finále
05.05.2019 18:00 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Ajax se s Willemem příliš nenadřel a po devíti letech vyhrál národní pohár

Ajax potvrdil v letošním ročníku dominanci na nizozemské scéně a po úspěšném finále národního poháru s konkurenčním Tilburgem po výsledku 4:0 vybojoval svou první trofej v této sezóně. V následujících týdnech má šanci ještě získat další dvě, nyní se výborně naladil na důležitou středeční odvetu semifinále Ligy mistrů s anglickým Tottenhamem. S Willemem prakticky neměl větší práci a na nejcennější trofej z KNVB Beker dosáhl po devíti letech.

Tilburg držel se svým amsterdamským rivalem krok pouze v úvodní půlhodině. Zlom nastal v závěrečných sedmi minutách první části, kdy AFC vstřelil dvě branky a po přestávce pojistil svůj triumf dalšími dvěma zásahy. První větší možnost nedělního střetnutí byla k vidění po necelých deseti minutách. Na levou stranu pokutového území obdržel balón de Ligt a poté zpětnou nahrávkou našel před brankou nabíhajícího Klaase-Jana Huntelaara.

Pětatřicetiletý útočník zakončoval akrobaticky z hranice brankového území a pravou konstrukci minul jen o několik decimetrů. Po odehrané čtvrthodině se poprvé ukázal i Willem, jenomže Isak těsně nedosáhl na vodorovnou přihrávku od Tapii. V 17. minutě obdržel Isak krásnou průnikovou nabídku za obranu, avšak ve finální fázi zaváhal a nakonec byl v nadějné pozici zablokován. O tři minuty později vyrobil obrovskou hrubku při rozehrávce gólman Wellenreuther, ale vzápětí ránu Huntelaara zlikvidoval a svou chybu proto okamžitě napravil.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga se dostali do vedení ve 38. minutě. Daley Blind využil parádního centru Tadiče z pravého křídla a pak překvapivou hlavičkou z pěti metrů pokořil Wellenreuthera, který i přes dotyk nezabránil míči v cestě do sítě. Neuběhly ani dvě minuty a do černého se trefil aktivní Huntelaar, jehož uvolnil Ziyech a následný přízemní pokus zapadl přímo do vzdálenějšího dolního rohu - 0:2.

Ihned po výměně stran byl blízko k snížení Pavlidis, nicméně jeho ránu se defenzívě Ajaxu podařilo na poslední chvíli odvrátit do bezpečí. V 54. minutě odmítl definitivní pojistku Tadič, jenž to po individuální akci Ziyecha zkusil z mírného úhlu a téměř jisté brance zabránil až obětavě padající Lewis.

Za dalších třináct minut přeci jen zařídil definitivní pojistku Huntelaar a prosadil se podruhé v tomto zápase. Tentokráte stál na konci parádní přízemní akce svých spoluhráčů a zblízka nemohl minout odkrytou branku. V 76. minutě uzavřel gólový účet jednadvacetiletý dánský obránce Rasmus Nissen Kristensen, když po skvělé práci Maročana Mazraouiho vystřelil z patnácti metrů s naprostou přesností k protější tyči.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele