Primera División - souhrn 26. kola

26.02.2016, 22:26, aktualizováno 28.02.2016, 22:23
Komentáře a souhrny
Barcelona porazila Sevillu a má na špici už osmibodový náskok. Granada veze tři body ze hřiště Deportiva. Real Madrid se zřejmě může rozloučit se šancemi na zisk titulu, v derby doma podlehl Atléticu a bude bojovat pouze o druhou příčku. Tři body mají vedle Atlética také Celta, Las Palmas a Espanyol, Villarreal neměl problémy s Levante, Athletic v závěru přehrál Valencii...

FC Barcelona - Sevilla FC 2:1

28.02.2016 20:30

Góly: 31. Lionel Messi, 48. Gerard Piqué - 20. Benoît Trémoulinas

Bacelona otočila domácí zápas se Sevillou a stejným skóre oplatila svým andaluským sokům porážku z kraje sezóny. O vítězství Barcy 2:1 rozhodli Messi a Piqué, kteří odpověděli na gól hostujícího Vitola z 20. minuty. Blaugranas vedou La Ligu o osm bodů, Sevilla drží pátou příčku už jen díky lepšímu skóre.

Zápas měl jako jeden z taháků kola od první chvíle skvělou atmosféru. Ve strhujícím mači ohrozili jako první bránu soupeře domácí. Konkrétně Suárez, jehož našel dobrou přihrávkou za obranu Vidal. Nejlepší střelec Primera División si však na Rica stejně jako po následném rohovém kopu. To nejdříve zazvonila vedle Rica tyč a Suárez pak z dorážky mířil jen do břevna! Andaluská obrana tak se štěstím odolala úvodnímu náporu Blaugranas a hosté se mohli nadechnout k protiútoku.

A ve 20. minutě se dokonce dostali do vedení. Po levé straně vyvezl míč na polovinu domácích Krohn-Dehli, Trémoulinas pak našel skvělým centrem ve vápně Blaugranas nehlídaného Vitola a ten skákavou střelou překonal Brava - 0:1! Euforie z překvapivého vedení ale Emeryho družině nevydržela dlouho. Už o deset minut později totiž zakouzlil Lionel Messi. Argentinská superhvězda se postavila k přímému kopu nedaleko šestnáctky a překrásně zakroucenou střelou neomylně našla šibenici - 1:1!

Barcelona měla převahu i před přestávkou. Vedení mohl přetáhnout na starnu Katalánců už v 37. minutě Messi, jeho střelu levačkou ale u tyče nadvakrát lapil gólma Sevilly. Povedlo se to tak až Piquému po změně stran. Dlouholetý pilíř obrany Blaugranas využil svého postavení blízko vápna po rohovém kopu, a po Suárezově přistrčení tvrdou ranou proopálil Rica - 2:1! Andalusané ovšem neskládali zbraně a hned vzápětí měl na kopačce vyrovnání Gameiro. Pokusem na vzdálenější tyč ale Brava nepřekonal. Bláznivou pětiminutovku vyšprerkoval ještě Neymar, který po pasu Suáreze pálil ve skvělé pozici z okolí penaltového puntíku. Rico však nyní zasáhl na jedničku.

Střelou ze střední vzdálenosti se v 54. minutě připomněl i domácí záložník Busquets, jeho štiplavý projektil však mimo nebezpečí hostující brankář dokázal vytlačit. Hra se poté na chvíli uklidnila a vzrušení pro téměř osmdesát tisíc přítomných diváků přinesla až 73. minuta. To se v dresu domácích dostal do dobré pozice po brilantním pasu Messiho Suárez, uruguayský ostrostřelec ale nyní nedostál své pověsti a zamířil jen do rukavic ležícího Rica! Podobná situace se opakvala ještě v 81. minutě, kdy Suáreze opět vybídl ke skórování Messi, ale oblouček devětadvacetiletého fotbalisty zase skončil jen v rukavicích sevillského gólmana.

Přestože Sevilla ještě mohla v poslední desetiminutovce pomýšlet alespoň na bod, Bravo už míč za svá záda nepustil. Blaugranas tak udělali další důležitý krok k zisku mistrovksého titulu a navíc Enriqueho tým vyrovnal rekord Realu Madrid v počtu utkání v řadě bez porážky, který činí 34 zápasů.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Granada CF 0:1

28.02.2016 18:15

Góly: 24. Youseff El Arabi (pen.)

Sestupem ohrožená Granada je posledním celkem Primera División, který v letošní sezoně vyměnil trenéra a nová tvář na lavičce, José González, si připsala okamžitý úspěch. Andaluský klub totiž zvítězil nejtěsnějším možným rozdílem nad tápajícím Deportivem La Coruňa, když se o jediný gól utkání postaral z pokutového kopu Youssef El-Arabi.

Někdejší kouč Albacete či Córdoby nastoupil ke kormidlu Granady v pondělí večer poté, co vedení klubu oznámilo ukončení spolupráce s José Ramónem Sándovalem. Ten si v předchozích týdnech odbyl černou sérii čtyř porážek za sebou a celkem osmi proher z posledních devíti střetnutí, což už bylo jednoduše příliš. To González své účinkování odstartoval ideálně, když se mu hned v premiéře povedlo dobýt Riazor.

Hosté si sice odbyli nervózní vstup do utkání a zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že by snad během nedělního večera stáhli čtyřbodové manko na záchranu, ovšem postupem času se granadští uvolnili a začali působit obraně Deporu potíže. Nejprve pokoušel štěstí René Krhin, jehož záhy doplnil Rubén Rochina, ovšem bezbrankový stav ještě po jejich akcích přetrvával. To samé už ale neplatilo od minuty čtyřiadvacáté, neboť tedy Adalberto Penaranda upadl v pokutovém území po zákroku Juanfrana a rozhodčí udělil ve prospěch hostí pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Youssef El-Arabi a poslal Granadu do vedení.

Zaskočené Deportivo mělo rázem potíž vrátit se do zápasu a naopak po změně stran mohlo znovu inkasovat, neboť hosté se nedrželi jen zpátky s touhou ubránit těsné vedení. Oba celky si postupem času vypracovaly několik příležitostí, jenže zakončení neposlouchalo nikoho ze zúčastněných, a tak stav 1:0 zůstával nadále neměnný. Minutu před koncem ještě za zákrok na Edgara Martíneze uviděl červenou kartu domácí brankář German Lux. Navzdory tomu, že Depor další prohrou protáhl svou sérii dvanácti zápasů napříč všemi soutěžemi, kdy nedokázal ani jedinkrát vyhrát, drží se stále na pohodlném desátém místě. Granada již alespoň předskočila na samém dně tabulky Levante.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Athletic Bilbao 0:3

28.02.2016 16:00

Góly: 73. Sabin Merino, 77. Iker Muniain, 80. Aritz Aduriz

V posledních týdnech se již zdálo, že Valencie je z nejhoršího venku, když si její nový kouč Gary Neville po katastrofálním nástupu do funkce připsal hned čtyři vítězství v řadě, jenže v neděli přišlo opět kruté vystřízlivění. Los Che totiž na domácí půdě padli s Athleticem v poměru 0:3.

Po více než sedmdesát minut šlo přitom o zcela vyrovnanou podívanou, ovšem hosté s blížícím se závěrem tvrdě udeřili a třemi trefami v rozmezí pouhých sedmi minut strhli utkání na svou stranu. Nejprve se trefil Sabin Merino, jehož záhy doplnili Iker Muniain a obvyklý střelec baskického celku Aritz Aduriz. Valencijští tak pohrdli šancí vrátit se po dlouhé době zpět do horní poloviny tabulky a zůstávají na dvanácté příčce, sedm bodů za svým nedělním soupeřem.

Ona zmíněná čtyřzápasová vítězná šňůra čítala ligové výhry nad Espanyolem s Granadou v kombinaci s rozdrcením Rapidu Vídeň v rámci prvního vyřazovacího kola Evropské ligy. Díky tomu ostatně Netopýři dostanou jedinečnou šanci Athleticu tuto porážku vrátit i s úroky, neboť osmifinálový los právě tyto dva kluby určil proti sobě.

Domácí do úvodu zápasu nastoupili zjevně v dobrém rozpoložení a brzy si vypracovali i první šance. Santi Mina napálil míč do boční sítě a Andre Gomes předvedl kurážný průnik vpřed přes tři bránící hráče, až jej musel na hranici faulu zastavit Xabier Etxeita. Další slibnou akci Valencie vypracoval Denis Čeryšev, jenž vybídl k zakončení osamoceného Álvara Negreda, jenže španělský útočník vysoko přestřelil.

Athletic se do správného tempa dostával pomaleji, ale i tak se mu dařilo soupeře frustrovat svou tvrdou hrou ve středu pole a těsně před koncem první půle si vytvořil svou první šanci večera. Muniain se sice umně uvolnil kličkou do středu hřiště, ale zakončení jej zradilo. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Pět minut po změně stran se Valencie dočkala průlomu skóre, avšak radost jim okamžitě zkazila píšťalka rozhodčího kvůli Negredově postavení mimo hru, když zjevně vyvinul snahu tečovat ránu Santose a nedovoleně tak ovlivnil brankáře Iraizoze. Na opačné straně poprvé zahrozil Merino, jenž pálil po pasu Oscara de Marcose, ovšem Diego Alves stihnul na jeho přízemní ránu včas zareagovat a vyrazit ji do bezpečí.

Sedmnáct minut před koncem se už hosté ale přece jenom prosadili. Jejich gólová akce započala špatnou přihrávkou Santiho Miny, kterou Mikel Rico vystihl a poslal míč na Mikela San Josého, jenž zahlédl volného Merina a předložil mu přesný centr k zakončení hlavou. Čtyřiadvacetiletý Merino nezaváhal a poslal Athletic do vedení.

Baskové byli v tu chvíli na koni a zcela této situace využili. Opět byli v úvodu na vině domácí, když tentokráte Rico obral o míč Daniho Pareja při pokusu o zbytečnou patičku a posunul míč k Muniainovi, jemuž se pohotově povedlo napálit míč Alvesovi mezi nohy. A aby toho pro mizérii valencijských nebylo málo, nedlouho poté inkasovali ještě jednou. Beňatův rohový kop totiž přetavil v další gólovou hlavičku Aritz Aduriz a upravil skóre na konečných 3:0.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Levante UD 3:0

28.02.2016 12:00

Góly: 12. Léo Baptistão, 30. Samuel Castillejo, 48. Adrián

Villarreal si bez problémů poradil s Levante a posunul se na dostřel Realu Madrid. Výhru 3:0 zařídili Žluté ponorce Baptistão, Castillejo a Adrián. Hosté hráli většinu druhé půle bez vyloučeného Navarra a po čtvrté prohře z posledních pěti utkání se může propadnout znova na poslední místo tabulky.

Čtvrtý tým tabulky neponechal nic náhodě a od první chvíle šlapal na plyn. Valencijským vázla rozehrávka a toho využil ve 12. minutě úspěšnému průniku Leo Baptistão. Ten se proháčkoval po levé straně až před gólmana Mariña a z nulového úhlu procedil míč za jeho záda - 1:0! Vedoucí gól přinesl do řad domácích úlevu a lehkonozí domácí fotbalsité předváděli jednu akci za druhou. V další velké šanci scházel Adriánovi po přihrávce Castilleja pouze krok, aby dorážel do prázdné branky.

Důležité zdvojnásobení náskoku pro domácí přišlo ve 30. minutě. Adrián se dostal k míči na polovině Levante a bez potíží prošel až do vápna. Tam našel přesným pasem nekrytého Castilleja, jenž placírkou namířil míč nechytatelně k tyči - 2:0! Jediný světlý moment pro hosty přišel v 37. minutě, když Trigueros chyboval v rozehrávce a Moralesovi se ve vápně Villarrealu naskytla ideální střelecká pozice. Gólu však bleskovým výběhem a skvělým zákrokem zabránil brankář Areola!

Stejně jako začátek zápasu nevyšel Leante ani úvod druhé půle. Už v 48. minutě totiž Valencijští znova inkasovali a o vítězi dnešního mače už nemohlo být pochyb. Při třetí gólové akci Žluté ponorky našel Leiva parádní přihrávkou šajtlí nabíhajícího Adriána, jehož úprk rozhozená obrana Levante vůbec nezachytila. Osmadvacetiletý forvard zachoval tváří v tvář Mariñovi chladnou hlavu a střelou na zadní tyč zvýčil na 3:0 pro domácí!

Akcie hostí v tu chvíli spadly ke dnu, ale definitvní hřebík do rakve Levante zabil v 56. minutě kapitán Valencijských Navarro. Ten totiž neudržel nervy na uzdě a za podkopnutí Baptistãa uviděl druhou žlutou kartu v zápase. Oslabený celek se už ve zbytku zápasu hlavně snažll zabránit úplné blamáži a domácí si vyhraný zápas bezepčně hlídali a nepouštěli hosty na dostřel valstní svatyně. Díky třetímu domácímu vítězství za sebou si Villarreal upevnil své postavení na čtvrté příčce, Levante je opět o krok blíže sestupu.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Málaga CF 1:1

27.02.2016 22:05

Góly: 81. Imanol Agirretxe - 56. Duje Čop

Real Sociedad po čtyřech vítězstvích v řadě doma remizoval s Malagou 1:1. Hosté šli do vedení po přestávce zásluhou Čopa, ale necelých deset minut před koncem zachránil Baskům alespoň bod střídající Imanol Agirretxe. Real je na průběžné deváté příčce, Andalusané okupují po druhé cenné remíze v řadě jedenáctou pozici.

Malaga v minulém kole uhrála s Realem Madrid bod a povzbuzena dobrým výsledkem nastoupila do zápasu v San Sebastianu s vervou. Hned v 5. minutě pronikl do vápna domácích aktivní Čop, ale Rulli mu dobrým výběhem znemožnil zakončení. Ještě blíže byli hosté gólu v 16. minutě, kdy se k dobré ráně z poza vápna dostal opět Čop,ovšem Rulli i nyní prokázal dobrý reflex a byl u tyče včas. První velká příležitost Basků přišla po rohovém kopu ve 29. minutě. Při skrumáži v pokutovém území ale míč po pokusu Reyese skončil na břevně! Ani jedno mužstvo už do přestávky další šance nevyužilo a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

I na začátku druhé půle byla lepší Malaga. Ve 49. minutě se k ráně odhodlal Charles, Rulli ale jeho střelu doprostřed očekával. Svou aktivitu dokázali Andalusané přetavit ve vedoucí branku v 59. minutě. Po nákopu Recia si ve vápně Basků hezky zpracoval míč Rosales, jenž okamžitě poslal balón před branku. Tam si na vhodný okamžik počíhal Čop, který už jen doklepával do odkryté sítě - 0:1! Pro chorvatského reprezentanta to byl teprve druhý ligový gól v sezóně.

Po obdržené brance se konečně probudili i Sakristánovi muži. Na hřišti výrazně přitvrdili a díky novým střídajícím hráčům se také dostávali do slibnějších šancí. Jejich tlak vyvrcholil brankou v 81. minutě. Vysoký nákop do pokutového území posunul Prieto hlavou na zcela volného Imanola Agirretxeho, jenž opravdu krásným volejem rozvlnil síť - 1:1! Z opakovaných záběrů vyšlo najevo, že domácí forvard stál v době přihrávky v mírném ofsajdu, ale pomezní branku uznal, a tak se na Anoetě body nakonec více méně spravedlivě dělily.

Více informací k zápasu

Real Betis - Rayo Vallecano 2:2

27.02.2016 20:30

Góly: 14. Rubén Castro, 28. Rubén Castro - 48. Manucho, 51. Manucho

Rayo Vallecano v posledních zkrátka neprohrává a nejinak tomu bylo i tentokrát na hřišti Realu Betis. Madridský celek sice po první půli prohrával 2:0, když je sestřelil obvyklý kanonýr Betisu Rubén Castro, ovšem po změně stran kapitánovi domácích oplatil stejnou mincí Manucho, jenž dvěma trefami v rozmezí pouhých šesti minut srovnal na konečných 2:2.

Angolský reprezentant přitom ani nenastoupil v základní sestavě a do hry naskočil až po zpackaném prvním poločase. Jeho vliv na utkání byl takřka okamžitý a kouč Paco Jémez si po zápase mohl mnout ruce, jaké se mu to podařilo provést povedené střídání. Rayo tak sice nadále zůstává nebezpečně blízko sestupovým příčkám, ale jeho šňůra sedmi zápasů bez porážky vypovídá o tom, že madridský klub je na dobré cestě sestupu s přehledem uniknout. Betis se drží dva body nad Vallecanem na třinácté příčce.

Oba týmy před sobotním střetnutím remizovaly své předchozí dva duely, a tak je výsledná dělba bodů nepřekvapivým výsledkem. V případě hostí šlo dokonce ve všech případech i o shodné skóre. Možná i to jim pomohlo nevzdat zdánlivě ztracený zápas, když se ve čtrnácté minutě hlavou trefil Castro po přesném centru Franciska Molinera. Tentýž hráč posléze v minutě osmadvacáté navýšil svůj gólový přínos v letošní sezoně na dvanáct po další přesné hlavičce z Molinova rohového kopu.

Co se ofenzivy týče, Betis je po celou dosavadní sezonu nefalšovaným týmem o jednom hráči - právě Castro se totiž postaral o více než polovinu všech branek andaluského celku, zatímco žádný z jeho spoluhráčů neskóroval víckrát než jednou. A proti Rayu na to ligový nováček nakonec také doplatil. Do druhé půle totiž místo zraněného Mikua vyběhl Manucho a hned tři minuty po změně stran snížil na rozdíl jediného gólu, když si ideálně načasoval hlavičkové zakončení Trashorrasova centru.

Od té chvíle uběhly sotva další tři minuty a bylo dokonce srovnáno. Manucho byl zjevně při chuti a svůj třetí gól v posledních dvou zápasech si vysloužil díky prudké ráně zblízka, když se obraně Betisu nepodařilo míč odpálit zavčasu do bezpečí. Zaskočené domácí mohl v tu chvíli definitivně položit na lopatky Bebé, jenže portugalský křídelník nakonec minul horní růžek branky nanejvýš o pár decimetrů.

V samém závěru, přesněji řečeno v třetí minutě nastavení, mohl ještě zvrátit zábavné utkání ve prospěch Betisu Dani Ceballos, jenže ke smůle domácích jeho rána skončila pouze na tyči. Zápas tak skončil spravedlivou remízou 2:2.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Celta Vigo 0:1

27.02.2016 18:15

Góly: 71. Nolito

Ze souboje dvou týmů, které se potýkají s mizernou formou, nakonec vzešla vítězně Celta Vigo, která nejtěsnějším možným rozdílem přehrála Getafe v poměru 1:0. Madridský celek byl přitom po většinu utkání lepším týmem, jenže všechny své šance zbrkle zahodil a devatenáct minut před koncem byl tvrdě potrestán. Autorem jediné branky zápasu se stala uzdravivší hvězda Celty, Nolito.

Devětadvacetiletý kanonýr Celty byl během lednového přestupního období silně spojován s přestupem do Barcelony, ale nakonec zůstalo pouze u spekulací. Pro Nolita šlo o v posledních týdnech o první minuty na trávníku od prosince loňského roku, kdy si přivodil trhlinu ve svalu. Shodou okolností právě v těchto střetnutích, kdy pokaždé nastupoval z lavičky náhradníků, Celta těsně zvítězila - nejprve proti Eibaru a nyní na půdě Getafe.

Domácí měli zprvu mnohem více ze hry a málem se ujali vedení hned v první minutě. Karim Yoda úspěšně pronikl po levém křídle a poslal do ohně nebezpečný centr, který brankář Sergio Álvarez tak tak konečky prstů vytáhl na břevno. A brankové příležitosti madridského klubu neustávaly po celou první půli. Mehdi Lacen, Álvaro Vázquez i Pablo Sarabia však se svými pokusy neuspěli a dovolili tak Celtě, aby se během poločasové přestávky zmátořila za stále příznivého stavu.

Po změně stran již hosté působili o poznání nebezpečněji a gólman Vicente Guaita musel hned na úvod předvést kvalitní zákrok, aby zabránil ve skórování Theu Bongondovi. Na domácím brankáři si posléze vylámal zuby i Fabian Orellana se svou pohlednou ranou do horního růžku, ovšem alespoň tak vybojoval rohový kop, z nějž již Celta udeřila. Odražený míč totiž skončil u Nolita, jenž se v hloubi pokutového území střelhbitě zorientoval a poslal hosty do vedení. Galicijský celek tak znovu oživil naději na Evropskou ligu, zatímco Getafe s pouhým dvoubodovým náskokem na sestupové příčky již výrazně teče do bot. Jeho další šance zastavit šňůru porážek přijde na půdě nováčka z Las Palmas.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Espanyol Barcelona 2:4

27.02.2016 18:15

Góly: 20. Carlos Castro, 62. Carlos Castro - 41. Burgui, 48. Gerard Moreno, 58. Gerard Moreno, 80. Luis Hernandéz (vl.)

Ještě před několika týdny se zdálo, že žhavým kandidátem na sestup bude barcelonský Espanyol. Výhry nad Deportivem la Coruňa a nyní i na půdě Sportingu Gijón však katalánský celek posunuly zpět vstříc záchraně s příjemným čtyřbodovým náskokem na osmnácté místo, které okupuje právě poražený Gijón.

Dvě ligové výhry za sebou si Espanyol připisuje poprvé od září loňského roku a hodí se dodat, že šlo o prvenství značně odlišná. Zatímco s Deportivem šlo o těsný a vydřený výsledek 1:0, na hřišti Sportingu se hosté odvázali a triumfovali vysoko 4:2.

V devatenácté minutě sice poslal domácí do vedení Carlos Castro, jenže Burgui fantastickou individuální akcí srovnal ještě do přestávky. Po změně stran pak dvakrát v krátkém rozmezí deseti minut udeřil Gerard Moreno, na což znovu zareagoval Castro svým druhým zásahem odpoledne, avšak o poklidný závěr z pohledu hostí se postaral Luis Hernández, jenž si nešťastně srazil míč do vlastní sítě.

Sporting kromě mizerné obrany doplatil také na nedisciplinovanost, neboť střídající Nacho Cases ostrým zákrokem zajel do křídelníka Marca Asensia a zaslouženě putoval s červenou kartou ze hřiště ani ne deset minut po svém nástupu. Espanyol tak na hřišti soupeře zvítězil vůbec poprvé od října a jeho kouč Constantin Galca se tak rázem ocitá v daleko příjemnější situaci. Ještě před dvěma týdny přitom rumunský kouč čelil děsivé bilanci jediného vítězství v prvních deseti zápasech na lavičce Espanyolu, kde nahradil Sergia Gonzáleze.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Atlético Madrid 0:1

27.02.2016 16:00

Góly: 53. Antoine Griezmann

Chtělo by se říci, že výhra Atlétika Madrid na stadionu Santiaga Bérnabeua v poměru 1:0 je překvapením, jenže on to až tak nečekaný výsledek není. Svěřenci Diega Simeoneho totiž na půdě slavného Realu dokázali zvítězit již potřetí v řadě a stali se vůbec prvním celkem v historii Primera División, kterému se něco takového povedlo. O jedinou branku utkání se postaral Antoine Griezmann, zatímco všechny domácí hvězdy vyšly naprázdno.

Pro Zinedina Zidana šlo o první porážku na lavičce Bílého baletu a nutno podotknout, že šlo o prohru zaslouženou. Atlético na sobě po celých devadesát minut nedalo znát jakoukoli únavu, přestože ještě ve středu večer dohrávalo své osmifinále Ligy Mistrů v nizozemském Eindhovenu, a svého bohatšího soka v nasazení jasně předčilo. Griezmannova branka osm minut po změně stran jen potvrdila, že Real na Simeoneho družinu přinejmenším v domácí soutěži vyzrát neumí, vždyť na výhru v derby čeká již od roku 2013.

Real na domácí půdě v posledních týdnech rozstřílel každého soupeře na maděru, jenže jejich sobotní sok byl z jiného těsta. Atlético za celou dosavadní ligovou sezonu obdrželo pouhých jedenáct branek a svou defenzivní kvalitu předvedlo ve vší parádě i tentokrát. Co na tom, že Real skóroval více než dvakrát tolik branek než červenobílí - sobota jasně ukázala, který z dvou madridských klubů může ještě ve zbytku sezony prohnat doposud suverénní Barcelonu.

Úvod utkání byl poněkud neurovnaný a oba tábory se zmohly pouze na střelecké pokusy z uctivé vzdálenosti. Postupem času však hosté začali svým typickým napadáním rozehrávky soupeře působit Realu potíže, čehož málem využil Fernando Torres. Jeho náběh na přední tyč ovšem na poslední chvíli dokázala domácí obrana zajistit a Keylor Navas sbalil centrovaný míč do náruče. Na opačné straně se Jan Oblak dostal poprvé do permanence po přímém kopu Cristiana Ronalda. Odražený míč se pak sice dostal k nohám Karima Benzemy, ovšem francouzský útočník nezvládl zamířit mezi tři tyče.

Když pak Griezmann štiplavou ránou nevyzrál na Navase a Koke nedokázal procpat míč za záda kostarického gólmana ani ranou na přední tyč, šlo se do kabin bez branek a kritické publikum si stejně jako za časů Rafaela Beníteze neodpustilo nespokojený pískot. Druhý poločas však musel příznivce Realu potěšit ještě méně. Po změně stran už totiž na trávník nevyběhl zraněný Karim Benzema, jehož místo zaujal mladičký Borja Mayoral.

Průlomu skóre se hosté dočkali v třiapadesáté minutě. Letargické bránění záložní řady Realu potrestalo duo Griezmann-Luis, které si v rychlém výpadu po levé straně umně vyměnilo míč, a první jmenovaný přízemní ranou chladnokrevně překonal bezmocného Navase. Pro francouzského křídelníka šlo o první ligovou trefu od poloviny ledna.

O pojistku v podobě druhého gólu se mohl postarat Saúl Ňíguez, avšak Navas v tu chvíli podržel svůj tým a povedeně zasáhl. Realu to však nebylo nic platné, neboť se sám vepředu zmohl pouze na minimum šanci, a když už se Cristiano Ronaldo dostal do slibné pozice, poslal svou hlavičku přímo do Oblakovy náruče. Už tak frustrované domácí posléze ještě víc rozlítilo, že rozhodčí neposoudil Danilův pád po zákroku Gabiho jako penaltový. Nic tak nebránilo tomu, aby Atlético znovu vyplenilo Bérnabeu a udrželo se na úkor svého městského rivala v boji o titul.

Více informací k zápasu

SD Eibar - UD Las Palmas 0:1

26.02.2016 20:30

Góly: 45. Pedro Bigas

Nováček z Las Palmas uspěl v páteční předehrávce na hřišti Eibaru a díky prvenství v poměru 1:0 podpořil své naděje na udržení v první lize i do dalšího ročníku. O jediný gól zápasu se postaral Pedro Bigas, jenž skóroval krátce před poločasovým odchodem do kabin.

Ostrované tak utnuli sérii tří porážek za sebou a ke všemu vůbec poprvé v letošní sezoně dokázali zvítězit na půdě soupeře. Díky zisku tří bodů se Las Palmas dostává na stejný bodový součet jako osmnáctý Sporting Gijón s čtyřiadvaceti body. Eibar naopak může zpytovat svědomí, očekávaná výhra by totiž baskický celek katapultovala zpět na šestou příčku a přímý boj o Evropskou ligu.

Oba celky se od úvodního hvizdu nedržely zpátky a nabídly atraktivní podívanou. První šance domácích připadla Danimu Garcíovi, jehož rána však na cestě k brance zastavila o bránícího hráče, na opačné straně zase Willian José netrefil míč ideálně a hrubě se netrefil. Postupem času získávali hosté čím dál větší herní převahu, o čemž svědčil pokus Mubaraka Wakasa z dvacáté minuty, či hlavička Aythamiho po Vierově rohovém kopu. V prvním případě však spolehlivě zasáhl brankář Asier Riesgo, v tom druhém míč skončil těsně vedle.

Když pak s blížícím se koncem první půle neuspěl znovu domácí García, stejně jako hned ve dvou příležitostech selhal Viera, zdálo se, že úvodní pětačtyřicetiminutovka skončí bezbrankovou remízou. Chyba lávky - ve třetí minutě nastaveného času se totiž po centru Nabila El Zhara prosadil přesnou hlavičkou Bigas a vystřelil tak Las Palmas ukázkový gól do šatny.

Eibar se po změně stran zoufale snažil o brzké vyrovnání a ve středu dění byl stále aktivní Dani García. Jeho další rána však byla zablokována a obrana hostí zarputile odolávala i nadále. V osmašedesáté minutě mohl pojistit vedení Las Palmas José, jenže svou ránu zpoza pokutového území nasměroval těsně vedle. S ubývajícím časem se krátila i eibarská trpělivost a hosté navíc nadále vyráželi do nebezpečných protiútoků, o které se staral především někdejší hráč Liverpoolu, El Zhar. Právě jeho rána z šestaosmdesáté minuty byla tou poslední, která zaváněla gólem, neboť Eibar již v závěru nic kloudného nevymyslel a poroučí se s druhou po sobě jdoucí porážkou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona26213269:2166
2.Atlético Madrid26184436:1158
3.Real Madrid26166471:2554
4.Villarreal CF26157433:1852
5.Sevilla FC26118737:2841
6.Celta Vigo26125939:4441
7.Athletic Bilbao261151038:3538
8.SD Eibar261061040:3536
9.Real Sociedad26971036:3534
10.Deportivo La Coruña26614633:3232
11.Málaga CF26881023:2332
12.Valencia CF26710930:2931
13.Real Betis266101021:3628
14.Espanyol Barcelona26841426:5028
15.Getafe CF26751426:4026
16.Rayo Vallecano26681236:5326
17.UD Las Palmas26661425:4024
18.Sporting Gijón26661430:4624
19.Granada CF26651527:5123
20.Levante UD26551624:4820

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (666)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele