semifinále
25.01.2022 20:45 CET
1 : 1
3:2 pen.
(1:0, bez prodloužení)

Reportáž

Julian Weigl (© AFP)

Benfica se s Boavistou trápila, do finále však postoupila v penaltovém rozstřelu

Benfica v poslední době nepředvádí suverénní výkony a nyní to dokázala, jelikož měla co dělat, aby se probojovala do sobotního finále, ve kterém přivítá vítěze druhého středečního semifinále mezi městským rivalem Sportingem a Santa Clarou. Domácí sice po odehrané čtvrthodině brzy vedli, ovšem soupeř krátce po změně stran srovnal a o vítězi musely rozhodovat až pokutové kopy, ten rozhodující proměnil v páté sérii Julian Weigl.

Lisabonský celek tak postoupil do finále tohoto poháru po dlouhých šesti letech, jeho úterní protivník z Porta se za svůj výkon rozhodně nemusí stydět. Boavista dlouho držela s favorizovaným rivalem krok, jenomže v penaltové loterii neproměnila hned tři úvodní pokutové kopy a i přes domácí zaváhání nakonec bylo po nadějích. Domácí byli od samého začátku aktivnější a hned po osmi odehraných minutách si vytvořili první vážnější příležitost.

Po nádherné přízemní kombinaci svých spoluhráčů se ocitl ve středu šestnáctky osamocený Jaremčuk, jenže přízemním pokusem nevyzrál na parádně zasahujícího brankáře Rafaela Bracaliho. Za dalších osm minut už však šel jasný favorit do vedení. Po obrovském nedorozumění dvou hráčů hostujícího celku převzal balón rozběhnutý Éverton a z hranice pokutového území překrásně zavěsil přímo pod břevno.

Stejný hráč podruhé zahrozil necelých pět minut před přestávkou, ovšem trestuhodně pálil ze stoprocentní pozice příliš vysoko. Outsider srovnal stav v 53. minutě z pokutového kopu, který byl nařízen za zřetelné podražení Morata na exslávistu Petara Musu. K penaltě se vzápětí postavil zkušený Gustavo Sauer a bez potíží se trefil do protipohybu gólmana Vlachodimose. Hosté dokonce mohli otočit vývoj v 60. minutě a pak i v 69. minutě, ale dva fantastické zákroky vytáhl proti šancím aktivního Musy právě Vlachodimos.

Ve zbývajícím průběhu základní hrací doby se neprosadili Jaremčuk s Pizzim a duel tak rovnou dospěl do penaltového rozstřelu. V něm za Boavistu nejprve neuspěli Pérez, Musa a De Santis, naopak v dresu Benficy selhal pouze Pizzi a stav proto byl 2:0. Pak sice dal hostům malou naději neúspěšný Vertonghen, jenže v závěrečné páté sérii nekompromisně zavěsil do šibenice Weigl a z těsného postupu se tak radují svěřenci trenéra Nélsona Veríssima.

Autor: Viktor Sandev / vsports.pt, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele