho nepreroste, z vetsiny bych to spis videl jako latentni spor, kdy jedna strana vi svy, a ta druha stejne tak. A de spis o identitu - ze se prumernej obyvate Maghrebu definuje jako African a Arab zaroven. Nabozenskej spor uz pak neni zadnou vysadou Maghrebu vs zbytek; muslimove a krestani se melou i jen v ramci subsaharsky Afriky.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavní dělící linie je Sahara, víceméně prázdné území, na sever od ní žijí arabsky a berbersky mluvící běloši, na jih od ní černošké obyvatelstvo s obrovským množstvím jazyků.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hlavne pochvala za slušný prehľad o situácií z viacerých uhlov pohľadu, nielen z toho športového. Ale ta tisícka fanúšikov zo zahraničia, nejde len o (zrejme nezmyselný) predpoklad CAF práve pre šampionát, kt.mal byť v Maroku? Videl som tuším posledné 2 APN a prišlo mi, že bolo zahraničných fanúšikov celkom dosť, nato na akom kontinente to prebieha. Aj keď samozrejme neviem, či tí fanúšikovia ostatných krajín nežijú v usporiadateľskej krajine. Veľmi ma zaujal odkaz na článok z africkehoportalu.cz o výstavbe hlavného mesta Rov.Guiney v pralese, ale potom je otázka ako pravdivé sú tie informácie v článku, keď sa u nás o tom vôbec nepíše. Inak ten posledný APN v Rov.Guinee a Gabone nebol nejaký prepadák nie? Čo sa týka usporiadateľstva a organizácie? V rámci čisto futbalovej oblasti mám naňho celkom fajn spomienky, hlavne som tam objavil Aubameyanga

Reagovat
fantomas

Jde o předpoklad čistě pro tohle APN (specifický kvůli situaci s Ebolou), a to s tim, že nezáleží na tom, kde to bude. A ruku na srdce, do Maroka by si cestu našlo víc lidí než do EQG - dost možná i my s domingem, hehe.

(Ale jo, i tak je to zřejmě přehnanej pesimismus ze strany CAF.)

Za pravdivost informací v článku AIP bych se i docela zaručil, psal ho muj kolega-student afrikanista, kterýmu by se těžko chtělo už tak nevzdělanou českou čtenářskou obec nějak mystifikovat.

A propadák, no... to by asi bylo silný slovo. Ale novináři na ten turnaj evidentně nevzpomínaj s bůhvíjakou láskou, holt prostě zvlášť EQG nemá k demokracii ani blízko, natož aby se tak skutečně tvářila, je dost uzavřená a konkrétně vůči novinářum i vyloženě nepřátelská.

Takže z tohohle pohledu - a z pohledu chybějící infrastruktury - to je zkrátka přinejmenšim nešťastná volba vyplývající čistě z toho, že všichni ostatní (docela logicky) poslali CAF do háje.

Reagovat
smazaný uživatel

EQG je tvrdá diktatura, ale to platí i o všech ostatních státech v téhle části střední Afriky. Gabon se sice tváří civilizovaněji, ale v zásadě jde o to samé. Obě Konga divočina a Angola je vlastně dost podobná EQG, taky ropná diktatura. Aspoň mají na organizaci peníze.

Reagovat
fantomas

Tak nějak

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v poriadku v tom prípade beriem tie informácie z webu africkyportal.cz ako odbornú literatúru ...inak on sa o ten web stará sám? Celkom zaujímavé veci tam má, určite to dá námahy si to vyhľadávať a študovať.

Výhoda Rovníkovej Guiney asi je, že by mala mať infraštruktúru a tie veci okolo APN zabezpečené zpred 3 rokov. Bude nejaké predstavenie dejísk, prípadne aspoň usporiadateľa ako celku na EF pred štartom APN?

Reagovat
fantomas

Nene, je jen řadovej redaktor. Ale staraj se o to jemu podobní, někteří sou i vystudovaní magistři (nejen) od nás ze školy, takže proto ta úroveň.

Právěže připravený ani ne - dva stadiony musej dostavět a oba se přitom podle všeho ani příliš neblíží konci, takže to možná bude ještě větší dobrodrůžo než s Brazílií před MS. Zbytek infrastruktury asi ok - pokud budem už ten stav z 2012 považovat za ok. :))

A s představenim je to složitý no. Dělali sme ho dost zevrubný už před těmi třemi lety ( http://www.eurofotbal.cz/clanky/letem-svetem-do-afriky-rovnikova-guinea-170620/ ) a teda nevim nevim, jestli se tam něco tak změnilo, že by stálo za to psát celej novej článek.

Ale třeba přijdem na nějakou jinou cestu, jak to představení pojmout.

Reagovat
smazaný uživatel

Super vďaka za ten odkaz dám si to do záložiek, aby som to mal po ruke pred APN.

Inak dnes sa rozhodlo o neúčasti Nigérie, resp. nepostupe. Dosť veľká strata ako kvalitou, tak aj potenciálom pricestovania fanúšikov Nigérie, keďže ich je 174 miliónov...., tak aj o ten tím bol jeden z najväčších záujmov v Európe. Škoda fakt....

Reagovat
Rišan

Nevím, kdo napsal tento článek, ale ani se nedivím, že se pod něj nepodepsal. Afrika sice zásobuje Evropu fotbalisty, ale to z ní ještě nedělá vyspělý, prosperující a bezproblémový kontinent. 1. Maroko v něm patří mezi hrstku relativně bohatých, spořádaných a bezpečných zemí a nelze se mu divit, že se brání importu všech možných pohrom z jihu a východu.. 2. Trest mu udělený rozhodně není malý (jen ten finanční by třeba český svaz zlikvidoval), 3. S velkou většinou afrických zemí máme úplně jiné a vážnější starosti než, kde a za jakých podmínek bude uspořádán tamní fotbalový šampionát..

Reagovat
smazaný uživatel

Ty české starosti s většinou afrických zemí by mě vážně zajimaly...?

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Asi myslel ty dřívější starosti o to, abysme vyvezli co možná nejvíc zbraní do Angoly...?

Reagovat
smazaný uživatel

Bojím se, že myslel to zásadní existenciální ohrožení naší země, kultury a způsobu života, masový nekontrolovatelný příval migrantů z afrických zemí, kvůli němuž bude třeba postavit kolem celé ČR vysoký plot z ostnatého drátu, od Aše po Jablunkov!

Reagovat
fantomas

Wow, tak pokud tohle měl bejt exemplář někoho, kdo nevidí dál než za český hranice (a nakonec i dál než za poslední odstavec, to vypadá, páč podpis tam samozřejmě je), tak potom velká pochvala.

Jinak fakt tragédie. 1) K žádnýmu importu by na 99,9 % nedošlo. 2) Přečti si ty pasáže znova - v kontextu Afriky (koho zajímá českej svaz) to neni nic hroznýho. Pokuta je ostatně ta míň závažná část trestu, navíc z většiny tvořená kompenzací za to, že se na to sprostě vysrali dva měsíce před startem. 3) No, a?

Reagovat
Liquid

zajímavý skupiny můžou vzniknout: např. Ghana-Sloni-JAR-Kamerun/Senegal oproti tomu pak Rovníková Guinea-Mali-DRK-Kongo

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele