Evropská liga - souhrn pátých zápasů základních skupin

22.11.2012, 20:00, aktualizováno 22.11.2012, 23:08
Komentáře a souhrny
Machačkala porazila Udinese a postupuje, což se podařilo i oběma českým zástupcům Spartě a Plzni. Účast v jarních bojích si dnes zajistily také Gladbach, Levante, Lazio, Genk, Bordeaux, Newcastle a Neapol, dobré vyhlídky má po kanonádě v Bukurešti Stuttgart či Basilej...
Skupina A

Liverpool FC - BSC Young Boys 2:2

22.11.2012 21:05

Góly: 33. Jonjo Shelvey, 72. Joe Cole - 52. Raúl Bobadilla, 88. Elsad Zverotić

Promarněné vedení, neuspokojivá domácí remíza, pochybnosti ohledně postupu ze skupiny. Ne, v Liverpoolu po dnešku opravdu být příliš spokojeni nemohou. Snad jen probuzení Joe Colea kvitují fanoušci jako výrazné plus...

Coleovi v dosavadním průběhu sezony skutečně pšenka příliš nekvetla, dnes to však mohl být jeho večer. Jednatřicetiletý záložník vstřelil první gól za Liverpool po 19 měsících a zdálo se, že to bude stačit na vítězství; Švýcaři však prostřednictvím Bobadilly a Zverotiće nakonec vymazali jak gól Colea, tak i druhou branku Jonja Shelveyho.

Liverpool nyní nečeká nic jednoduchého: jestliže to ještě 3 minuty před koncem vypadalo na pohodlný postup, nyní leží před Rodgersovými svěřenci těžký úkol, totiž neprohrát v Udine.

Naopak BSC hrálo o vlastní kůži: porážka by je ze soutěže s definitivní platností vyřadila, a na hřišti to bylo vidět. Hosté rozhodně nepřijeli do Anglie vystrašení a úvodních 11 minut patřil Anfield Road hlavně jim. José Reina však mohl být i přesto ve své brance klidný; Young Boys sice ovládali hru, ale do šance se nedostali.

A tak se na druhé straně osmělil Cole a po Shelveyově nahrávce z pravé strany poprvé vypálil na Wolfliho; jeho střela však byla z velkého úhlu a mířila mimo. Krátce nato vybojoval zkušený středopolař přímý kop ve výborné pozici, ale Henderson nenadělal svojí přízemní střelou Wolflimu žádné problémy.

Shelvey v další akci přiklepával opět Hendersonovi chytrou patičkou, ale mladý záložník pouze protáhl Wolfliho a vybojoval roh. Švýcarský brankář vychytal i Susa, krátce předtím, než byl Rodgers nucen poslat na hřiště šetřeného Stevena Gerrarda za zraněného André Wisdoma.

To už si Liverpool hlasitě říkal o vedení, kterého se mu nakonec dostalo, a klíčovou úlohu hrál Cole. Po výměně se Susem totiž poslal perfektní centr na Shelveyho, kterému stačilo hlavičkovat z nějakých tří metrů - 1:0.

Úvodní branka dodala domácím sebevědomí a ještě před přestávkou měli několik dalších šancí ke skórování - nejprve dvakrát neuspěl Suso, jehož jedna střela byla sražena na boční síť a druhá mířila vedle, a následně zahrozil opět Cole, jehož pokus se se Škrtelovou tečí sice dostal až téměř do brány, ale na brankové čáře jej odvrátil Raphaël Nuzzolo.

Young Boys vstoupili do druhé půle stejně jako do té první, tj. aktivně, a dalekonosné střely Farneruda a Zverotiće jen těsně minuly cíl. Jenže stejně jako v první půli, i tentokrát se Liverpool rychle vzpamatoval, a to opět prostřednictvím Colea, který proměnil Susův míč za obranu ve střelu, se kterou si musel dalším zákrokem poradil Wolfli.

Hosté se však nehodlali nechat zatlačit a místo toho usilovali o vyrovnání, které se jim nakonec podařilo. Henderson, dočasně zaskakující na pravém beku, byl nachytán mimo svoji pozici, a Bobadilla tak mohl pohodlně převzít pas z hloubi hřiště, zpracovat stehnem, a hned z první překonat krásnou střelou Reinu poprvé - 1:1.

V tento okamžik se zdálo být jisté, že se na hřiště podívá ve výborné formě hrající Suárez, a brzy se tak skutečně stalo. Tentokrát sice uruguayský kouzelník sám neskóroval, ale měl prsty v Coleově gólu; 20 minut před koncem se bývalý hráč Chelsea a Lille odpoutal od svého strážce a pohotovou střelou proměnil Uruguaycův pas - 2:1. Liverpool v této fázi svého soupeře přehrával a zdálo se, že toto vedení si Reds dokážou udržet. Jenže jako by se na jejich kopačky s blížícím se koncem lepila nervozita, a v 88. minutě za to zaplatili krutou daň - otázkou je, co s druhou vyrovnávací brankou mohl udělat nejistý gólman Reina, každopádně Zverotić situace využil dokonale - 2:2.

Více informací k zápasu

Anži Machačkala - Udinese Calcio 2:0

22.11.2012 18:00

Góly: 72. Christopher Samba, 75. Samuel Eto'o

Domácí Machačkala zaslouženě porazila hosty z Itálie a má zaručen postup. To se ale nedá říct o Udinese, jehož hráči nemají osud ve svých rukou.

Trenér Francesco Guidolin před zápasem věřil, že by se jeho celek mohl do vlasti vrátit se třemi cennými body. Na tuto metu ale nedosáhl, z výhry se raduje domácí tým trenéra Hiddinka. Ten byl v posledních zápasech hodně kritizován za ne úplně stoprocentní výkon. Dnes večer na domácím stadionu ale potvrdil opak a raduje se z postupu.

Prvního zákroku se dočkal domácí brankář Gabulov, který musel v deváté minutě likvidovat akci Pabla Armera. Bez práce dlouho nezůstal ani jeho oponent Brkič, jehož pozornost vyzkoušeli domácí hráči již záhy. Srbský brankář musel zasahovat po spolupráci Žirkova se Šatovem, druhý jmenovaný po centru pálil velmi nepříjemně.

S náběhem v Itálii dobře známého Samuela Eto'oa si poradila hostující obrana výborně a jeho pokus zablokovala. O aktivitě se v případě hostujícího Udinese nedalo za první půli vůbec hovořit, ke střele se nedostal ani obávaný kanonýr Antonio Di Natale.

Druhý poločas již byl o něco lepší a dočkali jsme se i gólu. Brankáře Gabulova prověřil Di Natale deset minut po změně stran, ale s touto střelou nemohl mít Gabulov větší problémy. Dvacet minut před koncem utkání se jíž skóre měnilo. A domácí Lokomotiv Stadion mohl oprávněně vybuchnout nadšením. Po nahrávce Boussoufy se prosadil obránce Christoper Samba a poslal svůj tým do vedení.

Ještě veselejší chorály se arénou nesly o tři minuty později, když se mezi střelce zapsal Samuel Eto'o. Kamerunský útočník si ve vápně pohrál s hostující obranou a navýšil náskok Machačkaly již na dvě branky.

V poslední akci utkání se ocitl Žirkov, který si zpracoval Boussoufovu nahrávku a vypálil Brkičovým směrem, brankář Zeber byl ale na svém místě včas. Poté přišla pro hosty další rána, protože byl po druhé žluté kartě vyloučen záložník Willians. Další akci jsme neviděli ani ve čtyřminutovém nastavení, Udinese tedy sehraje svůj poslední duel s Liverpoolem s pouze teoretickou šancí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anži Machačkala (RUS)53116:210
2.Liverpool FC (ENG)521210:97
3.BSC Young Boys (SUI)521211:127
4.Udinese Calcio (ITA)51137:114
Skupina B

Atlético Madrid - Hapoel Tel-Aviv 1:0

22.11.2012 21:05

Góly: 7. Raúl García

Atlético si díky nejtěsnější domácí výhře nad Tel Avivem zajistilo postup do další fáze Evropské ligy, ale fanoušci na stadionu Vicente Calderóna si dnes večer příliš fotbalové radosti neužili.

Autorem vítězné branky se stal Raúl García, pro nějž šlo o pátý gól sezony; trvalo mu to pouhých sedm minut. Španělům tak místo mezi posledními 32 účastníky soutěže už nikdo nevezme, ale první příčku stále nemají jistou; v posledním utkání na hřišti Viktorie Plzeň nesmí prohrát.

Kouč Diego Simeone udělal opět celou řadu změn - hned 8 oproti sestavě, která o víkendu vyhrála 1:0 v Granadě - ale byli to "staří známí", kdo dostal favorita do vedení. Adrián se prohnal dopředu po pravém křídle a poslal navštívenku Apoulovi, arménský gólman pouze vyrážel, načež se k míči dostal Emre a posunul jej za sebe na Garcíu, který placírkou uklidil míč do sítě - 1:0.

Izraelci mohli vyrovnat za dalších šest minut - Gil Vermouth rozehrál rohový kop, na který si naskočil Roei Gordana, ale jeho hlavička postrádala přesnost. Na druhé straně se na Apoulu v 18. minutě řítil samotný Adrián, ale nedokázal včas vystřelit a dostal se příliš blízko ke gólmanovi.

Emre pak otestoval bývalého brankáře PSG dalekonosným pokusem těsně před přestávkou, ale Apoula jeho střelu vyrazil, a Costova dorážka byla zblokována. Atléticu by se v tuto chvíli hodila pojišťující branka, ale místo toho se osměloval Hapoel a krátce po opětovném rozehrání visela ve vzduchu vyrovnávací branka: Tal Ben Haim uhájil míč před dotírajícími obránci v rohu vápna, ale svoji střelu včas neodhadl a dovolil Asenjovi vyběhnout a gólový pokus zablokovat.

Na druhé straně mířil García hlavou přímo na Apoulu, načež aktivní Adrián neuspěl v dalších dvou dobrých příležitostech: nejprve zblízka hlavičkoval nad břevno, posléze výborně zasáhl naturalizovaný kamerunský brankář. Právě strážce izraelské svatyně byl nakonec největším hrdinou svého týmu, když fantasticky vyrazil Garciův volej, jenže zoufale bojujícímu Hapoelu to ani tak na body nestačilo.

Více informací k zápasu

Académica Coimbra - Viktoria Plzeň 1:1

22.11.2012 21:05

Góly: 88. Edinho (pen.) - 57. Pavel Horváth (pen.)

Fotbalisté Viktorie Plzeň postoupili do vyřazovací fáze Evropské ligy. Jistotu účasti v jarních bojích si zajistili kolo před koncem základních skupin remízou 1:1 na hřišti Coimbry. Na kontě tak západočeský tým má již deset bodů a už nemůže být předstižen Coimbrou ani Hapoelem Tel Aviv.

Za čtrnáct dní si to doma rozdají s Atlétikem Madrid o první místo ve skupině B. Jelikož dnes postoupila i Sparta, český fotbal bude mít dvojí zastoupení v jarních bojích poprvé od sezony 2003/04.

Hráči Coimbry před zápasem tvrdili, že jsou na hru Viktorie lépe připraveni, než tomu bylo při prohře 1:3 v Plzni, a svá slova od začátku potvrzovali. Dobře bránili a především aktivně napadali plzeňskou rozehrávku. Presink jim přinesl také první velkou šanci.

Brankář Kozáčik se po malé domů dostal pod tlak hned dvou hráčů Coimbry, míč si nechal utéct a přišel o něj. Při velkém závaru se však domácí nedostali ke střele do odkryté branky, Marinhův pokus dokázal Kozáčik zneškodnit a napravit tak své zaváhání.

Plzeň se snažila kombinovat, ale při aktivním presinku soupeře si musela pomáhat zpětnými přihrávkami a při dlouhých pasech za obranu si hosté většinou nepohlídali ofsajdovou past. Nevedly se jim ani rozehrávky standardních situací nakrátko, po kterých se poslední hráč dostával pod tlak a jen s vypětím všech sil zažehnával hrozící brejk.

Počáteční snahu domácích o tlak ale Plzeň postupně utlumila a začala mít nad hrou kontrolu. Nikam se nehnala a zkušeně čekala na svou šanci. Ta přišla čtyři minuty před půlí, kdy se domácí nechali vyprovokovat k napadání a Plzni se vydařil dlouhý nákop za obranu, po kterém se řítil sám na brankáře Hora. Jenže situaci nezvládl a nechal si míč utéct. Takže nepřihrál ani nabíhajícímu Bakošovi, který mohl zakončovat do prázdné branky, a ani sám pořádně nevystřelil. Ke střele se vzápětí dostal Darida, ale jeho pokus směřující pod břevno vyrazil gólman Ricardo.

Tři tisícovky fanoušků se sice na třicetitisícovém stadionu, postaveném pro EURO 2004, spíše ztrácely, přesto vydatně hnaly domácí celek za potřebnou výhrou. Cleytonova rána však šla vedle, stejně jako Marinhův dalekonosný pokus.

Naději domácím na výhru však výrazně zmenšil plzeňský mladík Štípek. Na polovině si vzal míč, obešel dva protihráče a dostal se až do vápna, kde ho při snaze o další kličku srazil Joao Dias a sudí odpískal penaltu. Míč si vzal kapitán Horváth a střelou k tyči poslal Plzeň do vedení. Štípek svou akcí potvrdil formu z posledních dnů, kdy přispěl gólem k výhře nad Hapoelem i k obratu proti Liberci.

Coimbra tak potřebovala alespoň dva góly, ale šance přicházely spíše na straně Plzně. Po brejku poslal Štípek přetažený centr na Ďuriše, od něj se dostal míč k Daridovi, ale jeho tvrdou střelu Ricardo vyrazil.

S blížícím se koncem domácí byli hodně nervózní a v soubojích přiostřili. Po jednom z faulů napřáhl z přímého kopu Procházka a gólman Coimbry musel do vzduchu, aby jeho pokus vyškrábl zpod břevna.

Coimbře se však přece jen povedlo boj o postup zdramatizovat, když dvě minuty před koncem vybojoval Edinho penaltu na Čišovském a sám ji proměnil. Domácí se vrhli do útoku, ale Plzeň už postupovou remízu uhájila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)54017:312
2.Viktoria Plzeň (CZE)531110:410
3.Académica Coimbra (POR)51226:75
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)50142:111
Skupina C

Borussia Mönchengladbach - AEL Limassol 2:0

22.11.2012 21:05

Góly: 79. Igor De Camargo, 90+1. Igor De Camargo

Již v předposledním kole základní skupiny si Borussia Mönchengladbach zajistila postup do jarní části EL. Hříbata sice jen s velkou námahou udolala na svém trávníku kyperského outsidera z Limassolu, po skončení utkání se však mohla radovat z příznivé zprávy z Marseille, kde triumfovalo turecké Fenerbahce. Protože mají borci ze Severního Porýní s francouzským klubem pozitivní bilanci vzájemných zápasů, budou závěrečné duely ve skupině C odehrány takřka z povinnosti.

Přitom se postup německého celku rodil s velkými obtížemi. Gladbach jakoby nevzal utkání s papírově slabším Limassolem dostatečně vážně, jak jinak si vysvětlit ospalé počínání Favreho týmu v úvodu utkání. Domácí fotbalisté se dopouštěli lehkovážných chyb a ani směrem dozadu z nich nečišela jistota. Šance tak mohly být k vidění na obou dvou stranách: Nicolaou, Miguel nebo Sa neměli při svých pokusech tolik potřebného klidu či štěstí, stejně jako na druhé straně Hanke, Arango či Ring.

Nelze přitom tvrdit, že by bylo v Borussia-Parku k vidění utkání zrovna té nejvyšší úrovně. Gladbach se dopouštěl nepřesností a Limassol byl zase limitován evidentně nižší herní vyspělostí svých hráčů. Čím se však mohli hosté na rozdíl od Hříbat pochlubit, byla vůle bojovat a radost ze hry. Právě tím bylo celé utkání "živeno" a jinak kvalitnější Němci mnohdy jen sekundovali. Přesto to nakonec byli oni, kdo mohl těsně před odchodem do kabin otevřít gólový účet utkání: Arangův centr si našel Ringa, jenž si svou technickou ránou z voleje nepřišel na pozorného Degru.

Ve druhém dějství byli již domácí fotbalisté o něco aktivnější a čím dál častěji pronikali do kyperské šestnáctky - jen se zakončením byla toho večera potíž. Do role ostrostřelců se pasovali Herrmann s Arrangem. Oba však hned několikrát ztroskotali - buďto nemířili správně nebo nepřesně trefovali balon. A ani ze standardních situací se domácím nevedlo lépe - Dominguéz hned ve dvou takových případech postrádal štěstí. O osudu utkání tak musely rozhodnout až závěrečné minuty. Čtvrthodinu před koncem musel kvůli červené kartě opustit hrací plochu Luciano Bebe. Oslabení jeho mužstva sehrálo důležitou roli.

Pár chvil nato se totiž diváci v Borussia-Parku mohli zaradovat z první branky. O tu se postaral de Camargo, jenž se z pravé strany dravě dostal do kyperského vápna, aby následně z ostrého úhlu zakončil ke vzdálenější tyči Degrovy brány. Navzdory početní nevýhodě se hosté sympaticky snažili o odpověď a více se tlačili do ofenzívy. Tím se Gladbachu naskytla šance rozhodnout z rychlého kontru. A tak se také stalo. V 87. minutě ještě de Camargo pohrdl možností rozhodnout tento duel, o to lépe si však počínal v nastaveném čase - po Herrmannově centru hlavičkoval Belgičan na vzdálenější roh a určil tak definitivní podobu skóre.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - Fenerbahçe SK 0:1

22.11.2012 21:05

Góly: 40. Bekir İrtegün

Fotbalisté Marseille mohou dát po domácím neúspěchu s Fenerbahce sbohem letošní Evropské lize. Skolila je jediná nádherná trefa Bekira Irtegüna alla Méxes. A protože Mönchengladbach dokázal doma vyřídit Limassol, nemůže se francouzský celek ani v případě bodové rovnosti procpat na druhé místo.

Poprvé zaměstnal Mandandu svou šancí hostující Cristian, na druhé straně se střelou nepochodil J. Ayew. Ve 22. minutě se znovu k zakončení procpal Cristian, nicméně ani tentokráte nezamířil mezi tři tyče. Poté to zkoušel A. Ayew, po něm Abdullah jen nechal vyniknout brankáře Demirela.

Pět minut před koncem zakončila celkem nudnou první půli branka Irtegüna. Byla výstavní, nádherná, skvostná. Turecký obránce si zpracoval míč na prsa a nůžkami zamířil parádně k tyči, kam se Mandanda jen marně natahoval. Do přestávky mohl ještě skórovat Erkin, tentokráte ale Mandanda zasáhl velice dobře.

OM se ve druhé půli o hodně zlepšilo, Fenerbahce se naopak směrem dopředu tlačilo opravdu jen sporadicky. A v mnoha situacích mu pomohlo velké štěstí. Na úvod prověřil A. Ayew připravenost Demirela, o něco větší problémy měl hostující gólman s Raspentinem, i s ním si však nakonec poradil.

Další možnost, jak vyrovnat, měli také J. Ayew a po něm také Amalfitano, nicméně neuspěli. Čím více se blížil konec utkání, tím více se hosté zatahovali na svou vlastní polovinu - o to horší bylo pro Marseille překonat soupeřovu nepropustnou zeď. A když se prostě Cheyrou ani poněkolikáté v zápase A. Ayew neprosadili, musela skousnout porážku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Fenerbahçe SK (TUR)541010:413
2.Borussia Mönchengladbach (GER)52218:68
3.Olympique Marseille (FRA)51229:85
4.AEL Limassol (CYP)50141:101
Skupina D

Newcastle United - CS Marítimo 1:1

22.11.2012 21:05

Góly: 23. Sylvain Marveaux - 79. Fidelis

Newcastle si doma připsalo neuspokojivou remízu s Marítimem; domácí sice vedli, ale střídající Fidelis jim nakonec zkazil radost. I pouhý bod však stačí Angličanům k postupu, který vybojovali společně s Bordeaux.

Francouzi však díky výhře v Bruggách poskočili na první místo a Pardewovi svěřenci tak budou muset na Stade Chaban-Delmas v posledním zápase zvítězit, pokud chtějí postoupit z prvního místa. Dnes byli na hřišti lepším týmem, ale nakonec mohli paradoxně i prohrát - Fidelis měl velkou šanci ještě v samém závěru zápasu. Do vedení je svojí vůbec první brankou od přestupu z Rennes poslal Sylvain Marveaux, který tak udělal skromné návštěvě na St. James' Park velkou radost - na rozdíl od Hatema Ben Arfy, který si pochroumal kolenní šlachu, a Papisse Cissého, který ho krátce nato následoval.

Magpies vstupovali do zápasu s nelichotivou bilancí 2 porážek z 2 posledních domácích utkání a chtěli se postarat o to, aby se něco podobného neopakovalo i dnes. Davide Santon se k první střele dostal už ve třetí minutě, a nebyl to vůbec špatný pokus - brankář Romain Salin se musel hodně snažit.

Portugalci těžili zejména z práce obou křídel Samiho a Danila Diase, které - naštěstí pro domácí - až tak úplně nedoplňoval hrotový útočník Adílson. Ten byl totiž v šesté minutě postaven před skvělou šanci po rohovém kopu, ale z nějakého důvodu minul. S další šancí Marítima, kterou byla tentokrát nepříjemně skákavá dalekonosná střela Rubéna Ferreiry, už si musel poradit gólman Tim Krul.

Na domácí straně zaslouží za úvodní část zápasu pochvalu určitě Hatem Ben Arfa, který se po chvíli rozkoukávání rozehřál několika polo-střelami a ve 23. minutě zafungoval jako perfektní prostředník mezi Gaëlem Bigirimanou a Marveauxem. Bývalý křídelník Rennes převzal skvělý centr od svého krajana, utekl svému strážci Ferreirovi a propálil levačkou Salina mezi nohama - 1:0.

Osm minut před koncem to mohlo být už o dvě branky; Bigirimana vypálil zdálky a Salin jeho střelu dokázal pouze vyrazit, čehož okamžitě využil dorážející Cissé. Rozhodčí však situaci poněkud přísně neuznali pro ofsajd. A od tohoto bodu jako by věci pro Newcastle začaly jít dolů vodou: nejprve se po střetu se Simaem poroučel k zemi Ben Arfa a nakonec byl donucen střídat.

Potom podobný osud potkal i Cissého, který ve druhé půli vydržel pouze pět minut. I přes tyto ztráty však měli Magpies pořád velmi dobré šance - koneckonců vedli, a Salin v hostující bráně nevypadal zrovna jistě, což se potvrdilo v 52. minutě, kdy s obtížemi vyrážel střelu Ameobiho.

Marítimo však zůstávalo vyrovnaným soupeřem, a přestože domácí ovládali hru, Portugalci hrozili i nadále. V 54. minutě to brankář Krul poznal na vlastní kůži, když musel vyrážet vynikající ránu Danila, a o pět minut později se hosté dostali ještě blíže - Danilo tentokráte centroval a našel Samiho, jehož hlavička jen těsně mířila mimo. Aktivní Danilo se pak opět předvedl po dalších třech minutách, kdy vypálil přízemní střelu vedle Krulovy tyče.

S dalšími pokusy neuspěli ani Ameobi na jedné a Ferreira na druhé straně - portugalského borce vychytal Krul, který však byl bezmocný proti vyrovnávací brance. Čerstvý Fidelis se prohnal nejprve kolem Stevena Taylora a následně i přes Colocciniho, a z následné pozice už nemohl minout - 1:1.

Ve třetí minutě nastavení to byl navíc opět Fidelis, kdo zahrozil pohotovou ránou po Brigidově centru, a po finálním hvizdu se tak prořídlými tribunami St. James' Parku ozývalo bučení.

Více informací k zápasu

Club Bruggy - Girondins Bordeaux 1:2

22.11.2012 21:05

Góly: 86. Maxime Lestienne - 3. Jussiê, 40. Jussiê

Bordeaux v důležitém utkání na hřišti Brugg vyhrálo díky dvěma brankám Jussieho 2:1 a postupovou příčku už mu nikdo nevezme - a navíc, díky remíze Newcastle s Marítimem, má velmi slušnou šanci na obsazení prvního místa.

Les Girondins se s Geordies utkají v závěrečném utkání na vlastní půdě a pokud neprohrají, skupina bude jejich. Bruggy naproti tomu přišly i o poslední šanci na postup, a nic na tom nezměnila ani korigující branka Maxime Lestienneho; Belgičané museli nutně vyhrát, ale už samotný úvod utkání ukázal, že to tak jednoduché nebude.

Hostům totiž stačily tři minuty a už vedli. Jussie se dostal s míčem do malého vápna, napřáhl a přízemní ranou překonal domácího gólmana poprvé - 0:1.

Domácí odpověděli pokusem Liora Rafaelova, ale Carrasso mohl být v klidu; střelu zblokoval už ve vápně bránící Benoït Trémoulinas. To běžela desátá minuta. Za Bordeaux následně střílel Grégory Sertic, ale jeho dalekonosná a navíc nepřesná rána neměla gólové parametry; nebezpečnější byl chytrý Plašilův lob, který musel likvidovat gólman Vladan Kujović.

Ten dlouho odolával stupňujícímu tlaku Bordelais a chytil i nepříjemnou hlavičku Maurice-Belaye, ale hosté se nakonec dočkali vítězné branky ještě před přestávkou. Pět minut před odchodem do šaten se ke slovu opět dostal Jussie a zdvojnásobil vedení střelou z 18 metrů - 0:2.

Bruggy se pokoušely přibalit Bordeaux ještě branku do šatny, ale Vadis Odjidja Ofoe přestřelil břevno; do druhé půle pak domácí nastoupili koncentrovaněji a bylo znát, že se ještě nehodlají vzdávat. Carrasso musel likvidovat Lestienneho přímý kop, zatímco napodruhé si se stejnou situací poradil hlavičkující Cheick Diabaté v nezvyklé roli bránícího hráče.

Na druhé straně prověřil Kujoviće Mariano (65. minuta) a Sertic pálil z 20 metrů opět vedle. Zahrozil i Fahid Ben Khalfallah, který se už v 82. minutě dostal ke střele na malém vápně, ale přestřelil; Francouzi toho mohli litovat v okamžiku, kdy o dvě minuty později zredukoval jejich náskok střelou zpoza vápna Lestienne - 1:2.

Jenže do závěrečného náporu, který by vedl k vyrovnání či neřkuli vítězství, se už Bruggy nedostaly; naopak Les Girondins sahali po třetí brance, ale šance Diabatého a Khalfallaha nebyly ani úspěšné, ani mimořádně nebezpečné. Totéž se pak dá říct i o poslední Lestienneho navštívence, kterou byla střela z 20 metrů v nastaveném čase.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux (FRA)53118:510
2.Newcastle United (ENG)52307:39
3.Club Bruggy (BEL)51135:94
4.CS Marítimo (POR)50322:53
Skupina E

Steaua Bukurešť - VfB Stuttgart 1:5

22.11.2012 21:05

Góly: 83. Mihai Costea - 5. Serdar Tasci, 18. Martin Harnik, 23. Gotoku Sakai, 31. Shinji Okazaki, 55. Shinji Okazaki

Probuzený VfB Stuttgart se výrazně přihlásil o vstupenku do jarní fáze Evropské ligy, když si v pátém kole základní skupiny poradil s rumunským šampiónem Steauou Bukurešť. O osudu utkání rozhodl první poločas, kdy hostům vyšlo téměř vše, na co sáhli.

Rumunská jedenáctka nebyla schopna eliminovat rychlý přechod Švábů do ofenzívy a vedle toho pak sama kupila nepřesné přihrávky, což hru klubu z rumunské metropole výrazně svazovalo. Steaua tak kýžený postupový bod nezískala - na severu Evropy navíc triumfovali Dánové a bojovat se tak bude až do konce.

Zápas se odehrával před zraky více než padesáti tisíců návštěvníků Národního stadionu v Bukurešti - o skvělou kulisu tak bylo postaráno. Hosté se vyprodanými ochozy nenechali nikterak rozhodit a již v páté minutě gólově udeřili: Kuzmanovič se postavil k rohovému kopu, který sám zařídil, a svým nákopem našem na malém vápně nikým nebráněného Tasciho, jenž hlavou usměrnil balon pod břevno domácí svatyně. Švábové se rychlou brankou neuspokojili a kuli želeno, dokud bylo žhavé. Sakai svým centrem oslovil na vzdálenější tyči stojícího Ibiševiče, ten však hlavičkoval z příliš ostrého úhlu.

Ve 12. minutě vyzval Okazakiho k zakončení Gentner, Japonec pálil jen těsně vedle pravé tyče. Rychlé vedení bylo pro Labbadiovu jedenáctku větrem do plachet, německý klub (se třemi Němci v základní sestavě) často vyrážel po získání balonu na steč soupeřovy brány. Běžela 18. minuta a na světelném ukazateli už svítil stav 0:2. V gólové situaci měl opět prsty Kuzmanovič, jenž tentokrát zahrával přímý kop z levé strany. Tatarusanu si sáhl na balon jen konečky svých prstů, čehož využil na zadní tyči číhající Harnik. Rakušan svou hlavičkou poslal hosty do dvoubrankového trháku.

To však ještě nikdo netušil, že za pět minut uvidí oněmělý Národní stadion třetí zásah badenského celku. Gólem jako z říše snů byl za svou aktivitu odměněn Sakai. Japonec si nejdříve pravačkou zpracoval skákavou přihrávku od krajana Okazakiho, aby pak levačkou bleskově vyslal nechytatelnou ránu do levého rohu. Tříbrankovému vedení nechtěla věřit ani lavička VfB, zcela opaření však byli borci suverénního leadera rumunské ligové tabulky. Ti sice mohli takřka vzápětí snížit, kdyby se z krátké vzdálenosti trefil Pintilii, po půlhodině hry však lovili míč ze své brány počtvrté. Opět totiž zaúřadovali oba reprezentanti země vycházejícího slunce: Sakai ze svého pravého křídla našel vzdušným balonem na vzdálenější tyči připraveného Okazakiho. Ten ve svém hlavičkovém pokusu precizně trefil vzdálenější roh.

Před odchodem do kabin byli hosté blízko vstřelení pátého gólu, proti střeleckému pokusu Ibiševiče však svou nohou pohotově zakročil Tatarusanu. Po změně stran se hosté zcela logicky zatáhli do obrany, bukurešťskou Steauu však nadále srážel vysoký počet chybných přihrávek. Rumuni působili zoufalým dojmem a tak jejich demolice mohla pokračovat: Hajnal s Ibiševičem si dokonce mohli v šestnáctce soupeře dovolit vzájemnou nesouhru, domácí obránci totiž beztak nebyli s to odvrátit balon do bezpečí. Toho využil všudybyl Okazaki a rozdíl ve skóre se navýšil na pět branek.

Švábi poté již hodně polevili, do šancí se dostávali i domácí fotbalisté a zápas tak měl pozvolna rysy exhibice. Hra Steauy se nadále vyznačovala těžkopádností v zakládání útočných akcí, VfB naopak vyučoval svého soupeře v rychlém přechodu do ofenzívy. Svého čestného gólového zásahu se domácí dočkali ve 83. minutě, kdy po pěkném kolmém pasu od Popy zavěsil svou přízemní ranou k tyči Costea. O osudu utkání však již bylo dávno předtím rozhodnuto a diváci se kromě dění na hřišti zajímali i o průběžný stav zápasu ve Skandinávii. Tam slavila výhru Kodaň, takže ani Rumuni nemají před posledním kolem postup stoprocentně jistý.

Více informací k zápasu

Molde FK - FC Kodaň 1:2

22.11.2012 21:05

Góly: 62. Daniel Chima Chukwu - 21. César Santin (pen.), 76. Rúrik Gíslason

Kodaň po vydřeném vítězství 2:1 na půdě norského Molde dál živí naději na postup ze skupiny. Do karet jí zahrála vysoká porážka 1:5 Steauy se Stuttgartem, díky níž ztrácí na bukurešťský klub tři body. Pokud ho tedy doma v posledním zápase porazí, jaro jí v Evropské lize nemine.

Hosté vstoupili do utkání lépe. Santinův brzký pokus skončil vedle, Corneliusovu možnost fantasticky vyřešil brankář Pettersen. Souboj Cornelius - Pettersen se o pár chvil později opakoval a znovu z něho vyšel úspěšně hostující muž v rukavicích. Dánské mužstvo nakonec přetavilo svůj tlak v branku po dvaceti minutách.

Chukwu fauloval po rohovém kopu ve vápně Corneliuse a sudí Oliver nařídil pokutový kop. Santin zachoval pevné nervy a Pettersena nachytal na švestkách - ten sice čekal střelu někam k tyči, jenže Brazilec volil mazácky místo uprostřed branky. Molde mohlo srovnat po půlhodině hry zásluhou Bergeta, ten však selhal v koncovce.

Kodaňský celek mohl navýšit vedení po obrátce, Bengtsson svým pasem našel volného Santina, jenže ten vypálil mimo. V 52. minutě zase zahrozil sám Bengtsson, jakmile se objevil před Pettersenem, ten ovšem proti němu vytasil perfektní a reflexivní zákrok, kterým vyrazil jeho střelu mimo nebezpečí.

V 62. minutě se naopak dokázali gólově prosadit domácí. Na Eikremův kroucený centr ze standardky si naskočil na bližší tyči dobře Chukwu a hlavou k tyči přesně zacílil. V 76. minutě však nakonec hosté zasadili poslední úder. Santin přihrál doprava na volného Gíslasona a ten v koncovce nezaváhal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Steaua Bukurešť (ROU)53118:810
2.VfB Stuttgart (GER)52219:58
3.FC Kodaň (DEN)52124:57
4.Molde FK (NOR)51045:83
Skupina F

PSV Eindhoven - Dněpr Dněpropetrovsk 1:2

22.11.2012 21:05

Góly: 18. Georginio Wijnaldum - 24. Jevhen Selezňov, 74. Jevhen Konopljanka

Fotbalisté Eindhovenu definitivně přišli o naději na postup po další porážce a opět nepotvrdili skvělou formu z ligy. Díky prohře 1:2 zůstávají na třetím místě se čtyřmi a na druhou Neapol, která po velkém boji vyhrála ve Stockholmu, už ztrácejí nedostižných pět bodů. Dněpropetrovsk naopak potvrdil skvělou formu v základní skupině a ukázal, že minulá prohra v Neapoli byla jen výjimkou. Ukrajinský celek si navíc zajistil první místo ve skupině.

Před italskou Neapolí má náskok tří bodů a lepší vzájemný zápas, když na jeho půdě prohrál 2:4 a doma vyhrála 3:1. PSV přitom začalo skvěle a šlo do vedení, navíc šest minut před koncem hrálo proti oslabenému soupeři. Tentokráte ale jeho koncovka úplně dokonale nezafungovala. Svěřenci kouče Dicka Advocaata si vytvořili první šanci již v 6. minutě, kdy se nadvakrát povedl centr Driese Mertense a Timothy Derijck hlavičkoval jen těsně nad.

Nicméně domácí zužitkovali svůj tlak krátce po čtvrthodině hry. Po krásné patičce Jarmaina Lense našel Atiba Hutchinson přesnou přihrávkou ve vápně Georginia Wijnalduma a ten přesnou střelou na bližší tyč pokořil českého brankáře Jana Laštůvku. O šest minut později ale bylo srovnáno. Po přihrávce Striniče se nepovedla střela Jevhenu Konopljankovi, avšak míč se šťastně dostal k Jevhenu Slezňovovi a ten i přes těžkou pozici dostal míč do sítě - 1:1.

Hosté od této chvíle ožili a do poločasu mohli ještě otočit skóre. Nejprve brankář Watterman nesmyslně vyběhl proti Matheusovi, který ho obešel, jenže následně trefil na brankové čáře stojícího Wilfrieda Boumu. Ihned na to přihrál Konoplajnka aktivnímu Selezňovovi, ten ale tentokráte branku o malý kousek minul. Po přestávce mohl jít do vedení Eindhoven, jenže po přihrávce Engelaara a střele Tima Matavže fantasticky zasáhl Laštůvka a míč vyrazil na roh.

Po další nezáživné pasáži se hosté dočkali čtvrthodiny před koncem. Po centru Selezňova pálil levačkou Konopljanka a jeho perfektní technická střela zapadla přímo k tyči. V závěru sice dostal během tří minut dvě žluté karty Jaba Kankava a musel předčasně do sprch, jenže po Hutchinsonově střele a následné přihrávce Depaye nikdo z domácích míč do sítě nezasunul a nakonec to tedy nebyl rozhodující moment utkání, ukrajinsky celek se štěstím zvítězil.

Více informací k zápasu

AIK Solna - SSC Neapol 1:2

22.11.2012 21:05

Góly: 35. Helgi Daníelsson - 20. Blerim Džemaili, 90+3. Edinson Cavani (pen.)

Fotbalisté Neapole podruhé za sebou vybojovali vítězství až v samém závěru utkání a poté, co nejprve otočili utkání s Dněprem, se nyní radovali z vítězství na půdě švédského soupeře díky nařízené penaltě ve třetí nastavené minutě. Kvůli tomu AIK ztratilo veškeré naděje na postup a je stále poslední se čtyřmi body. Neapol vydřela vítězství i v deseti, když byl pět minut před koncem vyloučen hostující kapitán Salvatore Aronica.

Italský celek tak má na kontě devět bodů a už nemůže být předstižen na druhém místě, ovšem na první místo kvůli horšímu vzájemnému zápasu též myslet nemůže. Hosté se dostali do vedení hned ve 20. minutě z první akce zápasu. Cavani dostal skvělou přihrávku do běhu na levé straně a poté odcentroval, gólman Ivan Turina vyrazil pouze k volnému Blerimu Dzemamailiovi a ten neměl se zakončením nejmenší problém.

O něco později mohli domácí vyrovnat, jenže Bangura z úhlu mířil pouze do boční sítě. Švédský celek nakonec splnil hlasité volání fanoušků a deset minut před pauzou srovnal. Po přímém kopu Lundberga se k hlavičce dostal Helgi Danielsson a překvapil gólmana Antonia Rosatiho, který na jeho vysoký pokus už nedokázal zareagovat. Po přestávce mohli jít domácí do vedení, avšak Johansson lízl po své hlavičce pouze břevno.

Po hodině hry mohla jít do vedení Neapol, jenže po střele Inlera skončila následná teč jen těsně vedle branky AIK. Ihned na to se před Turinou ocitl Cavani a poté Vargas, ovšem domácí gólman dvakrát famózně zasáhl a podržel svůj tým. Poté se hra uklidnila a po vyloučení Aronicy za zmaření vyložené příležitosti byli nahoře domácí. Vše směřovalo k remízovému výsledku, avšak po faulu na Cavaniho byla ve třetí nastavené minutě nařízena penalta. Tu s přehledem neapolský kanonýr proměnil a zařídil výhru svého celku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)540112:812
2.SSC Neapol (ITA)530211:99
3.PSV Eindhoven (NED)51135:64
4.AIK Solna (SWE)51135:104
Skupina G

Videoton FC - KRC Genk 0:1

22.11.2012 19:00

Góly: 19. Elyaniv Barda

Fotbalisté Videotonu ztratili své kouzlo z úvodu sezóny a podruhé za sebou nevsítili branku, navíc poprvé v domácím prostředí prohráli a jejich šance na postup ze skupiny výrazně klesly. Videoton totiž musí bezpodmínečně v posledním utkání vyhrát na půdě Sprotingu a doufat, že Basilej nezíská ani bod na půdě Genku, který už má jistý postup ze skupiny. Hosté přitom vsítili jedinou branku hned v úvodní dvacetiminutovce a mohli zvítězit i větším rozdílem.

Maďarský celek přitom nehrál úplně špatnou partii a určitě mohl alespoň vyrovnat, jenže nakonec v koncovce selhal. Genk je tak první s jedenácti body a pokud doma neprohraje se švýcarským celkem, tak si zajistí první místo ve skupině. Hosté se přitom dostali do vedení hned z první akce zápasu, když po rohovém kopu Goriuse vyskočil nejvýše Elyaniv Barda a s přehledem rozvlnil síť, gólman Mladen Božovič byl bez šance.

Domácí mohli srovnat ve 25. minutě, kdy se Nikolič probil až před gólmana Kristofa van Houta, avšak kroucenou ranou jen těsně minul levou tyč. Pět minut před přestávkou se ocitl v obrovské příležitosti domácí Sándor, jenže zblízka netrefil hostující branku a určitě si tento moment za rámeček nedá. Ihned po přestávce domácí ještě přitlačili a dobrou střelu vyslal Mitrovič, ovšem van Hout si i přes mírné problémy nakonec poradil.

Genk se ale následně probudil a druhý gól měl na kopačce Barda, avšak svým lobem mířil těsně nad. Po hodině hry mohl zvýšit vedení Genku Vossen, ale tentokráte zasáhl brilantní Božovič. V závěru se pořádně přiostřilo a domácí se tlačili dopředu, avšak vytvořit si dokázali už jen jednu šanci. Pět minut před koncem hlavičkoval po rohovém kopu aktivní Nikolič, jenže van Hout opět skvěle zasáhl a Videoton tak zůstal doma bez bodů.

Více informací k zápasu

FC Basilej - Sporting CP 3:0

22.11.2012 19:00

Góly: 23. Fabian Schär, 66. Valentin Stocker, 71. David Degen

Sportingu se ani pod novým manažerem Franky Vercauterenem nedaří. Portugalský velkoklub dnes na hřišti Basileje podlehl jasně 0:3, a to přesto, že domácí dohrávali v deseti; Evropskou ligu tak letos opustí s ostudou.

Semifinalisté loňského ročníku měli ještě šanci na postup, jenže k tomu potřebovali ve Švýcarsku vyhrát. Po úvodní brance Fabiana Schara však začalo být jisté, že k ničemu takovému nedojde, a nic na tom nezměnilo ani vyloučení Cabrala po dvou žlutých kartách; skóre následně ještě navýšili Valentin Stocker a David Degen.

Degen byl vůbec aktivní postavou večera a postaral se i o první šanci zápasu, když svoji hlavičku nasměroval do náruče Rui Patrícia; na druhé straně vyzkoušel Sommerovu pozornost van Wolfswinkel. V 18. minutě se souboj Degen - Patrício opakoval, ale portugalský gólman byl i tentokrát na místě.

Krátce poté však už domácí vedli. Alexander Frei rozehrál roh nakrátko, Stocker předložil míč Scharovi a švýcarský olympijský reprezentant ho pohotově zakroutil za záda padajícího Patrícia - 1:0. Sporting se v první půli dostal na dostřel Sommera ještě jednou, ale van Wolfswinkelova rána z 37. minuty švýcarského gólmana nerozhodila; na druhé straně nemusel Patrício zasahovat proti Fabianu Freiovi, který mířil vedle.

I po pauze byl nejčastějším obrázkem souboj Degena s Patriciem, ale hostující brankář nadále držel skóre na přijatelné hladině. V 54. minutě dostal Cabral žlutou kartu za hru rukou a krátce poté nevybíravě zajel do Labyada, což bylo po právu oceněno druhým kartonkem a předčasným odchodem pod sprchy - domácí na tuto situaci zareagovali rychlým taktickým přeskupením a nasazením Mohameda Salaha.

A tento tah se vyplatil, jak se ukázalo hned v 67. minutě. Egyptský krajánek totiž prakticky znemožnil Sportingu jakoukoliv reakci na vývoj zápasu, neboť v jeho defenzivě řádil jako černá ruka a podepsal se pod obě zbývající branky. Nejprve centrem skrz vápno našel Stockera, kterému stačilo doklepávat - 2:0. Pět minut poté těžil z jeho práce pro změnu Degen, který se konečně prosadil technickou střelou - 3:0.

To Sporting naprosto zlomilo a Fabian Frei mohl přidat dokonce ještě čtvrtý gól, ale tři minuty před koncem neuspěl. Ne že by to snad mělo Basileji vadit - díky vysokému vítězství vystřídala na druhém postupovém místě Videoton a má našlápnuto do vyřazovací fáze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)53209:411
2.FC Basilej (SUI)52217:48
3.Videoton FC (HUN)52035:66
4.Sporting CP (POR)50232:92
Skupina H

Rubin Kazaň - Inter Milán 3:0

22.11.2012 18:00

Góly: 2. Gökdeniz Karadeniz, 86. Salomón Rondón, 90+2. Salomón Rondón

Souboji dvou týmů, kterým vlastně už o nic nešlo. I tak by se dal vystihnout zápas mezi domácím Rubinem a hostujícími Nerazzurri. Ti do utkání nastoupili ve značně pozměněné sestavě a odjíždí bez bodů.

Rubin Kazaň dnes předvedl velmi dobrý výkon, i když je nutno podotknout, že Inter nastoupil v provizorní a velmi mladé sestavě. Vývoj utkání hodně poznamenal rychlý nástup domácích, kteří se gólově prosadili již ve druhé minutě. Zbylé dvě branky přidali hráči Rubinu až na konci utkání. Za záda brankáře Ryžikova neprošel míč ani jednou.

Obrana hostí udělala hned na začátku velkou chybu, konkrétně Juan, který ve snaze o odkop nastřelil vlastní tyč. Pro dobíhajícího Karadenize nebylo už zakončení do Belecovy brány žádným větším problémem. Kazaň tak vedla už od druhé minuty na úkor hostujícího favorita.

Inter se snažil o kombinační hru, ale nesehranost jeho hráčů byla znatelná. A domácímu týmu stačilo jednobrankové vedení. Andrea Stramaccioni dnes sázel na novou útočnou dvojici v podání technicky a rychlostně dobře vybaveného Coutinha a chorvatského mladíka Livaju, ani jeden z nich jej ale pravděpodobně za první půli nepřesvědčil.

Do hry se na druhý poločas dostala dvojice Palacio - Zanetti. Na další velkou šanci si diváci museli počkat hodinu hry. Po skvělém pasu se velkou rychlostí vydal směrem k Ryžikovovi střídající Argentinec Palacio a dokonce trefil tyč! Míč se od ní ale odrazil zpět do hřiště.

Deset minut před koncem zápasu se ale skóre přeci jen měnilo. Střídající Rondón dostal dobrou nahrávku a se zbytkem akce si již poradil výtečně - 2:0 pro Rubin.

Inter po tomto gólu nebyl schopen vzdorovat a tak domácí zatížili Belecovo konto ještě jednou. Karadeniz si ve vápně poradil s obranou, naservíroval míč volnému spoluhráči Rondónovi a útočník, který přišel na hřiště teprve v devětapadesáté minutě přidal svůj druhý gól.

Výsledek znamená, že vítězný Rubin sídlí na čele skupiny, zatímco Inter je druhý. Oba celky mají ale postup jistý a poslední kolo tedy z tohoto hlediska bude pouhou formalitou.

Více informací k zápasu

Neftçi Baku - FK Partizan 1:1

22.11.2012 18:00

Góly: 10. Flavinho - 67. Aleksandar Mitrović

Oba soupeři už před vzájemným zápasem věděli, že se do další fáze v žádném případě nepodívají a alespoň doufali, že si připíšou první vítězství v této skupině. Jenže to se jim nepovedlo a podruhé se ve vzájemném souboji rozešli smírně po výsledku 1:1. Nicméně blíže k třetímu místu má srbský Partizan, který díky vstřelené brance na půdě soupeře má lepší vzájemný duel a v závěru se navíc představí na domácí půdě.

Ázerbájdžánský celek začal mnohem lépe a už v 10. minutě se dostal do vedení, jenže srbský celek nakonec dokázal srovnat v polovině druhého dějství na konečných 1:1. Diváci v celém zápase příliš zajímavých momentů neviděli a spíše přihlíželi bojovnému utkání, které se v závěru pořádně přiostřilo a nakonec byla k vidění i červená karta. Bez předchozího varování jí viděl Alexander Mitovič, který zřejmě něco prohodil k rozhodčímu a ten ho ihned vyloučil.

Baku se dostalo do vedení hned z první akce zápasu, kdy v 10. minutě předvedl krásný moment domácí Flavinho. Ten se do balónu opřel z dobrých třiceti metrů a krásnou ranou do horního růžku pokořil bezmocného brankáře Nikolu Petroviče. Po dvaceti minutách hry mohli domácí zvýšit vedení a opět u toho byl Flavinho. Po jeho přihrávce střílel z hranice vápna Nicolás Canales, jeho ránu ale zlikvidoval brilantní Petrovič.

Ihned na to mohl z dobré pozice vyrovnat Stefan Ščepovič, ale mířil pouze nad branku gólmana Stamenkoviče. Poté to dlouho byla nuda, ovšem z další větší šance hosté srovnali v 67. minutě po nádherné přízemní kombinaci střílel z deseti metrů pozdější hříšník Mitrovič a trefil se přímo k tyči. V závěru se již pouze rozběhlo karetní představení, kde sudí vytáhl během dvanácti minut sedm žlutých karet včetně té červené pro Mitroviče, který protestoval po žluté kartě udělené Volkovovi. Žádná vážnější příležitost se už ale neurodila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)54109:213
2.Inter Milán (ITA)53119:710
3.Neftçi Baku (AZE)50232:62
4.FK Partizan (SRB)50232:72
Skupina I

Sparta Praha - Olympique Lyon 1:1

22.11.2012 19:00

Góly: 53. Josef Hušbauer - 46. Yassine Benzia

Fotbalisté pražské Sparty si zajistili postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. V dnešním předposledním zápase skupiny I doma remizovali s už kvalifikovaným Lyonem 1:1. Hosty bez většiny tradičních opor poslal do vedení sedmnáct vteřin po přestávce Yassine Benzia, v 53. minutě vyrovnal Josef Hušbauer.

To všechno na Letné sledovalo 17.121 diváků, nejvyšší návštěva podzimu. Sparta za postup z druhého místa dostane prémii pět milionů korun.

Pražané si účast ve vyřazovacích bojích zajistili bez ohledu na to, jak dopadne odložený zápas mezi Šmonou a Athleticem. V posledním utkání v Bilbau 6. prosince tak čeští vicemistři už mohou hrát bez nervů. Lyon si dnešní remízou pojistil v předstihu vítězství ve skupině I.

Celý první poločas bylo znát, jak je zápas svázaný taktikou. Hlavně množství osobních soubojů a minimum vzruchu před oběma brankami; takový byl obraz zápasu. Remízový stav nahrával oběma rivalům. Zatímco Sparta narážela na důsledný obranný blok sedminásobných francouzských šampionů, Lyon v ofenzivě srážel nesoulad mezi hráči.

Hosté neměli k dispozici deset fotbalistů v čele s kapitánem a kanonýrem Lisandrem Lópezem a mladíci v sestavě dlouho hledali společnou řeč. V základní sestavě Olympique se objevili jen čtyři hráči, kteří od začátku naskočili do posledního ligového duelu s Remeší.

Sparta v úvodním dějství hrozila hlavně útočníkem Kweukem, který v posledních dvou soutěžních zápasech nastřílel tři branky. Po pasu Krejčího v 18. minutě však v tísni zakončil nedůrazně a pak se dvakrát marně pokoušel ztéci branku nůžkami, jako by se inspiroval nedávnými jedinečnými gólovými ranami Ibrahimovice a Mexese.

Lyonu se také dlouho nedařilo a hosté nepřipomínali tým, který jako jediný v EL zatím neztratil bod a nastřílel v ní nejvíc branek. Ovšem když se ke své oblíbené disciplíně postavil záložník Gourcuff a z trestného kopu namířil tečovanou střelu do břevna, sparťanům sedm minut před poločasem dost zatrnulo.

Druhý poločas výrazně předčil první dějství. Nový rozměr dal zápasu už po 17 vteřinách důsledný útočník Benzia, který se protáhl kolem stínujícího stopera Jarošíka a chytrým přehozením brankáře Vaclíka poslal lídra francouzské ligy do vedení.

Sparťané nechtěli dopustit, aby s Lyonem prohráli i čtvrtý vzájemný souboj. Pražanům se podařila rychlá odpověď na inkasovanou branku: záložník Přikryl, který vystřídal chybujícího Kadeřábka, si pár vteřin po příchodu na hřiště naběhl na pas Kweukeho a volný Hušbauer jeho přesnou přihrávku přetavil ve snadné vyrovnání.

Dvacet minut před koncem se Sparta nadechovala znovu, ale neobsazený Krejčí se marně dožadoval náhry od Kweukeho. Víc už oba týmy nepředvedly, ale Spartě byla i remíza dobrá, byť poprvé v sezoně na Letné v pohárovém zápase nevstřelila aspoň dvě branky. Na domácím hřišti však zároveň prodloužila pohárovou neporazitelnost už na jedenáct zápasů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)541012:813
2.Sparta Praha (CZE)52219:68
3.Ironi Kiryat Shmona (ISR)40226:92
4.Athletic Bilbao (ESP)40135:91
Zbývající zápasy
22.11. 19:00Ironi Kiryat Shmona - Athletic Bilbao
Skupina J

Panathinaikos FC - NK Maribor 1:0

22.11.2012 19:00

Góly: 67. Vitolo (pen.)

Fotbalisté Panathinaikosu oplatili Mariboru úvodní porážku a po dramatickém vítězství 1:0 dále drží naději na postup. V závěru ale musí venku porazit Tottenham, aby se v Evropské lize udrželi i na jaře. Jedinou branku utkání dokázal oslabenému soupeři vsítit ve druhém poločase Vitolo, i když předtím už jednu penaltu neproměnil.

První větší šanci zápasu si vytvořili domácí, Sissoko ovšem zamířil jen nad branku. O pět minut později nacentroval Owusu-Abeyie na hlavu Tochého, ten ovšem také střílel nad břevno, Zeca rovněž nebyl v koncovce úspěšný, hlavičkou pálil vedle, ačkoli pas od Spiropoulose byl hodně povedený.

Až po půlhodině hry se prosadil Maribor, gólman Karnezis ovšem pokus Beriče zlikvidoval. Na druhé straně prověřil brankáře Handanoviče se svou střelou Toché, ten samý hráč pak vyzkoušel ve 42. minutě štěstí znovu, ale na slovinského muže v rukavicích ani v tomto případě prostě nevyzrál.

První poločas však ještě nekončil, v nastavení se stala možná klíčová událost pro celý zápas. Mejač obdržel během tří minut dvě žluté karty a byl vyloučen, takže hosté hráli celé druhé dějství v oslabení. Panathinaikos po obrátce logicky ucítil kořist, Seitaridis ovšem znovu nenašel správnou mušku.

I v deseti dokázali Slovinci malinko kousat, avšak Merteljův pokus nebyl úspěšný. V 52. minutě kopali domácí penaltu, Argus totiž ve vápně zahrál rukou - jenže exekutor Vitolo jen znásobil frustraci svého celku z nevstřeleného gólu, jelikož Handanovič mezi třemi tyčemi vystihl směr a exceloval.

Dále se neprosadili Spiropoulos, Zecovu hlavičku polapil Handanovič. V 67. minutě se řecký tým přece jenom dočkal odměny, Vitolo měl druhou možnost zahrát pokutový kop a tentokráte se nemýlil. V závěru musel úřadovat znovu Handanovič při příležitostech Mavriase a Petropoulose, na druhé straně odmítl vyrovnání Berič.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Tottenham Hotspur 0:0

22.11.2012 19:00

Góly: -

Lazio se doma rozešlo s Tottenhamem bez branek. Hrdinou utkání se stal hostující brankář Hugo Lloris, který byl dnes neprůstřelný a londýnský klub mu může děkovat za cenný bod, díky němuž má opět o něco blíže do vyřazovacích bojů.

Výlet Yidos do bleděmodré části Říma se neobešel bez kontroverzí - domácí fanoušci, známí svými radikálními postoji, skandovali na anglické příznivce "Juden Tottenham", a jeden londýnský návštěvník byl s bodnými zraněními na hlavě, které utržil nad ránem v jednom z římských podniků, převezen do nemocnice. Celý incident bude zřejmě ještě vyšetřovat UEFA, která už v prvním utkání v Londýně pokutovala Lazio za fanoušky napodobující opičí zvuky.

Ale zpět na hřiště. Kromě Llorise byl výraznou postavou jinak nezajímavého zápasu i domácí útočník Libor Kozák, který se dostal hned do několika dobrých šancí, ale francouzský gólman vyšel z tohoto miniduelu jako jasný vítěz; český forvard si na něm vylámal zuby zejména v první půli. Tottenham nebyl většinu zápasu nikterak nebezpečný, snad s výjimkou Baleovy úvodní střely, která byla (nesprávně) posouzena jako ofsajdová.

Tato situace se odehrála už po čtyřech minutách hry, kdy velšský křídelník zpracoval Carrollův míč za obranu a obstřelil Marchettiho, ale rozhodčí branku neuznali. Úvod zápasu patřil Spurs i nadále - Bale tentokrát v roli nahrávače našel Gylfi Sigurdssona, kterého musel odzbrojit Stefan Radu.

Domácí fanoušci byli na poloprázdném Stádio Olimpico dlouho překvapivě potichu, ale v 18. minutě emoce propukly naplno - Lazio totiž mohlo snadno vést. Cristian Ledesma vypálil z dobrých 30 metrů a Lloris jeho střelu po špatném odhadnutí pouze vyrazil na břevno; vzápětí se však rychle zorientoval a včasnou reakcí zabránil dorážejícímu Gonzálezovi ve skórování.

Od tohoto okamžiku převzali Římané kontrolu a do své první šance se po Walkerově uklouznutí dostal Kozák, jehož střelu musel z branky vykopávat pohotový Lloris. Český krajánek se následně dokázal oprostit od svého strážce a zpracoval Mauriho nahrávku, ale přestřelil. Do třetice pak mladého forvarda vychytal opět Lloris.

Ve druhé půli se fanouškům na obou stranách nabízel dost stereotypní obrázek - ani jeden z týmů se nemohl pořádně dostat do tempa, a když už Lazio prošlo až k brance, narazilo na francouzského reprezentačního brankáře. Kozák si skutečně neudělal příliš dobrou reklamu - i nadále byl jedním z nejaktivnějších na hřišti, ale v další šanci opět přestřelil.

Krátce poté si Lloris opět zachytal, i když tentokrát byla střela mířící na jeho bránu z kategorie těch jednodušších. Její autor? Ovšemže Kozák, který trestuhodně zahodil šikovnou přihrávku Amauriho. Hostující trenér André Villas-Boas následně zareagoval na vývoj nasazením Defoeho s Lennonem, což uvadající hru Spurs trochu oživilo.

Jenže tím nebezpečnějším týmem bylo stále Lazio, a Ledesma z přímého kopu přestřelil hostující bránu. V závěru už se Londýňané soustředili spíše na udržení cenné remízy, ale Lloris byl i přesto povolán do akce ještě dvakrát - poprvé vyrážel Mauriho centr na tyč, podruhé zlikvidoval Cianiho hlavičku z následné dorážky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SS Lazio (ITA)52305:19
2.Tottenham Hotspur (ENG)51405:37
3.Panathinaikos FC (GRE)51223:85
4.NK Maribor (SLO)51135:64
Skupina K

Rosenborg BK - Rapid Vídeň 3:2

22.11.2012 19:00

Góly: 28. John Chibuike, 76. Tarik Elyounoussi, 79. Rade Prica - 53. Thomas Schrammel, 66. Terrance Boyd

Fotbalisté Rosenborgu dokázali zvítězit i ve svém druhém zápase nad Rapidem, a i když ještě čtvrthodiny před koncem prohrávali, tak nakonec dokázali otočit stav z 1:2 na konečných 3:2. Norský celek tak má na kontě šest bodů, ovšem to nic nemění na tom, že do další fáze už nepostupuje. Rapid naopak prohloubil svou krizi, i přes dobrý výkon opět vyšel naprázdno a v pěti utkáních nezískal ani bod, šanci bude mít už jen v posledním kole v domácím prostředí.

Rosenborg se dostal do vedení ještě v prvním poločase po necelé půl hodině hry, ještě v úvodní půlce druhého dějství však hosté otočili stav. Jenže domácí ještě zabrali a během tří minut znovu vsítili dvě branky, alespoň tak částečně obměkčil své fanoušky. Přitom do první šance se dostali hosté, když po krásném centru za obranu se ocitl sám před gólmanem Alexanderem Hansenem hostující Guido Burgstaller, jenže nepochopitelně pálil těsně vedle levé tyče.

O minutu později pálil z podobné pozice Christopher Trimmel, jenže i on nasměroval svůj projektil těsně vedle. A proto na druhé straně po necelé půl hodině hry přišla odpověď v podobě vedoucí branky. John Chibuke ukázal svůj důraz a probil se přes několik protihráčů až do pokutového území, kde přesně zakončil k tyči. V závěru ještě stříleli z velké dálky Dočkal a Fredheim Holm, ovšem brankář Ján Novota předvedl dva fantastické zákroky.

Po změně stran však Rapid přidal a v 53. minutě vyrovnal. Po rohovém kopu prolétl míč až k Thomasu Schrammelovi a ten prudkou ranou propálil vše před sebou. O 13 minut později se hosté dostali do vedení, když po střele Pichlera vyrazil Hansen jen před sebe a dorážející Terrence Boyd už pohodlně zakončil. Za dalších deset minut ale bylo srovnáno, když Tarik Elyounoussi využil hrubky hostující defenzívy a po dvou kličkách překonal snadno Novotu.

Následně mohl otočit skóre Svennson, jenže jeho pokus brilantně vyrazil Novota. Ani ne za minutu se však Rosenborg dočkal rozdílové trefy, po přihrávce Svennsona se branka rozevřela před střídajícím Radem Pricou a ten bez větších problémů vsítil třetí branku norského celku. V samém závěru mohli hosté vyrovnat, ve druhé nastavené minutě šel do vápna domácích i Novota. Ovšem Hansen skvěle zlikvidoval hlavičku střídajícího Dražana a stav se už tak nezměnil.

Více informací k zápasu

Metalist Charkov - Bayer Leverkusen 2:0

22.11.2012 19:00

Góly: 46. Jonathan Cristaldo, 85. Cleiton Xavier

Leverkusen se podle očekávání představil na východě Evropy s velmi omlazenou základní sestavou, kde si hned několik hráčů odbývalo mezinárodní debut, po obrátce pak již mladíci vzdorovat nevydrželi a zapisují si premiérové dva inkasované góly v EL.

Zatímco domácí lodivod Miron Markević udělal oproti vítězství nad Rosenborgen pouze jednu změnu, tak farmaceutický celek nenechal od posledního ligového utkání se Schalke (2:0) kámen na kameni a na ukrajinské půdě vsadil jen na čtyři shodně obsazené pozice! Ani to však Bayeru pranic nevadilo a dlouho si držel nebezpečného protivníka na distanc, naopak sám často vyrážel do rychlých protiútoků.

Veškerou ofenzivní potenci Werkself měl na starost uzdravený Renato Augusto a v 19. minutě parádním pasem vymyslel šanci pro Carlinhose, ten však neuspěl! Brazilský tvůrce hry pak vzápětí hrozil z volného přímého kopu sám, Horjajinov ovšem tentokráte zasáhl bezchybně.

Poté zahrozil na druhé straně Willian, okamžitě z první ale nemířil přesně. Ukrajinci však s přicházejícím koncem prvního dějství začali přikládat pod kotel, přesto mohl paradoxně trestat Fernandes, domácí brankář si však i za pomoci břevna poradil! Metalist mohl těsně před odchodem do kabin vysvobodit Willian, stopku mu však vystavil Friedrich, načež hlavičku Cleitona zpacifikoval Leno!

Hosté se však krátce po změně stran ještě nestačili vzpamatovat z opětovného začátku utkání a rázem museli lovit balón ze sítě: Fininho našel dalekonosným pasem Cristalda, který už si následně poradil jako starý mazák - 1:0. Porýnský celek se přesto nevzdával a zanedlouho mohl srovnat krok Fernandes, ani tentokráte však úspěch neslavil. Hrálo se nahoru dolu a k vidění bylo dostatek šancí na obou stranách, avšak brankáři přesto zůstávali takřka bez práce. Cristalda hned dvakrát zastavil během pár minut v dobré pozici Wollscheid, ani on už však pět minut před koncem nedokázal zastavit spolupráci Taisona s Cleitonem, druhý jmenovaný pak zvýšil na 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Metalist Charkov (UKR)54109:213
2.Bayer Leverkusen (GER)53118:210
3.Rosenborg BK (NOR)52037:96
4.Rapid Vídeň (AUT)50053:140
Skupina L

Helsingborgs IF - Levante UD 1:3

22.11.2012 19:00

Góly: 89. Thomas Sørum - 8. Ángel Rodríguez, 37. Papakouli Diop, 81. Vicente Iborra

Levante nepřipustilo na hřišti Helsingbors žádnou diskusi a přesvědčivou výhrou 3:1 si zajistilo postup do další fáze Evropské ligy. Pro malý valencijský klub jde o velký úspěch - letos totiž hraje v Evropě vůbec poprvé.

Hosté se dostali do pohodlného vedení už v první půli, když skóre otevřel brzkým gólem Angel; druhou branku si 10 minut před pauzou připsal Pape Diop, který nekompromisně proměnil Riosův centr na zadní tyči. Švédský mistr se sice po pauze osmělil, ale Levante si výsledek pohodlně hlídalo a 10 minut před koncem definitivně rozhodl Vicente Iborra, autor gólového voleje po Barkerově přiklepnutí. Za domácí už v poslední minutě pouze snižoval Thomas Sorum.

Levante však stále nemá jistý postup z prvního místa - Hannover totiž remizoval bez branek s Twente, a Španělé tak stále musí ve finálním zápase, který bude soubojem o prvenství, německého soupeře doma porazit. Helsingbors samozřejmě končí, což bylo jasné už před utkáním.

Hostující kouč přitom do zápasu poslal nutně obměněnou sestavu - věren své strategii rotování hráčů v Evropě učinil hned 8 změn oproti výběru, který o víkendu v lize porazil La Coruňu. Na hřišti to však pranic nevadilo a spolupráce dvou z těchto nových tváří se podepsala pod první branku - Rubén García poslal krásný centr Angelovi, který se uvolnil a pravačkou vyslal přízemní střelu, na kterou Par Hansson nedosáhl - 0:1.

Helsingborgs po inkasovaném gólu převzal kontrolu nad hrou a držel míč, ale nedokázal si vytvořit žádnou pořádnou šanci - naopak hosté mohli zvyšovat po půlhodině hry, kdy Diop vyslal do šance Riose, který trefil pouze tyč, a dorážející Rubén nepochopitelně přestřelil.

O pět minut později však Levante tento omyl napravilo a vstřelilo druhou branku. Tentokrát nahrával Rios a Diop ve vápně přeskočil všechny ostatní, aby propálil Hanssona neomylnou hlavičkou do vinglu - 0:2.

Helsingborgs vstoupil do druhé půle aktivně a May Mahlangu prověřil kostarického brankáře Keylora Navase, který se však proti jeho střele vytáhl. Jinak byl však obraz podobný jako v první půli: švédský šampion se ne a ne dostat k hostující brance, a Levante tak mohlo vyučovat z efektivity. Rios a Barkero si na levé straně hřiště vyměnili míč a druhý jmenovaný perfektní přihrávkou našel Iborru, který zakončoval na vzdálenější tyč - 0:3.

Švédové se nicméně ani za tohoto stavu nevzdali a pokračovali v útocích - David Accam dokonce vytáhl z Navase zřejmě nejlepší zákrok večera. Nakonec se prosadil alespoň Sorum, který skvěle zpracoval a podržel míč, uvolnil se ve vápně a vypálil přesně pod břevno - 1:3.

Více informací k zápasu

Hannover 96 - FC Twente 0:0

22.11.2012 19:00

Góly: -

Holandský celek doposud hýčkal na svém kontě pouhopouhé tři body, které se však kýženého znásobení nedočkaly, načež jsme po celých devadesát minut branku neviděli. 96ky se tak na rozdíl od Twente mohou těšit z postupu!

Dolnosasové už měli postup v kapse, a tak logicky nemuseli nikam spěchat, čemuž od prvního zadutí do píšťalky svoji hru uzpůsobili a při kombinaci s nedůsledností v hostující ofenzivě se tak diváci v AWD-Aréně po většinu první půle nejvíce ze všeho nudili. Přesto si holandská družina šance vytvořila, hlavičkující Bengtsson však mířil nad břevno a Rosales taktéž branku nenašel! Dvakrát poté neuspěli ještě na jedné straně Gutiérrez a na té druhé Schlaudraff.

Nastoupený trend plynule pokračoval také ve druhém dějství, kde se opět hra, minimálně po dobu patnácti minut, odvíjela strašně jednotvárně. Po hodině hry o sobě dal hned dvakrát během chviličky vědět Ya Konan, ale stejně jako Nikci nedokázal domácí legendu, velezkušeného Boschkera, překonat! Reprezentant Pobřeží slonoviny tak mohl v 75. minutě své předchozí zaváhání napravit, 42letý brankář byl ale na místě! Na opačné straně pro změnu vyhořel Janssen! Symbolickou tečku pak znamenal zákrok Bengtssona na Sobiecha, po němž si musel švédský zadák zblízka prohlédnout červenou kartu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hannover 96 (GER)53209:611
2.Levante UD (ESP)53118:310
3.FC Twente (NED)50414:74
4.Helsingborgs IF (SWE)50146:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (90)

Přidat komentář
The Krupy

Udinese hanba ligy

Reagovat
The Krupy

Možno silné slová, ale fakt sú tie ich výsledky na zaplakanie. Najlepších hráčov púšťajú mimo calciu (okrem Asu a Islu čo sa dosť čudujem ešte aj teraz), a hoci na to idú sympaticky tak v pohároch pravidelne zlyhávajú a pripravujú Seriu A o body.

Reagovat
smazaný uživatel

tak s anzi by vonku ligol aj juventus..

Skor inule kola boli trapas, s YB Bern

Reagovat
The Krupy

Tak to určite nie

Reagovat
smazaný uživatel

maju sammyho, ten by to zariadil

Reagovat
The Krupy

Sammy proti nám vždy spaľoval jedna radosť

Reagovat
tomasinho

Však je minule celkem přehrávalo i trapné LFc.

Reagovat
Shevchenko

No minulý rok hráli v EL dost solidně.

Reagovat
Shevchenko

A nejen v EL.

Reagovat
The Krupy

Ale teraz je to zúfalstvo, pritom na ten postup majú. Dúfam že sa teraz do pohárov už nekvalifikujú, radšej tam uvidím nejakú Cataniu, Cagliari a podobne.

Reagovat
Pipo123

Škoda dneska, Kozák zahadzoval veľké šance a v závere Cianiho hlavičku skvele brankár vyrazil, boli sme lepší a mali sme vyhrať. Ale tak prvé miesto je naše FORZA SS

Reagovat
fenixLFC

tu sa tiez berie vzajomny ze? takze ked vyhrame tak uz mame isty postup

Reagovat
smazaný uživatel

Mario Balotelli o gólu Ibrahimoviče:

''Takový góly dávám na tréninku, když se nudím''

Reagovat
Azazelo RD

Tak to asi Hart šaškuje mimo vápno pravidelně.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemaj Young Boys okopírovanej chant od Ajaxu?

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris dneska zachytal paradne Btw. na Olimpicu hrozny travnik

Reagovat
GEGE

Rubin

Reagovat
smazaný uživatel

stuttgart !!!

Reagovat
Arne

Irtegun pěkně Se ty nůžky teď nějak rozmohly.

Reagovat
db18

pěkně - 3/4 už postupují a Stuttgart to snad dotáhne taky

Reagovat
Arne

Vypadá to suprově, škoda Kodaně že vyhrála, už mohlo být hotovo, ale i tak to Stuttgart dá...

Gladbach ale s velkým štěstím, já většinu zápasu viděl a z toho bolely oči. Oni si nebyli schopní pomalu přihrát na pár metrů, dopředu sterilní, vzadu nejistí... Ke konci zápasu o něco lepší, pak Herrmanna faulovali, když šel sám, zasloužená redka a už to jelo.

Reagovat
db18

Tak to bude asi konec v prvnim vyřazovacim kole - jen doufam, že na tu Evropu nedoplatí (myšleno tak, jak se stalo Herthě a FCN)

Reagovat
herbage

to by bylo super. Hlavně v LM 3 jasné postupy z 1. míst, to by asi nečekal nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajinci celem válec v EL.....+ Šachtar V LM ...PĚKNÝ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak pokud vim, tak vsechny tymy v poharech pokracuji - Sachtar - LM a Dynamo, Metalist a Dnipro v EL, proste valec

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole ten liverpool

Reagovat
GEGE

Kozak neskutecne spaloval

Reagovat
smazaný uživatel

byla to škoda... v tom prvnim polocase to bych mu este odpustil, nejak lip to asi ani resit neslo, ale v tom druhym polocase, to mel byt fik stoporocentne

Reagovat
Shevchenko

Škoda, že už Udinese nemá šanci na postup. S Liverpoolem to mohlo být zajímavé.

Reagovat
Jajinek

Takze Italie 5 z 6ti. Vloni to byl dokonce plny pocet. Opravdu mechapu ty, co kritizuji italskej fotbal na evropske scene. Posledni dva roky spokojenost.

Reagovat
smazaný uživatel

Španělé 6 ze 7mi. Spokojenost.

Spíš by mě zajímalo, co je s kometou let minulých - Portugalskem. Vypadalo to, že by se letos mohli dostat na 4. místo před Francii a Itálii a letos úplně vybouchli. Jestli jsem se dobře díval, tak to mají 1 ze 6ti. Zachraňuje jim to jen Porto. Katastrofa.

Reagovat
Pokahontas

Nezapomněls na Benfiku?Ta přece rozhodně ještě není vyřazená,v nejhorším půjde do EL.A myslím,že na Nou Campu není proti již jistě vítězné Barceloně úplně bez šance uhrát alespoň totéž co Celtic doma se Spartakem.

Braga už je mimo,ale že by hrála vyloženě špatně,to se mi nezdá-Manchester měla například v obou zápasech na lopatě.Sporting je trochu zklamáním,to je fakt,po loňských výborných výkonech v Evropě jsem ho řadil letos dokonce mezi rovnocenné soupeře Porta a Benfiky o titul...Nemůže se pořád výsledkově dařit všem ze špičky.A mužstva mimo špičku(Marítimo,Académica) jsou přeci jen viditelně slabší,ty těžko mohou být tahouny Ligy Sagres...

Reagovat
smazaný uživatel

A nemůžu nezmínit naše - letos se držíme na 9. místě v Evropě s tím, žá máme dva postupy na jaro. To je bomba.

Reagovat
smazaný uživatel

chtelo by to ale obe muzstva jeste aspon o jedno kolo dal, zatim je to jenom splnena povinnost, v tyhle fazi by mela ceska muzstva byt vzdycky.

Reagovat
Jajinek

když se koukám na mužstva která postupují, tak to bude v dalším kole dost těžké...

Reagovat
smazaný uživatel

no jak jsem psal nekde jinde, tak jediny muzstvo, ktery bych si pral, je Genk

Reagovat
Jajinek

asi tak, jinak je to všechno těžká řehole

Reagovat
Shevchenko

Fenerbahce, Bordeaux, Steaua, Genk, Rubin

To všechno jsou hratelné týmy, přes které se dá postoupit.

Reagovat
smazaný uživatel

Běž s těma kecama o splněném cílu do hajzlu.

Reagovat
Jajinek

Reagovat
Bayern +

Bundesliga 6 zo 7, navyse Stuttgart to ma v rukach.

Reagovat
Jajinek

bundesliga je mi jedno...já si nechtěl přeměřovat, kdo dočůrá dál...chtěl jsem se bavit o Itálii. Opravdu nechápu ten komplex fanoušků Bundesligy, kteřé kdykoli někdo něco řekne o Itálii, musejí vytáhnout Bundesligu.

(to platí nyní i pro Jirku )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já jsem opravdu nechtěl ponižovat Itálii, ale doplnil jsem tvůj příspěvek o Španělsko. Měl jsem to asi napsat jako novej příspěvek, no.

Reagovat
Arne

A zase ta samá písnička...

Reagovat
Jajinek

když se mi to pořád potvrzuje...já se o Bundeslize nikdy bavit nechci...a pod každým příspěvkem, který se alespoň trochu otře o italský koeficient či zápasy jejich týmů v Evropě se někdo začne ohánět s Bundesligou...

Reagovat
Arne

Dobře, ale já zrovna tady nevidím důvod, proč tu bilanci nesrovnat s dalšími z těch top lig... Není náhoda, že se vedle toho Bavora ozval i Jiří.

Dva týdny zpátky se navíc neozval bundesligisťák, ale herbage... Ale diskuse z toho vznikla teda srandovní.

Reagovat
herbage

vždyť jsme se pak domluvili a dneska když jsem viděl koment Bayerna+, tak jsem radši ani neprovokoval

Reagovat
Jajinek

Reagovat
smazaný uživatel

Nebuď tak vztahovačný .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

no ono se hlavně kritizovalo, že Palermo se třeba na to doslova vysralo a že i ostatní kluby do toho nedaly vše, co mohly. Tedy pokud si dobře pamatuji

Reagovat
j_mrazik

Tak tak. Italové prostě na Evropskou ligu kašlali.

Reagovat
Jajinek

určitě...to platí pořád...pořád měli vloni i letos italové EL na háku. Jak už jsem ale psal minule, tak kvalita je tam tak velké, že na základní skupinu to stačí, i když na to serou.

Reagovat
Jajinek

Jo a mám předčasné přání k Ježíškovi...prosím vylosuj nám nějaký krásný výlet do města, kam se rozumně dostanu, třeba do Genku, Basileje, Leverkusenu....a ne někam do naprosté píííči, jako byli Baku, Kazaň.

Reagovat
The Krupy

Keby Inter dostane Spartu alebo Plzeň, komu by si fandil ?

Reagovat
Jajinek

Interu naprosto bez debat. Ale české týmy nechci, páč jim přeju postup.

Reagovat
The Krupy

JJ sorry, mal som ťa z nejakého neznámeho dôvodu zafixovaného ako sparťana....

Reagovat
Jajinek

Reagovat
The Krupy

Teraz som ťa dúfam veľmi neurazil

Reagovat
Jajinek

v pohodě. Já proti Spartě nic nemám. Jsou tam mladí hráči a někteří z Olomouce, ale opravdu jim nefandím.

Reagovat
10

Reagovat
herbage

on fandí Olomouci, ne Spartě či Plzni, tak celkem hloupá otázka

Reagovat
The Krupy

Ja som si práveže myslel že fandí Sparte, preto som sa opýtal

Reagovat
GEGE

To je otazka

Reagovat
smazaný uživatel

Stramaccioni: Mládí vpřed

Inter Milán včera prohrál v Kazani 0:3, výsledek ale na jeho postupu do další fáze Evropské ligy nemohl nic změnit. Trenér Andrea Stramaccioni dal šanci mnoha mladíkům. "Výsledek mě nijak nerozzlobil. Sedmdesát minut jsme se starali o tempo zápasu na těžkém hřišti proti těžkému soupeři, který byl v plné síle. Nastoupili jsme s hodně mladým týmem, letos debutovalo v prvním týmu už devět našich hráčů z Primavery, to je podle mě skvělé," prohlásil Stramaccioni.

No neviem, postavit mladych a dostat 3:0 nie je ziadna veda, skor mi to napoveda ze su slabi a na vrcholovy futbal proste vobec nemaju. Co z toho ze im je dana sanca ak to ziadna spicka nie je a skoncia nakoniecprinajlepsom niekde v Serii C??

Ale zapas som nevidel, tak nejdem hovorit, ak sme ich tlacili, vytvarali sance, a dostali take nahodne goly to by bolo ine, ale pochybujem.

Reagovat
smazaný uživatel

A este dodam, z timu primavery co vyhrala NextGen su podla mna jedini schopnejsi hraci obranca Ibrahima MBaye, zaloznici Alfred Duncan a Daniel Bessa a utocnik Samuele Longo.

Zvysok su dalsi prinajlepsom hraci ako bolo Bolzoni, Meggiorini Jirasek, Kysela, co proste vyhoreli a nakoniec zistia ze na futbal na najvyssej urovni nemaju.

Toto vsetko garritano, romano, pasa, benassi z toho nic nebude.

Reagovat
Jajinek

Duncan je strašnej|!!!

Jinak včera hráli celkem dobře, ten výsledek neodpovodí hře. Ty poslední dva góly pak šli přes Donkora, kterej byl na soupisku dopsán asi v den zápasu...ten zápas prostě byl o hovno a tak se i hrál.

Reagovat
smazaný uživatel

Z duncana nieco bude, to by som sa stavil

Ok tak donkor je chlapec `95 co hrava s dorastencami, teraz proti 190/90 tanku nemal sancu, take rychle technicke hovado sa tazko zastavuje, to by som od cerstvo 17 rocneho chalana necakal ze nieco urobi.

Ked uz nic, aspon detiska vidia co je to hrat na najvyssej urovni, vidia este kolko treba makat aby mohli na tomto leveli hrat, peniaze za start za A-tim im naskocia pekne, motivaciu zlepsit sa teda budu mat, takze pozitiva takehoto nasadenia mladikov existuju

Reagovat
smazaný uživatel

o jmene Duncan nemuzes proste rict, ze je strasnej!

Reagovat
smazaný uživatel

A ten Rondon z Rubinu je skvely hrac, velky technicky utocnik, tazko odstavitelny od lopty, pripomina mi Adriana v jeho dobrych rokoch.

Vedel by som si ho v Interi predstavit po Militovi

Reagovat
smazaný uživatel

Uz ked si tu tak pekne pisem sam so sebou, hodim tu aj ofic. fb a twitter accounty jednotlivych hracov, co teraz Inter zverejnil:

1) Andrea Stramaccioni: no Facebook account and no Twitter account;

2) Ivan Cordoba: no Facebook account and no Twitter account;

3) Samir Handanovic: no Facebook account and no Twitter account;

4) Luca Castellazzi: no Facebook account and no Twitter account;

5) Vid Belec: no Facebook account and no Twitter account;

6) Raffaele Di Gennaro: Facebook account Raffaele Di Gennaro, no Twitter account;

7) Javier Zanetti: no Facebook account and no Twitter account;

8) Matias Silvestre: no Facebook account and no Twitter account;

9) Andrea Ranocchia: no Facebook account and no Twitter account;

10) Walter Samuel: no Facebook account and no Twitter account;

11) Cristian Chivu: Facebook account Cristian Chivu Official, Twitter account @ChivuCristian;

12) Alvaro Pereira: no Facebook account and no Twitter account;

13) Ibrahima Mbaye: Facebook account Ibrahima Mbaye, Twitter account @petit_mbaye;

14) Juan Jesus: no Facebook account, Twitter account @jujesus40;

15) Jonathan: no Facebook account and no Twitter account;

16) Matteo Bianchetti: Facebook account Matteo Bianchetti, no Twitter account;

17) Yuto Nagatomo: no Facebook account and no Twitter account;

18) Dejan Stankovic: no Facebook account and no Twitter account;

19) Philippe Coutinho: no Facebook account, Twitter account @Phil_Coutinho;

20) Wesley Sneijder: no Facebook account, Twitter account @sneijder101010;

21) Ricardo Alvarez: no Facebook account, Twitter account @ricky11alvarez;

22) Fredy Guarin: no Facebook account, Twitter account @fguarin13;

23) Gabi Mudingayi: no Facebook account, Twitter account @gabi_mudingayi;

24) MacDonald Mariga: no Facebook account and no Twitter account;

25) Esteban Cambiasso: no Facebook account and no Twitter account;

26) Joel Obi: no Facebook account and no Twitter account;

27) Walter Gargano: no Facebook account, Twitter account @GarganOfficial;

28) Marco Benassi: Facebook account Marco Benassi, no Twitter account;

29) Alfred Duncan: no Facebook account, Twitter account @Fredinho41;

30) Andrea Romanò: Facebook account Andrea Romanò, no Twitter account;

31) Daniel Bessa: Facebook account Daniel Sartori Bessa, no Twitter account;

32) Rodrigo Palacio: no Facebook account and no Twitter account;

33) Diego Milito: Facebook account Diego Milito Official, no Twitter account;

34) Marko Livaja: Facebook account Marko Livaja, no Twitter account;

35) Antonio Cassano: no Facebook account and no Twitter account.

Reagovat
The Krupy

Hráči Interu viditeľne sociálne siete neobľubujú

Reagovat
Jajinek

po nedávných extempóre s Wesem je mají zakázané....

Reagovat
The Krupy

Aha. No, možno je to aj dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

to sa mi nezda, zakazali pisal jedine weosvi na twitter, ostatni mozu.

naco by to inak zverejnovali?

a na fb su z mladyh ineru vsetci, Vojtus, Denis Alibec, Longo, Mbaye, Donkor, Bessa atd

podla mna to bude v tom ze stari hraci nad 26 su uz na to proste stari a nezachytili trend.

Reagovat
The Krupy

U nás zase majú twitter mnohí hráči, a píšu tam len také pred a pozápasové príspevky, plus tam hádžu hudbu atd. Vďaka tomu aspoň viem že Chiello je maniak do Gangham stylu a podobne

Reagovat
smazaný uživatel

No uz su stari, takeho wallyho si neviem predstavit ze sedi za compom a bali nejake zubrienky cez fb.

mladi uz maju aspon konta, stari to nepotrebuju.Co je skoda

Reagovat
j_mrazik

Odkdy se balí holky přes facebook?

Reagovat
smazaný uživatel

odkedy facebook existuje

Reagovat
j_mrazik

To je smutný. I když chápu, že tohle hodně nahrává těm, který nejsou schopný oslovit holku normálně.

Reagovat
smazaný uživatel

omg pozeras na to zo zleho uhla. Tymto mladym chalanom staci na fb zavesit video ako dal gol, a hned im tam modelky pisu ze milujeme ta Milan (napr. pri lalkovicovi)

Tie zeny sa tam ponukaju same, to nie je o tom ze nevie oslovit zenu inde.

Reagovat
j_mrazik

Já to myslel jako my, běžní smrtelníci, né kopačky nebo hokejky. To je něco jinýho...

Reagovat
The Krupy

To si nemyslím, napr. na twitter je kopa starých wrestlerov aj po 60tke ktorí sú aktívni, to vekom nebude. Asi to záleží od človeka, niekoho nebaví vypisovať po internete...

Reagovat
smazaný uživatel

tak mozno to ti wretleri maju nejak nakazane od vedenia federacie, v ramci marketingu wrestlingu. bo 60 rocny dedo o je dobrovolne na twitteri, to mi nejako nesedi

Reagovat
The Krupy

Tak to vôbec, lebo väčšina z nich je už v takom veku bez kontraktu a sú na voľnej nohe.

Reagovat
The Krupy

To podľa mňa záleží od konkrétneho človeka, neglobalizoval by som to z hľadiska veku.

Reagovat
Godwinson

Hugo

Reagovat
Pokahontas

Young Boys jsou před posledním zápasem v zajímavé situaci-může jim stačit libovolná prohra a nemusí jim stačit ani sebevyšší výhra,přičemž remíza pro ně vůbec nic neřeší,ani o trochu nevylepší jejich pozici ve srovnání s prohrou.

To jsem pro zajímavost zvědavej,jakej kurz budou na tu remízu mít...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele