01.08.2021 20:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Xeka (© AFP)

Osmiletá nadvláda PSG v Trophée des Champions je u konce, premiérový triumf slaví Lille

Parádní zakončení Xeky v prvním poločase zařídilo Lille jeho vůbec první titul v Trophée des Champions. PSG na tuhle trefu svého soupeře nedokázalo ve zbytku utkání nijak reagovat, za celých devadesát minut mimochodem nevsítilo jedinou branku A jeho osmileté vládnutí ve Francouzském superpoháru tak bylo v Tel Avivu ukončeno. Trofej zkrátka putovala na sever Francie.

Tihle soupeři v minulé sezóně svedli neúprosnou bitvu o primát v Ligue 1 a nyní znovu mohli rozdmýchat svou rivalitu. V sázce totiž byla první příležitost v nové sezóně získat blyštivý pohár. A navzdory výměně trenéra ukázaly Les Dogues, že se jejich loňské prvenství na ligové scéně neudálo žádnou náhodou, byť nový stratég Jocelyn Gourvennec, jenž během léta nahradil předchůdce Christopheho Galtiera, neměl moc času s týmem pracovat na nějakých vylepšeních a spíše ho především poznával. Přesto suma sumárum nakonec nechaly Mauricia Pochettina, šéfa lavičky Les Parisiens, popřemýšlet do následujících týdnů nad cestou, jakou by se na francouzské scéně mělo PSG opětovně vrátit na vrchol.

LOSC bylo na vyprodaném Bloomfield Stadium zprvu aktivnějším celkem a brzy se mohlo ujmout vedení, nicméně Yilmaz z přímého kopu zamířil těsně vedle branky brankáře Navase. Nezkrotný a neustále hladový turecký forvard vlastně navázal na své výkony z předešlého ročníku a svému protivníkovi prakticky pořád vzkazoval, že nemá v plánu zpomalovat.

Pochettino, jemuž chybělo dost jeho klíčových hráčů, každopádně mohl sledovat, jak se jeho provizorní sestava postupně přece zapracovává do hry. Najednou PSG také začalo hrozit, hlavně nová posila Hakimí nacházela své prostory, marocký obránce využíval své rozhodnosti, rychlosti a šikovnosti a pořádně zatápěl svému dvornímu strážcovi Reinildovi. Slušně se třeba propojoval s též aktivním Kalimuendem-Muingou, obrana Lille byla prostě více zaměstnávána. Klub z hlavního města byl evidentně na vzestupu, je však pravda, že bránu svého soka zásadně nezabarikádoval, vždyť svou první střelu mezi tři tyče zaznamenal až na sklonku půlhodiny hry, to když Draxlera vychytal gólman Léo Jardim.

Gourvennecova družina obecně stála pevně nohama na zemi a následně připomněla, jak nebezpečná umí být. Brejk založil David, ještě přes Bambu pak byl vyzván Yilmaz, avšak Navas v pohodě zasáhl. Jenže Pařížané jalo by neposlouchali všechna varování a tvrdě za svou nečinnost zaplatili ve 45. minutě. Yilmaz přihrál na Xeku, Portugalec zpoza šestnáctky napřáhl svou pravačkou a tvrdou dělovkou, po níž se Navas jen marně natahoval, zacílil do šibenice.

Po obrátce se sice snažilo PSG o vyrovnání, jenže Lille těsný náskok uhájit dokázalo. Diallo promarnil parádní příležitost v 56. minutě, Icardi hlavičkoval k senegalskému reprezentantovi, ten ale míč z blízkosti u tyčky nezužitkovat k prospěchu svému. Čím více se čas krátil, tím více se Dogy soustředily na defenzivní činnosti. Na plac vběhl ze střídačky na zhruba poslední dvacetiminutovku Wijnaldum, čerstvý novic v pařížské kabině, jenž ihned pobídl Icardiho ke skórování, nakonec však jeho počínání nebylo úspěšně, poněvadž se jednalo o ofsajd. Poté Draxler pálil z voleje do zámezí, i Danilo Pereira s Wijnaldumem nebyli v závěru utkání daleko od přesného zásahu, síť za Léem Jardimem se ovšem netřepotala.

Autor: Patrik Sandev / ligue1.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele