08.08.2017 20:45 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Dominantní Real Madrid porazil United a slaví Superpohár

Real Madrid kontroloval dnešní utkání po jeho větší část a za svou aktivitu i větší fotbalovost byl odměněn. United pořádně reagovali až ke konci utkání a tou dobou již musel dohánět manko branek Casemira s Iscem. Romelu Lukaku jen snižoval.

Na trávník ve Skopje vyběhla dvě skvělá mužstva, jejichž klubové barvy jsou spojené s největšími úspěchy. Obě jedenáctky byly napěchovány hvězdami, třebaže ta nejzářivější - Cristiano Ronaldo - chyběla. I bez něj ale ofenzivní síla Realu Madrid naháněla strach, protože ji reprezentovali Bale, Isco a Benzema. V bráně nastoupil opět Navas, před nímž měli čistit prostor Carvajal, Ramos, Varane a Marcelo.

Manchester United toužil překonat španělskou nadvládu a vykročit do nové sezony tím nejlepším možným způsobem. V jeho sestavě jsme našli několik noviců, mezi něž patří Lindelöf, Matić a Lukaku. Kromě nich se do zápasu od první minuty podívali také Darmian, Lingard, Herrera a samozřejmě Pogba.

Ačkoli jsme před zápasem mohli slýchat názory o tom, že se jedná jen o přípravné utkání, z obou sestav i zvoleného tempa byl jasně vidět pravý opak. Především anglický velikán díky bestiální síle tria Pogba - Matić - Lukaku dravě napadal a štiplavý centr Mchitarjana zlikvidoval až vracející se Casemiro. Oproti kádru španělského celku, který je výborně sehraný, byl jeho soupeř trochu otazníkem.

Bílý balet přesně věděl, co dělá. Další z jeho secvičených signálů skončil hlavičkou Casemira, který trefil břevno! A byl to právě Real, kdo s postupujícím časem množil své ataky a svíral svého soka. První pas Isca ještě obrana Rudých ďáblů odvrátila, jenže pas Carvajala na Casemira už nikoli. Možná spoléhala na odpískání evidentního ofsajdu, ale nestalo se tak. Místo toho si Casemiro naběhl za obranu a v pádu poslal míč na vzdálenější tyč!

Již v této fázi utkání se projevoval naprostý rozdíl mezi nově skládanou osou United a perfektně sehraným týmem z Madridu. United se vepředu trochu trápili a zadní linie rovněž nepůsobily přesvědčivě. Když už záložník Toni Kroos jednou chyboval v rozehrávce, v tomto případě nezdravá sobeckost Lukakua zabránila rozvíjející se akci v dokončení.

Následný Modrićův průnik už vypadal jako ztracená příležitost, jenže po jeho pádu se balon dostal k nohám Francouze Benzemy. Ten na nic nečekal a ihned střelou po zemi protáhl brankáře de Geu. To ale bylo vše z první půle, která především ze strany United zůstala hodně daleko za očekáváním. V šatně klubu z Manchesteru asi nebylo zrovna příjemně, protože předváděná hra na rozjetý Real nestačila.

I proto přišel do druhé půle čerstvý Marcus Rashford, jehož místo na lavičce zaujal nevýrazný Jesse Lingard. Ani největší hvězdy anglického celku nepomáhaly. Jako když Mchitarjan ztratil míč u Marcela a brazilský bek svižnou individuální akci také zakončil střelou do boční sítě. To bylo dost možná varování, že obránci United jsou dnes zkrátka všude pozdě.

Ačkoli defenzivní linie United byla v početní převaze, stačila jedna narážečka Isca s Balem a pět tréninkových kuželů v rudých dresech jen sledovalo jednoduchost v Iscově podání. Mladý talent si v pokutovém území poradil s přehledem a prostřelil brankáře de Geu! United se opět stali diváky a to kvůli vlastnímu špatnému postavení ve vápně - 2:0.

Angličané se však nevzdali a spolupráce dvou kamarádů je dostala velmi blízko kontaktní brance. Na krásný pas si naběhl nejprve Paul Pogba, jehož hlavičku z penalty Keylor Navas vyrazil jen k Lukakuovi! Belgický šutér a nástupce Zlatana Ibrahimoviće však trestuhodně přestřelil bránu!

Pasivní hra United pokračovala a brilantně jednoduché nápady Bílého baletu dál vycházely. K zakončení ve vápně se po další pozdní reakci United dostal i Gareth Bale, jenže svou dělovkou z úhlu napálil jen břevno!

Po delším trápení však přeci jen fanoušci Mourinhovy jedenáctky mohli mít důvod k radosti. Tvrdou ránu Matiće z pětatřiceti metrů vyrazil nepřesvědčivý Navas jen před sebe a tentokrát už se belgický snajpr Lukaku trefil - 2:1.

Čerstvé síly představovali hráči jako Marco Asensio s Lucasem Vázquezem, zatímco Mourinho volil fyzickou sílu zosobněnou Fellainim. Jeho účinkování mělo hořký nádech, protože si z utkání odnesl minimálně bolestivé zranění hlavy. Coby správný tvrďák ale na hřišti setrval a pomohl Mchitarjanovi připravit parádní nahrávku na Rashforda! Jeho krásnou střelu však Navas vytěsnil.

S ubývajícím časem se United pokoušeli o zteč, ale museli si dávat pozor také na zadní vrátka. Lucas Vázquez si nechal svou chvilku slávy až pro nastavený čas a na pravém okraji vápna umotal hned tři obránce Rudých ďáblů a předložil nahrávku Asensiovi. Toho však na brankové čáře zastavil výtečný de Gea! Ani sedm minut nastavení tak United nepomohlo.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1736)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele