1. kolo
12.09.2020 13:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Arsenal si snadno poradil s Fulhamem, zazářili brazilští debutanti

Malé londýnské derby na úvod nového ročníku Premier League mezi Fulhamem a Arsenalem dopadlo přesně dle předzápasových předpokladů. Kanonýři na Craven Cottage udeřili vždy na úvod obou poločasů a góly Lacazetta, debutanta Gabriela spolu s kapitánem Aubameyangem suverénně zvítězili 3:0. Ocenění muže zápasu si však zaslouží především další nováček v dresu Arsenalu, a to Willian, jenž měl přímý podíl na všech gólech svého týmu a sám trefil i brankovou konstrukci.

Oba manažeři na úvod sezony sáhli v základních sestavách k překvapivým volbám. Zatímco Scott Parker opominul loňského nejlepšího klubového střelce Aleksandara Mitroviće, pravděpodobně kvůli drobným zdravotním potížím srbského forvarda, Mikel Arteta zase dopřál ostrý debut v novém dresu pro čerstvou novou posilu Gabriela Magalhaese a ve středu pole vedle Granita Xhaky postavil i opomíjeného Mohameda Elnenyho, jenž loňskou sezonu strávil na hostování v istanbulském Besiktasi. Ani na lavičce Arsenalu pak nebyl brankář Emiliano Martínez, jehož odchod z klubu je na spadnutí, a jedničkou by se tak měl opět natrvalo stát Bernd Leno.

Nesehranost obranné linie Kanonýrů byla patrná na samém úvodu utkání, kdy Gabriel přepouštěl zpětnou přihrávku Maitlanda-Nilese až k Lenovi, čehož málem využil napadající Kamara a jen Lenova vytrčená rukavice na poslední chvíli zachránila hosty od brzkého inkasovaného gólu. To Fulham při vlastním defenzivním zaváhání podobné štěstí neměl a již v osmé minutě inkasoval. Xhakova rána se zaklestila mezi nohama Tima Reama, čehož sice další debutant Willian nevyužil, ale odražený míč se odkutálel k Alexandru Lacazettovi, jenž jej bezpečně zblízka napálil do odkryté branky.

Ani s nabytým vedením Arsenal neupouštěl od herní převahy a aktivního napadání rozehrávky soupeře, díky čemuž i nadále kontroloval hru a měl několikrát blízko k navýšení náskoku. Elnenyho skrytá rána na přední tyč však kvůli dalšímu Reamově bloku do sítě neprošla a Willianův přímý kop přímo před šestnáctkou skončil jenom na tyči. Další nebezpečný pokus si posléze připsal Piérre-Emerick Aubameyang po ukázkovém pasu Xhaky, ale ani on si ranou na přední tyč na brankáře Rodáka nepřišel. To Fulham byl směrem dopředu takřka neškodný a Leno vyjma nedůrazné střely Odoie zdálky ani nemusel zasahovat. První půle tak skončila těsným vedením Arsenalu.

Ani po změně stran se na průběhu hry nic nezměnilo a netrvalo dlouho, než hosté svou dominanci potvrdili i gólově. Ve středu všeho dění byl i nadále Willian, jenž posadil svůj rohový kop v 49. minutě přesně na hlavu Gabriela a zkoprnělá defenziva Fulhamu jen přihlížela, jak si bývalý stoper Lille užívá gólový debut. Ani ne deset minut nato navíc Kanonýři rozebrali protivníka do třetice, když se trpělivou rozehrávkou od vlastní branky zbavili napadajících hráčů v bílém a rychlý útok zakončil kapitán Aubameyang brilantní křižnou ranou pod břevno. Asistenci si nepřipsal nikdo jiný než všudypřítomný Willian a o vítězi již nebylo sebemenších pochyb.

Scott Parker teprve v tu chvíli zareagoval nasazením kanonýra Mitroviće se středopolařem Zambem Anguissou, ovšem na změnu vývoje utkání to už nestačilo. Viditelně uvolnění hráči Arsenalu se bavili fotbalem i nadále a Leno naopak zůstával mimo ohrožení. Konečné skóre mohlo být ještě vyšší, kdyby si Aubameyang počínal rychleji v dalším samostatném úniku. Jedinou možnou kaňkou na jinak veskrze vydařeném výkonu bylo vynucené střídání Granita Xhaky, jenž si v jednom souboji přivodil zranění kotníku.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Martinez-Saliba, Holding, Tierney-Bellerin, Ceballos, Xhaka, Kolasinac(78'Pepe)-Saka( 78'Willian), Nektiah(72' Lacazette), Aubameyang

1:3(0:2) 67'Mitrovic- 27' Aubameyang, 44' Saka, 79' Lacazette

Reagovat
jk

Řekl bych, že Fulham bude na Craven Cottage dneska pořádně nažhavený a vyprovodí woolwich aspoň 1:0

Reagovat
lofin9

To ano hlavne za mohutnej podpory divakov

Reagovat
Petr Keš

0:2

Reagovat
RKBoy

bude to vyrovnané, ale myslím ,že Arsenal nakoniec naplní očakávania a prehrá.

Reagovat
afc

A preto je na 2 1,6. Nevadí, skúsiš nabudúce.

Reagovat
smazaný uživatel

kéž by

Reagovat
sajty

Ty seš očividně velký fotbalový expert.

Reagovat
chicuita

Kdyby se nekdo chtel pridat do moji Fantasy ligy H2H, kod tady:93obqm

Reagovat
smazaný uživatel

Cunter, nespamuj s tím v PL sekci.

Reagovat
Counter

Já tohle nemám šanci ovlivnit.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele