13.08.2014 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Superpokal pro Dortmund. Borussia porazila Bayern 2:0

Stejně jako loni, i letos první soutěžní zápas ve startující německé fotbalové sezóně opanovala Borussia Dortmund. Bayern tentokrát působil v roli sparingpartnera a ve většině utkání se skláněl před herní efektivitou domácích. Ty k zisku Superpoháru gólově nasměrovali Mchitarjan a Aubameyang.

Oba týmy musely nastoupit v improvizovaných sestavách. Domácím chyběl gólman Weidenfeller, po zlatém mistrovství ještě nebyl fit ani Hummels. Ještě větší rošády připravil na druhé straně Guardiola, jemuž scházely doslova šiky účastníků brazilského turnaje. Z toho důvodu hráli například mladíci Höjbjerg s Gaudinem. Nechyběl nicméně Robert Lewandowski, jenž si soutěžní debut za Bayern odbyl hned proti bývalému chlebodárci.

Úvod zápasu se odehrával v pohledném a rychlém tempu, ale více než všechno byl v první řadě festivalem nevídaných chyb. Ve třetí minutě musel Langerak držet akcie Dortmundu nad nulou, když po školáckém propadnutí Piszczeka uháněl sám na branku Shaqiri. Na druhé straně zase naservíroval Alaba míč přímo na nohu Immobilemu, jemuž kromě pomalého postupu k brance zabránila ve skórování i drobná nepřesnost.

Korunu netradiční podívané mohl nasadit Javi Martínez, který zpětnou přihrávkou nadělal Manuelu Neuerovi nemalé potíže a čerstvý nejlepší fotbalista Německa měl co dělat, aby míč vykopl z brankové čáry. Akce Borussie nicméně pokračovala a tipec jí utnul znovu až Neuer, který si poradil s velkou šancí Kirche.

Ve třiadvacáté minutě až ale rozčíleně vykopával míč ze své sítě. Henrik Mchitarjan sebral míč téměř na půlící čáře a bleskově pronikl mezi několika soupeři až k šestnáctce, kde si nechtěně narazil s dvojblokem Aubameyang - Alaba. Odražený míč pak nechytatelně napálil k tyči a poslal svůj tým do vedení.

Nešťastný poločas pro Bayern ještě vyšperkoval Javi Martínez, jenž si při pokusu o střelu nejspíš vážně zranil koleno a po půlhodině hry musel být stažen z hrací plochy. Kicker sice uvedl, že jde "jen" o svalový problém, nicméně samotný moment střetu, ledový obklad na koleni a hlava v dlaních naznačila horší scénář...

A pro vítěze Bundesligy i Pokalu mohlo být za dalších deset minut ještě hůře. Míč z rohového kopu udělal v šestnáctce hostí solidní chaos, v němž se nejlépe zorientoval Sebastian Kehl a z voleje napálil míč tvrdě na branku. Bohužel pro Dortmund přesně do míst, kde stál připravený Neuer. Další dvě pumelice pak tlumil po chvíli z nohou Hofmanna a opět Kehla.

I ve druhém dějství začal Bayern jasnou gólovkou, tentokrát na vyběhnuvším Langerakovi ztroskotal zakončující Lewandowski. A mohlo ho to zatraceně mrzet, po hodině hry totiž domácí Piszczek poslal z pravé strany krásný centr do vápna, kde si nejvýše naskočil Pierre Aubameyang a hlavičkou zvýšil už na 2:0. Svůj gól se pak nestyděl oslavit s maskou Spider-Mana, kterou vytáhl ze štulpny, na hlavě.

Ani druhá facka však nedonutila Guardiolův celek ke změně herního systému. Styl a’la Barcelona proti dobře fungující defenzivě Vos nefungovala a neustálé přihrávky zdánlivě bez cíle byly chvílemi až úsměvné. Bayern navíc kazil a proti brejkům domácích si nevěděl rady. Dvakrát proto nebezpečně zakončoval Immobile, přičemž druhou šanci mu spektakulární minelou nachystal Dante.

Až deset minut před koncem konečně zahrozili i němečtí mistři. Přímého kopu se ujal Alaba a jen pohotový skok Langeraka zabránil gólu. Pro bavorský velkoklub to ncméně byla labutí píseň.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (479)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele