Al-Hussein po prvním kole odstoupil, Blatter nadále prezidentem FIFA

29.05.2015, 19:32
Aktuality
Sepp Blatter v prvním kole prezidentských voleb FIFA jednoznačně zvítězil, a i když mu do nutné dvoutřetinové většiny scházelo sedm hlasů, druhé kolo nakonec podstupovat tak jako tak nemusel. Jeho konkurent, jordánský princ Ali bin Al-Hussein, se v mezičase rozhodl z boje odstoupit...

Nějakou dobu to vypadalo tak, že Al-Hussein možnost mezi oběma koly bitvu vzdát nevyužije, jako to udělal již roku 1998 při menším rozdílu Lennart Johansson. Zhruba po deseti minutách však Jordánec přeci jen usoudil, že 30 hlasů na svou stranu v tak krátkém intervalu nezíská.

Dosavadní švýcarský prezident největší celosvětové fotbalové organizace tím pádem vstupuje do svého pátého funkčního období. To ve svém dřívějším projevu označil za své definitivně poslední, což na druhou stranu sliboval už před čtyřmi lety, když obhajoval úplně bez boje.

"Co vlastně znamená čas? Čas je nekonečný, my ho jenom ukrajujeme. A já svou štaci v čele FIFA považuji za velmi krátkou," nechal se mimo jiné slyšet 78letý veterán, který v čele zastřešující fotbalové asociace stojí od roku 1998.

Sepp Blatter se takto rychle a přesvědčivě zvládl oklepat i z nedávného skandálu s úplatky, při němž bylo zadrženo několik vysokých úředníků FIFA. Za veškeré události, které volbě zpříma předcházely, přitom Švýcar v jednom ze svých dnešních projevů přeci jen převzal odpovědnost - ačkoliv to dříve odmítal.

Pro Aliho bin Al-Husseina tímto alespoň načas končí celé působení ve strukturách FIFA; po čtyřech letech totiž zároveň opouští post viceprezidenta organizace pro asijské záležitosti. Dnešní duel s Blatterem Jordánec prohrál na celé čáře poměrem 133:73.

Arabský funkcionář a šéf Jordánské fotbalové asociace se ve svém projevu snažil apelovat na svědomí i srdce kongresu a zdůrazňoval slova jako transparentnost, služba lidu či týmová práce. Přesto se ve finále Ali bin Al-Hussein pouze zařadil po bok Lennarta Johanssona a Issy Hayattoua (2002) jakožto dvou dalších neúspěšných soupeřů zkušeného Blattera.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (545)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele