semifinále
05.04.2023 20:00 CET
1 : 2
(1:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Davy Klaassen (© AFP)

Ajax zabral v pravou chvíli a po výhře v Rotterdamu si zopakuje finále poháru s PSV

Rotterdamský Feyenoord letos předvádí skvělé výkony a nyní toužil po postupu do finále KNVB Bekeru, jenomže na nizozemské scéně utrpěl svou druhou porážku této sezóny, když nestačil na konkurenční Ajax po výsledku 1:2. Jeho cesta národním pohárem tedy skončila, avšak v dalším průběhu ho čeká náročná bitva o mistrovský titul a také v Konferenční lize. AFC naopak postoupilo do finálového utkání o tuto cennou trofej již potřetí za sebou.

Domácí se mohli dostat do důležitého vedení po necelých osmi odehraných minutách, kdy se pozdější střelec Santiago Giménez probojoval až před brankáře Rulliho, ale z bezprostřední blízkosti ho nepřekonal. Ajax z ničeho nic vedl po necelé čtvrthodině hry. Srbský špílmachr Dušan Tadič se po centru z pravého křídla a smolné srážce Jahanbakhshe s Pedersenem opřel do odraženého míče ze středu šestnáctky a napálil ho přímo k pravé tyči.

Feyenoord chtěl vyrovnat ve 25. minutě, neboť se před poloprázdnou brankou zjevil osamocený Jahanbakhsh, nicméně ten ve stoprocentní pozici selhal a prostor tří tyčí trestuhodně minul. Svěřenci trenéra Arneho Slota se dočkali kýženého vyrovnání v nastaveném čase úvodního dějství. Aktivní íránský útočník Jahanbakhsh odcentroval z pravého křídla a na hranici brankového území našel volného Giméneze, který hlavou překonal bezmocného gólmana Wellenreuthera.

Hosté však měli skvělý vstup do druhého dějství a v 51. minutě rozhodli o svém úspěchu. Wellenreuther sice nejprve vychytal Bergwijna a pak byl na poslední chvíli zablokován Tadič, avšak vzápětí se ještě propracoval k dorážce důrazný Davy Klaassen a akrobaticky se trefil k bližší konstrukci.

Přesně po odehrané hodině došlo na stadionu De Kuip k nečekanému sledu událostí. Nejprve se do vzájemné potyčky dostali kapitáni obou týmů Tadič s Kökçüem, což rozbouřilo domácí příznivce. A ti začali házet na hrací plochu různé předměty včetně zapalovačů. Jeden z nich trefil do hlavy právě střelce rozdílové trefy Klaassena a ten kvůli krvavému šrámu musel být ošetřen. Rozhodčí Lindhout proto zápas na více než půlhodiny přerušil a pokračovalo se až po hromadné domluvě všem fanouškům.

Otřesený Klaassen se po této přestávce snažil pokračovat, jenomže toho nebyl schopen, a musel tedy nuceně střídat. Domácí následně tlačili a málem srovnali krok v 86. minutě, ovšem Giménez hlavičkoval pouze do levé tyče. V samém závěru byl po druhé žluté kartě vyloučen Kenneth Taylor, každopádně na postupu amsterdamského giganta se už nic nezměnilo.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele