finále
18.04.2021 18:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

David Neres (© AFP)

Ajax brankou z nastavení udolal Vitesse a podruhé v řadě ovládl národní pohár

Ajax zvládl finálovou bitvu v Nizozemském poháru a po vyrovnaném průběhu přeci jen přehrál konkurenční Vitesse, i když se na nedělním triumfu v poměru 2:1 pořádně natrápil. Více jak šedesát minut hrál se svým protivníkem nerozhodné, jenomže v samém závěru vsítil rozdílovou trefu. Hosté srdnatě drželi krok, avšak po vyloučení necelých deset minut před koncem se dostali pod tlak a v nastavení inkasovali.

AFCA je tak velmi blízko k zopakovaní double ze sezóny 2018/2019, navíc v historii KNVB Beker získalo už svou dvacátou jubilejní trofej. Arnhemu naopak nejvyšší meta těsně unikla a o přímý postup do evropských pohárů tak ještě musí hodně bojovat ve zbývajícím průběhu Eredivisie. Úvodní dvacetiminutovka toho příliš zajímavého nepřinesla, ovšem amsterdamský gigant skvěle prorazil přesně v polovině prvního poločasu.

Do vedení ho dostal Ryan Gravenberch, jenž perfektně zpracoval balón po sražené přihrávce a poté ho nekompromisně napálil do levé šibenice, brankář Pasveer na tuto ránu z bezprostřední blízkosti nestačil zareagovat. Svěřenci německého trenéra Thomase Letsche se však v žádném případě nevzdali a ve 30. minutě bylo srovnáno, jelikož měl přesnou mušku teprve dvacetiletý belgický útočník Loïs Openda.

Na pravém křídle odvedl skvělý kus práce Broja a i mezi dvěma protihráči nahrál do před brankového prostoru, kde se zjevil právě zcela osamocený Openda a ten z hranice brankového území bez problémů rozvlnil síť. Ajax si mohl vzít zpět ztracený náskok těsně před přestávkou, ale projektil Antonyho dokázal brilantně zneškodnit pozorný Pasveer. Brazilský mladíček opět zahrozil necelou čtvrthodinu po výměně stran.

Tentokráte vypálil z hranice šestnáctky a levou konstrukci minul jen o decimetry. Jeden z rozhodujících okamžiků se zrodil v 86. minutě. Třiadvacetiletý dánský obránce Jacob Rasmussen totiž velmi tvrdě atakoval unikajícího Antonyho a zkušený rozhodčí Kuipers mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenou kartu.

Tento moment duel samozřejmě ovlivnil, i přesto se zdálo, že se rozhodne až v prodloužení. Nicméně Ajax přeci jen zužitkoval početní výhodu ještě do konce základní hrací doby. Klíčovou trefu vsítil David Neres, který se po centru z levého křídla a hlavičce Hallera ocitl na pravé straně pokutového území a nikým nehlídán zakroutil balón přímo do vzdálenějšího dolního růžku.

Autor: Viktor Sandev / sporttube.com, livesport.cz, whoscored.com

Komentáře (7)

Přidat komentář
T:o:M

Ajax s Vitesse mají skoro hlavní článek a Barca a Bilbao nikde?

Reagovat
pistacik11

Koho zaujíma Barca

Reagovat
T:o:M

Pár lidí jo. Nebo asi více než Ajax a Vitesse

Reagovat
AjaxFans

A co jako?

Reagovat
afc ajax

Však práve, koľkokrát vyhrala Barcelona holandský pohár?

Reagovat
afc ajax

Konečne niečo pozitívne

Reagovat
montaigne33

Ve čtvrtek smutek... a KONEČNĚ RADOST Teď TITUL!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele