06.08.2023 17:00 CET
1 : 1
1:4 pen.
(0:0, 1:1)

Reportáž

Radost hráčů Arsenalu (© AFP)

Arsenal srovnal v závěru, pak proti Manchesteru City ovládl penalty

Už to vypadalo, že FA Community Shield získá po trefě Colea Palmera Manchester City. V nastaveném čase však střelu Leandra Trossarda do vlastní sítě srazil Manuel Akanji, a tak rozhodovaly penalty. V těch se Citizens příliš nedařilo, Gunners je ovládli 4:1.

Vyprodané Wembley si nejprve vyslechlo národní hymnu a poté už se dva suveréni loňské Premier League dali do hry. První zahrozili ve čtrnácté minutě City, když Rodriho střela z dálky byla lehce tečovaná a projela těsně kolem pravé tyče. Ramsdaleovi musela lehce nahnat strach. Poté se Grealish ujal rohového kopu, ten ale Arsenal bez potíží odvrátil.

O jedenáct minut později White výborně zaběhl za Akanjiho a servíroval míč Havertzovi, jenž střílel do protipohybu Ortegovi, ale ten za sebou nechal nohu a předvedl skvělý zákrok, takže zůstal stav bez branek. Gólman Citizens se předvedl i pět minut před pauzou, když Saka obešel Akanjiho a našel úplně volného Havertze. Ten nicméně balon netrefil úplně ideálně a navíc výtečně zakročil Ortega.

V úplném závěru první půle ještě zkoušel Rodri vystřelit z půlky hřiště a jen těsně minul. Po přestávce zahrozili jako první City, když po rohovém kopu hlavičkoval John Stones, avšak pouze do rukavic Ramsdalea. V 77. minutě už se však obhájce ligového titulu prosadil. Foden pohybem výborně oklamal Parteyho a poté Tierney omylem zpracoval balon pro De Bruyneho. Následně obdržel míč Cole Palmer a parádně jej poslal k zadní tyči.

O pět minut později mohl Manchester své vedení navýšit. Álvarez přešel přes Gabriela a poté naservíroval balón Fodenovi. Ten zakončil mezi nohy Ramsdalea, ten ovšem ještě stihnul zázračně zakročit. Hlavní sudí nastavil nad rámec druhého poločasu osm minut, Arsenal přitom vyrovnal až v jedenácté. Leandro Trossard vypálil na zadní tyč a jeho rána by pravděpodobně neudělala Ortegovi příliš mnoho problémů. Jenže trefil i obránce Akanjiho, a ten nešťastně srazil míč mimo dosah svého brankářského spoluhráče.

Rozhodovat tak musely pokutového kopy, které Arsenal zvládl mistrně. Jako první zahrával Martin Ödegaard, jehož pokus mířil mimo dosah Ortegy. Následně Kevin De Bruyne napálil břevno. Ve druhé sérii proměnili oba exekutoři, a to Leandro Trossard a Bernardo Silva. Za Gunners se trefil i třetí střelec Bukayo Saka, zklamal ale další borec ze City, Rodriho vychytal Ramsdale. A když Fábio Viera ve čtvrté sérii proměnil, bylo rozhodnuto. Arsenal ovládl penalty 4:1, a mohl začít slavit vítězství trofeje.

Autor: Petr Procházka / livesport.cz, onlajny.com

Komentáře (714)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele