Premier League - souhrn 8. kola

03.10.2015, 15:39, aktualizováno 04.10.2015, 18:53
Komentáře a souhrny
Arsenal porazil Manchester United, Swansea se rozešla smírně s Tottenhamem. Everton se rozešel s Liverpoolem v derby nerozhodně. Chelsea nestačila na Southampton a po osmi zápasech zůstává na stejném počtu bodů. Manchester City po přestávce rozstřílel Newcastle United a vrátil se do čela tabulky.

Arsenal FC - Manchester United 3:0

04.10.2015 17:00

Góly: 6. Alexis Sánchez, 7. Mesut Özil, 19. Alexis Sánchez

Arsenal v ostře sledovaném duelu porazil Manchester United jednoznačně 3:0, když o svém vítězství rozhodl během první čtvrtiny zápasu. Na trochu překvapivém výsledku se dvěma góly podílel Alexis Sánchez a jednou se prosadil i jeho spoluhráč Mesut Özil.

Úvod utkání byl pro domácí fanoušky opravdu jako z říše snů. Co lepšího si mohli přát než vést po sedmi minutách 2:0. Skóre otevřel Alexis Sánchez, který zužitkoval výbornou přihrávku Mesuta Özila a zblízka doklepl míč do sítě. Německý špílmachr se pak přeměnil v zakončovatele - pár vteřin po Sánchezově gólu sám rozjel rychlou akci, na jejímž konci mu vrátil balón přesně na kopačku Theo Walcott a David De Gea se za přesnou střelou stihl jen ohlédnout.

Třetí úder přišel ve 20. minutě. Další asistenci si na své konto připsal velmi dobře hrající Walcott, jenž rozehrál doleva na rozběhnutého Sáncheze, chilský křídelník se štěstím prošel přes Darmiana s Matou a pak nechytatelnou dělovkou do šibenice rozradostnil zaplněný Emirates Stadium potřetí. Bývalý hráč Barcelony potvrdil svůj návrat do optimální formy a po hattricku proti Leicesteru se dnes trefil dvakrát.

Opařený Manchester se dlouho nezmohl na jakoukoliv odpovědět. Až těsně před odchodem na poločasovou přestávku odcentroval Matteo Darmian svou slabší levou nohou, našel Athonyho Martiala, jenž se po rychlé otočce ocitl sám před Čechem, český gólman však předvedl vynikající zákrok a zakončení talentovaného útočníka z deseti metrů zlikvidoval.

Letní posila z Chelsea si poradila i s další nebezpečnou šancí Red Devils, po hodině hry vyrazil prudkou ránu Rooneyho k levé tyči a udržel si čisté konto. Wengerova družina pak mohla svůj už tak komfortní náskok několikrát navýšit, závěrečná fáze už ale nebyla tak kvalitní jako v úvodním dějství. Mrzet ji to však příliš nemusí, díky tomuto výsledku svého dnešního soupeře v tabulce předskočili a vyšvihli se na druhé místo.

Více informací k zápasu

Swansea City - Tottenham Hotspur 2:2

04.10.2015 17:00

Góly: 16. André Ayew, 31. Harry Kane (vl.) - 27. Christian Eriksen, 65. Christian Eriksen

Tottenham Hotspur na Liberty Stadium dvakrát prohrával, vždy je však dokázal spasit Christian Eriksen, který se dnes dvakrát trefil z volného přímého kopu.

Swansea šla do vedení po čtvrthodině hry. Jefferson Montero unikl po levém křídle, odcentroval a André Ayew přesnou hlavičkou rozvlnil síť. Ghanský fotbalista potvrdil, že letos patří k nejlepším hráčům v celé Premier League a Hugo Lloris jen marně plachtil vzduchem.

Vyrovnání přišlo za jedenáct minut. Christian Eriksen se postavil k přímému kopu nějakých dvacet metrů od brány nařízeného za faul Federica Fernándeze, využil špatného výhledu Lukasze Fabianskeho, který udělal dva kroky za zeď, jenomže střela dánského playmakera letěla na druhou stranu a polský brankář už nedokázal zasáhnout.

Náskok Labutím vrátil Harry Kane. Anglický reprezentant při snaze odkopnout do bezpečí centr Jonja Shelveyho od rohového praporku míč netrefil ideálně a uklidil ho pod břevno vlastní svatyně. Hugo Lloris neměl žádný nárok zareagovat, s něčím takovým rozhodně nepočítal. Kane si tak připsal svou druhou trefu v sezóně, takhle si ji ale zřejmě nepředstavoval.

V 65. minutě přišel další faul kousek před domácí šestnáctkou, Shelvey poslal k zemi Alliho a zřejmě by si podobný přestupek odpustil, kdyby věděl, že Eriksenovi dnes tyto situace prostě vycházely. Bývalý hráč Ajaxu podobně jako u prvního gólu zamířil na stranu, kterou by měl pokrýt Fabianski, jenomže tento projektil zapadl přesně do levého horního růžky a polský brankář se natahoval marně.

V závěrečné čtvrthodině si vytvořili velké příležitosti oba týmy, Lloris i Fabianski ale předvedli dobré zákroky a potřetí v zápase neinkasovali.

Více informací k zápasu

Everton FC - Liverpool FC 1:1

04.10.2015 14:30

Góly: 45+1. Romelu Lukaku - 41. Danny Ings

Liverpool protáhl svou neporazitelnost v Merseyside derby na úctyhodných jedenáct klání, po šesté za sedm setkání ovšem pouze remizoval. Po skvělém prvním dějství totiž druhé takřka nic fotbalového nepřineslo a výsledek tak určily góly vstřelené těsně před přestávkou.

Reds vstoupili do utkání výrazně aktivněji a nepříliš kompaktní defenzíva domácích hasila hořící situace na poslední chvíli. Jen centimetry před Milnerem sebral nebezpečným skluzem první šanci hostů Howard. Poté se Sturridge a Ings v rychlém sledu drželi za hlavu, když je o souboj tváří v tvář brankáři obral Jagielka. Právě Ings se tak nijak nerozpakoval a z hranice šestnáctky napálil poskakující balón těsně nad břevno. Běžela dvanáctá minuta.

Vysoké tempo plné tvrdých soubojů, které k nelibosti většiny diváků nechávaly Atkinsona chladným, zbrzdilo poranění Martina Škrtela, jenž tak 70 minut odehrál s obvázanou rukou. Nikterak ale neovlivnil ofenzivní choutky svého týmu, Coutinho parádním lobem na malé vápno pustil za obranu Milnera, ten ale přízemní střelou na Howarda nevyzrál.

Své kvality tudíž musel prokázat i Mignolet, z prvního zajímavého přímého kopu domácích totiž našel Barkley Naismitha, který z hloubi šestnáctky posílal neúspěšně balón pod břevno. Nepochopitelně se přitom zachoval Sakho, jenž o jediného soupeře ve vápně nejevil pražádný zájem. Ve 30. minutě zahrozili Toffees znovu, když sražený centr procedil mezi obránci jedovatou ranou z patnácti metrů McCarthy a brankář hostů předvedl další excelentní zákrok.

Své emoce ve vyhroceném derby nejhůře krotil Emre Can, ten si chvíli po strkanici s Barkleym, za níž viděli oba žlutou kartu, koledoval o rychlý konec nůžkami, kterými ohrozil hlavičkujícího Barryho. Atkinson sice uznal, že německý hráč šel za hranice pravidel, ze hřiště ho však nevyprovodil. Podstatně lépe se projevoval Danny Ings, kterému na třetí pokus vyšlo vše dle jeho představ a po centru z rohového kopu nedal přesnou hlavičkou Howardovi šanci. Dohady mohou nastat snad jen ohledně toho, zda Američan až přespříliš nespoléhal na Barkleyho, jenž na balón v malém vápně nedoskočil a úspěšný střelec tak neměl problém pokořit brankáře stojícího dva metry od něj.

Jen čtyři minuty poté, v prvních nastavovaných vteřinách, ovšem zapracovala hříčka osudu. Centr Deulofeua napálil Emre Can do nic netušícího Škrtela a Lukaku vyslal levačkou nechytatelnou bombu ke vzdálenější tyči. Pro 22letého Belgičana to byl již pátý ligový zásah do sítě Liverpoolu, pouze Newcastle je tak pro něj stejně gólově oblíbeným soupeřem.

Nečekané vyrovnání těsně před odchodem zchladilo tempo hostů, zároveň však jen poskrovnu nalilo energii do žil domácím, ve druhé půli tak místo fotbalového umění dvacet minut vládla pouze bojovná nálada plná horkokrevných střetnutí, kolikrát naprosto zbytečná. Až v 65. minutě dostal spoustu prostoru Barkley, ten se ovšem unáhlil a střelou z dvaceti metrů přes Škrtela bránu těsně minul.

V 70. minutě mohl sám zvrátit výsledek Lukaku, po chytře zahrané akci se ocitl sám před Howardem, který jeho další pumelici dokázal vyrazit. To bylo zase na dlouhou dobu vše. Nejzajímavějším momentem v hluché části tak zřejmě byla hloupost Lucase Leivy, který se žlutou kartou nepochopitelně podkopl nohy protihráči, kterému již očividně nestačil, Atkinson i tentokrát nechal v tomto derby tak oblíbenou červenou v kapse. Ani samotný závěr nejevil známky po nějaké touze zvítězit, emoční drama vrcholící potyčkou, kde si hlavní role střihli Lukaku a Sakho, tak skončilo nerozhodně.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Southampton FC 1:3

03.10.2015 18:30

Góly: 10. Willian - 43. Steven Davis, 60. Sadio Mané, 72. Graziano Pellè

Že je Chelsea v herní krizi už fanoušci Premier League ví nějaký ten pátek. Avšak způsob, jakým obhájce titulu prohrál utkání se Southamptonem, nemá obdoby. Zmar, zoufalství, bezmoc. Chelsea si nevytvořila jedinou opravdu gólovou šanci, zatímco u každého útoku hostí příznivci Blues trnuli. Ostudnou obranu Mourinhova celku nakonec sestřelili Davis, Mané a fantasticky hrající Pellé.

V historii Premier League se žádnému týmu s osmi či méně body po osmi utkáních na kontě nepovedlo skončit v nejlepší čtyřce tabulky. Žádná převratná myšlenka, pokud si neuvědomíte, že v této pozici je celek, který loňskou sezónu suverénně ovládl.

A Mourinhova Chelsea do utkání se Southamptonem nevstoupila špatně. Cíl byl jasný. Ukončit špatnou sérii, před reprezentační přestávkou získat v lize tři body a načít tak pro změnu dobré období týmu. Už v desáté minutě předvedl ve čtvrtém utkání po sobě Willian báječný přímý kop, který zastavila až síť. V tu chvíli byli fanoušci na Stamford Bridge v dokonalé náladě.

Jenže místo toho, aby situace hráče nakopla k pohodovému sebevědomému výkonu, šla Chelsea ve všech myslitelných směrech takříkajíc do kytek. Už dvě minuty po gólu se měla kopat penalta, když Ivanović naprosto očividně stáhl ve vápně Van Dijka. Rozhodčí Madley si nicméně vybral první ze svých špatných momentů v utkání.

Jenže Southampton na každý pád začal utkání ovládat. Po čtvrthodině utkání se do obrovské šance dostal Steven Davis, ale ke štěstí Chelsea vůbec netrefil branku. Po krátkém intermezzu, kdy se dvakrát napřáhl Oscar a jednou Hazard, se opět ke slovu dostal rozhodčí Madley, jenž tentokrát přehlédl faul Ramirese na Maného a odepřel Saints druhou penaltu.

Svěřence Ronalda Koemana to však příliš trápit nemuselo. Pět minut před přestávkou ještě na Begovićovi ztroskotal Bertrand, ale když Pellé sklepl vysoký míč na Davise, jehož bránění odflákl Fábregas, mohl se Bosňan po nádherném voleji jen zoufale natahovat.

Chelsea v závěru poločasu absolutně přestala hrát a dalo se očekávat, že po změně stran nastane něco podobného jako v Newcastlu, kdy se hráči po Mourinhově proslovu až neuvěřitelně zvedli. Jenže místo toho přišel pravý opak. Den hrůzy si užil Nemanja Matić, který na trávník přišel se začátkem druhé půle, ale nevydržel na ni ani půl hodiny.

Důvod? Byl prostě úděsný. Už pět minut po obrátce ve spolupráci s krajanem Ivanovićem předvedli na nejvyšší úrovni nevídanou show, kdy svým protivníkům bez přehánění darovali dvě gólové šance. Maného však nejprve vychytal Begović, podruhé zase střelu zblokoval jeden z obránců.

Jenže ani tohle varování Chelsea nestačilo a po hodině hry přišel trest. Tentokrát se vyznamenali oba stopeři domácích - Cahill přenechal míč Tadićovi, Pellé nahrál do obtížné pozice Manému, jenže zoufalé bránění Terryho dovolilo agilnímu křídelníkovi proniknout do samostatného nájezdu. Begović si na míč sice sáhl, ale v cestě za jeho záda mu nezabránil.

Šampion náhle prohrával. Jenže není květen jako říjen a sebevědomí může během pár měsíců klesnout ze sta na absolutní nulu. A tak nejlepší fotbalista na Ostrovech Eden Hazard na půlící čáře zkazil banální přihrávku, Sadio Mané přihrál na roh vápna Grazianovi Pellému a ten se po dvou asistencích prosadil i gólově. Parádní křížnou ranou nedal Begovićovi šanci.

V závěrečné dvacetiminutovce se Chelea pokoušela s výsledkem něco udělat, ale její snažení bylo křečovité, bezútěšné a smutné. Jedinou nebezpečím zavánějící příležitost vytvořil spolu s Hazardem Rémy, ale Stekelenburg vlastně ani nemusel pořádně zasahovat. Southampton po vítězství 3:1 na Stamford Bridge poskočil na deváté místo. Mistr Anglie je šestnáctý.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Watford FC 1:1

03.10.2015 16:00

Góly: 28. Glenn Murray - 45. Odion Ighalo

Souboj dvou nejlepších týmů loňské Championship skončil zřejmě zaslouženou remízou. Obě branky padly paradoxně v první půli, která nabídla přesně dvě šance. Druhé dějství bylo o parník zajímavější, jenže z hostí nikdo na Ighalův gól po šílené minele Boruce nenavázal a ani Glenn Murray z penalty svůj gólový účet nedokázal navýšit.

Jako první zahrozil Bournemouth už v páté minutě. Matt Ritchie z pravé strany odcentroval na hlavu Glenna Murrayho a náhrada za zraněného Calluma Wilsona přestřelila bránu. Zápas loňských druholigistů neměl úplně strhující náboj a kvalitou byl spíše na úrovni Championship. Nebyla však odehrána ani půlhodina a domácí po stejné ose jako zpočátku už udeřili gólově. Ritchie tentokrát centroval levou nohou a Murray za přihlížení o "půl metru nižšího Prödla" poslal hlavou míč do šibeniec Gomesovy branky.

Tato akce byla po hříchu jedinou nebezpečnou situací až do samého závěru prvního dějství. Poslední minuta úvodního poločasu však utkání zcela klíčovým způsobem definovala. Noční můry budou ještě nějaký čas strašit Artura Boruce, který s přihrávkou Distina naložil naprosto katastrofálním způsobem, doslova přihrál na nohu Ighala, jenž prakticky neměl na výběr. Pátým gólem v sezóně vyrovnal na 1:1.

Bournemouth tato minela zasáhla a v počátku druhého dějství měli Cherries obrovské štěstí, že neinkasovali podruhé. Ighalo si na kraji vápna dvakrát poradil s Distinem a mířil poměrně přesně, jenže narazil na jednoho z blokujících obránců. Krátce nato dokonce Ben Watson nastřelil břevno. Watford byl ve druhé půli lepším týmem, což potvrdila i devětašedesátá minuta, kdy měl velkou šanci Anya. Artur Boruc však tentokrát svůj přehmat z první půle alespoň částečně napravil.

Závěr zápasu nicméně patřil jeho protějšku Heurelhu Gomesovi. Gólman Watfordu nejprve vytáhl úchvatný zákrok proti ještě úchvatnějším nůžkám Cooka z hranice šestnáctky; ještě větší majstrštyk však předvedl vzápětí. Souboj Capoueho se Smithem posoudil sudí Oliver jako faul a Glenn Murray se chopil pokutového kopu. Králem zápasu byl však jednoznačně Gomes, jenž jeho střelu vyrazil.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Stoke City 0:1

03.10.2015 16:00

Góly: 55. Marko Arnautović

Hráči Aston Villy si připisují na své konto další těsnou porážku, tentokráte na vlastním stadionu nestačili na Stoke City. O jediný gól zápasu se postaral Marko Arnautović a ačkoliv by tomuto zápasu slušela spíše remíza, domácí se na vyrovnání nezmohli.

V poslední době velmi dobře hrající Rakušan si svůj moment slávy užil v 55. minutě. Bývalý obránce Liverpoolu Glen Johnson převzal míč ve středu pole, aby pak vynikající kolmicí oslovil právě Arnautoviće, jenž sám před Schmeichelem nezaváhal a zaznamenal tak svůj letošní první gól ze hry.

Nutno dodat, že do této doby byli Potters lepším týmem a vedení si plně zasloužili. Již v prvním dějství si vytvořili několik zajímavých příležitostí, hlavičku Jonathana Walterse ale zlikvidoval Brad Guzan a trefa Arnautoviće z 35. minuty ještě pro ofsajd nebyl uznána. Fanoušky pobavila také typická kulišárna Charlieho Adama, jenž se z poloviny hřiště pokusil překvapit Guzana, balón však nakonec skončil vedle.

Villans probudil z letargie až inkasovaný gól. O velmi rychlou odpověď se málem postaral Micah Richards, který stál na konci akce střídajícího Grealishe s Westwoodem, kapitán birminghamského celku ale nedokázal hlavou zamířit mezi tři tyče. Svou dobrou formu se snažil potvrdit i Rudy Gestede, jenže ztroskotal na Jacku Butlandovi.

Třináct minut před koncem pak za talentovaného brankáře zaskočil obránce Pieters, když vykopl ránu Veretouta, a přičinil se tak o to, že Stoke ve Villa Parku udrželo čisté konto a odváží si cenné tři body. V tabulce díky tomu Hughesovi svěřenci poskočili na čtrnáctou příčku, zatímco Sherwoodova parta zůstává na sestupových pozicích.

Více informací k zápasu

Manchester City - Newcastle United 6:1

03.10.2015 16:00

Góly: 42. Sergio Agüero, 49. Sergio Agüero, 50. Sergio Agüero, 53. Kevin De Bruyne, 60. Sergio Agüero, 62. Sergio Agüero - 18. Aleksandar Mitrović

Sergio Agüero se zapsal do historie Premier League. V utkání Manchesteru City s Newcastlem totiž nasázel neuvěřitelných pět gólů, čímž vyrovnal rekord Shearera, Andyho Colea, Berbatova a Defoea. Stihl to však rekordně rychle, za pouhých 21 minut. Především díky němu porazili Citizens svého soupeře jasně 6:1 a minimálně do zítřejšího večera se posunul do čela tabulky.

Svěřenci Manuela Pellegriniho měli v zápase co napravovat, předchozí dvě ligové utkání totiž prohráli. Vstup se jim povedl, do desáté minuty mohli otevřít skóre hned několikrát. De Bruynův přímák Krul vyrazil, ale Silva vrátil míč před branku, kde Krul ani nevěděl, jak nadvakrát Fernandovi šťouchance zastavil při cestě do sítě. O minutu později měl šanci Silva, který lobem překopl i branku.

Po čtvrthodině hry však Newcastle domácí naprosto šokoval. Mladý Mbabu lehce přešel přes Zabaletu, a přestože Mangala jeho centr odvrátil, Wijnaldum míč obratem posadil na hlavu Alexandru Mitrovićovi. Hlavička bývalého forvarda Anderlechtu byla jeho prvním v černobílém dresu a v této sezóně vůbec první pro Newcastle na hřišti soupeře.

Manchester City si však z této situace ponaučení nevzal a do deseti minut byl Joe Hart opět v ohrožení. U obou akcí byl opět zakončující Mitrović, který nejprve pálil za vápnem nad branku, aby na druhý pokus po Sissokově přihrávce úplně sám před Hartem na anglickém gólmanovi ztroskotal. Zaplaťpánbůh, že selhal, jelikož v době nahrávky stál v poměrně zřetelném ofsajdu.

V závěru poločasu už se ale do jasné převahy dostali domácí. Ďábelskou desetiminutovku načal i uzavřel Sergio Agüero. Argentinec pálil z hranice vápna těsně vedle, v čemž jej posléze napodobil i Fernandinho. Taktovky se tak musel chopit uzdravený Silva, jenž krásným centrem vybídl Fernandinha na zteč a jeho vracečku před prázdnou branku uklidil do sítě právě Agüero.

Gól do šatny Manchester City obrovsky pomohl - především tedy Agüerovi. Nejlepší střelec minulého ročníku totiž rozjel neuvěřitelný gólostroj, který se může měřit i s nadpozemským představením Roberta Lewandowskiho z Bayernu Mnichov. Sergio Agüero do pěti minut po obrátce zkompletoval hattrick a za dalších patnáct už na jeho kontě svítilo číslo pět. K těmto zásahům mu navíc stačilo neskutečných deset dotyků s míčem.

Všechno začalo v minutě číslo 49, kdy Agüero po přihrávce Silvy vypálil a i díky teči Gouffrana vstřelil vítězný gól utkání. Jen o minutu později si Sergio Agüero naběhl pro změnu na pas De Bruyneho a jemným obloučkem překonal Krula potřetí. Právě Kevin De Bruyne po dalších třech minutách Agüerovu kanonádu přerušil, když centr Navase nádherným a obtížným volejem poslal do sítě.

Pak už to ale byla zase jen Argentincova jízda. Čtvrtý zásah a celkově pátý pro Manchester City přidal nový rekordman v šedesáté minutě, když převzal Silvův pas a po pěkné individuální akci obstřelil Mbembu i Krula. Jen dvě minuty poté navíc vsítil finální pátou trefu, na kterou mu nahrála druhá hvězda zápasu Kevin De Bruyne.

Možnost k překonání rekordu Agüerovi nesebral žádný z obránců nebo Tim Krul, ale jeho vlastní manažer. Manuel Pellegrini velmi necitlivě stáhl svou útočnou hvězdu jen pár desítek vteřin po páté brance a de facto tak zápas ukončil. Duel se půl hodiny prakticky dohrával, s výjimkou šancí střídajících Bonyho a Iheanacho se vlastně ani nebylo na co dívat.

Více informací k zápasu

Norwich City - Leicester City 1:2

03.10.2015 16:00

Góly: 68. Dieumerci Mbokani - 28. Jamie Vardy (pen.), 47. Jeffrey Schlupp

Skvělý start Leicesteru do sezony pokračuje. Foxes dnes zvládli zrádný zápas na půdě Norwiche, kde vyhráli 2:1 dokonce i bez pomoci talismana Riyada Mahreze, který byl překvapivě vynechán ze základní sestavy. Skóre otevíral ve formě hrající James Vardy, rozhodující trefu si připsal Jeffrey Schlupp..

Bylo to tvrdě vybojované vítězství, taková ale často chutnají nejlépe. Vardy se prosadil z penalty už v první půli, Schlupp pak krátce po změně stran zvyšoval na 2:0, a domácím už nebyl nic platný ani korigující gól střídajícího Dieumerci Mbokaniho. Hosté mohli dokonce přidat ještě jeden zářez, hlavička Leonarda Ulloy však nebyla uznána pro faul na gólmana.

Norwich přitom nezačal vůbec špatně. Foxes obměnili po posledním debaklu s Arsenalem svoji obrannou linii, čehož se domácí snažili využít; po chytré akci Wese Hoolahana s Grahamem Dorransem zakončoval Cameron Jerome, mířil však těsně nad. Netrvalo však dlouho a Leicester se dostal do hry. První jeho šanci zahodil Daniel Drinkwater, který zblízka nechal pouze vyniknout Johna Ruddyho; ještě předtím se pas letící napříč vápnem snažil zasáhnout Vardy, leč neúspěšně. Po 27 minutách hry už Ranieriho svěřenci slavili: N'Golo Kanté našel ve vápně Vardyho, kterého fauloval Sebastien Bassong a sám poškozený z nařízené penalty nezaváhal.

Nutno dodat, že šlo o trest poměrně kontroverzní; jenže Leicester zároveň dělal vše pro to, aby umlčel kritiky, kteří by snad poukazovali na spornost Bassongova zákroku. Zatímco Norwich ne a ne nabýt zpět herní pohodu z úvodních minut, hosté nadále útočili: Schluppovi chybělo pár centimetrů k tomu, aby uklidil do brány Albrightonův střílený pas, a Okazaki pálil těsně vedle tyče.

Teprve po změně stran se domácí opět dostali do hry, i když jim v tom hodně pomohla slabá chvilka od do té doby dominantních Foxes: Christian Fuchs si hlavou málem vstřelil vlastní gól, míč však těsně přelétl břevno. A pak už se hostující fanoušci mohli radovat podruhé: rychlý brejk potáhl Kanté, který narýsoval perfektní pas na Schluppa a jeho přízemní rána zapadla přesně do rohu Ruddyho klece.

Rozhodnutí poslat do hry čerstvého Mbokaniho se pro domácí málem ukázalo jako mistrovský tah už pár vteřin po Konžanově pobytu na hřišti, když jeho hlavičku musel Kasper Schmeichel likvidovat konečky prstů (navíc s pomocí břevna). Nováček na hřišti se však nakonec přece jen prosadil. Psala se 68. minuta, když Mbokani chytře usměrnil Howsonův pas ke Schmeichelově tyči - 1:2.

Ulloa málem po rohovém kopu vrátil Foxes dvougólové vedení, sudí však viděli faul Roberta Hutha na Ruddyho; právě Huth byl mimochodem dnes vynikající, skvěle organizoval hostující defenzivu a zásadní měrou tak pomohl uhájit těsnou výhru i při závěrečném sílícím náporu Neilova týmu. Schmeichel se ještě jednou musel vytasit s parádním zákrokem proti Redmondovi, nakonec však hosté vedení udrželi.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - West Ham United 2:2

03.10.2015 16:00

Góly: 10. Steven Fletcher, 22. Jeremain Lens - 45+1. Carl Jenkinson, 60. Dimitri Payet

Blízko blizoučko byl Sunderland k prvnímu vítězství v Premier League. Nakonec však byl doma s West Hamem rád za zisk jednoho bodu a protáhl svoje čekání na výhru na osm. V prvním poločase přitom svěřenci Dicka Advocaata vedli 2:0, jenže gól do šatny a brzké vyloučení Lense po změně stran celý vývoj zápasu obrátily. Utkání nakonec rozhodl Dimitri Payet, jenž vyrovnal na konečných 2:2.

Sunderlandu vyšel vstup do utkání a už v desáté minutě zužitkoval nacvičenou situaci z tréninkového hřiště. Steven Fletcher si ze zadní tyčky naběhl doprostřed vápna, odkud zatloukl pod břevno M’Vilovu přihrávku.

Za dalších deset minut vedli domácí dokonce 2:0. Dimitri Payet šokoval fanoušky Hammers nepřesnou přihrávkou, po níž nakonec M’Vila poslal Jeremaina Lense do samostatného úniku. Křídelník Sunderlandu zakončil akci nadpozemským obloučkem, který při cestě za Adriánova záda ještě škrtl o břevno.

Mackems první dějství ovládli - třetí trefu mohl přidat O’Shea, jenž ztroskotal na vynikajícím Adriánovi. Dvakrát potom selhal i Fabio Borini, jenž ani jednu ze svých střel nenasměroval mezi tři tyče. Sunderland to mohlo mrzet, protože v nastaveném čase zamotal Cattermoleovi hlavu Moses a jeho přesný pas proměnil ve snížení Carl Jenkinson.

Klíčové momenty, jež definovaly zápas, se udály ještě do šedesáté minuty. Ambice Sunderlandu dostaly dva poměrně rychlé direkty - v sedmapadesáté minutě uviděl druhou žlutou a červenou kartu Lens a jen o tři minuty později vyrovnal na konečných 2:2 Dimitri Payet. Lanziniho střelu z dálky totiž Pantilimon po hříchu neudržel a čtvrtý nejproduktivnější hráč Premier League snadno doklepl balón do brány.

Po změně stran byl i vlivem těchto dvou situací na hřišti jenom jeden tým. West Ham hru naprosto opanoval a tlačil se za úplným obratem v utkání. Třetí gól však přidat nedokázal; vůbec měl problém si z územní převahy vytvořit jakoukoli kloudnou šanci. Tu největší měl zřejmě Aaron Cresswell, ale Pantilimon proti jeho ráně zasáhl tentokrát stoprocentně.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - West Bromwich Albion 2:0

03.10.2015 13:45

Góly: 68. Yannick Bolasie, 89. Yohan Cabaye (pen.)

Víkend začal zcela dokonale pro Crystal Palace. Tým Alana Pardewa doma snadno porazil bezzubý West Bromwich Albion a poskočil na skvělou třetí pozici v ligové tabulce. Výborný Boaz Myhill kapituloval až ve druhém dějství, kdy se nejdříve prosadil Yannick Bolasie, aby krátce před koncem skóre uzavřel Yohan Cabaye z pokutového kopu.

První poločas, to byla hra na jednu branku. Boaz Myhill v první pětačtyřicetiminutovce kryl hned pět ran Eagles, z nichž ty nejnebezpečnější měl na svědomí jednoznačně Wilfried Zaha. Rychlý křídelník startoval na pravé straně, kde motal hlavu Chrisu Bruntovi. Po půlhodině hry se přes něj dostal i do zakončení, ale Myhill předvedl jeden ze svých skvělých zásahů.

Ještě větší porci práce předvedl krátce před přestávkou, kdy Zaha opět pronikl celou obranou a pálil z úhlu. Na Myhilla si ale opět nepřišel. Uspěl až Yannick Bolasie po celých 67 minutách hry. Do role asistenta se dokonale vžil Yohan Cabaye, jenž v tísni vykouzlil naprosto dokonalý centr na zadní tyč, kde Bolasie díky svému důrazu dokázal hlavou zakončit.

Crystal Palace svůj jednogólový náskok ani nemusel nikterak střežit, jelikož West Brom byl v ofenzivě absolutně nulový. Přesto měli Orli štěstí, to když Zaha se žlutou kartou na kontě přifilmoval pád po kontaktu s Bruntem a rozhodčí místo vyloučení záložníka ukázal na puntík. Yohan Cabaye jej snadno proměnil a korunoval zasloužené vítězství svého celku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City860219:718
2.Arsenal FC851213:716
3.Manchester United851212:816
4.Crystal Palace850311:715
5.Leicester City843117:1515
6.West Ham United842217:1114
7.Everton FC834112:813
8.Tottenham Hotspur834111:713
9.Southampton FC833213:1012
10.Liverpool FC83328:1012
11.Swansea City824210:1010
12.Watford FC82426:710
13.Norwich City823312:149
14.Stoke City82338:109
15.AFC Bournemouth822410:128
16.Chelsea FC822412:178
17.West Bromwich Albion82246:118
18.Aston Villa81168:134
19.Sunderland AFC80358:183
20.Newcastle United80356:173

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1278)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele