Evropská liga - preview pátých zápasů základních skupin

22.11.2012, 08:54
Previews
Třiadvacet utkání má dnes na programu Evropská liga, ze kterých nás čekají zajímavé duely například v Machačkale, kam přijede Udinese a v Liverpoolu, kde hrají Young Boys. Atraktivní utkání se hraje v Římě mezi Laziem a Tottenhamem a zapomínat nesmíme ani na dva české zástupce - Spartu s Plzní, kteří si mohou zajistit postup.
Skupina A
Anži Machačkala - Udinese Calcio  (čtvrtek 18:00)
Ruská Machačkala po čtyřech zápasech sídlí na prvním místě skupiny A, její pronásledovatelé ale ztrácí pouhý bod. Také proto nesmí domácí podcenit ani poslední celek z italského Udinese.

Hosté z Itálie dobře vědí, že pokud se do vlasti vrátí bez bodu, postup už bude pouze teoretickou záležitostí. Anži na druhou stranu bojuje o prvenství ve skupině, na záda ale ruskému klubu dýchá anglický Liverpool spolu s Young Boys Bern.

Zkušený trenér Francesco Guidolin si je závažnosti tohoto duelu dobře vědom a v rozhovoru pro klubové stránky uvedl: "Přál bych si, abychom odvedli proti soupeři dobrý výkon. Potřebujeme opravdu skvělý výsledek, protože nás v dalším kole čeká silný Liverpool," říká Guidolin v narážce na to, že zápas s Angličany by za jistých okolností mohl být pro jeho svěřence posledním kláním v Evropské lize.

Kádr italského týmu není nijak rozsáhlý, což navíc umocňuje nepříjemný fakt, že k dispozici nebude ani ofenzivně laděný Maicosuel.

Zkušenostmi ale oplývá také Guidolinův protějšek, trenérská legenda Guus Hiddink. Poslední zápas Evropské ligy proti Liverpoolu sice jeho svěřenci zvládli, od té doby ale nevyhráli. V domácí soutěži pouze dvakrát remizovali. Tým trenéra Hiddinka je kritizován za laxní přístup a málo tvořivosti.

Něco podobného ale úspěšný trenér odmítá: "Hráli jsme proti dobře organizovaným týmům, byli nám zdatným soupeřem. Prostě jsme postrádali důraz, to je vše," hájí svůj celek Hiddink.

"Vůbec nevím, proč někdo tvrdí, že jsme laxní v přístupu k zápasům, protože hrajeme naplno až do závěrečných minut. A to budeme dělat také proti Udinese, je to pro nás důležitý zápas," uzavírá Hiddink.

Ani italskému celku se příliš nedaří, Zebry mají za sebou už čtyři remízy. Naposledy v Serii A vyhrály před téměř měsícem, když otočily zápas s AS Řím. Tým opět táhne snad nezničitelný kapitán Antonio Di Natale, na jehož služby budou fanoušci opět spoléhat. Něco podobného představuje pro domácí bývalý blaugrana Samuel Eto'o. Poslední zápas mezi těmito celky skončil na Stadio Friuli remízou 1:1.
Anži Machačkala - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Joao Carlos, Tagirbekov, Samba, Šatov - Boussafa, Lassana Diarra, Agalarov, Jucilei - Traoré, Eto'o
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Padelli - Coda, Danilo, Domizzi - Basta, Pereyra, Willians, Badu, Armero - Fabbrini, Di Natale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - BSC Young Boys  (čtvrtek 21:05)
Skupina A je obrovsky vyrovnaná a ve hře o postup jsou stále všechny čtyři týmy. Liverpool nyní doma hostí Young Boys a bude chtít potvrdit svou bilanci proti švýcarským klubům.

Na Anfield Road se zatím švýcarské kluby představily čtyřikrát a ani jeden z nich nedokázal vyhrát. Naposledy pak Liverpool soupeři z této země podlehl před 41 lety.

Reds začali Evropskou ligu právě v Bernu a zápas to byl hodně atraktivní, padlo v něm osm branek a Liverpool si odvezl výhru 5:3.

"Během krátké doby, co jsem zde, je třeba ukázat nějaké zlepšení. Věřím, že to se nám daří a v týmu panuje jednotnost. Pokud se nám to bude dařit i nadále, můžeme vrátit Liverpool tam, kam patří," říká manažer Brendan Rodgers.

Švýcarský klub na úvod skupiny zaznamenal dvě porážky, následně ale dokázal dvakrát porazit Udinese a vrátil se do hry o postup.

"V těch dvou zápasech jsme ukázali, že umíme porážet skvělé kluby. Liverpool bude chtít postoupit a čekám, že vyrukuje s nejsilnější sestavou, každopádně v tomto utkání musíme něco získat. Musíme hrát odvážně," hledá recept kouč Martin Rueda.

K zápasu nenastoupí obránce Mario Raimondi, který je v trestu, svalové problémy pak má brankář Marco Wolfli. Pikantní duel před sebou má obránce Scott Sutter, jenž v Anglii dříve hrával a jeho otec z této země pochází.

"Je zvláštní vrátit se do Anglie a hrát proti tak skvělému klubu. Pro nás je to velký test a dává nám to možnost poměřt se s těmi nejlepšími hráči," vyhlíží čtvrteční souboj.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Anži Machačkala (RUS)42114:27
2.Liverpool FC (ENG)42028:76
3.BSC Young Boys (SUI)42029:106
4.Udinese Calcio (ITA)41127:94
Skupina B
Atlético Madrid - Hapoel Tel-Aviv  (čtvrtek 21:05)
Zápas Atlética Madrid s Hapoelem Tel-Aviv bude mít pro vedle potvrzení postupu ze skupiny ještě jeden velký náboj. Jedná se totiž o jubilejní padesáté utkání pod taktovkou trenéra Diega Simeoneho, jenž by rád právě tímto zápasem zajistil Atléticu přítomnost v evropských pohárech i v příštím kalendářním roce.

Přestože jsou domácí jednoznačnými favority, až příliš v živé paměti má Simeone nedávné přetržení série neporazitelnosti v Evropské lize po dlouhých šestnácti zápasech na půdě Académicy. Argentinský kouč, jenž si před zápasem nebyl výše zmíněného milníku vědom, tak vybídl své hráče, aby do zápasu nastoupili v plné rychlosti, a zajistili si postup. "K tomuto zápasu je nutné přistoupit koncentrovaně," prohlásil na úvod předzápasové tiskové konference.

"Potřebujeme hrát dobře a zůstat na takovém umístění, které nám zaručí kvalifikaci. Pokud nedělní utkání dokážeme vyhrát, vrátíme se do soutěže znovu v únoru, kdy nadchází klíčové období Evropské ligy."

Když byl dotázán na své trenérské jubileum, Simeone dodal: "Vůbec jsem si toho nebyl vědom, přečetl jsem si to až dnes ráno. Jako kouč musíte žít pro daný moment. Musíte se soustředit na současné věci, později bude spousta času zpětně se podívat na všechny možné statistiky."

Simeone se s nejvyšší pravděpodobností tentokráte neuchýlí k masivním rošádám základní jedenáctky, jako tomu bylo minule na hřišti Académicy. Jedna změna je však jistá, Thibaut Courtois uvolní místo v bráně pro Sergia Asenja. "V zápasech Evropské ligy mám důvěru já," prohlásil Asenjo. "Chytám dobře a jsem za to šťastný. Minulý rok pro mě byl velkou změnou, ale zápasy v Evropě jsou důležité a získané minuty na hřišti si užívám."

Poněkud atypické pro Atlético je, že v Evropské lize doposud nenastoupil jeho nejlepší střelec Radamel Falcao. A ani tentokráte se neočekává, že by k jeho nasazení došlo, ligová soutěž je pro klub z Madridu důležitější.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Académica Coimbra - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Viktorie Plzeň odcestovali do portugalské Coimbry s cílem zajistit si postup do jarní části Evropské ligy. Potřebují k tomu proti místní Académice uhrát alespoň remízu. Nepochybují o tom, že mají dostatečnou kvalitu na to, aby rozhodli už nyní a poslední duel ve skupině už si mohli v klidu užít.

Po čtyřech kolech má Plzeň na kontě devět bodů, když ztratila jen při porážce s Atlétikem Madrid. "Pohled na tabulku je příjemný, ale euforii bych krotil, protože nás čekají ještě dva těžké zápasy. S Coimbrou to teď bude rozhodující utkání, které potřebujeme zvládnout," řekl trenér Pavel Vrba. "Při aktuálních výkonech máme na to, abychom uhráli výsledek, který nám bude stačit k postupu," dodal.

Postup Viktorii zajistí jakákoli výhra či remíza. Pokud by Plzeň v Portugalsku prohrála, musela by pak v posledním kole alespoň remizovat doma s Atlétikem Madrid nebo doufat, že Coimbra nevyhraje nad Hapoelem Tel Aviv. "Nechceme spoléhat na výsledky soupeřů, ale postup si uhrát sami," prohlásil Vrba.

V prvním vzájemném utkání s Coimbrou vyhrála Plzeň doma 3:1 brankami Horvátha, Ďuriše a Rajtorala. Podle trenéra Vrby však bude odveta v Portugalsku těžší. "Coimbra v prvním zápase doplatila na to, že dlouho nebyla v evropských pohárech a neměla potřebnou zkušenost. V domácích zápasech bývá aktivnější. U nás se zaměřila zejména na defenzivu a brejky, upozorňuji však, že v Coimbře to bude jiné utkání," řekl.

Právě fakt, že Coimbra s vědomím nutnosti vyhrát bude muset být aktivnějším celkem, může být plzeňskou výhodou. "Ale jen když budeme aktivní a snažit se po jejich ztrátách přecházet do útoku a zaměstnávat jejich defenzivu," řekl Vrba. "Určitě nebudeme jen bránit výsledek 0:0," dodal.

Papírové předpoklady favorizují Plzeň, která se probojovala do čela české ligy, zatímco Coimbra se v Portugalsku trápí a vyhrála jediné z devíti utkání, což ji řadí až na třinácté místo. Na druhou stranu ale v minulém kole Evropské ligy doma porazila obhájce celkového triumfu Atlético Madrid, kterému ukončila sérii 16 výher v soutěži. Výhru nesnižuje ani fakt, že Atlético hrálo převážně s náhradníky.

"Určitě nás to hodně překvapilo. Když jsme porazili Hapoel, mysleli jsme si, že postup máme už v kapse. Že to Coimbra takhle zkomplikuje, jsme nečekali," přiznal stoper Marián Čišovský. "Tak musíme o postup zabojovat v Portugalsku," dodal.

Hlavní zbraní Coimbry jsou rychlé brejky v křídelních prostorech, kde využívá rychlostně a technicky vyspělých hráčů. Největší hvězdou je útočník Wilson Eduardo, který pokořil i obranu Plzně. Následně dal také dva góly Atlétiku.

"Je to střelec mužstva, v pohárech se mu daří více než v lize. Budeme si na něj dávat pozor," připustil Vrba, který už by měl mít k dispozici i pravého křídelníka Františka Rajtorala, který vyléčil svalové zranění. "Franta už by měl být schopen hrát, u Dana Koláře je však stále velký otazník," dodal.

Utkání v Coimbře začne ve čtvrtek ve 21:05 SEČ, přímý přenos vysílá ČT Sport. Hlavním rozhodčím je Marcin Borski z Polska, který už má na kontě 41 mezistátních duelů.
Académica Coimbra - pravděpodobná sestava:
Ricardo - Joao Dias, Flávio, Joao Real, Nivaldo - Keita, Makelele (Ogu), Cleyton - Marinho, Cissé, Wilson Eduardo
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Štípek (Rajtoral), Ďuriš, Zeman - Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň (CZE)43019:39
2.Atlético Madrid (ESP)43016:39
3.Académica Coimbra (POR)41125:64
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)40132:101
Skupina C
Borussia Mönchengladbach - AEL Limassol  (čtvrtek 21:05)
Důležitý zápas čeká také na Borussii Mönchengladbach, která by si ráda své účinkování v Evropské lize protáhla i do vyřazovací části - základním stavebním kamenem však bude tříbodový zápis proti Limassolu.

Svěřenci Luciena Favreho konečně dokázali překlenout mizérii z úvodu sezóny (tu ovlivnily především četné pohyby v kádru) a vyjma bundesligových zápasů (naposledy však Gladbach doma nestačil na VfB) se dočkaly značného progresu i výkony a především výsledky na evropské scéně. Ostatně o tom by asi mohli nejlépe vyprávět v Marseille, která si nejdříve odvezla porážku z Borussia-Parku, aby byla poté ochuzena i o domácí výhru (2:2).

Celek z Dolního Porýní tak má na svém kontě, stejně jako Olimpique, pět bodů, a před závěrečným vystoupením na hřišti Fenerbahçe potřebuje s kyperským týmem ideálně naplno bodovat. "Všichni mluví o tom, jak vyhrajeme. Nesmíme však jenom mluvit," nabádá Favre, který však záhy přece jen obrací. "Jsem velmi optimistický, potřebujeme udělat cokoliv, abychom vyhráli," je si vědom zkušený Švýcar.

Kapitána Filipa Daemse stále trápí svalové problémy, a nebude tak připraven, stejný osud potkal i de Jonga (rehabilitace po zranění kolena). Otazník visí nad startem Jantschkeho, který v zápase se Šváby utržil zranění kotníku a jeho pozici by tak u pravé lajny zaujal univerzál Stranzl.

Úřadující kyperský šampion plní ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži očekávanou úlohu a od první chvíle se usadil na chvostu. Shodou okolností svůj dosavadní jeden jediný bod dokázal AEL Limassol vybojovat hned na začátek proti Mönchengladbachu, který si z ostrova ve Středozemním moři odvezl bezbrankovou remízu. Také bilance gólů je ze strany hostů velmi skoupá a napovídá jeden zásah.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:05)
Hodně důležité klání čeká také na Olympique, který potřebuje s Fenerbahçe ideálně naplno bodovat, neboť Mönchengladbach čeká na každé, byť jen sebemenší zaváhání. OM hraje do karet alespoň los, na závěr totiž hraje na Kypru.

Přístavní celek má za sebou hodně pošmournou sezónu, ligovou soutěž zakončil až hluboko v poli poražených (na desáté příčce) a do evropských pohárů tak měl mít pro nadcházející ročník dveře uzavřené. Marseille se však probojovala do finále ligového poháru, a po nejtěsnější možné výhře nad Lyonem se do druhé nejprestižnější evropské pohárové soutěže přeci jen dostala (musela absolvovat dvě předkola).

Zde se však po dvou neúspěšných vystoupeních s Gladbachem (Marseille získala pouhý bod!) začíná osud OM nebezpečně naklánět. Proti takřka jistému postupujícímu FSK by tak nyní potřebovali domácí opětovně zabrat. "Máme ve skupině tři velmi silné soupeře, přičemž každý ještě může pomýšlet na postup. Naše myšlenky se stále upírají k pohárové účasti i ve druhé polovině sezóny," řekl Elie Baup.

Mimo jiné i velká marodka stojí za nedávným úpadkem tradičního celku (Olympique naposledy padl v Bordeaux) a hrát stále nemohou opory Valbuena, Gignac a Rémy, jež doplňuje kvarteto N'Diaye, Mango, N'Koulou a Bracigliano. Otazník se navíc vznáší nad dvojicí Barton - Jordan Ayew.

Také na druhé straně barikády nepanuje ideální ovzduší - Fenerbahçe se muselo po propuknutí korupční aféry takřka celou sezónu koukat na záda nenáviděnému rivalovi Galatasarayi, nakonec však v nadstavbové části svého protivníka málem dostihlo a zaostalo na druhé příčce o pouhý jeden jediný bod! Náladu si tak svěřenci Aikuta Kocamana vylepšují alespoň na pohárové scéně, kde po čtyřech duelech ještě nepoznali hořkost porážky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Fenerbahçe SK (TUR)43109:410
2.Olympique Marseille (FRA)41219:75
3.Borussia Mönchengladbach (GER)41216:65
4.AEL Limassol (CYP)40131:81
Skupina D
Newcastle United - CS Marítimo  (čtvrtek 21:05)
Zajímavé utkání se odehraje na St. James‘ Parku, kde se domácí Newcastle střetne s Marítimem. Pokud portugalský celek nedokáže "straky" porazit, jeho šance na postup ze skupiny jsou nulové. Klub z Madeiry momentálně drží poslední čtvrtou příčku s pouhými dvěma body po domácích remízách s Bordeaux a právě Newcastlem.

Klubový prezident Marítima Carlos Pereira připustil, že zvítězit nad účastníkem anglické Premier League může snadno být nad portugalské síly. "Jsme si vědomi, že to bude obtížné, i vzhledem k tomu, že Newcastle má o poznání vyšší rozpočet než my, ale věřím, že náš poslední zápas v Portugalském ligovém poháru proti Aguiar da Beira byl zlomovým v naší nepříznivé výsledkové sérii."

"Ovšem tato utkání mnohdy probudí v hráčích to nejlepší, třebaže víme, že pouze výhra nám stále umožní snít o postupu do další fáze Evropské ligy," upozorňuje Pereira. Nutno dodat, že vítězství 3:0 nad soupeřem ze čtvrté nejvyšší portugalské ligy není radno přeceňovat. V devíti předchozích zápasech v lize a evropských pohárech, které proběhly od návštěvy Newcastlu na stadionu Dos Barreiros, zvítězili svěřenci Pedra Martinse pouze jedinkrát a šestkrát prohráli.

Do Anglie nedorazili se zbytkem týmu Olberdam Serra a Heldon Ramos, kteří trpí zraněními. Zato Ricardo Ferreira, Briguel, Valentin Roberge, Rafael Miranda, Joao Luiz a Leocisio Sami se všichni vrací zpět na soupisku poté, co byli naposledy šetřeni. Na druhé straně jsou také hlášeny hráčské návraty na hřiště. Klubový kapitán Fabrizio Coloccini, záložník Jonás Gutierrez i útočník Papiss Cissé jsou všichni k dispozici. Manažer Alan Pardew se však bude muset vyrovnat s absencí Cheicka Tiotého a Yohana Cabayeho, jehož zlobí třísla a pravděpodobně kvůli nim brzy ulehne na operační sál.

Boss Magpies před zápasem prohlásil: "Prohráli jsme nyní dva domácí zápasy v řadě, a to pro nás není akceptovatelné. Musíme se postarat o to, abychom zítra zvítězili. Zároveň bychom si tak zajistili kvalifikaci ze skupiny, takže z našeho pohledu se jedná o velký večer."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Club Bruggy - Girondins Bordeaux  (čtvrtek 21:05)
Velice důležité střetnutí čeká na fotbalisty belgických Brugg a francouzského Bordeaux. Pokud hosté zvítězí, zajistí si účast mezi třiceti dvěma nejlepšími, pokud naopak domácí, v postupovém harakiri budou i nadále oni. Remíza by v podstatě na situaci nic moc nezměnila.

Každopádně by pro Bruggy byl nerozhodný výsledek spíše velkou ztátou. V prvním vzájemném klání ve Francii podlehly vysoko 0:4, takže nyní musí ze třetí pozice v posledních dvou kolech vše napravit. A protože v závěru programu zajíždějí na půdu posledního Marítima, šance tu i přes tříbodový deficit pořád je.

Les Girondins mají aktuálně velmi dobrou formu, vyhráli už čtyřikrát v řadě a v Ligue 1 jsou po víkendovém vítězství nad Marseille už na druhém místě. "Může být nyní nebezpečné hrát na remízu. Musíme spoléhat hlavně na své schopnosti a na svou hru. Jen tak bude v Bruggách zábava, tak budeme hrát pro fanoušky," uvedl útočník David Bellion.

Hosté by přitom v Belgii opravdu neměli zaváhat, v dalším kole totiž doma přivítají nejsilnější Newcastle. A to není zrovna soupeř, se kterým by se chtěli v rozhodující chvíli prát na krev jako boxer v ringu. "Belgická liga je kvalitní, musíme být opatrní," vyzýval Bellion.

Domácí naposledy uhráli remízu 2:2 s Newcastlem, nebyli ani daleko plnému zisku bodů. Každopádně si uchovali naději na úspěch. "Chceme Bordeaux oplatit tu minulou porážku, to je jasné. Pořád věřím, že můžeme postoupit," říkal záložník Ryan Donk. "Nebude to snadné, ale to vlastně není celou sezónu."

Bruggám se jinak příliš nedaří, až o víkendu prolomily neúspěšnou sérii osmi zápasů bez výhry, když porazily Waasland-Beveren 6:2. "Kouč nám říkal, abychom si sami užili ten postup, sami si ho vybojovali," dodával Bellion. "Myslím, že to je naše filosofie. To je fotbal. Můžeme i prohrát, protože Ligue 1 je úplně jiná soutěž než Evropská liga," varoval.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Newcastle United (ENG)42206:28
2.Girondins Bordeaux (FRA)42116:47
3.Club Bruggy (BEL)41124:74
4.CS Marítimo (POR)40221:42
Skupina E
Steaua Bukurešť - VfB Stuttgart  (čtvrtek 21:05)
Otevřené dění ve skupině E stále drží naději pro všechny zúčastněné, a výraznou nápovědu nám může přinést utkání na rumunském národním stadionu v Bukurešti, kde místní Steaua přivítá stuttgartské Šváby.

Jednomu z tradičních bukurešťských týmů letos vychází takřka všechno, k čemu jen nepatrně přiloží ruku k dílu - Steaua si v Lize I drží před druhým místem suverénní osmibodový náskok a také skóre mají svěřenci Laurentiua Reghecampfa nedostižné (37:12). Pohodu si pak domácí přenesli i do Evropské ligy, kde stojí dvě kola před koncem s deseti body na hraně postupu do vyřazovací fáze soutěže!

Také Stuttgart ovšem chytil po nemastném neslaném rozjezdu druhý dech a již pomalu začíná připomínat ten nezastavitelný stroj z jarní části uplynulého ročníku, kdy si svěřenci Bruna Labbadii počínali hlavně doma skvěle. Stoupající výkonnostní křivka se mimo jiné projevila i v pohárech, kde VfB ze dvou zápasů s Kodaní vybojovalo nesmírně pozitivní čtyři bodíky a nastoupenou cestu by rádo udrželo...

...případné vítězství by hosty před posledním duelem s Molde hodně výrazně přiblížilo ke kýženému postupu do vyřazovací fáze (zde se naposledy Stuttgart představil před dvěma lety, když vypadl hned na úvod s portugalskou Benfikou). "Tento zápas je pro nás velmi důležitý, uděláme všechno proto, abychom svoji pozici ve skupině vylepšili," prohlásil Labbadia, který se musí obejít bez Niedermeiera (chřipka) a nejistý je start dalšího stopera Tasciho (svalové problémy).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Molde FK - FC Kodaň  (čtvrtek 21:05)
Norský celek právě skončil boje na domácí scéně a to opravdu úspěšně. V těžké konkurenci získal titul a v příštím ročníku se pokusí bojovat o vytouženou Ligu mistrů. Nyní má ale před sebou ještě jeden úkol, který rozhodně nebude jednoduchý, naděje na postup však stále žije. Molde je ve skupině se třemi body zatím poslední, při případné výhře však ještě bude mít velkou šanci postoupit dále. Nicméně jiný výsledek jeho ambice výrazně sníží.

Kodaň zatím také nepředvádí zrovna to, co si předsevzala, a má pouze o bod více, na druhý Stuttgart ztrácí též jeden bod. Nicméně rozhodně nemá vše ve svých rukách, protože na závěr hraje s rumunskou Steauou. Prohra tak bude znamenat zřejmě definitivní konec nadějí, remíza by vzhledem k horším vzájemným zápasům se Stuttgartem mohla též znamenat stopku. Kodaň se dostala do problémů právě po minulé domácí prohře 0:2 s německým celkem.

Kodaň má na kontě pouze jedno vítězství a to právě v domácím prostředí nad Molde v poměru 2:1. V lize se naopak celku z Kodaně tradičně daří a po sedmnácti kolech získal 38 bodů, před druhým Nordsjaellandem vede o slušných šest bodů. Bývalý dlouholetý hráč Manchesteru United a současný trenér Molde Ole Gunnar Solskjaer věří, že jeho svěřence povzbudí zisk titulu, na druhou stranu ale varuje před sebeuspokojením a upozorňuje na to, že je stále o co hrát.

"Před domácím publikem můžeme porazit kohokoliv, což jsme dokázali i v domácí soutěži. V minulém zápase v Kodani jsme vyhořeli v úvodní půlhodině, pak už jsme však předvedli vcelku slušný výkon. Nyní zkusíme soupeře překvapit rychlými kombinacemi a rádi bychom vsítili rychlou branku. Pevně doufám, že nám všichni fanoušci výrazně pomohou," řekl s očekáváním legendární fotbalista. Oba výběry mohou počítat s kompletním kádrem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Steaua Bukurešť (ROU)43107:310
2.VfB Stuttgart (GER)41214:45
3.FC Kodaň (DEN)41122:44
4.Molde FK (NOR)41034:63
Skupina F
PSV Eindhoven - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté PSV sice válí na domácí scéně a poráží jednoho protivníka za druhým, ovšem v Evropské lize si situaci výrazně zkomplikovali po nepovedeném dvojutkání se švédským celkem AIK Stockholm. S ním získali pouze jeden bod a jsou tak o skóre třetí právě před AIK, dva body ztrácí na italskou Neapol. Právě italského protivníka dokázali jako jediného ve čtyřech utkáních porazit a nyní nutně potřebují další vítězství.

Může se jim totiž stát, že bod nakonec stačit nebude a šance holandského celku se rozplynou už po pátém kole. Dněpr má prakticky postup do další fáze zajištěn, k definitivnímu klidu potřebuje získat bod. Ukrajinský celek po třech výhrách v řadě teprve minule poprvé ztratil body, když nezvládl závěr v Neapoli a prohrál v poměru 2:4. I tak má ale na kontě devět bodů a o tři body jasně vede před italským protivníkem.

V úvodním měření sil na ukrajinské půdě dominoval Dněpropetrovsk, když po sympatickém výkonu vyhrál 2:0. Nyní to ale jednoduché mít nebude, PSV je při střelecké chuti a v 13 ligových utkáních nastřílelo neuvěřitelných 42 branek. Dněpr v poslední obě též válí a body ztrácí jen sporadicky, díky tomu je se čtyřiatřiceti body na kontě po šestnácti kolech na druhém místě o tři body před Dynamem a o 11 za suverénním Šachtarem.

Kouč holandského celku Dick Advocaat bude postrádat trio Marka van Bommela, Kevina Strootmana a Jetro Willemse. Kapitán Bommel už chybí měsíc kvůli poraněnému kolenu. "Není to kvůli tomu, že bych odpočíval, ale nechci nic uspěchat a stále se o koleno bojím. Ještě není zcela zdravé," řekl zkušený matador.

Advocaat přiznává, že jeho celek nenašel v zápase na ukrajinské půdě recept na soupeřovu obranu. "Byli jsme zaskočení tím, že Dněpr hrál defenzivně i na domácí půdě a zužitkoval rychlé akce. Nyní se dá očekávat to samé. PSV však již 38 sezón v řadě hraje evropské poháry, má obrovskou vnitřní sílu a bohaté zkušenosti. Věřím, že je nyní uplatníme a ještě postoupíme, naše útočná síla je letos opravdu drtivá," věří svému výběru Advocaat.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AIK Solna - SSC Neapol  (čtvrtek 21:05)
AIK Solna bude ve velmi blízké budoucnosti otevírat modernější fotbalový stánek a tím pádem nadešel čas na demolici toho starého. Ještě před tím se zde ale odehraje poslední zápas. Soupeřem bude italská Neapol, která bojuje o první místo ve skupině.

Dlouhých pětasedmdesát let odehrávali své domácí zápasy hráči AIK na stadionu Rasunda. Tomu bude ale velmi brzy konec, protože se švédský tým stěhuje na nově otevřený Friends Stadium. Doslova za pět minut dvanáct se ale brány u turniketů otevřou ještě jednou. Zůstanou tři body naposledy na Rasundě?

Walter Mazzari a spol. budou doufat, že nikoli. Hráčům Partenopei jde totiž o postup ze skupiny. V současnosti mají na první místo manko tří bodů a dívají se na záda ukrajinskému Dněpru. Situace ve skupině F je ale značně zamotaná a do bojů o postup může promluvit ještě holandské PSV.

Edinson Cavani se v průběhu dlouhých let pod Vesuvem proměnil v pravidelně skórující stroj, což potvrdil například v posledním klání Evropské ligy právě na hřišti vedoucího Dněpru. Uruguayský útočník vstřelil všechny čtyři branky svého týmu a dostal se tím na přední příčky tabulky střelců.

A trenér Walter Mazzari od vytáhlého útočníka žádá další porci zásahů. "Naznačil jsem Edinsonovi, v jak výjimečné situaci se nachází - že může na tomto stadionu tvořit historii," řekl Mazzari na tiskové konferenci před důležitým zápasem.

"To by pro něj mělo být motivací. Nezajímá mě postupová matematika, ale vím, že náš soupeř porazil Eindhoven. Proto nesmíme švédský tým podcenit," uzavírá zkušený trenér.

Svůj počet branek v utkání rozhodně nerozšíří makedonský útočník Goran Panděv, kterého postihlo zranění. Na švédský tým naopak velmi rád vzpomíná kritizovaný Eduardo Vargas, jenž se v posledním vzájemném zápase trefil třikrát. V tříčlenné obraně zastoupí Fernandéze Hugo Campagnaro.

Na straně domácích se na hřišti s domovskou arénou nebude loučit zraněný Martin Mutumba. Trenér Andreas Alm o jeho stavu prohlásil, že "je na jeho nasazení příliš brzy." Vzápětí ale optimisticky dodal, že k poslednímu zápasu s Dněpropetrovskem byl sedmadvacetiletý záložník již měl být připraven. Nostalgické loučení s Rasundou může začít - bude to vítězná derniéra?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)430110:79
2.SSC Neapol (ITA)42029:86
3.PSV Eindhoven (NED)41124:44
4.AIK Solna (SWE)41124:84
Skupina G
Videoton FC - KRC Genk  (čtvrtek 19:00)
Ve skupině G ještě zdaleka není jasno, kdo postoupí mezi 32 nejlepších a nyní se tak bude výrazně rozhodovat o nadějích obou celků. Oba výběry si za určitých okolností už mohou zajistit postup, musejí ovšem zvítězit. Pokud se to povede Genku, tak už bude mít jistotu a navíc bude velmi blízko prvnímu místu ve skupině. Naopak maďarský tým potřebuje zvítězit a doufat, že Basilej nezíská na půdě portugalského Sportingu ani bod.

Genk je ve své skupině jediným celkem, který ještě neprohrál a s osmi body vévodí čtyřčlennému poli. Naposledy vybojoval v předposlední minutě bod na hřišti Sportingu a byl to opravdu velmi cenný zisk. V lize je prozatím se ziskem 28 bodů po šestnácti kolech na čtvrtém místě šest bodů za vedoucím Anderlechtm a dva za druhým Waregemem. V domácím prostředí hned na úvod Videoton jasně přehrál a zvítězil v poměru 3:0.

Videoton hraje na své poměry v Evropské lize velmi slušně a v minulém kole se mohl výrazně přiblížit vytouženému snu. Na půdě švýcarské Basileje betonoval celý zápas, jenže deset minut před koncem nakonec inkasoval. Daří se mu hlavně doma, kde porazil Sporting i Basilej a nyní to chce potvrdit, jenže na cizích hřištích ještě nezískal ani bod. V lize je po patnácti kolech čtvrtý s devítibodovou ztrátou na první Győri.

Kouč maďarského celku Paulo Sousa označuje tento duel za zápas prozatímní sezóny. "Genk je tým, který má letos nejvyšší kvality a to jsme poznali už v prvním zápase na jeho půdě. Pro nás to může být klíčová zkouška a já věřím, že jí zvládneme. Takhle blízko postupu jsme dlouho nebyli a uděláme všechno pro to, aby to tentokráte vyšlo," uvedl s nadšením Sousa.

Jeho protějšek Mario Been ale ví, že jeho svěřenci jsou ještě blíže a rozhodně nechce v závěru nic pokazit. "Videoton je doma opravdu velmi silný a ještě zde neztratil ve skupině ani bod, určitě však je k poražení. Nesmíme ho pustit do rychlých brejků a chceme předvést podobný výkon, jako v prvním zápase u nás," uvedl zkušený holandský trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.40 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Basilej - Sporting CP  (čtvrtek 19:00)
Sporting v loňské sezoně dokráčel až do semifinále Evropské ligy, letošní sezona mu ovšem vůbec nevychází a po čtvrtku může přijít o možnost postoupit ze skupiny. Pokud nevyhraje v Basileji, může přijít o naděje na postup.

Hostující tým ve čtyřech zatím odehraných zápasech získal jenom dva body a je na posledním místě tabulky. Basilej má o tři body více, šest bodů pak má zatím druhý Videoton.

Portugalskému klubu se navíc nedaří ani v domácí nejvyšší soutěži, kde zatím vyhrál jenom dvakrát. Druhou výhru přitom zaznamenal o víkendu a jednalo se o vítězství hodně cenné - z Lisabonu odjela s prázdnou Braga.

"Ne vždy vyhrává favorit. Já jenom doufám, že tým je připraven, protože postoupit můžeme jedině v případě výhry. Zápas s Bragou nám dodal sebevědomí, teď snad uvidíme lepší Sporting," věří záložník Stijn Schaars.

Právě Schaars bude zápas sledovat z domova, stojí totiž za žluté karty.

Ani Basilej není v domácí lize na pozicích, na nichž by být chtěla, v jejím případě se ovšem nejedná o žádnou alarmující zpráva. Tým je sice čtvrtý, manko na vedoucí Grasshopper je ovšem pouze tříbodové.

Domácí během prvního hracího dne získali v Lisabonu bod za bezbrankovou remízu, od té doby si pak na své konto připsal další čtyři.

Jeden z posledních a dost možná opravdu poslední zápas na mezinárodní scéně před sebou má Alex Frei, zkušený útočník v průběhu minulého týdne oznámil, že po sezoně pověsí kopačky na hřebík.

"Jsou důležitější věci než vítězství a porážky na hřišti. Budu mít na co vzpomínat a ještě mám šanci rozloučit se titulem," prohlásil.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)42208:48
2.Videoton FC (HUN)42025:56
3.FC Basilej (SUI)41214:45
4.Sporting CP (POR)40222:62
Skupina H
Rubin Kazaň - Inter Milán  (čtvrtek 18:00)
Zápas dvou jistě postupujících celků mezi 32 nejlepších Evropské ligy okoření možná rozhodující souboj o první místo. Rubin i Inter mají aktuálně shodně deset bodů a zbytek základní části si můžou už jen užívat. I když opět zdůrazníme - jde tu také o to dostat se po šesti kolech na samotné čelo.

Větší chuť splnit tento cíl ale můžeme očekávat od ruského klubu. Nerazzurri jakožto italský mančaft tradičně příliš nectí druhou nejlepší evropskou soutěž, a protože jarní boje je neminou, budou v Kazani i doma s Něfči zajisté dohrávat bez několika hlavních opor, které se potřebují šetřit na Serii A.

A jestli se nepodaří získat konečnou vedoucí pozici, nebude až tak podstatné. Dokazuje to i nominace trenéra Andrey Stramaccioniho, který na dalekou cestu do Tatarstánu nevzal Samuela, Ranocchiu ani Chivua, Sneijder i Coutinho jsou také zdravotně v nepořádku.

"Dokonce i když máme některé zkušené hráče na soupisce, jsem si jistý, že i mladí budou hrát dobře," uvedl hostující lodivod. "Mám deset kluků, kterým je méně než 21 let. Slibuji, že někteří nastoupí. Máme prostě trošku krizi, hráli jsme teď bez několika zkušenějších záložníků a obránců."

Naopak jsou v týmu neznámí odchovanci Simone Pasa, Mauro Benassi, Isaac Donkor či Andrea Bandini. Inter má jinak velice dobrou formu, z posledních dvanácti utkání vyhrál desetkrát. S tím, že poslední dvě zaváhání přišly v uplynulých dvou kolech - Atalanta ani Cagliari nebyly poraženy.

Rubin má rovněž po šesti vítězstvích v řadě v kabině rozhodně velkou pohodu. Domácí navíc doma z posledních sedmnácti klání v rámci evropských pohárů ještě neprohráli. Po remíze v Miláně, kde až do druhé minuty nastavení dokonce drželi tři body, chtějí nyní před svými fanoušky uspět naplno.

Zajímavé bude střetnutí pro dvojici Roman Eremenko - Samir Handanovič, kteří spolu dříve bok po boku hájili barvy Udinese. "Mám velký respekt ke kouči Rubinu, je jeden z nejlepších v Evropě," vysekl Berdyjevovi poklonu Stramaccioni. "Moc se o něm nemluví, ale doma nám jeho tým hodně zatopil."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Neftçi Baku - FK Partizan  (čtvrtek 18:00)
Partizanu a Něfči jde už jen o to neskončit letos v Evropské lize v tabulce skupiny H na posledním místě. Oba mají na kontě jeden jediný bod právě ze svého prvního vzájemného zápasu (0:0) a na vedoucí duo Rubin - Inter se již pochopitelně dotáhnout nemůžou.

Nebylo co řešit, papírové předpoklady se vyplnily - mladé srbské mužstvo ani ázerbajdžánský nováček evropských pohárů ruskému ani italskému gigantovi konkurovat nemohli. Na druhou stranu se může z jejich zápasu vyvinout pěkná útočná podívaná.

Bez stresu, bez postupových ambicí... Konec Evropské ligy může být pro oba jakousi oslavou, ve které vlastně můžou hrát bez nervů ofenzivní fotbal. Z Baku ale zní jasně: nepřátelskou atmosféru, kterou vůči jeho klubu příznivci Partizanu vytvořili před dvěma měsíci, soupeři teď jen tak nedarují.

"Sám jsem slyšel spoustu pískání na svou osobu. Fanoušci i hráči se nás snažili za každou cenu vyprovokovat," uvedl srbský brankář Saša Stamenkovič ve službách Něfči, jenž dříve oblékal dres konkurenční Červené Hvězdy. "Narazili jsme tam na velký tlak od fanoušků."

I to může zápasu dodat na náboji, který ho může vymítit z pozice nezajímavých. "Uvědomovali jsme si to, ale byli jsme klidní. I přesto jsme dokázali získat bod," broukal si spokojeně Stamenkovič. "Teď to bude odveta a revanš nejen pro nás, ale i pro fanoušky. Rád bych viděl plný dům."

Partizan je ze současné situace trochu smutný, byť v lize aktuálně vládne. Čekal víc - minimálně Rubinu a Interu chtěl alespoň nějakým způsobem zatápět. "Vím, že někteří hráči nejsou ani šťastní z toho, že nejsou v základu. Já však nemůžu postavit 25 hráčů najednou," osvětlil problémy trenér Vladimir Vermezovič.

Především v Ázerbajdžánu bude chtít dostat šanci asi většina z kádru. "To je normální, že se některým nelíbí současná situace. Můžou být naštvaní tak dva dny, pokud to některý z nich to potřebuje, pak ovšem musí hledět dopředu a pracovat na tréninku tak, jak mají," dodal nesmlouvavě devětačtyřicetiletý Srb.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán (ITA)43109:410
2.Rubin Kazaň (RUS)43106:210
3.Neftçi Baku (AZE)40131:51
4.FK Partizan (SRB)40131:61
Skupina I
Sparta Praha - Olympique Lyon  (čtvrtek 19:00)
Druhou šanci zajistit si postup do jarních vyřazovacích bojů v Evropské lize budou mít ve čtvrtek fotbalisté pražské Sparty. Úspěšnou misi touží zkompletovat v domácím souboji s francouzským Lyonem; získají-li alespoň bod, mohou už kolo před koncem základní skupiny po dvou letech slavit "přečkání" pohárové zimy.

Sparta si s Lyonem, který si už postup zajistil v minulém kole, teoreticky může dovolit i prohrát v případě, že druhý zápas skupiny mezi izraelskou Šmonou a Athleticem skončí remízou. UEFA však dnes toto utkání odložila na neurčito kvůli napjaté situaci na Blízkém východě.

Pražané si tak chtějí postup uhrát sami, bez ohledu na další výsledky. A k poslednímu duelu skupiny do Bilbaa už odjet bez nervů. "Víme, že i remíza proti Lyonu by pro nás byla velkou výhrou, ale chceme předejít nějakým kalkulacím. S podobnými záměry do zápasu s takovým soupeřem jít nemůžeme. Ale uděláme všechno pro to, abychom dobře rozehranou skupinu nepokazili," prohlásil kouč Vítězslav Lavička.

Sparta bude spoléhat i na kouzlo domácího prostředí: na Letné už přes dva roky neprohrála pohárový zápas a její neporazitelnost čítá už deset utkání. Duel s Lyonem, sedminásobným francouzským šampionem, však pro sparťany představuje jeden z nejnáročnějších testů poslední doby. Lyon se také jako jediný tým v EL pyšní stoprocentní bilancí v základní skupině a s 11 góly je také nejlépe střílejícím týmem soutěže.

Sparta navíc na vzájemné bitvy s Olympiquem nemá dobré vzpomínky: prohrála s ním všechny tři duely včetně toho zářijového ve Francii na startu základní skupiny (1:2). Hodně bolestivá je ale pro klub vzpomínka na zápas Ligy mistrů v prosinci 2004, kdy Lyon doma i s náhradníky uštědřil Spartě debakl 5:0.

Ani ve čtvrtek Lyon na Letné nevyrukuje v plné síle. Kouč Rémi Garde při jistotě postupu už do Prahy nevzal opory Biševace, Malbranqua, Lacazetta či útočníka Gomise, který Spartě dal gól už v září. Mimo hru jsou i zranění Bastos s Briandem.

I tak ale výprava Lyonu do Prahy nemíří jen na výlet: na utkání jsou připraveni kapitán a obávaný forvard Lisandro López, záložník Gourcuff, první brankář Vercoutre či bek Réveillére, jediný pamětník osm let starých soubojů se Spartou v LM.

"Postup máme v kapse, ale to na naší motivaci nic neubírá. Máme jasný cíl: uhrát v Praze takový výsledek, který nám zajistí první místo ve skupině," připomněl kapitán a kanonýr Lyonu Lisandro, že francouzskému celku ve čtvrtek i remíza zajistí prvenství ve skupině I.

Sparta o svém postupu do jarních bojů mohla rozhodnout už před dvěma týdny v Izraeli, ale remíza s Kirjatem Šmona ji ještě ponechala v nejistotě. Kouč Lavička věří, že na druhý pokus už Pražané před svými fanoušky takovou šanci nepromarní.

A svůj tým bude zase nabádat k maximálně aktivní hře: třeba jako v souboji s Athleticem, loňským finalistou Evropské Ligy, který v říjnu odjel z Letné s porážkou 1:3. Sparta v této sezoně v pohárových zápasech doma pokaždé vstřelila minimálně dvě branky.

"Jsme si vědomi toho, že Lyon je favoritem zápasu i celé skupiny, ale už minulé domácí zápasy, například proti Bilbau, jsme uhráli právě proto, že jsme zachovali hlavní atributy v naší hře," uvedl Lavička. "Pokud naše aktivita není dostatečná, jak třeba nebyla v Izraeli, tak jsme na ten lepší výsledek nedosáhli," připomněl sparťanský kouč.

Duel mezi Spartou a Lyonem začne ve čtvrtek v 19:00, přímý přenos vysílá ČT Sport.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Jarošík, Pamič - Holek - Kadeřábek (Přikryl), Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Kweuke
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Vercoutre - Réveillére, Koné, Umtiti, Dabo - Gonalons, Gourcuff - Fofana, Grenier, Ghezzal - López
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)440011:712
2.Sparta Praha (CZE)42118:57
3.Ironi Kiryat Shmona (ISR)40226:92
4.Athletic Bilbao (ESP)40135:91
Zbývající zápasy
22.11. 19:00Ironi Kiryat Shmona - Athletic Bilbao (zápas odložen)
Skupina J
Panathinaikos FC - NK Maribor  (čtvrtek 19:00)
Panathinaikos si zatím své působení v Evropské lize určitě představoval jinak. Řecký celek má velký problém vyhrávat a právě tenhle handicap ho zatím posadil na dno skupiny J. Šance na postup ovšem stále žije, bezpodmínečně je ale potřeba porazit dosud třetí Maribor.

Dvě remízy, dvě porážky, to je dosavadní bilance domácích. Na druhý Tottenham ztrácí hrozivé čtyři body, házet flintu do žita ovšem v žádném případě nemusí. Vždyť pokud nyní uhrají vítězství nad slovinským celkem a Angličané neuspějí v Laziu, rázem bude vše vyrovnané. I když v posledním kole zajíždí právě na půdu Kohoutů.

Větší možnost na to jak urvat alespoň druhou příčku má právě Maribor. Ten by rovněž potřeboval aktuální neúspěch Tottenhamu v Itálii, a pokud by se mu podařilo porazit Panathinaikos stejně jako v září (3:0), měl by teoreticky za této konstalace před posledním střetnutím s Laziem postup ve svých rukách.

To by pochopitelně znamenalo pro celý slovinský klubový fotbal největší úspěch samostatné země od rozpadu Jugoslávie. "Pořád máme možnost postoupit, takže uděláme všechno pro to, aby se to povedlo," uvedl útočník Robert Berič. "Bílou vlajkou zatím mávat nebudeme, nevzdáváme se," kontroval Brazilec Tavares.

Hosté si situaci zkomplikovali v minulém zápase. Měli to ale těžké - v Tottenhamu podlehli 1:3 a spadli na třetí místo. "Soupeř ukázal, že byl nad naše síly," dodával Berič. "Tottenham je velký klub, ale my si věřili, takže porážka 1:3 zvenku není dobrý výsledek," říkal Tavares. "Myslím si, že proti Laziu bychom mohli uspět. Ale věříme si nyní i na Panathinaikos," zakončil Berič.

V Panathinaikosu jinak došlo v uplynulém týdnu k jedné velké změně. Kvůli neuspokojivým výsledkům jak na domácí scéně, tak i na té evropské, byl vyhozen kouč Jesualdo Ferreira, kterého ve funkci nahradil dočasně Juan Ramón Rocha z Argentiny. Asistentem je pak Ioannis Vanortas.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SS Lazio - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Italský celek po krátké době opět přivítá anglického soka. Římské Lazio hostí na Stadio Olimpico Tottenham Hotspur a svědkem důležitého zápasu bude také legendární Paul Gascoigne, který svou aktivní kariéru spojil s oběma rivaly.

Na konci září skončil duel na White Hart Lane bez branek. Výsledek určil, že souboj o první příčku skupiny J se odehraje právě mezi těmito dvěma týmy. První Lazio má před zápasem o dva body více, londýnští Kohouti jej ale stále pronásledují. V případě výhry se dokonce může anglický celek usadit na prvním místě, takže o motivaci je postaráno na obou stranách.

Speciálním hostem zápasu bude mezi mnoha tisíci fanoušky legendární anglický záložník Paul Gascoigne. Bronzový mistr Evropy s přezdívkou "Gazza" ve své bohaté fotbalové kariéře působil v mnoha klubech, mimo jiné také v těchto dvou zmíněných klubech. Proto považoval domácí prezident Claudio Lotito za správné pozvat bývalého záložníka osobně.

"Paul Gascoigne představuje kus naší historie a fanoušci na něj nikdy nezapomenou. Byl zapálený pro fotbal a ukázal velký charakter," skládá Lotito hráči kompliment.

"Na Gascoignovi oceňuji jeho pozitivní přístup, se kterým se, jak doufám, zapojí do některých aktivit našeho klubu. Může reprezentovat hodnoty, které Lazio zastává a které se snaží předávat dalším generacím," naznačuje Lotito případnou spolupráci.

Biancocelesti prožívají velmi podařené období. Po nástupu trenéra Petkoviče v Evropské lize ještě neprohrálo a daří se mu také v domácí Serii A. Velkou vzpruhu představoval zápas s městským rivalem, který Lazio vyhrálo. A naposledy obralo o body dokonce lídra tabulky z Turína.

Hosté z Londýna jsou v úplně jiném rozpoložení. Tým trenéra Villase Boase v Evropské lize sice ještě neprohrál, ale v Premier League již takové štěstí nemá. Nad jeho síly byl Wigan a následovala porážka od modré části Manchesteru. Katastrofální obranu rozstřílel v posledním utkání také městský rival z Emirates Stadium, Kanonýři se za Llorisova záda trefili hned pětkrát.

Tottenham je ale ambiciózní celek, který by rád opět útočil na přední příčky. Zvládne nesnadný zápas mimo anglickou půdu, nebo mu Lazio odskočí z dohledu?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Biava, Radu, Lulič - Candreva, Hernanes, Ledesma, Gonzaléz, Mauri - Klose
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Caulker, Vertonghen, Naughton - Huddlestone, Sandro, Dempsey - Lennon, Defoe, Bale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SS Lazio (ITA)42205:18
2.Tottenham Hotspur (ENG)41305:36
3.NK Maribor (SLO)41125:54
4.Panathinaikos FC (GRE)40222:82
Skupina K
Rosenborg BK - Rapid Vídeň  (čtvrtek 19:00)
Ve skupině K jde už pouze o čest a relativně brzy je rozhodnuto o dvou postupujících. Nyní se spolu utkají celky z dolní poloviny, které letos opravdu zklamaly. Rosenborg totiž dokázal pouze vyhrát právě ve Vídni a jinak má na kontě tři porážky, se třemi body si tak vytvořil již nedostižitelnou sedmibodovou ztrátu na vedoucí Leverkusen s Charkovem. Rakouský celek je na tom ještě hůře a prozatím nezískal ani bod, k tomu pouze jednou skóroval.

Celkové skóre Rapidu 1:11 je hodně tristní a opravdu zavání ostudou. Rakouský celek dal branku pouze na úvod právě proti Rosenborgu při prohře 1:2. Na domácí scéně předvádí svůj standard, je s 29 body třetí se sedmibodovým mankem na druhý Salcburk a devítibodovým na první Austrii. Rosenborgu už boje v norské lize skončily, konečné třetí místo se ziskem 55 bodů určitě úspěchem není a znamená opět jen kvalifikaci Evropské ligy pro příští rok.

Trenér Rapidu Peter Schottel doufá, že jeho svěřenci už konečně neodejdou s prázdnou a alespoň částečně zachrání pověst svého klubu. "Už bychom se rádi vymanili ze samých problémů. Náš čtvrteční soupeř rozhodně svou kvalitu má, ovšem z letošní nabídky je to asi nejhratelnější soupeř a tentokráte opravdu nechceme odjíždět s prázdnou. Leverkusen i Charkov jsou úplně na jiné úrovni, v tomto ročníku o jejich postupu nemohl být pochyb," uvedl závěrem sklesle Schottel.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Metalist Charkov - Bayer Leverkusen  (čtvrtek 19:00)
Takřka všechny karty už odkryla skupina K. Leverkusen a Metalist si již s předstihem zajistily postup do další fáze druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže, nyní se však tváří v tvář střetnou o vedoucí pozici!

Ukrajinský celek již nějakou dobu patří ke špičce místní nejvyšší soutěže a nejinak tomu je i v letošní sezóně, kdy se pohybuje v trojčlenném vláčku (společně s Dněprem Dněpropetrovsk a kyjevským Dynamem), jež stíhá naprosto suverénní Šachtar Doněck. Svěřenci Mirona Markeviče však hodlají letos opět hlavně prorazit v Evropské lize, kde si zatím, podobně jako před rokem, vystačili bez porážky (tehdy jim nakonec až ve čtvrtfinále vystavil stopku lisabonský Sporting).

Navlas stejnou bilancí se může pochlubit i Leverkusen, který rovněž prochází soutěží doslova jako nůž máslem a za čtyři utkání dokonce ještě nemusel lovit mičudu ze sítě (Bayer se může pyšnit nejlepší defenzivou EL!), přesto by nyní měla dostat hostující defenzivní vozba konečně pořádně zabrat, což se tak do této chvíle prakticky nestalo. Zatěžkávací zkoušku se Schalke ovšem Farmaceutici zvládli na jedničku.

Oproti tomuto utkání však bude trenérská dvojice Sami Hyypiä - Sascha Lewandowski jistojistě některé hráče, i díky náročnému programu, šetřit. Ani to však hostující stranu nenutí slevit ze svého přesvědčení. "Máme výhodu, že jsme se již kvalifikovali do vyřazovací fáze. Utkání ale rozhodně nebereme na lehkou váhu, nýbrž si chceme zajistit první místo ve skupině," potvrdil týmový šéf Hyypiä.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen (GER)43108:010
2.Metalist Charkov (UKR)43107:210
3.Rosenborg BK (NOR)41034:73
4.Rapid Vídeň (AUT)40041:110
Skupina L
Helsingborgs IF - Levante UD  (čtvrtek 19:00)
S cílem stvrdit svůj postup ze základní skupiny cestuje Levante do Švédska k utkání s Helsingborgsem. Španělský klub je v současné době na druhém místě a v případě výhry se nemusí ohlížet na výsledek západu Hannover - Twente.

Levante v Evropské lize navazuje na Málagu, která hraje Ligu mistrů a má jistý postup ze skupiny z prvního místa. Oba týmy hrají tyto soutěže poprvé ve své historii a rovněž Levante se prezentuje velmi dobře, zatím získalo sedm bodů a k postupu mu může stačit i remíza v případě, že Twente nevyhraje v Hannoveru.

Španělský tým celkově prožívá sezonu podobnou té loňské, rovněž letos odstartoval skvěle a v tabulce Primera División je na čtvrtém místě, přestože má záporné skóre. V posledních týdnech se může spolehnout na vynikající defenzívu, naposledy se o tom přesvědčilo Deportivo, když doma prohrálo 0:2.

Helsingborgs půjde do utkání nerozehraný, švédská liga totiž skončila o prvním listopadovém víkendu a s konečným šestým místem v týmu spokojenost nepanuje.

Levante hraje do karet historická bilance vzájemných zápasů mezi španělskými a švédskými kluby. Zatím došlo k 26 soubojům a týmy z Pyrenejského poloostrova vyhrály 19 z nich. Ovládly pak posledních deset zápasů, švédský celek naposledy bodoval v roce 1997, když AIK Stockholm remizoval s Barcelonou, o tři roky dříve zaznamenal poslední švédskou výhru IFK Göteborg, který dokázal Barcelonu porazit v Lize mistrů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hannover 96 - FC Twente  (čtvrtek 19:00)
Doslova před postupovým prahem se nachází i Hannover, kterému chybí už jen poslední malý krůček, jenž by mohly 96ky udělat proti Twente. Nizozemský celek si naproti tomu hýčká pouze tři body a k uživení naděje potřebuje vyhrát!

Celek z Dolního Saska už třetím rokem po sobě ukazuje na bundesligovém poli velkou kvalitu, a již se zařadil mezi mužstva, se kterými se musí před sezónou automaticky počítat do boje o pohárové místenky. Nejinak tomu bude i letos. Stejně jako před rokem pak dokáže H96 ligové zápasy výsledkově skloubit i s duely v Evropské lize, kde před rokem zanechali Slomkovi svěřenci dost hlubokou stopu...

Základním cílem však musí být logicky postup ze skupiny, který si domácí strana nedávnou výhrou nad Helsingborgem takřka už zajistila (definitivně však stále není jasno). "Jsme rádi, že se nám podařilo zajistit postup tak brzo. Chceme zůstat na čele. Naším cílem je dosáhnout v posledních dvou kolech co nejlepších výsledků," odhání Slomka myšlenky o podcenění.

Mimo hru zůstávají dlouhodobě Felipe a Leon Andreasen, k nimž se nyní přidali Lars Stindl (trest za žluté karty) a Mame Diouf (problémy s kolenem).

Po roční odmlce, kdy tým z Enschede končil sezónu s více než desetibodovým mankem na Ajax (skončil na šesté příčce), zažívá skromný celek pod vedením Steva McLarena další povedený ročník, a od první chvíle je Twente největší hrozbou pro suverénně hrající PSV (ztrácí na něho pouhopouhé tři body, dva zpátky je pak Vitesse, kde střílí bývalý sparťanský útočník Bony Wilfried).

Kromě vítězství nad Hannoverem se musejí hosté ještě ohlížet na druhý zápas, neboť případná výhra Levante by Holanďany už definitivně potopila! "Zatím je pro nás tato skupina jedním velkým zklamáním a jsme si vědomi, že postup pro nás bude velmi obtížný," uvedl McClaren. "Jsme závislí na Levante, ale měli bychom se dívat na sebe. Pro nás je důležité, když vyhrajeme," dodal anglický kouč.

Ani na druhém břehu na tom nejsou ohledně absencí o moc lépe, připraveni nebudou Nikolaj Mihajlov, Denny Landzat, Jerson Cabral, Robbert Schilder a pětici uzavírá Nacer Chadli.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hannover 96 (GER)43109:610
2.Levante UD (ESP)42115:27
3.FC Twente (NED)40314:73
4.Helsingborgs IF (SWE)40135:81

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Cela nominaca Interu:

Goalkeepers: 12 Luca Castellazzi, 27 Vid Belec, 32 Matteo Cincilla;

Defenders: 4 Javier Zanetti, 6 Matias Silvestre, 23 Andrea Ranocchia, 31 Alvaro Pereira, 40 Juan Jesus, 42 Jonathan, 48 Andrea Bandini, 54 Isaac Donkor(*);

Midfielders: 21 Walter Gargano, 24 Marco Benassi, 28 Simone Pasa, 46 Yago Del Piero, 52 Andrea Romanò;

Forwards: 7 Philippe Coutinho, 8 Rodrigo Palacio, 61 Luca Garritano, 88 Marko Livaja.

Hlavne v zalohe su same detiska, no to som zvedavy

Mohol by hrat Del Piero

Reagovat
C-M@ster

Pokud Chelsea půjde do EL a nějaký český klub postoupí, tak sázím, že na sebe narazí.

Reagovat
cepinzcegamy

Tak lyon přijede tak s Cčkem, takže remíza asi jasná http://cepincepin.mybrute.com/

Reagovat
smazaný uživatel

nespamuj

Reagovat
cepinzcegamy

nedržkuj

Reagovat
smazaný uživatel

mozem!

Reagovat
cepinzcegamy

tak jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cepinzcegamy
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jajinek

Ne, že bych nevěřil svému týmu...ale dnes to vypadá v Kazani na tutovou jedničku...

Reagovat
smazaný uživatel

Je škoda, v jakém stavu se teď nachází oba mančafty (i když se blýská na lepší časy u obou), souboje v Lize mistrů byly zajímavé .

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska chci vidět od Spurs výkon na 200% za svoje fanoušky. Vyřadit ty kurvy fašounské!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdo dnes bude slavit postup, Viktoria nebo Sparta nebo oba, anebo nikdo?

Reagovat
Lubinterista

INTER: 27 Belec; 6 Silvestre, 23 Ranocchia, 40 Juan Jesus; 42 Jonathan, 52 Romanò, 21 Gargano, 24 Benassi, 31 Pereira; 7 Coutinho, 88 Livaja.

Panchina: 12 Castellazzi, 4 Zanetti, 8 Palacio, 28 Pasa, 48 Bandini, 54 Donkor, 61 Garritano

Allenatore: Stramaccioni

Arbitro: Skjerven (NOR)

Reagovat
Lubinterista

Reagovat
lnterista

taky vam misto komentare hrajehudba z dobyti raje nebo z ceho to je?

Reagovat
Lubinterista

vangelis?

Reagovat
lnterista

asi jo

Reagovat
Lubinterista

ne nehraje

Reagovat
lnterista

ale je to cast nejake takove pisnicky

Reagovat
Lubinterista

nevim koukám tady sop://broker.sopcast.com:3912/133272 a tam je normální ruskej koment, ale je to nějaký sekaný

Reagovat
lnterista

to na co jsem koukal uz je offline...ted valim Digi

Reagovat
Lubinterista

digi jede dobře

Reagovat
smazaný uživatel

Kozák

Reagovat
lnterista

to uz clovek musi byt fanousek aby se na tohle dival

Reagovat
Pipo123

Marchetti - Cavanda, Biava, Ciani, Radu - Ledesma - Mauri, Hernanes, Lulič, Gonzalez - Kozák pekná zostava FORZA LAZIO

Reagovat
lnterista

novasport

Reagovat
GEGE

Ten travník v Machačkale katastrofa

Reagovat
Pipo123

Bože Lulič

Reagovat
Pipo123

škoda

Reagovat
lnterista

ach jo

Reagovat
Pipo123

ach Kožák

Reagovat
Lubinterista

to jsou muka

Reagovat
lnterista

jak mali kluci

Reagovat
lnterista

s tou obranou musime neco udelat..to je porad 2 nebo 3goly

Reagovat
olis

LE FORMAZIONI UFFICIALI:

AIK (4-4-2): Turina; Backman,Karlsson, Johansson, Danielsson; Quaison, Moro, Borges, Lorentzson; Bangura, Lundberg. A disposizione: Stamatopoulos, Majstorović, Gustavsson, Ahmann Personn, Tjernström, Ozkan, Karikari. All. Alm.

NAPOLI (3-5-1-1): Rosati; Gamberini, Aronica, Britos; Mesto, Behrami, Donadel, Dzemaili, Dossena; Vargas; Cavani. A disposizione: De Sanctis, Cannavaro, Zuniga, Maggio, Hamsik, Inler, El Kaddouri. All. Mazzarri

Forza Napoli !

Reagovat
DelPiero137

Skoda Interu (mali im radsej pisknut tu 11-ku proti Cagliari a mozno by nastupili v silnejsej zostave a nesetrili sa na ligu). Udine to vore tento rok v EL, seru ma tym. Aspon ze Lazio aspon bod. Neapol by to mohla zvladnut.

Reagovat
olis

Dzemailiiiiiiiiiiiii

Reagovat
olis

Rosati urobil chybu zatial v kazdom zapase

Reagovat
olis

Matadoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooor, zachranuje ako vzdy

Reagovat
Wat

Marveaux!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele