07.08.2011 15:30 CET
2 : 3
(2:0)

Reportáž

Community Shield pro United. Už popatnácté!

Hrubé nedorozumění dvojice Clichy-Kompany připravilo Manchester City o možnost poprat se o Community Shield i v nastavené loterii. Nani takto šel do sólového úniku, který hladce zakončil svým druhým gólem v utkání. A dokonal tak zasloužený obrat ze stavu 0:2 na 3:2. ManUtd slaví již patnácté vítězství v této anglické obdobě Superpoháru, což je vylepšený rekord.

Oba nesmiřitelní rivalové se na sebe vrhli po svém. Sice s velkým nasazením, to šlo ovšem na úkor fotbalovosti a také čisté hry. Jednou Dowd ukázal žlutou kartu oběma stranám, podruhé musel napomínat rozdivočelého Richardse či De Jong. Z opravdu herních akcí lze z první třetiny zápasu vyzdvihnout snad jen kolmici Silvy, na kterou chvíli nabíhal osamocený Milner, aby se nechal hladce dohnat a rozhodit v zakončení.

Bůhvíjaký fotbal se nezačal hrát ani ve zbývající pasáži do přestávky, alespoň už však začaly padat góly. A oba šly minimálně z části na vrub nedobře vyspalého a nervózního De Gey. Ve 38. minutě nejprve Španěl mizerně přečetl standardní situaci, svým rozpačitým počínáním nechal na holičkách Ferdinanda s Vidičem a ti svou úlohu nedokázali splnit stejně jako De Gea. Lescott proto bez problémů tečoval míč do sítě. Podruhé, těsně před přestávkou, už byl na vině jenom De Gea. Džeko napřáhl z dobrých 25 metrů, zatímco mladičký golman ještě couval do brány, takže výsledkem všeho byl pozdní skok a potupná branka.

Do druhého dějství vyběhl pozměněný Manchester United. Velký vítr v obraně soupeře okamžitě začal dělat nově příchozí Cleverley a i jeho spoluhráči všeobecně zpřesnili rozehrávku. Efekt se dostavil okamžitě. V 52. minutě se Džeko ostudně vykašlal na strážení Smallinga a ten už neměl potíž s pláchnutím za obrannou linii a usměrněním Youngova centru ze standardní situace za Hartova záda. Daleko větší pozdvižení však ve Wembley vyvolala druhá gólová akce. O pět minut později totiž Rooney, Young, Nani a Cleverley rozjeli neskutečný koncert krátkých a bleskových narážeček, díky nimž pak mohl třetí jmenovaný hladce přelobovat Harta a vyrovnat. Tato akce léta zápas na papíře anulovala, ve skutečnosti ale byli na koni stoprocentně spíš United.

Nicméně ačkoliv byli červení nadále vždy o dva kroky napřed, k šancím jejich sebevědomé počínání zrovna nevedlo. Namísto toho na druhé straně střídající Johnson okamžitě prověřil De Geu, který si na jeho prudké ráně alespoň trošku spravil pošramocené ego. A španělský brankář musel těsně před hvizdem vyrážet také Richardsovu hlavičku. To Hart nic neřešil. Až do osudné chvíle, kdy zoufalý odkop Rooneyho nedokázal sebrat ani jeden z dvojky Clichy-Kompany a Nani pak sólový únik vyřešil bezpečně - kličkou a zakončením do prázdné klece. United tak zajistil dohromady 19. titul v Community (Charity) Shieldu a 15. sólový (o čtyři se Red Devils po remízách dělí s jinými kluby).

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1465)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele