semifinále
04.03.2020 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Ajax vyhořel v Utrechtu a loňský triumf v národním poháru neobhájí

Amsterdamský gigant pokračuje ve špatných výkonech z poslední doby a teď na nizozemské scéně potřetí za sebou neskóroval, což se mu nestalo hodně dlouho. Kvůli porážce 0:2 v Utrechtu senzačně vypadává z KNVB Beker a nyní se tak plně může soustředit na obhajobu mistrovského titulu v Eredivisii. Naopak FC si vybojovalo finálovou účast po čtyřech letech, o cennou trofej se utká s vítězem čtvrtečního střetnutí mezi Feyenoordem a Bredou.

AFC prohrálo dva minulé ligové zápasy s Heraclesem (0:1) i s Alkmaarem (0:2) a na čele nejvyšší nizozemské soutěže je pouze o skóre právě před AZ. Špatný dojem z předchozích týdnů chtělo napravit v Utrechtu, jenomže v ofenzívě se znovu trápilo a soupeř ho za jeho špatnou produktivitu potrestal. Proti svému bývalému zaměstnavateli nenastoupil český krajánek Václav Černý, který v dresu Utrechtu znovu zůstal jen na lavici náhradníků.

Domácí vstoupili do středečního utkání s velkým odhodláním a první větší možnost si vytvořili již po necelých dvou minutách, ale Simon Gustafson selhal a zcela osamocen mířil těsně vedle pravé konstrukce. V následujícím průběhu Ajax tvořil hru a kontroloval míč, jenomže krátce po odehrané půlhodině inkasoval. Svou pátou trefu v tomto soutěžním ročníku zaznamenal šestadvacetiletý záložník Sander van de Streek.

Ten se po přímém volném kopu Gustafsona vyšplhal nejvýše do vzduchu a z velmi netypické pozice zkusil své štěstí hlavou, balón k údivu většiny přihlížejících zapadl přesně do levého spodního růžku. Zhruba pět minut před přestávkou mohl zvýšit vedení FC aktivní Gustafson, avšak švédský záložník opět neměl přesnou mušku a pálil o decimetry vedle levé tyče. Favorit po přestávce ožil a ve 48. minutě chtěl srovnat stav.

Po hezké přízemní kombinaci napřáhl z hranice pokutového území obránce Blind a o kousek netrefil pravou tyč. Po necelé hodině hry se poprvé ukázal navrátilec v sestavě Promes a z osmnácti metrů pěkně vystřelil po zemi, jenže parádní zákrok předvedl gólman Zoet. Utrecht pojistil svůj náskok v 65. minutě. Nedovoleného zákroku ve vlastní šestnáctce se dopustil Álvarez a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Gustafson.

Ajax se ve zbývajícím průběhu na žádnou dramatickou zápletku nezmohl a naopak v nastaveném čase málem inkasoval potřetí. Střídající Abass sice minul prostor tří tyčí o půl metrů, ovšem svěřencům trenéra Johna van den Broma to už vůbec vadit nemuselo.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
afc ajax

To bolo otrasné

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele