Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

play off o čtvrtfinále
12.12.2018 16:30 CET
3 : 3
4:3 pen.
(1:3, 3:3)

Reportáž

Domácí Al Ain přehrál novozélandský Wellington až v penaltovém rozstřelu

MS klubů v SAE odstartovalo úvodním zápasem předkola a hned se bylo na co dívat. Domácí výběr byl naprosto zaskočen vývojem proti outsiderovi z Wellingtonu a na konci prvního poločasu prohrával už o tři trefy. Vzápětí však snížil a po obrátce dvěma vstřelenými brankami poslal duel do prodloužení. To o postupujícím do čtvrtfinále nerozhodlo, v penaltovém rozstřelu přeci jen prokázal větší zkušenosti asijský klub.

Poloprofesionálové z Wellingtonu se určitě nemají za co stydět, na druhou stranu jistě litují, že neudrželi pohodlný náskok a přišli tak o senzační postup. Do vedení se dostali v 11. minutě z první vážnější možnosti středečního utkání, kdy po přihrávce od Bevina napřáhl z dobrých třiceti metrů Mario Barcia a jeho nádherná táhlá střela zapadla přesně do vzdálenější šibenice. Ani vysoký brankář Essa neměl pražádnou šanci zasáhnout.

Neuběhly ani čtyři minuty a rozdíl ve skóre byl k šoku domácích příznivců dvoubrankový. Bevin tentokráte posunul míč do uličky rozběhnutému Aaronu Claphamovi, jenž si zcela osamocen věděl rady a levačkou usměrnil balón po zemi k levé tyči. Al Ain rozvlnil síť přesně po odehrané půlhodině zásluhou Brazilce Caia, ovšem japonský rozhodčí Sato po konzultaci s videem branku neuznal kvůli nedovolenému zákroku v blízkosti půlící čáry.

Hosté se dočkali třetí trefy v předposlední minutě úvodního dějství. Po rohovém kopu z levé strany propadl balón až k zadní tyči k volnému Mariu Ilichovi, jenž ho zblízka snadno nasměroval do prázdné branky. Ihned poté se poprvé projevila nezkušenost novozélandského mužstva, domácí totiž ještě do přestávky skórovali. Cukasa Šiotani obešel na hranici pokutového území Camerona a z dvanácti metrů umístil míč do pravého dolního rohu.

Čtyři minuty po změně stran vítěz asijské Ligy mistrů AFC snížil na rozdíl jediného gólu, to když Tongo Doumbia obdržel vodorovnou nahrávku od Caia a ve skluzu zakončil pod horní tyčku. Pak se hra na chvíli uklidnila, v závěrečné čtvrthodině začali svěřenci chorvatského kouče Zorana Mamiče zvyšovat tlak. Důležitým aspektem byl příchod švédského útočníka Marcuse Berga v 78. minutě, jenž je v Evropě znám svým působením v německém Hamburku, nizozemském PSV či řeckém Panathinaikosu.

Ten nejprve jen přihlížel, jak jeho spoluhráč Caio orazítkoval z mírného úhlu vzdálenější konstrukci, sám pak v 85. minutě zařídil vyrovnání. Po hlavičce od Ibrahima se do balónu opřel z otočky a z dvanácti metrů nedal brankáři Basalajovi žádnou šanci na úspěch. Ostřílený dvaatřicetiletý švédský reprezentant mohl rozhodnout na začátku první poloviny prodloužení, jenomže tentokráte nevyzrál tváří v tvář proti famóznímu Basalajovi.

Poté se dlouho nic nedělo, v samém závěru prodloužené doby hry byl po druhé žluté kartě vyloučen domácí Mohamed Abdulrahman. V krutém penaltovém rozstřelu nejprve neuspěli ve druhé sérii právě aktivní Berg a ani jeho konkurent Kilkolly. V pátém posledním kole za nepříznivého stavu 3:4 neudržel nervy na uzdě Justin Gulley a jeho pokus k pravé tyči vyrazil do bezpečí Essa, následně na Hazza Bin Zayed Stadium vypukla obrovská vlna radosti.

Autor: Viktor Sandev / fifa.com, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele