finále
20.04.2014 18:00 CET
5 : 1
(4:1)

Reportáž

Zwolle poprvé vyhrálo domácí pohár. Ajax schytal debakl

Nečekaným debaklem skončilo pro Ajax finále Nizozemského poháru, Zwolle totiž rozdrtilo v Rotterdamu favorizované mužstvo z Amsterdamu 5:1 a po právu získalo cennou trofej. O svém vítězství rozhodli modrobílí už v prvním poločase, kdy nasázeli svému soupeři čtyři branky. Zápas však provázely i nefotbalové momenty.

Že se umí i fanoušci v Nizozemsku chovat jako velcí hlupáci prokázaly hned první minuty utkání. Krátce po úvodním hvizdu totiž hrací plochu zasypalo velké množství pyrotechniky a zápas musel být hned dvakrát přerušen. Na utkání, které by jinak bylo ozdobou pro celý nizozemský fotbal, tak ulpěla velká kaňka.

Těsně před druhým přerušením hry ale přece jen přišel i krásný fotbalový moment, to když se Ajax ujal hned ve 3. minutě vedení. Po rohovém kopu Amsterdamských se odražený míč dostal až k van Rhijnovi, který se s ničím nepáral a nechytatelnou dělovkou pod břevno div že neprotrhl síť Boerovy branky - 0:1! Poté ale zasypaly hrací plochu dýmovnice z kotle Ajaxu a je otázkou, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby kouč PEC nedostal příležitost v kabině pozměnit taktiku a fotbalisté Ajaxu nebyli připraveni o psychickou výhodu plynoucí z vedoucí branky.

Po několikaminutovém přerušení ale hráči znova naskočili na trávník a mohlo se pokračovat. A bylo věru na co koukat. Hned v 8. minutě totiž Thomas i s přispění teče jednoho z obránců Ajaxu zajistil Zwolle vyrovnání a o pouhých pět minut nato dokonal stejný hráč obrat ve skóre, když doklepl míč odražený od tyče za záda gólmana Vermeera - 2:1!

Hráči Ajaxu se pokusil hru uklidnit dlouhými kombinacemi, ale to jim nebylo nic platné. PEC hrálo jako o život a už ve 22. minutě se počtvrté přepisovalo skóre. Fernandez dostal od Mokotja dokonalou přihrávku za obranu Amsterdamských a tváří v tvář Vermeerovi zachoval chladnou hlavu a posunul Zwolle do dvoubrankového vedení - 3:1! Utkání bylo vypjaté nejen v hledišti ale i na hrací ploše, kde se krátce po třetí brance Zwolle strhla potyčka hned několika hráčů, ze které ale vyšel se žlutým trestem pouze obránce PEC van Polen.

Hru pak ovládla řada nepřesností na obou stranách, hráči jakoby vůbec nepočítali s tak nečekaným vývojem utkání. Z chyb ale pramenily šance, se kterými daleko lépe nakládali hráči v modrobílém. Jako v 35. minutě, když z pravé strany centroval do vápna Ajaxu van Polen a Fernandez s velkou lehkostí přehlavičkoval Moisandera a připsal si druhou branku v zápase - 4:1! V 36. minutě pak na sebe zkusil vzít odpovědnost amsterdamský Bojan, ale jeho povedený pokus ze střední vzdálenosti skončil pouze na břevně. Ajaxu nepomohlo ani stáhnutí defenzivní linie na tři obránce a do kabin tak šlo Zwolle s jednoznačným vedením 4:1.

Ajaxu nezbývalo nic jiného než pokračovat v riskantní nátlakové hře, za kterou však byli favorité potrestáni už po čtyřech minutách druhé půle. Van Polen se po rohovém kopu z levé strany dostal k odraženému míči a z oblasti penaltového puntíku vsítil pátou branku PEC - 5:1! Hráčům Ajaxu se v dalších minutách jen obtížně hledala motivace zcela otevřít hru, což by znova otevíralo brejkové možnosti pro Zwolle.

Ochozy Rotterdamského stadionu se v druhé půli proměnily v jednu velkou modrobílou párty, zatímco fanoušci Ajaxu jen nevěřícně kroutili hlavou, co se to vlastně stalo. Zbytek utkání se už dohrával ve velmi klidném tempu a nic už nemohlo zabránit PEC v získání nizozemského poháru. Ani deštivé počasí nenarušilo oslavy PEC, které se tak kvalifikovalo rovnou do play off Evropské ligy.

Autor: Miroslav Ondrejka / onlajny.com, ad.nl

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

AJAX .

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat
Tomtaf

1:1

2:1 pr.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ostuda .

Reagovat
Krausio_Real_M

Tak to bych nečekal

Reagovat
Elliasson

Takhle v lize rupnout prostě nemůžou.

Reagovat
afc ajax

Reagovat
afc ajax

nemôže byť všetko jednofarebné

Reagovat
smazaný uživatel

Takze Franka De Boera do Barcelony nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
deadlife

Patří jim to! Mohou poděkovat "fanouškům", kteří přerušili zápas. Hlupák zůstane hlupákem.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiket v hajzlu

Reagovat
smazaný uživatel

tohle nečekala ani moje babička fakt ostuda

Reagovat
patas92

potěšili hodně sázkařů

Reagovat
DieFohlenBMG

mě jo

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

výborný triko

Reagovat
smazaný uživatel

to jo, btw ty tri krizky jsou z oficialniho znaku mesta Amsterdam

Reagovat
smazaný uživatel

10:1 to klidně mohlo bejt

Reagovat
Coutinho10

tak to 2. přerušení zápasu bylo klíčový

Reagovat
fantomas

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fantomas

Zajímavý.. fakt nevim, jak sem tě moh mít zafixovanýho jako člověka s mozkem.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky,Zwolle

Reagovat
Hector17

Tak snad aspoň titul

Reagovat
Filipow

Kolik byl tak kurs na přesnej výsledek 5:1?

200?

Reagovat
Bayernista18

Ajax ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele