Primera División - preview 26. kola

26.02.2016, 08:47, aktualizováno 28.02.2016, 08:24
Previews
Ve Španělsku se dnes první prvoligová akce bude sledovat již během oběda, když od 12 změří síly celky Levante a Villarrealu. Později odpoledne si osmifinále Evropské ligy nacvičí Athletic s Valencií a navečer Deportivo v La Coruni pohostí Granadu. Nedělní program završí šlágr jako vyšitý: duel Barcelony se Sevillou...
Villarreal CF - Levante UD  (neděle 12:00)
Žlutá ponorka dokázala postoupit přes favorita v rámci Evropské ligy, což ji stálo hodně sil. Teď se musí rychle koncentrovat na boje v Primera Division, protože dalším soupeřem bude zoufalé Levante.

Asi není namáhavé určit, kdo bude jasným favoritem tohoto duelu. Villarreal hraje v pohodě, má formu a dokáže překvapovat i mimo španělskou půdu. Před nedávnem by jej jen málokdo pasoval do role favorita v duelu Evropské ligy proti italské Neapoli. Ta měla v podstatě vše na to, aby se dostala až do finále. A to včetně ve Španělsku dobře známého střelce Gonzala Higuaína v životní formě.

Ani on však nakonec nestačil Partenopei k tomu, aby přes Villarreal přešli. Naopak, první duel na El Madrigal rozhodla jediná branka, kterou v závěru utkání vstřelil mladík Denis Suárez krásnou ranou z přímého kopu. A krásnou branku vstřelil Villarreal také v odvetě. Sice po brance Marka Hamšíka prohrával, jenže situaci ustál a ve druhé půli vyrovnal na konečných 1:1 Tomás Pina střelou, která mnohé překvapila.

Villarreal dokázal ustát i tlak a opět potvrdil, že se jeho defenzíva neustále zlepšuje. Nadšený byl i trenér Marcelino, který po utkání zmínil: "Dokázali jsme skvělou věc. Navíc jsme vydrželi velký tlak, kterému jsme byli po celé utkání vystaveni. Jsem hrdý na to, co moji chlapci dokázali. Ale tím to nekončí, už brzy nás čeká zápas v La Lize. Ani Levante pro nás nebude snadným soupeřem," uvědomuje si Marcelino.

A dobře ví, proč to říká. V kádru Levante je totiž hráč, o jehož kvalitách nemusí Villarreal nikdo zdlouhavě přesvědčovat. Jmenuje se Giuseppe Rossi a jméno si udělal právě ve žlutém dresu. Lednová posila Levante se stala miláčkem fandů Villarrealu mezi léty 2007 a 2012. Pokud se Rossi nepohyboval na marodce, patřil k nejnebezpečnějším hráčům celé ligy, a Villarreal z toho těžil. Sám italský útočník už se na utkání velmi těší.

V rozhovoru pro deník Marca poznamenal: "Na Villarreal i dobu strávenou tam mám mnoho dobrých vzpomínek. Vždycky budu zavázán klubu, fanouškům a prezidentovi Fernandovi Roigovi. Pokud dám gól, jsem si jistý, že jej nebudu slavit. Samozřejmě bych moc rád skóroval, ale z respektu bych jej neoslavoval. Nepřekvapuje mne, jak dobře na tom teď Villarreal je. Mají mladé hráče a prožívají skvělou sezonu," uznává zkušený Ital.

Minulé kolo se lépe povedlo právě jeho novému týmu. Zatímco Villarreal generálku na evropské poháry moc nezvládl a remizoval s Atléticem Madrid, Levante se konečně dočkalo zlepšených výsledků. Getafe přejelo naprosto jasně, nasázelo mu tři branky a jednu z nich dal právě Pepito Rossi. Levante potřebuje body jako sůl, nebo mu patří až předposlední příčka a na jeho kontě je jen 20 bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Athletic Bilbao  (neděle 16:00)
Šestadvacáté kolo La Ligy nabízí řadu atraktivních soubojů a jeden z nich se odehraje také na stadionu Mestalla ve Valencii. Domácí Netopýři pod Gary Nevillem konečně naskočili na vítěznou vlnu a po destrukci Rapidu Vídeň si brousí zuby i na Athletic, který tento týden rovněž slavil postup a bude soupeřem Netopýrů i v osmifinále Evropské ligy.

Gary Neville se na lavičce Valencie už už blížil neslavnému konci, jeho mužstvo se však dalo včas dohromady a začalo konečně vyhrávat. Klíčovým bodem bylo pro Netopýry těsné vítězství proti Espanyolu, po němž už následovala jen samá vítězství. Sebevědomí nabrali Valencijští v Evropské lize, kde si s lehkostí poradili s Rapidem Vídeň (6:0 a 4:0) a následně si přivezli i pro psychiku velmi důležité tři body ze hřiště Granady. Nyní čeká Valencii delší potýkání se silným Athleticem. Osud totiž chtěl, že se Netopýři střetnou se Basky v domácí soutěži a poté i v osmifinálovém dvojzápase Evropské ligy.

Nedělní podvečer tedy hodně napoví i o tom, jak by mohly dopadnout oba kluby v pohárové Evropě, pro oba kouče je ale samozřejmě nejdůležitější nejbližší utkání. "Můžeme odehrát tento zápas sebevědomě, jelikož máme za sebou několik důležitých výher. Bez ohledu na nasazenou jedenáctku půjdeme jednoznačně za třemi body a budeme chtít odehrát dobrý zápas. Mají výborné hráče, bude to velký test našich schopností. Soustředíme se však především sami na sebe. Věříme si," uvedl před zápasem viditelně povzbuzený Neville.

Athletic sice neprošel do osmifinále EL s takovými fanfárami jako Valencie, Baskové si ale nakonec poradili se silným Olympiquem Marseille, když po venkovním vítězství 1:0 přidali Lvi domácí remízu 1:1. Postup vystřelil Athleticu v 81. minutě střídající Sabin Merino, pro nějž to byla letošní premiérová branka v Evropské lize. Svým postupem Athletic potvrdil současnou nadvládu španělských týmů v Evropě, vždyť zatím všichni reprezentanti Primera División v evropských pohárech uspěli a drží se ve hře o velké trofeje. Jeden ze španělských celků ale v osmifinále Evropské ligy stoprocentně skončí.

"Podobná věc se nám v tomto ročníku stala s Barcelonou a Villarrealem. Samozřejmě budeme bojovat se stejným úsilím, ale pro diváky může být nudné sledovat stále stejné týmy. Bude to naprosto otevřený souboj a pro nás to bude jeden z nejdůležitějších zápasů sezóny, přestože jsme si oba asi přáli jiného soupeře," postěžoval si Valverde. Utkání začíná v neděli od 16:00.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Granada CF  (neděle 18:15)
Granadě začíná nový život. Pod vedením nového trenéra se pokusí zlepšit své dosavadní výkony a zachránit se. První překážkou na cestě k záchraně je Deportivo, které umí být hodně nebezpečné.

Granada má nového kormidelníka. Vedení klubu ztratilo trpělivost s trenérem Ramonem Sandovalem, který neměl v posledních týdnech rozhodně snadné spaní a dokonce ani vlastní přívrženci jej již nepodporovali. Není se čemu divit, protože Granada klesla až na poslední místo La Ligy a kupí porážku na porážku. Je pravda, že 17. Sporting Gijón na ni má náskok jen čtyř bodů, což rozhodně není nepřekonatelná propast.

Ani minulé utkání nebylo pro Granadu snadné, protože na Estadio Nuevo Los Cármenes přivítalo zlepšující se Netopýry z Valencie. Těm nakonec stačily dvě branky na těsnou výhru, protože domácí zabrali až příliš pozdě. Místo trenéra Ramona Sandovala bude už v utkání s Deporem sedět na lavičce novic José Gonzalez. A jeho jmenování vzhledem k minimu zkušeností někteří fanoušci nesli hodně špatně.

Sám trenér si z toho ale příliš těžkou hlavu nedělá. Jak říká: "Chápu, že někteří fanoušci mají obavy. Neznají mne, tak je to pochopitelné. Já chci ale přesvědčit výsledky místo planých řečí. Věřím tomuto týmu a doufám, že dokážu své názory vštípit hráčům. Je pravda, že trenér přispívá k chodu týmu, ale na hřišti rozhodují především hráči. Já těm svým věřím a doufám, že se brzy zlepšíme. Malé týmy si nemohou dávat mnoho cílů, takže ten náš je skromný - zachránit se," má jasno nový trenér.

Pro Deportivo La Coruña tedy žádná snadná situace, protože s novým trenérem zpravidla přichází nový impuls a snaha ukázat se. Deportivo navíc není v nijak dobré formě. Hráči nedávno říkali, že mají dost remíz a chtěli by jiný výsledek. V minulém kole se jim přání splnilo, i když zřejmě ne tak, jak by si přáli hráči či snad jejich fanoušci.

Po několika remízách se konečně dočkali jiného výsledku, ale byla to prohra. Tým z Galicie totiž prohrál s Espanyolem o jednu branku, jíž měl na svědomí Marco Asensio. Dokáže teď Deportivo La Coruña konečně vyhrát, nebo zapůsobí kouzlo nového trenéra?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Sevilla FC  (neděle 20:30)
Vedle madridského derby bude dalším tahákem šestadvacátého kola La Ligy také souboj mezi Barcelonou a Sevillou. Blaugranas se těší skvělé formě, kterou potvrzují ve všech soutěžích, a budou v domácím prostředí favoritem. Sevilla však také hraje výborně a navíc je zatím posledním klubem, který nad Barcou slavil v této sezóně vítězství.

Barcelona má fenomenální formu a její série zápasů bez porážky se pomalu blíží páté desítce. V neděli tak mohou Katalánci vyrovnat španělský rekord Realu Madrid ze sezóny 1988/1989, jenž čítá čtyřiatřicet utkání. V současnosti není většího kandidáta na španělský titul a v Lize mistrů si navíc tým Luise Enriqueho zadělal na postup do čtvrtfinále, když na hřišti londýnského Arsenalu vyhrál přesvědčivě 2:0. Dvěma brankami do sítě Petra Čecha se blýskl Lionel Messi, který po krásné trefě v 71. minutě přidal i proměněný pokutový kop. Blaugranas tak už mohou pomalu vyhlížet soupeře do čtvrtfinále.

Ještě před odvetou ovšem musí Katalánci potvrdit svou dominanci v domácí soutěži. V cestě jim v neděli večer bude stát Sevilla, tedy klub, který jim v sedmém kole uštědřil na vlastním hřišti porážku 1:2. O motivaci tak bude mít Enriqueho skvadra bezesporu postaráno.

"Myslet si, že máme všechno v kapse, by byla obrovská chyba. Pokud bychom tomuto pocitu podlehli, bylo by to hodně nebezpečné. Stále máme velký prostor pro zlepšování. Na cestě k titulu potřebujeme zítra tři body. Budeme bojovat s největším nasazením, dokud nebudeme jistými šampióny," zůstává nohama na zemi Enrique. "Sevilla je velmi silný tým. Známe je velmi dobře. Poslední dobou se hodně zlepšili a dlouhodobě se pohybují vysoko v tabulce. Disponují rovněž trenérem, jenž má o fotbale jasno," uvedl domácí lodivod.

Sevillistas v týdnu oslavili postup do osmifinále Evropské ligy, když i přes porážku na půdě Molde FK jdou dále díky lepšímu skóre z prvního utkání. Porážka z Norska jen potvrzuje fakt, že se pátému celku La Ligy ve venkovních zápasech vůbec nedaří. Na tři ligové body ze hřiště soupeře stále čeká, přičemž v posledních třech zápasech mimo domácí stadion uhrál samé remízy. Pokud by se jich dočkal právě na Camp Nou, vyvrátil by tuto statistiku opravdu ve velkém stylu.

V dresu domácích se vinou zranění nemůže objevit jen Rafinha, zato Unai Emery musí řešit hned několik absencí. Zranění jsou Nicolas Pareja, Beto, Krychowiak a Marco Andreolli a navíc kvůli kartám nemůže hrát ani druhý nejlepší střelec týmu Ever Banega. Zopakují Andalusané svůj výkon ze sedmého kola, nebo se v Katalánsku bude chystat další přepisování historických tabulek? Zápas začíná ve 20:30, v roli hlavního sudího se objeví Santiago Jaime Latre.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Atlético Madrid  (sobota 16:00)
Všechny oči španělských fanoušků kvalitního a napínavého fotbalu se v sobotu budou upírat především do Madridu. Na stadionu Santiago Bernabéu se odehraje dost možná klíčový zápas v boji o čelo La Ligy. Držte si klobouky, je tu Derbi Madrileño.

Madridské derby sice postrádá takovou historii nebo vyhraněné názory jako populární El Clásico, ale rozhodně jde o souboj ambiciózních týmů, jejichž sestavy jsou nabité těmi největšími hvězdami. Další kapitolu napíše tento příběh v sobotu odpoledne a bude bezesporu ozdobou nejen sobotního programu. Důležité bude toto utkání také pro trenéra Zidaneho, který stále ještě sbírá zkušenosti. Proti němu se postaví uznává stratég Diego Simeone, který svého soupeře rozhodně nebude šetřit.

Poslední týdny však ukazují, že za Zidaneho jmenováním do funkce trenéra prvního týmu Bílého baletu nestojí jen pozlátko, nutnost nebo snad nedostatek kvalitních náhradníků po odchodu španělského trenéra Rafaela Beníteze. Zinedine Zidane dokázal, že si umí poradit i s velkým tlakem a už za své krátké angažmá dokázal prolomit jedno tabu. S Realem Madrid zvítězil na nelehké italské půdě, kdžy porazil římské AS. Do odvety na domácí půdě půjdou jeho svěřenci s lepší náladou i skóre. Návrat na ligovou scénu se mu ale příliš nepovedl.

Real Madrid chtěl dokázat, že konečně našel recept na vyhrávání i na hřištích soupeře. V Itálii to sice fungovalo, ale Primera Division radost Bílému baletu trochu pokazila. Výlet do Málagy se totiž tak úplně nepovedl, protože domácí si dokázali s jasným favoritem body rozdělit a ještě k tomu dotáhli nepříjemné manko. Po třiceti minutách se sice prosadil Cristiano Ronaldo, jenže ve druhé půli domácí srovnali. Postaral se o to Raul Albentosa a domácí slavili cenný bod.

Pikantní věcí na celém utkání spočívá v tabulce. Atlético je na druhém místě a nejbližším jeho soupeřem je právě městský rival. Real Madrid totiž ztrácí na Atlético jen jeden bod. A podle prezidenta La Ligy nic Realu nebrání, aby se dostal na první místo. Javier Tebas mimo jiné prohlásil: "Real Madrid nemá na Barcelonu zas tak velkou ztrátu a po tomto kole může přeskočit dalšího rivala. Doufám, že nás čeká zajímavé a napínavé utkání, protože přesně to diváci od takových hráčů očekávají," myslí si Tebas.

Oba týmy mají ofenzivní fotbal v DNA. Také Atlético se hodně atraktivní hře přibližuje a velkou zásluhu na tom kromě trenéra Simeoneho má především francouzský hračička Antoine Griezmann. Ten dlouhodobě táhne ofenzívu Colchoneros, ale v posledních sedmi duelech dal jen jednu branku. A pochopitelně se v tisku ozývají otázky, proč to tak je. To ale mladého útočníka příliš netrápí.

V rozhovoru pro deník AS zmínil: "Když se mi dařilo, už tehdy jsem říkal, že někdy máte dobré dny a jindy zase špatné. Teď prostě nadchází to období, kdy se mi moc nedaří. Doufám, že se to brzy protrhne, ale pokud ne, nic se neděje. Není to tím, že by se tu něco změnilo. Tým se snaží celou tu dobu, v tom problém není. Ale fotbal je často o štěstí. Někdy máte dobrou sérii, jindy se zase nedaří. Teď jsem delší dobu nedal žádnou branku, ale neztratil jsem chuť ani optimismus," slibuje mladý Francouz.

Real Madrid dlouho postrádal portugalského obránce Pepeho, který se konečně zapojil do tréninku. To konečně platí také pro francouzského střelce Karima Benzemu. Historicky je mírným favoritem Atlético Madrid, které s Realem padlo za posledních deset utkání jen dvakrát. Atlético si navíc chce napravit reputaci po remíze z Eindhovenu.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Isco, Kroos, Modrić - Rodriguez, Benzema, Ronaldo
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luis - Saul, Fernandez, Gabi, Koke - Griezmann, Torres
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Celta Vigo  (sobota 18:15)
Sobotní program španělské La Ligy pokračuje zajímavým střetem mezi domácím Getafe a hosty z Viga. Zatímco domácím se naposledy nic nedařilo, Celta zvládla důležitý duel s Eibarem a udržela si pohárové příčky.

Getafe se ocitá v krizi, protože jeho série utkání bez výhry se prodlužuje každým zápasem. V Madridu se teď nejspíš hodně modlí o to, aby tato smutná série co nejdříve skončila. Poslední týdny jsou totiž pro fandy Getafe hodně náročné. Už pět posledních utkání za sebou Getafe prohrálo, navíc ve čtyřech z nich nedalo Getafe ani jednu branku. A to už je důvod k zamyšlení. To evidentně udělal trenér Fran Escriba poté, co jeho tým tak ostudně prohrál s Levante.

Utkání se odehrálo v minulém kole a Getafe do něj vstupovalo jako mírný favorit. Jenomže na konci utkání svítilo na tabuli hrozivé skóre 3:0 ve prospěch domácího týmu, jenž je předposledním celkem La Ligy! A trenér Esriba se hodně zlobil. Po utkání mimo jiné zmínil: "Pokud hrajete tak hrozně, nic jiného než prohru si nezasloužíte. Stydím se za to, jak jsme hráli. Nedokázali jsme se soustředit, hráči nepředvedli nic z tréninků. Tohle se musí změnit," hlásá Escriba.

Alespoň malou útěchu může jeho celek cítit v tom, že se za posledních pět vzájemných duelů Celta Vigo radovala z výhry jen jednou. Dvakrát pak vyhrálo právě Getafe. Dvakrát se body dělily, stejně jako v minulém vzájemném duelu na půdě Celty Vigo. V jejím kádru visí otazník nad několika hráči. Zdravotní stav zatím není stoprocentní zejména u dvojice Claudio Beauvue a Marcelo Díaz.

Právě Marcelo Díaz přestoupil do Celty teprve nedávno, když přišel v lednu z Hamburku. A své rozhodnutí si zatím enormně pochvaluje, třebaže se týmu poslední dobou nedaří. Prvních 90 minut si i kvůli delšímu zranění připsal teprve v posledním kole, ale zato se rovnou jednalo o povedenou premiéru. Celta totiž přerušila smolnou sérii utkání bez výhry, která trvala pět utkání. O body zápasila s Eibarem a důležitý byl tento duel především proto, že se hrálo o evropské poháry!

Celta nakonec ostře sledovaný zápas zvládla lépe, Eibar totiž zabral až příliš pozdě a hrdinou se stal domácí útočník John Guidetti, který vstřelil hned dvě branky. I díky tomu je Celta na šestém místě a Eibar na ni ztrácí dva body. To samozřejmě neznamená, že by Celta mohla vydechnout, protože teď ji čeká další náročná zkouška. A uvědomuje si to i zmíněný Marcelo Díaz, který si život ve Vigu užívá plnými doušky.

Sám říká: "Zamiloval jsem si španělský fotbal a fotbal ve Vigu zvláště. Cítím se tu skvěle, vše si užívám a po prvních dnech se už ničeho nebojím. Trochu mě přibrzdilo zranění, ale všichni kolem mě hodně podporují. Těším se na každý nový den tady, jsem spokojený a zvykám si na nové prostředí," doslova září Díaz.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Velázquez, Cala, Pereira - Rodríguez, Lacén - León, Rodríguez, Sarabia - Vázquez
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Wass, Hernández - Orellana, Aspas, Nolito - Guidetti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.30 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting Gijón - Espanyol Barcelona  (sobota 18:15)
Espanyol v minulém kole ukončil dlouhou sérii bez vítězství a nyní zajíždí potvrdit nový kurz do Gijónu. Domácí ale bojují všemi prostředky o záchranu a od katalánského celku je dělí jen jediný bod. Proto by Gijónští chtěli využít dobré formy na El Molinónu a přeskočit své tabulkové rivaly.

Sporting hraje v posledních týdnech velmi dobře, vždyť z posledních šesti ligových utkání prohrál jenom s Barcelonou a díky zisku devíti bodů za dvě výhry a tři remízy se posunul z předposlední příčky mimo sestupové nebezpečí. Aby svěřenci Abelarda Fernándeze opět nespadli do sestupového bahna, měli by s Espanyolem minimálně bodovat, jelikož je dělí od osmnáctého Las Palmas rovné tři body. Skvělým počinem pro domácí by pak bylo zopakování výsledku z posledního vzájemného utkání. V něm červenobílí porazili Katalánce na jejich půdě 2:1.

Gijón vyhrál nad Realem Sociedad a Valencií a poté uhrál remízy s Deportivem a Rayem. Porážka s mistrovskou Barcelonou se všeobecně čekala, takže v sobotu budou mít červenobílí opět šanci potvrdit, že si z El Molinónu udělali nedobytnou tvrz.

"Důležitost utkání s Espanyolem je nezpochybnitelná, jelikož je to náš přímý rival. Úspěšně změnili rozestavení a v minulých dvou kolech hráli vemi dobře. Proti Valencii si nezasloužili prohrát a v miunulém kole porazili Deportivo," komentoval formu svého soupeře Abelardo, jenž se v zápase musí obejít bez opory týmu Sergia Álvareze. Naopak do normálního tréninku se zapojil Sanabria, který by měl být pro zápas k dispozici.

Espanyol skutečně v minulých dvou kolech zabral a alespoň na chvíli zabrzdil pád do sestupového pásma. Rumunský kouč Galca posílil střed hřiště při rozestavení 4-2-3-1, díky čemuž Espanyol inkasoval je jednu branku z posledních dvou zápasů. To je velký rozdíl oproti předchozím utkáním, v nichž Espanyol dostával vysoké příděly. Jen do Realu Madrid a Realu Sociedad obdrželi modrobílí celkem jedenáct branek. Stále ovšem platí, že Espanyol nedokáže střílet góly. V roce 2016 mají Barcelonští na kontě jen šest ligových branek a v celé lize střílí hůře už jen Betis. A tato nechvalná statistika se nejspíše nezmění ani proti Sportingu, jelikož bude hostům kvůli kartám chybět nejlepší střelec týmu Felipe Caicedo.

Který z týmů si pohlídá pořadí mimo sestupové pásmo a kdo se naopak bude muset i po šestadvacátém kole La Ligy zaobírat sestupovými starostmi? To napoví výsledek zápasu, který začíná v sobotu od 18:15.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Rayo Vallecano  (sobota 20:30)
Domácí Betis v sobotu nastoupí v důležitém souboji proti Rayu. Blesky mají šanci proti svým tabulkovým rivalům odskočit od sestupového pásma, zelenobílí by se naopak mohli vrátit do klidného středu tabulky.

Betis se po svém návratu mezi španělskou fotbalovou elitu drží v bezpečné vzdálenosti od sestupových příček a i do zápasu s Blesky jdou domácí v roli tabulkově lépe postaveného týmu. Od jejich nadcházejících soupeřů je ale dělí pouze dva body, takže lze očekávat velmi vyrovnané utkání. Sevillští tři zápasy neprohráli a připsali si na svém stadionu i cennou výhru nad Valencií, zápas s kluby ze spodních pater tabulky ale v poslední době mužstvu Juana Marina nevoní. Real v tomto kalendářním roce prohrál s Getafe a v minulém kole ztratil doma body s Gijónem po remíze 1:1.

Proti Madridským tak chtějí zelenobílí znovu bodovat naplno a nejlépe zopakovat svůj triumf ze sedmého kola. Tehdy zvítězili nad týmem Paca Jémeze 2:0, když se trefili Westermann a Rubén Castro. Sobotní utkání může mít ovšem i vzhledem k dobré formě hostů docela jiný scénář. Domácím bude totiž chybět kvůli kartám Alfred N'Diaye, o němž Merino mluví jako o "skvělém hráči, jehož absenci tým hodně pocítí".

Rayo jde do zápasu s velmi slušnou šestizápasovou sérií bez porážky. Díky ní se Madridští vymanili z přímého ohrožení sestupem a mohou tak daleko volněji dýchat se čtyřbodovým náskokem na první sestupovou příčku. Během úspěšné šňůry si Blesky připsaly výhry proti Celtě a Las Palmas a navíc si odnesly cenné remízy ze zápasů se Sevillou, Deportivem nebo Valencií. Betis by tak patnáctý celek tabulky rozhodně neměl podceňovat.

"Očekávám podobné utkání, jako na stadionu Benita Villamarína sehrál Gijón. Nastupujeme proti celku, který požene dopředu pětačtyřicet tisíc lidí a my tomu nesmíme podlehnout. Mají hodně talentovaných hráčů a navíc mají vepředu výborného Rubéna Castra, který nám určitě budě dělat starosti," uvedl před utkáním kouč Raya Paco Jémez, jenž by měl opět vsadit na nedávný objev - venezuelského útočníka Mikua. Ten se trefil pokaždé v posledních pěti utkáních.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Málaga CF  (sobota 22:05)
Real Sociedad se vzepjal k odvážným a výrazně lepším výkonům, které někdejší trenér David Moyes může jen tiše pozorovat z dálky. Prodlouží Sociedad svou sérii i proti zlepšující se Málaze, nebo se budou radovat hosté?

Real Sociedad dlouho působil jako celek, který se smířil s bojem o záchranu bez výraznějších snah změnit svůj herní styl nebo špatné postavení. Chvíli po odchodu trenéra Davida Moyese se ještě tým trápil, ale v posledních týdnech se cosi zlomilo. Celý tým nyní hraje kompaktně, jednoduše a především účinně. Jeho hra má řád a dokáže vyhrávat i proti mnohem silnějším soupeřům. Teď je zkrátka ideální čas přejít do útoku.

K evropským pohárům totiž nemá Real Sociedad vůbec daleko. V současné chvíli je na solidní deváté příčce, přičemž mu na šestou Celtu Vigo schází jen pět bodů! Za tři poslední utkání nedostal ani jednu branku a ještě úchvatnější je jeho skóre z těchto zápasů - 9:0! V minulém kole navíc La Real dokázal, že si umí poradit i s hodně nebezpečným soupeřem. V rámci baskického derby se vydal do Bilbaa a odjížděl jako vítěz. Jedinou branku utkání měl na svědomí útočník Jonathas a Bilbao doma prohrálo.

A z výsledku je nadšen také záložník a jeden z veteránů v týmu, Xabi Prieto. Zkušený hráč uznal: "Bilbao bylo hodně těžkým soupeřem, protože je zkušenější a po delší dobu bylo v tabulce před námi. Ale my jsme hráli odvážně, nebáli jsme se a věděli, že můžeme uspět. Naše sebevědomí poslední dobou stoupá a doufám, že se nás bude štěstí i nadále držet. Samozřejmě jsme tam měli pasáže, kdy jsme nehráli lépe, ale po skončení zápasu na sebe můžeme být právem hrdí," dodal Prieto.

Real Sociedad San Sebastian se teď pokusí odrazit nápor Málagy, což nebude vůbec snadné. Na výhru proti ní totiž čeká už tři zápasy, tedy více než dva roky. A dobře si pamatuje zejména návštěvu Málagy, při které dostal tři branky. Zkušený Brazilec Charles dal v dresu Málagy doposud devět branek, ale rovnou třetinu z nich zasadil do sítě Realu Sociedad. V minulém kole sice Málaga tři body nezískala, ale nemusí ji to zas tak moc trápit. Remízu totiž uhrála se samotným Realem Madrid a nedá se říct, že by byla výrazně horším týmem.

Málaga je sice nyní až na 12. místě, ale situace se může velmi rychle změnit. Na Real Sociedad totiž ztrácí jen dva body, takže v případě výhry by jej mohla vystřídat. Málaga bude zjevně opět sázet především na dobrou obranu. To je ostatně její hlavní zbraň, protože pouhé tři týmy v celé lize se mohou pyšnit lepší obranou. Prolomí ji právě Real Sociedad?
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, González, Martínez, Yuri - Pardo, Reyes, Prieto - Bruma, Vela, Oyarzabal
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Albentosa, Weligton, Boka - Juanpi, Recio, Tissone, Fornals - Charles, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SD Eibar - UD Las Palmas  (pátek 20:30)
Las Palmas čeká boj o přežití, který začíná už v pátek večer. Právě tehdy se totiž hraje předehrávka 26. kola nejvyšší španělské ligy, ve které bojující Las Palmas jede do Eibaru.

Estadio Municipal de Ipurua se stane již v pátek večer dějištěm duelu mezi domácím Eibarem a bojujícím nováčkem La Ligy. Eibar je kupodivu stále sedmý. Což je co říct, vzhledem k jeho součané formě. Eibar totiž za deset posledních duelů vyhrál jen čtyři zápasy! Po sérii tří prohraných duelů s tragickým herním projevem se zdálo, že se Eibar opět vzmáhá. Porazil totiž Levante. Když se ale zdálo, že se vše obrací k lepšímu, nastalo opět zklamání.

V minulém kole totiž Eibar opět prohrál. Nestačil totiž na domácí Celtu Vigo. Podcenil zejména úvod zápasu a zabral až tehdy, když už prohrával o tři branky! Blýskl se zejména domácí útočník John Guidetti, který se prosadil dvakrát. Pozdní zásahy Berjóna a Inuiho se už "nepočítaly", protože nepřinesly bodový zisk. Z tohoto pohledu tedy pokračuje trápení Eibaru, který stále ještě žije z povedeného nástupu do letošní sezony.

Domácí trenér Jose Luis Mendilibar přiznal, že jeho tým musí ještě hodně pracovat. V rozhovoru pro média poznamenal: "Je pravda, že se mi naše hra v posledním utkání nelíbila. Inkasujeme velmi často především kvůli nepozornosti. Špatně se koncentrujeme, což nám může jedině uškodit. Potřebujeme najít recept na to, jak nastoupit do zápasu ostře a s chutí," dodal trenér Mendilibar.

Las Palmas na tom ale rozhodně není lépe. Co hůř, je třetí od konce a to znamená jediné - boj o záchranu. Možná to mnohé lidi překvapí, ale v posledních třech utkáních si Las Palmas dvakrát dokázalo s Eibarem překvapit. V posledních deseti zápasech napříč všemi soutěžemi se Las Palmas dočkalo tří bodů nebo radosti z výhry jen dvakrát!

A ačkoli je rozhodně outsiderem i tentokrát, neskládá zbraně. Trenér Quique Sétien je odhodlán bojovat. Sám říká: "Doufám, že se nám podaří vyhrát. Potřebujeme tři body jako sůl. Paradoxně se ale nejlépe cítíme, když od nás nikdo nic nečeká. Tvrdě pracujeme na tom, abychom našim fanouškům mohli servírovat ten nejlepší fotbal, který přináší výsledky. Je pravda, že si v některých ohledech stále zvykáme na kvalitu první ligy, ale musíme ze sebe vydat to nejlepší," dodal trenér Sétien.

Jeho celek se bude muset obejít bez několika hráčů. Mimo hru bude záložník Hernán, který si obnovil zranění stehenního svalu. Kromě něj Las Palmas vyřadilo z kádru Nauzeta Alemána kvůli jeho návštěvě nočního klubu a následné rvačce. V týmu Eibaru není zdravý Keko, který si během tréninku natrhl stehenní sval.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Santos, Ansotegi, Juncá - Escalante, García - Jota, Adrián, Inui - Bastón
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Garcia, Aythami, Bigas, Garrido - Viera, Roque, Tana - Zhar, José, Momo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona25203267:2063
2.Atlético Madrid25174435:1155
3.Real Madrid25166371:2454
4.Villarreal CF25147430:1849
5.Sevilla FC25118636:2641
6.Celta Vigo25115938:4438
7.SD Eibar25106940:3436
8.Athletic Bilbao251051035:3535
9.Real Sociedad25961035:3433
10.Deportivo La Coruña25614533:3132
11.Valencia CF25710830:2631
12.Málaga CF25871022:2231
13.Real Betis25691019:3427
14.Getafe CF25751326:3926
15.Rayo Vallecano25671234:5125
16.Espanyol Barcelona25741422:4825
17.Sporting Gijón25661328:4224
18.UD Las Palmas25561424:4021
19.Levante UD25551524:4520
20.Granada CF25551526:5120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1014)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele