27.07.2013 20:00 CET
2 : 3
po prodloužení
(0:0, 2:2)

Reportáž

Ajax vstal z mrtvých a vybojoval Johan Cruijff Schaal

Po třech neúspěšných pokusech v řadě se konečně fotbalisté Ajaxu radují ze zisku nizozemského superpoháru. Ani tentokrát to ale každopádně neměli snadné. O vítězi duelu s Alkmaarem muselo rozhodnout až prodloužení.

Ajax vletěl do utkání jako uragán, přesto však ze svého úvodního tlaku nevytěžil jedinou gólovou příležitost. Poprvé zahrozit se De Boerově ekipě povedlo až po více jak dvaceti minutách hry, kdy se exekuce nařízeného přímého kopu ujal Christian Eriksen a nepříjemnou dalekonosnou střelou donutil Estebana k pohotovému zákroku.

Amsterdamský celek měl po většinu první půle výrazně navrch, ovšem ve finální fázi to byla z jeho strany obrovská mizérie. Kromě několika nepříliš vydařených střeleckým pokusů nepředvedl zhola nic.

Vše podstatné se nakonec událo až po obrátce. Jako první se vedení ujal překvapivě Alkmaar. Gouweleeuw milimetrově přesným pasem našel nabíhajícího Jóhannssona, ten okamžitě sklepl míč pro volného Jóhanna Gudmundssona, který z mírného úhlu prostřelil vyběhnuvšího Vermeera. AZ ani po úvodní trefě nepolevilo a za svou aktivitu bylo v 67. minutě odměněno druhou trefou. O tu se postaral Áron Johannsson.

Radost z dvougólového vedení ovšem Verbeekovým svěřencům vydržela jen chvíli. Už po pouhých dvou minutách si Jeffrey Gouweleeuw srazil nešťastně balón do vlastní brány, čímž odstartoval velkou ofenzivní smršť do té doby trápícího se Ajaxu. O brzké vyrovnání se zanedlouho postaral Kolbeinn Sigthórsson, který doklepl míč do sítě po Alderweireldově vyražené dělovce.

Islandský kanonýr měl v samotném závěru dokonce šanci zajistit Ajaxu vítězství v řádné hrací době, ale ani nadvakrát nedokázal míč do alkmaarské brány propasírovat. Nejprve se zaskvěl gólman Esteban, hned vzápětí jeho střelu zastavil obránce Viergever.

Do prodloužení vstoupil lépe Alkmaar. Vedení na stranu AZ mohl už po pár vteřinách vrátit Johansson, jenže z úhlu pálil kousek vedle vzdálenější tyčky. Ajax se prosazoval jen hodně ztěžka, přesto ale v průběhu 104. minuty rozhodl o svém vítězství. Eriksen poslal centr na zadní tyč, tam si naběhl kapitán Siem de Jong a přesně umístěnou hlavičkou nedal Estebanovi šanci.

Alkmaar na třetí úder Ajacieden už nedokázal žádným způsobem odpovědět, a tak musel po závěrečném hvizdu arbitra Liesvelda skousnout hodně trpkou porážku.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Že by konečně?

Reagovat
smazaný uživatel

0:3 v suchym triku AFC

Reagovat
afc ajax

neutrálna pôda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Aldeano

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Ferguson6

tak domáci bol AZ

Reagovat
smazaný uživatel

tak řekl bych, že oficiálně je to vedeno jako neutrální půda. JCS je prostě tradicí vedena odehrát v Areně. A když je účastníkem Ajax je veden jako hostující Zkas takovej kix to od EF není

Reagovat
smazaný uživatel

Musíme!

Reagovat
Shevchenko

Má to článek a nemá to statistiky

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
smazaný uživatel

No ajax je jasný vítěz ačkliv více fandím PSV snad ajax porazí v lize

Reagovat
stas87

lobotka pojde hostovat do eredivisie alebo do druhej ligy?uz mu trener nazancil kam ho poslu?

Reagovat
smazaný uživatel

hostovat asi ne, ked tam hostuje z Trencina, ale v druhej lige ma Ajax svoje becko a tam by mal hravat pravidelne a par krat aj v prvom muzsstve snad...

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
stas87

jasne,som zabudol ze je tam na hostovanie s opciou no ide mi o to ci dostane sancu v pohari ci proti slabym v lige

Reagovat
AjaxFans

bude si muset pockat.hned tak rychle sanci nedostane

Reagovat
smazaný uživatel

už bylo na čase

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheMally11

z 5 gólů dali 3 Islanďané !!! paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Po dlouhé době konečně Eriksen podal výkon, který odpovídá jeho kvalitám. Doufám, že v tom bude pokračovat i v Eredivisie.

Reagovat
Rarášek

Island vládne Nizozemí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele