finále
25.02.2018 17:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Manchester City si pohrál s Arsenalem a slaví první trofej sezony

Finále anglického ligového poháru mezi Manchesterem City a londýnským Arsenalem přineslo jednoznačný výsledek a jednoznačného vítěze v podobě manchesterského klubu. Citizens se trefou Agüera ujali brzkého vedení, které po změně stran zlepšeným výkonem ještě ztrojnásobili a výhrou 3:0 slaví zisk vůbec první trofeje pod vedením Pepa Guardioly.

Manažer Arséne Wenger sáhl pro finálový zápas k rozestavení s třemi obránci. Kanonýři také přivítali zpět v základní sestavě uzdravivšího Aarona Ramseyho a v úvodních minutách působili nebezpečným dojmem. Gólovou šanci Piérra-Emericka Aubameyanga na hraně ofsajdu ovšem dvěma kvalitními zákroky zastavil Claudio Bravo a očekávaná defenzivní křehkost londýnského klubu na sebe nenechala dlouho čekat. Bravův obyčejný odkop od branky se zničehonic stal gólovou asistencí, neboť Sergio Agüero drobným postrčením vyzrál na nedůrazného Mustafiho a samostatný únik zakončil ukázkovým obloučkem přes vyběhnuvšího Ospinu.

Do puntíku se tak opakovalo loňské semifinále FA Cupu mezi oběma kluby, kde se ve Wembley Citizens rovněž ujali v první půli vedení zásluhou přímočarého útoku zakončeného pohotovým Agüerem. Tehdy Arsenal po změně stran srovnal trefou Nacha Monreala, jenže tentokrát musel španělský bek vinou zranění opustit hřiště ještě v první půli. Z inkasovaného gólu se londýnský celek do přestávky pořádně neotřepal a mohl být rád, že další Agüerův lobovaný pokus postrádal preciznost prvního gólu.

Ať už hráči Arsenalu do druhé půle nastoupili s jakýmkoli záměrem, Citizens zařadili po doposud nevýrazném výkonu na vyšší obrátky a na trávníku již zcela dominovali. Pouhé dvě minuty po změně stran měl první slibnou možnost navýšit hubený náskok kapitán Citizens Vincent Kompany, jehož rána s přispěním teče Koscielného skončila jen těsně vedle Ospinovy pravé tyče.

O deset minut později se už ale belgický stoper gólové odměny za svůj vynikající výkon dočkal. Kevin de Bruyne rozehrál rohový kop přízemním pasem na hranici pokutového území k Ilkayi Gündoganovi, jemuž sice střela nesedla, ovšem Kompany stál ve správnou chvíli na správném místě a míč v cestě do branky tečoval do Ospinova protipohybu. A ani to rozjetým hráčům v modrém nestačilo. Než Arséne Wenger stihl na nepříznivý vývoj utkání zareagovat nasazením Dannyho Welbecka, uvolnil se v šestnáctce David Silva a perfektní křižnou ranou propálil Ospinu potřetí.

Od pětašedesáté minuty tak nebylo o vítězi ligového poháru sebemenších pochyb a utkání se již v poklidu dohrávalo. Arsenal sice dostal několik pološancí alespoň zkorigovat výsledné skóre, ovšem Claudio Bravo proti akcím střídajícího Iwobiho obstál a uhájil čisté konto až do konce. Zatímco modrá část Manchesteru slaví, Arsenal přišel o jednu z mála možností, jak doposud neúspěšnou sezonu vylepšit.

Ligový pohár tak Arsénu Wengerovi navzdory třetí účasti ve finále nadále uniká a pozornost musí Kanonýři vrhnout zpět k ligové soutěži, kde se ve čtvrtek shodou okolností utkají na domácí půdě právě s Manchesterem City.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (569)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele