Premier League - preview 8. kola

03.10.2015, 08:52, aktualizováno 04.10.2015, 08:46
Previews
Hodně atraktivní je nedělní program anglické ligy. Arsenal hraje doma s Manchesterem United a v případě výhry se bodově dotáhne na svého rivala. Goodison Park zase uvidí tradiční liverpoolské derby mezi Evertonem a Reds, trochu v pozadí tak bude souboj Swansea s Tottenhamem...
Everton FC - Liverpool FC  (neděle 14:30)
Super Sunday jak se sluší a patří! Obrovskému šlágru mezi Arsenalem a Manchesterem United předchází další z ostře sledovaných a vypjatých klání, v nichž ani jeden tým tomu druhému nedaruje milimetr prostoru. Everton spolu s Liverpoolem opět utvoří slavné Merseyside derby - střetnutí, v němž padlo nejvíc karet v historii Premier League.

Za dva týdny to bude už celých pět let, co Everton naposledy městské derby vyhrál. Toffees jsou v Liverpoolu dlouhá léta pouze tím "druhým vzadu" za veleúspěšným klubem s bohatou historií. Nad Anfield Road se však začínají stahovat mračna, fanoušci se bouří a zlepšení v nedohlednu. Využije Everton této špatné nálady u Reds?

Brendan Rodgers je pod největším tlakem od nástupu k liverpoolskému celku. V Premier League sice jakž takž drží krok s elitou - na třetí místo ztrácí pouze dva body; příznivci si však nemohou přestat stěžovat na styl hry a především předváděné výkony. A abych byl spravedlivý, mají k tomu právo i co se výsledků týče.

Vždyť z posledních dvanácti zápasů ve všech soutěžích zvládli úspěšně jen tři! A v té době dostali potupnou "šestku" od Stoke a před vlastními fanoušky prohráli s Crystal Palace, West Hamem, plus pouze remizovali s Norwichem, Carlislem a Sionem. A teď je před Liverpoolem městské derby, nesmírně náročné po herní i psychické stránce. Derby, které klidně může Rodgersovi zlomit vaz.

Liverpool má ale velkou výhodu v návratu Daniela Sturridge. Kdysi obávaný kanonýr se po dlouhé pauze vrátil od základní sestavy a hned dvěma góly rozhodl o výhře nad Aston Villou. Proti Evertonu se mu navíc daří - v posledních dvou zápasech v základní sestavě (sezóna 2013/14) nastřílel tři branky. I Toffees však mají ve svém středu muže, jenž dobře ví, co je to srazit do kolen městského rivala. Romelu Lukaku se dvakrát prosadil ve vyhroceném derby před dvěma lety, které skončilo přestřelkou 3:3.

Právě na belgického forvarda bude Roberto Martínez hodně spoléhat, ačkoli snad nikdo jiný nemá letos nevyrovnanější výkony. Lukakuovi se povedly dva letošní duely stylem, že s klidem mohl aspirovat na titul nejlepšího hráče kola. Zbylé zápasy však nevyčníval z průměru a jeho letošní produktivitu tvoří čistě ony zápasy na hřištích Southamptonu a West Bromwiche minulý týden.

Everton je tak v dobré náladě a těší se, že po pěti letech ukončí neporazitelnost svého nesmiřitelného rivala. V neúspěšných deseti zápasech ve všech soutěžích uhráli Blues pouze šest remíz, zatímco Liverpool čtyřikrát zvítězil. Celkově se jedná už o 225. Merseyside derby, v němž jsou historicky úspěšnější rovněž Reds. Druhý nejlepší tým anglické historie vyhrál už 88 zápasů, zatímco Everton jenom 66.

Po zranění by domácím mohli pomoci dva klíčoví obránci, kteří propásli zápas na Hawthorns - Seamus Coleman a především John Stones, jenž je v letošní sezóně Premier League fantastický. Trest za červenou kartu nepustí do zápasu Kevina Mirallase a zranění trápí Muhameda Bešiće. Mimo hru je zas a pořád duo Leighton Baines - Tom Cleverley.

Ani Brendan Rodgers nemůže počítat úplně se všemi hráči svého kádru. Týmu hodně chybí kapitán Jordan Henderson, zatímco absence Dejana Lovrena minimálně fanouškům vůbec nevadí. Drobné problémy má i Christian Benteke, ale ani to asi Liverpoolu dvakrát žíly netrhá, protože duo Ings - Sturridge se jeví výborně.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Galloway - McCarthy, Barry - Deulofeu, Barkley, Koné (Naismith) - Lukaku
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Can, Škrtel, Sakho - Clyne, Lucas, Milner, Moreno - Coutinho - Ings, Sturridge
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Arsenal FC - Manchester United  (neděle 17:00)
Fotbaloví fanoušci na celém světě mají před sebou opravdovou superneděli. Čtvrtý říjnový den totiž bude k vidění napříč všemi nejprestižnějšími ligami několik opravdu velkých zápasů a hned dva z nich se odehrají na Britských ostrovech. Po Merseyside derby bude následovat duel mezi Arsenalem a Manchesterem United.

Gunners sice v Premier League naposledy v atraktivním utkání nastříleli pět gólů letos výbornému Leicesteru, následně však v Lize mistrů na vlastním stadionu nestačili na Olympiakos Pireus a potvrzují, že letos jsou jejich výkony tak trochu jako na houpačce. "Učíme se z vítězství stejně jako z porážek. Po velkém vítězství s Leicesterem chceme na tento úspěch navázat," prohlásil manažer Arséne Wenger.

Francouzský manažer vzbudil v týdnu kontroverze, když v Lize mistrů opět dal mezi třemi tyčemi před Petrech Čechem přednost Davidu Ospinovi a Kolumbijec se svou velkou chybou podílel na další prohře. Na tiskové konferenci se pak Wenger ohradil proti otázkám novinářům ohledně tohoto tématu: "Mám dva brankáře světové třídy. Nechoďte na mě pořád se stejnými výmysly. Myslím, že vám trochu chybí kreativita. Je to vážně deprimující. Ano, brankář chyboval, ale stále jsme mohli zápas vyhrát." A pak ještě dodal: "Podívejte se, buď s tím přestanete, nebo skončíme tuto tiskovou konferenci."

Zítra se téměř jistě v bráně objeví znovu Petr Čech, který bude před sebou dirigovat opět novou stoperskou dvojici - vedle Pera Mertesackera se totiž po odpykání trestu postaví Brazilec Gabriel, neboť Němcův obvyklý parťák Laurent Koscielny bude kvůli svalovému zranění chybět. Mimo hru jsou dále ještě Mikel Arteta, Mathieu Flamini, Jack Wilshere, Tomáš Rosický a Danny Welbeck.

Nyní se přesuňme do tábora Manchesteru United, kde momentálně musí panovat dobrá nálada. Red Devils ve středu na evropské scéně porazili silný Wolfsburg, v Premier League třikrát v řadě vyhráli a pokud si tři body připíšou i v neděli, vrátí se před svého městského rivala do čela tabulky. Louis van Gaal však ví, že jeho tým čeká velmi těžký úkol. "Myslím, že Arsenal je po taktické i technické stránce jeden z nejlepších týmů v soutěži - možná i úplně nejlepší. Líbí se mi způsob, jakým hrají," říká nizozemský manažer.

Van Gaal už by zítra měl mít k dispozici středopolaře Michaela Carricka a Andera Herreru a v záložní řadě tak rozhodně má z čeho vybírat. Naopak s velmi omezenými možnostmi musí skládat obranou čtveřici, z níž vypadli zranění Rojo, Shaw, i McNair. Okleštěná defenziva United se bude muset vypořádat mimo jiné s Alexisem Sánchezem, který naposledy nastřílel hattrick Leicesteru, a také Theem Walcottem, jenž v jeho předchozích třinácti ligových startech vsítil dvanáct gólů.

Tito dva ofenzivní hráči by měli Gunners pomoct k vítězství na Red Devils, na nějž v Premier League příznivci severolondýnského klubu čekají již od května 2011. Zda se Arsenalu povede tuto nepříznivou sérii přerušit, se dozvíme v neděli v podvečer. Ostře sledovaný duel zahájí hvizdem do píšťalky zkušený rozhodčí Anthony Taylor v 17 hodin středoevropského času.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Gabriel, Monreal - Coquelin, Cazorla - Ramsey, Özil, Sánchez - Walcott
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Darmian, Smalling, Jones, Blind - Carrick, Schweisteinger - Mata, Rooney, Depay - Martial
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.80 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Swansea City - Tottenham Hotspur  (neděle 17:00)
Tottenham i Swansea se sice nacházejí ve středu tabulky a dělí je od sebe pouhé tři body, jejich forma však ani nemůže být více odlišná: zatímco domácí Labutě se trápí a klesají stáje níž, Kohouti po váhavém začátku konečně začínají ukazovat pohárové ambice..

To v tomto případě znamená tři ligové výhry za sebou, včetně té poslední proti mocnému Manchesteru City; pokud by Spurs uspěli i dnes, statistici si mohou připsat do záznamů jednu malou perličku: čtyři triumfy v řadě zaznamenal severolondýnský tým naposledy v lednu 2014, přičemž posledním soupeřem této série byla právě Swansea, doma na Liberty Stadium. Hosté tehdy vyhráli 3:1. Dnes by kouč Mauricio Pochettino podobným výsledkem určitě neopovrhl.

A není to vůbec nepravděpodobný scénář: Swans se totiž vůbec nedaří. Od konce srpna, kdy slavně udolali Manchester United, získali jediný bod z domácího zápasu s Evertonem; všechny tři výjezdu do Watfordu, Hullu a Southamptonu skončily porážkami. Navíc musí Garry Monk řešit impotentní ofenzivu, v září totiž jeho svěřenci skórovali jedinkrát a ještě k tomu z penalty. Že v tento okamžik přivítají zrovna Tottenham také nejsou příliš dobré zprávy.

Minulou sezonu Spurs vykradli velšskou půdu 2:1 a potvrdili tak dlouhodobý trend: Swansea je neporazila už osmkrát v řadě, vlastně od doby, co postoupila do Premier League. V prvním vzájemném zápase v prosinci 2011 ještě vydolovala alespoň bod, poté však přišlo sedm porážek. Pro Spurs je to rekordní série, sedmkrát za sebou dosud udolali pouze Manchester City mezi lety 2004 a 2007; pokud dnes uspějí, mohou vytvořit nové klubové maximum.

To je samozřejmě obrovská motivace navíc, Pochettino však zůstává opatrný. "Očekáváme velice těžké utkání. Swansea je tým, který zahájil sezonu ve skvělé formě," připomněl. "Myslím, že mají v kádru spoustu dobrých hráčů a jejich filozofie se z nich dělá velmi těžkého soupeře. Toto je pro nás výzva. Případné tři body by pro nás měly ohromnou cenu." Hosté budou nicméně muset zlepšit efektivitu oproti poslednímu soutěžnímu utkání: ve čtvrtečním zápase Evropské ligy v Monaku měli na dosah další triumf, nakonec se však museli spokojit pouze s remízou 1:1.

Ofenzivní problémy Labutí podtrhává fakt, že zatím pouze tři jejich hráči dokázali letos v Premier League skórovat. "Samozřejmě bychom chtěli rozložit góly mezi více pozic," přiznává Monk, "důležité ale je, abychom se zlepšili jako tým. Proti Southamptonu a Watfordu jsme podali špatné výkony, to je třeba napravit. Skutečné sezonní cíle se určují až po odehrání patnácti zápasů; potom budeme vidět, jak na tom jsme a čeho vlastně můžeme dosáhnout."

Domácí kouč si při sestavování základní jedenáctky může vybírat; kádr Swans je totiž kompletní, což u Tottenhamu zdaleka neplatí. Pochettino se musí obejít bez Heung-min Sona, skvělé letní posily z Leverkusenu; korejský forvard si poranil chodidlo a doplnil na marodce Bentaleba, Dembélého, Pritcharda (všichni kotník) a Masona (koleno).
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Cork, Shelvey - Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dier, Alli - Lamela, Eriksen, Chadli - Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Crystal Palace - West Bromwich Albion  (sobota 13:45)
Velice netradičním zápasem začíná sobotní program anglické Premier League. Čas 13:45 obvykle patří největšímu šlágru kola nebo přinejmenším dne - dnes se ovšem po obědě střetnou fotbalisté Crystal Palace a West Bromwiche Albion. V utkání se střetnou mimo jiné dva manažeři, kteří za sebou shodně mají jednu velmi úspěšnou záchranářskou misi právě u Eagles.

Ještě než se pustíme do analýzy nastávajícího utkání, věnujme odstavec zmíněným záchranám Orlů v posledních dvou sezónách. Tony Pulis přebíral Crystal Palace na konci listopadu 2013, po dvanácti kolech, když byl tým s ubohými sedmi body na předposlední pozici. Současný šéf WBA však s klubem povstal z mrtvých a díky průměru 1,46 bodu na utkání vystoupal až na jedenáctou příčku.

Tento famózní vzestup v něm vyvolal dojem, že by si zasloužil vyšší plat a po neshodách klub opustil. Neil Warnock si však nepočínal ani přibližně skvěle a na přelomu roku jej nahradil Alan Pardew. Tehdy byli Eagles také 19., jen těch bodů měli po dvaceti zápasech osmnáct. Pardew ovšem vlil do hráčů ještě čerstvější krev než Pulis, a s průměrem 1,72 (!) bodu na zápas dokonce úspěšně atakovat horní polovinu tabulky.

Není divu, že si jej vedení klubu tak hýčká, upřímný lodivod totiž pokračuje v dobrých výkonech i nadále. Crystal Palace má dobře poskládaný tým, kterému se navíc povedlo skvěle posílit. Není divu, že je nyní na výborné sedmé pozici - pouhý bod od třetí příčky. Právě tu může alespoň do večera obsadit, pokud se mu podaří zopakovat triumf nad Watfordem z minulého týdne i doma proti West Bromu.

Ten se zatím v aktuální sezóně není schopen zcela zkonsolidovat. Na přelomu srpna a září získal proti Stoke, Southamptonu a Aston Ville skvělých sedm bodů, jenže vzápětí po ostudném výkonu vypadl z ligového poháru a v pondělí Baggies doma podlehli Evertonu. WBA se letos obecně daří spíš na hřištích soupeře - ve třech kláních tam ještě neprohrál, a dokonce ani jednou neinkasoval. Jako jediný v lize.

Tyto plány by však mohla zhatit zranění stoperské dvojice Jonas Olsson, Gareth McAuley, pročež se jindy pravý bek Craig Dawson přesune do středu obrany. Mimo hru nejspíš bude i útočník Salomon Rondón, ale gólová potence Saida Berahina z posledních dvou utkání vzbuzuje ve fanoušcích oprávněné naděje.

Ani Alan Pardew nemá k dispozici kompletní kádr. Loňská opora Mile Jedinak je zase zraněný a bolístky nepustí do zápasu ani Marouana Chamakha s Joelem Wardem. Nezahraje si ani nezdařená posila Connor Wickham - v útoku místo něj dostane přednost Dwight Gayle.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Kelly, Dann, Hangeland, Souaré - Cabaye, Ledley - Puncheon, Sako (Zaha), Bolasie - Gayle
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Chester, Dawson, Evans, Brunt - McClean, Fletcher, Yacob, Morrison, Berahino - Lambert
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Watford FC  (sobota 16:00)
Nováčci si v letošní Premier League nevedou vůbec zle. Absolutní novic Bournemouth má po sedmi kolech sedm bodů, Watford a Norwich dokonce o dva více. Teď se dva nejlepší týmy loňské Championship střetnou v důležitém vzájemném souboji.

Minulý víkend se pro Bournemouth změnil v absolutní katastrofu. Zápas na hřišti konkurenta v boji o udržení Stoke City prohráli Cherries 2:1 gólem v samém závěru, a přišli tak o poměrně luxusní nováčkovskou pozici. Ještě hůře se však jeví moment z prvního poločasu utkání, kdy se vážně Callum Wilson.

Nejlepší střelec týmu s pěti ligovými góly nyní propásne minimálně půl roku fotbalového života. "Bez Calluma budeme jiný tým. Záleží na každém dalším hráči, aby vystoupili z řady a nahradili jej. Je to pro nás velká výzva, ale nemyslím si, že bychom měnili herní styl. Musíme si jen zvyknout," uvedl manažer Bournemouthu Eddie Howe.

Mladý a ambiciózní kouč, který si potrpí na každý detail, se proti Watfordu utkal dvakrát už v minulé sezóně a zkušenosti má vynikající. Na domácím hřišti jižané vyhráli 2:0 a bez bodu neodjeli ani z Vicarage Road. Hornets tak nyní touží po pomstě.

"Je to velmi silný tým, minulý rok vyhráli Championship. Nebyli jsme schopni je porazit, takže víme, jakou kvalitu mají. Jsou součástí naší ligy, navíc se pravděpodobně budeme pohybovat i v podobných patrech tabulky, takže nás čeká hodně důležitý zápas," nechal se slyšet manažer Watfordu Quique Sánchez Flores.

Jeho tým je poměrně závislí na formě dvou útočných opor Troye Deeneyho a Odiona Ighala. Druhý jmenovaný borec nastřílel už čtyři ligové branky - a na tři z nich mu nahrál právě kapitán týmu. Právě jejich eliminování zajistilo minulý týden tři venkovní body Crystalu Palace.

Bournemouthu budou kromě Wilsona chybět i další dva dlouhodobí marodi - Max Gradel a Tyrone Mings. Z méně vážných zranění se pak ještě nestačili vykurýrovat kapitán Tommy Elphick a záložník Harry Arter. Watford se musí obejít bez zraněného Joela Ekstranda a suspendovaného Valona Behramiho.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruć - Francis, Distin, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, Gosling, Pugh - Tomlin - Murray
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Prödl, Anya - Watson, Capoue - Abdi, Deeney, Jurado - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aston Villa - Stoke City  (sobota 16:00)
Ani Stoke, ani Aston Villa si zatím nemohou příliš vyskakovat. Oba celky mají v právě probíhajícím ročníku na svém kontě pouze jedno vítězství, a proto není překvapením, že se nachází u dna tabulky. Uvidíme, jestli se bude pokračovat v trendu posledních vzájemných zápasů - vždy totiž zvítězili hosté.

Manažer Villans Tim Sherwood dosud často smutnil nad tím, že výsledky jeho mužstva neodpovídají výkonům předvedených na hřišti a ani v předchozím kole proti Liverpoolu fotbalisté z Birminghamu nepropadli. Navzdory tomu nepřivezli z Anfield Road žádné body a pozitivem tak může být jedině dobrá forma Rudyho Gestedeho, na které by Sherwood rozhodně měl stavět.

"Je příliš brzy řadit nás mezi týmy bojující o záchranu," odmítá všetečné otázky novinářů šestačtyřicetiletý kouč. "Máme mladý, nový tým. Věřím, že nastane změna k lepšímu. Tlak je běžnou součástí naší práce," řekl. I když sám nepropadá žádné panice, faktem je, že Villans pod jeho vedením v roce 2015 prohráli již šestnáctkrát, což je ze všech týmu nejvíce.

Zatímco oni si premiérovou výhru v nové sezóně dopřáli hned v prvním kole, Stoke zvítězilo prvně až minulý týden proti Bournemouthu. "Získali jsme svou první výhru, na tom to chceme postavit a před reprezentační přestávkou prodloužit sérii neporazitelnosti na čtyři," připomněl Mark Hughes, že jeho svěřenci kromě zmiňovaném triumfu s Cherries ještě v Capital One Cupu vyřadili Fulham a před tím remizovali s Leicesterem.

Zkušený velšský stratég se v sobotu možná bude muset obejít bez své největší hvězdy, Xherdana Shaqiriho, jenž má problémy se stehenní svalem, kvůli němuž minulý týden střídal ještě v průběhu úvodního dějství. Mimo hru je rovněž kapitán Ryan Shawcross, který by se ale už v nejbližších dnech měl zapojit do tréninku. Tim Sherwood zase nemůže využít Traorého, naopak Gabriel Agbonlahor by podle nejčerstvějších informací už měl být fit a připraven alespoň mezi náhradníky.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Richards, Lescott, Amavi - Gueye, Westwood, Sánchez - Sinclair, Gestede, Grealish
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Cameron, Wollscheid, Pieters - Whelan, Van Ginkel - Walters, Krkić, Arnautović - Diouf
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester City - Newcastle United  (sobota 16:00)
Velmi špatný vstup do sezóny zažívá Newcastle, který dosud ještě neokusil, jak chutná vítězství a krčí se na předposlední místě tabulky. Družinu Steve McClarena by měla nakopnout nedávná remíza 2:2 s mistrovskou Chelsea, podobný výsledek by Magpies rádi zopakovali i proti vicemistrovi. Manchester City se navíc také nenachází úplně v ideálním rozpoložení.

Citizens prohráli oba poslední ligové zápasy, když nejprve doma nestačili na West Ham, aby následně utrpěli těžký direkt na White Hart Lane. Nedařilo se ani v Lize mistrů, po úvodní domácí porážce s Juventusem však nakonec Pellegriniho svěřenci přivezli Mönchengladbachu tři body, přestože i sám chilský lodivod přiznal, že si jeho tým výhru nezasloužil a může děkovat skvělým zákrokům Joea Harta.

Těchto pár nevydařených zápasů se ovšem vůbec nedá srovnávat s výsledky Newcastlu. Hůř než Straky je na tom v Premier League pouze jejich odvěký rival Sunderland, na druhou stranu je nutno poznamenat, že dosavadní tři body získal klub ze severovýchodu Anglie za remízy proti favorizovanějším protivníku - Southamptonu, Manchesteru United a Chelsea. Navzdory tomu bude Newcastle v sobotu na Etihad jasným outsiderem a to nejen kvůli nevydařenému startu sezóny. Manchester City totiž není pro Toons vůbec oblíbeným soupeřem, v lize s ním prohráli jedenáctkrát v řadě, na vítězství čekají dokonce již přes deset let a konkrétně na City of Manchester Stadium vyhráli naposledy v září 2000. Pokud však vezmeme v potaz i ligový pohár, ani zdaleka nemusíme zacházet tak hluboko do historie. V úvodu předcházejícího ročníku Capital One Cupu mužstvo vedené Alanem Pardewem přivezlo z bleděmodré části Manchesteru postupové skóre 0:2.

Citizens po uplynulém kole ztratili pozici na čele tabulky, připravil je o ni městský rival z Old Trafford. Manuel Pellegrini ale na tento fakt prozatím vůbec nehledí. "V této chvíli vůbec o první příčce nepřemýšlíme - jen chceme hrát dobře a zvítězit. Důležité bude být na špici v květnu," ví devětašedesátiletý rodák ze Santiaga.

Jednou z příčinou posledních špatných výsledků Manchesteru je i zranění klíčového stoper Vincenta Kompanyho. Belgický kapitán má stále problémy s lýtkem a to mu znemožňuje nastoupit. Mimo hru je i další důležitý článek kádru - Yaya Touré. Záložník původem z Pobřeží Slonoviny si v týdnu proti Mönchengladbachu obnovil svalové zranění. Ve středu pole tak Pellegrini nemá moc na výběr, na marodce se totiž nachází i Samir Nasri a Fabian Delph.

A obdobné potíže musí řešit i Steve McClaren, ostřílený manažer nemá stále k dispozici Cheika Tiotého a nejistý je start i Jacka Colbacka. Dále listinu zraněných zaplňují Gabriel Obertan, Rolando Aarons a Massadio Haïdara.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Mangala, Kolarov - Fernando, Fernandinho - De Bruyne, Silva, Sterling - Agüero
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Mbabu - Sissoko, Colback (Thauvin), Anita, Wijnaldum - Pérez, Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Leicester City  (sobota 16:00)
Dvojice klubů, které zatím v lize příjemně překvapují a před nedávnem ve třetím kole Capital One Cupu přemohly jiné prvoligové mančafty, se v sobotu potká na Carrow Road. Jak Norwich, tak Leicester přitom prožili divoký minulý víkend a s remízou 0:0 se nedá počítat ani nyní...

Důvod je nasnadě: duel Norwiche s Leicesterem totiž nabídne souboj ofenzivních individualit, které by možná za normálních okolností patřily k druhořadým, ne-li třetiřadým tvářím Premier League, při relativním tápání větších mužstev však v počátku sezony září zcela naplno.

Jamie Vardy z Leicesteru je se šesti góly nejlepším střelcem soutěže a na prostoru pouhých sedmi kol překonal své střelecké já z loňské sezony, kdy naskočil celkem do 36 utkání. Pokud nyní opět zavěsí, trefí se již v pátém po sobě jdoucím ligovém kole, což se mu dosud nepovedlo ani o patro níž.

Veskrze podobné jsou potom příběhy rozkvetlé dvojice Mahrez - Hoolahan, kterou dělí bezmála jedna dekáda. Oběma se letos dostává větší porce volnosti než kdy dřív a zvýšenou důvěru svým manažerům Ranierimu, respektive Neilovi oba ofenzivní záložníci splácí vrchovatě.

Před zápasem s Arsenalem se alžírský driblér Riyad Mahrez podílel na neskutečných 62 % gólech svého týmu (pět gólů a tři asistence), přičemž irský tvůrce hry Wes Hoolahan letos připravil už pět branek a po dosažení Kristových let patrně zažívá nejlepší období své kariéry.

Horší to už je vzadu. Oba týmy doposud v tomto ročníku neudržely čisté konto, a co se Leicesteru týče, po týden starém výprasku od Arsenalu (2:5) už je to jen Sunderland, kdo registruje propustnější defenzívu.

Také v Norfolku pak po minulém víkendu zavládlo pořádné zklamání, když Kanárci v závěru přišli o cennou výhru ze hřiště West Hamu. Dobré cameo z lavičky si nicméně odbyl Nathan Redmond, jenž coby střelec důležitého gólu usiluje o návrat do základu stejně jako Matt Jarvis. Levý křídelník proti Hammers nenastoupil jakožto jejich kmenový hráč.

Na leicesterské straně přivítali zpět v tréninkovém cyklu Nathana Dyera, bývalý fotbalista Swansea se však prozatím měření sil na Carrow Road nezúčastní.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.50 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sunderland AFC - West Ham United  (sobota 16:00)
Před prázdninami byl Dick Advocaat žádné zboží. Sunderland po něm prahnul a on napůl vtipkoval, že prodloužit smlouvu nemůže, že by se s ním manželka rozvedla. Na začátku října to však vypadá, že obnovený svazek s Black Cats bude mít velmi krátké trvání. Katastrofální vstup do sezóny se nyní Mackems pokusí napravit doma proti West Hamu.

Dva body ze sedmi klání je málo i na Sunderland, a to už je co říct. Celek ze severovýchodní Anglie je na děsivé začátky ligy absolutní kadet - loni čekal na první výhru do sedmého zápasu (ale se ziskem pěti bodů za remízy), o rok dříve dokonce triumfoval až v kole číslo devět. Jenže oba tato starty ve výsledku stály manažery místo (byť Poyet na to dojel až v březnu). Dopadne stejně i Advocaat?

"Přemýšlím jen o faktech a fakt je, že jsem manažerem Sunderlandu a budu jím i zítra na zápase. Co se stane v neděli, týden po neděli nebo devět měsíců po neděli, to už je jiný příběh. Můžu vám říct, že až ucítím, že je potřeba něco udělat, udělám to," vyjádřil se zcela jasně Dick Advocaat.

V docela podobné pozici byl na konci srpna i Chorvat Slaven Bilić, jenž si ve West Hamu počínal dosti rozporuplně. Jenže pak vyhrál v Liverpoolu, vyplenil i stánek Manchesteru City, no a takový šéf se vyhazuje docela těžko. Venku v Premier League nehraje žádný tým lépe, po šokujících triumfech nyní mají Kladiváři o poznání měkčí oříšek na rozlousknutí.

Vůdce zatím třetího týmu tabulky však nadšení velmi razantně tiší. "Ty tři výhry a naše současné umístění vůbec nic neznamená. Je nepřípustné, abychom si začali myslet, že zápas v Sunderlandu bude snazší než na Arsenalu, Liverpoolu nebo Man City. Jsme sebevědomí, ale čeká nás těžký zápas proti týmu, který zoufale potřebuje body a bez pochyb je sbírat začne," tvrdí střízlivě Bilić.

West Ham mu před sezónou sehnal Alexe Songa, který však stále nemůže vinou zranění nastoupit. Mimo hru je i Angelo Ogbonna. Mírný otazník se vznáší i nad Winstonem Riedem, ale jeho absence je něco nepředstavitelného. Sunderland byl minulý týden bez zraněného Jermaina Defoa, jenž by v sobotu dost možná už nastoupit mohl.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Jones, O'Shea, Kaboul, Van Aanholt - Cattermole, M'Vila - Lens, Toivonen, Borini - Defoe (Fletcher)
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Tomkins, Reid, Cresswell - Kouyaté, Noble - Lanzini, Payet, Moses - Sakho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Southampton FC  (sobota 18:30)
Po Lize mistrů se oči fanoušků Premier League opět upírají k domácí soutěži. Sobotní sedmidílný program uzavře utkání Southamptonu na půdě Chelsea, která v úterý prohrála 1:2 v Portu. Londýňané nyní musí stoprocentně naplno bodovat, aby se ztráta osmi bodů na čelo ještě nenavýšila. Na čtrnácté pozici se ostatně obhájce moc dobře necítí...

Chelsea po třízápasové sérii vítězství opět zabředla do srpnové mizérie a v defenzivě se zoufale trápí. Ve dvou utkáních inkasoval Asmir Begović čtyři branky - proti Newcastlu udělali velké chyby Zouma s Fábregasem, v Portu zase předvedl zcela skandální výkon Branislav Ivanović. José Mourinho přesto na tiskové konferenci prohlásil, že jeho tým hrál v obraně dobře. Vytoužených změn v sestavě se tudíž fanoušci Chelea pravděpodobně nedočkají.

Přesto je v základní jedenáctce Blues několik otazníků. O dvě místa se přetahují Pedro, Oscar a Willian, zatímco Ramires by rád vytlačil jednoho z dvojice Fábregas - Matić. Fanoušci pak volají po návratu Johna Terryho, který poslední čtyři zápasy v Lize mistrů a Premier League vůbec nenastoupil.

Se Southamptonem každopádně Blues nečeká nic snadného. Od definitivního průlomu Saints v Premier League se na Stamford Bridge předvedli třikrát a jen jednou prohráli. Cenný bod získala Koemanova družina i letos v březnu, když v Londýně remizovala po gólech Costy a Tadiće 1:1.

Když jsem psal o krizi Chelsea, musím pár řádek věnovat i formě jejího soupeře. Ani Southampton rozhodně není v ideálním rozpoložení, vždyť v tabulce je pouze o bod před obhájcem na desátém místě. Soton trápí nevyrovnané výsledky.

Na hřištích soupeře se mu navíc vůbec nedaří - proti papírově slabším soupeřům uhrál jen tři remízy, přičemž gól dal jen Newcastlu. Celkově už na venkovní výhru čekají osm měsíců a deset zápasů (4 remízy, 6 proher)!

Stejně jako v Newcastlu, bude Chelsea postrádat pouze dva hráče. Thibaut Courtois se s poraněným kolenem zdrží na marodce ještě minimálně dva měsíce, zatímco pro Diega Costu bude Southampton poslední částí jeho třízápasové suspendace.

Ronald Koeman se na Stamford Bridge bude rovněž muset obejít bez své dlouhodobé brankářské jedničky, Fraser Forster nechytá už od konce března a je docela dobře možné, že se do branky v této sezóně vůbec nepostaví. Jinak jsou ale všichni v pořádku, včetně bývalého zadáka Chelsea Ryana Bertranda.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Ivanović, Zouma, Cahill, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Pedro (Willian), Oscar, Hazard - Rémy
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, Van Dijk, Bertrand - Wanyama, Ward-Prowse - Mané, Davis, Tadić - Pellé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester United751112:516
2.Manchester City750213:615
3.West Ham United741215:913
4.Arsenal FC741210:713
5.Everton FC733111:712
6.Tottenham Hotspur73319:512
7.Crystal Palace74039:712
8.Leicester City733115:1412
9.Liverpool FC73227:911
10.Southampton FC723210:99
11.Swansea City72328:89
12.Norwich City723211:129
13.Watford FC72325:69
14.Chelsea FC722311:148
15.West Bromwich Albion72236:98
16.AFC Bournemouth72149:117
17.Stoke City71337:106
18.Aston Villa71158:124
19.Newcastle United70345:113
20.Sunderland AFC70256:162

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2131)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele