15.08.2018 21:00 CET
2 : 4
po prodloužení
(1:1, 2:2)

Reportáž

Real Superpohár tentokráte neobhájil, po prodloužení slaví Atlético

Zlatý hattrick se nekoná, madridské derby v bitvě o Superpohár UEFA ovládlo po prodloužení Atlético. Napínavé utkání plné zvratů diváky muselo bavit, útulný stadion v estonském Tallinnu viděl hned šest branek. Dvě z nich si připsal Diego Costa, jeden z hlavních strůjců dnešního červenobílého triumfu.

Trenér Diego Simeone, jenž kvůli trestu musel zůstat jen na tribuně a tým tak z lavičky vedl asistent Germán Burgos, vyslal do premiérového soutěžního zápasu nové sezóny dvě letní akvizice - středopolaře Rodriho a křídelníka Thomase Lemara, čerstvého mistra světa. Naproti tomu základní jedenáctka Realu neskýtala žádného novice, jen v ní scházel Cristiano Ronaldo.

Atlético vstoupilo do utkání skvěle, od úvodního hvizdu polského sudího Marciniaka uplynulo jen pár desítek vteřin, když si dlouhý pas Godína přihrál sám sobě Diego Costa, bez problému předběhl laxně bránící duo Ramos - Varane a bombou na přední tyč propálil zaskočeného Keylora Navase. Costa gólem přesně v čase 00:53 zaznamenal nejrychlejší trefu v historii soutěže.

Bílý balet inkasovaná branka evidentně zaskočila a převaha Los Colchoneros trvala celou první čtvrthodinu. Až poté se do hry dostal Real, první velkou šanci nevyužil Marco Asensio, jeho zakončení patičkou po centru Marcela totiž bravurně zlikvidoval Jan Oblak.

Ve 27. minutě se mužstvu nového trenéra Julena Lopeteguie podařilo vyrovnat. Gareth Bale, jeden z nejaktivnějších hráčů na trávníku, našel přetaženým centrem na zadní tyči Karima Benzemu, na něhož trochu pozapomněl Stefan Savić a zkušený Francouz skóroval hlavou do protipohybu brankáře Oblaka.

Od této chvíle měl naopak mnohem více ze hry Real Madrid. Krátce po gólu mohl dokonat obrat po chybě Saúla Marco Asensio, jeho individuální akce však skončila střelou těsně vedle pravé tyče. Otočit skóre se hráčům ze stadionu Santiaga Bernabéua povedlo až po změně stran. Rohový kop Kroose doplachtil na ruku nezkoordinovaného Juanfrana a Szymon Marciniak bez váhání nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil Sergio Ramos a poslal Real do vedení.

Ani tento gól ale Bílému baletu vítězství nepřinesl. Deset minut před koncem přihrál Juanfran po chybě Marcela střídajícímu Correovi, ten se pěkně prosmýkl kolem Ramose a před prázdnou brankou vybídl ke skórování Diega Costu, jenž nepohrdl a srovnal na 2:2. Po dvou letech tak evropský superpohár znovu rozhodovalo až prodloužení.

Přidaná půlhodinka patřila Atléticu, ačkoliv prvních pár minut prodloužení to vypadalo, že bude mít co dělat s udržením nerozhodného stavu. Pak ovšem přišlo zaváhání Varana, důraz čerstvého Thomase Parteye, který pěkným centrem našel Saúla Ñígueze a jeho parádní volej do pravého horního rohu brány bude nepochybně aspirovat na gól měsíce.

Definitivní jistotu zisku první trofeje v sezóně zařídil červenobílým Koke. Diego Costa výborně udržel míč proti přesile obránců, přes Luciana Vietta se balón dostal právě ke Kokemu a šestadvacetiletý záložník přízemní ranou z první nedal Navasovi žádnou šanci. Real se v závěru ještě pokoušel alespoň vyrovnat, Jan Oblak už však za svá záda žádnou střelu nepustil a trofej tak potřetí v dějinách náleží Atléticu Madrid.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (1131)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele