základní skupiny - skupina D, 1. kolo
26.07.2012 15:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Japonští samurajové bez potíží zdolali španělské favority

Glasgowský Hampden Park viděl po vyrovnaném klání Hondurasu a Maroka druhý duel, jenž skončil překvapivým resultem, tápáním a nekonkurenceschopností favorizovaného španělského výběru, jenž za běhavými japonskými fotbalisty nezaostával snad jen ve statistice držení balónu.

Strojová kombinace, toliko oblíbená a štelovaná u hlavního mužského výběru, v podání španělských reprezentantů do třiadvaceti let notně pokulhávala, ačkoliv to byl právě celek z Pyrenejského poloostrova, jenž držel míč na kopačkách a výbojným Japoncům jej moc nepůjčoval. Na první střelecký pokus čekal do pětadvacáté minuty, kdy japonského gólmana Gondu prověřil u levé tyče zkušený Juan Manuel Mata.

Vyčkávací taktika japonských samurajů slavila úspěch ve třiatřicáté minutě, když dvacetileté křídlo Takahiro Ogahira odcentroval z rohového kopu přímo na pravačku nehlídaného Yokiho Otsu, jenž sic pomalou, avšak nechytatelnou šmudlou z malého vápna dopravil míč do španělské sítě.

V osmatřicáté minutě se mohla japonská družina málem radovat ze druhé branky, když nová akvizice Borussie Mönchengladbach Álvaro Domínguez poslal z brankové lajny balón do šestnáctky k Davidu De Geovi, avšak napadající Kiyotake balón uzmul, obelstil brankáře Manchesteru United a v pádu levačkou poslal míč pouze podél lajny, nikoliv do odkryté sítě.

O tři minuty později přišla pro favorizovaný španělský výběr, jenž ve druhé polovině prvého dějství jednoznačně tápal a byl v pozadí japonské aktivity a pressingu, další ohromná rána. Baskický stoper Iňigo Martínez fauloval nejlepšího střelce tohoto japonského výběru Kensuke Nagaie a uviděl přísnější červenou kartu. Okahira nařízený přímý volný kop z hranice šestnáctky poslal těsně nad pravou šibenici De Geovy svatyně a završil tím události v prvém dějství.

David De Gea musel v padesáté minutě vytáhnou přenádhernou robinsonádu proti Higashiho obstřelu, jenž naznačoval, že Japonsko neubere z tempa, ba naopak se pokusí Španělsko zatlačit do úzkých a v co nejkratším možném čase rozhodnout klání druhou brankou.

Španělsko přitom svému soupeři práci notně usnadnilo, obrana dětinsky otevírala dvířka, jimiž přímočaří Japonci pronikali jako nůž španělskou olivou. Nagaiovi v osmapadesáté minutě chyběla jen lepší koordinace, když se objevil po brilantní přihrávce Higashiho osamocen na šestnáctce a poslal míč přízemní ranou pouze vedle levé tyče. O minutu později to sám na sebe vzal Kiyotake, propasíroval míčudu přes kapitána španělského výběru Martíneze, ale namířil přesně do míst, kam šteloval svou levačku o chvíli později i Higashi.

Následující minuty proložila řádka střídání, polehávání na trávníku po ostřejších soubojích a byla prostoupena španělským zmarem v závěrečné fázi hry. Japonsko se začalo, pravděpodobně vlivem oslabujícího fyzického potenciálu, upínat k bránění těsného výsledku, což proti oslabenému a tentokráte kombinačně nikterak vytříbenému soupeři bylo snazší, než se očekávalo.

Prvou a poslední nebezpečnější šanci španělského výběru měla dvojice Jordi Alba a Juan Manuel Mata, kteří v krátkém sledu na malém čtverci z úhlu nevyzráli na brankáře Japonska. Oriol Romeu v osmasedmdesáté minutě urobil další z mnoha chyb španělských zadáků, Nagai se zmocnil míče a tváří tvář De Geovi neuspěl. V závěru se Higashi zmocnil míče díky neuvěřitelné chybě a dezorientaci hned dvou španělských beků, avšak Yamaguchi osamocen před De Geou naprosto selhal a svatyni přestřelil.

Španělský zmar byl do očí bijící, favorit zklamal a vystavil mnoho otazníků. Tím největším může být otázka, zda může být podobně hrající mančaft bez špetky nápadu konkurenceschopný. Naopak japonští fotbalisté svým výkonem příjemně překvapili a při případném dalším skalpu Hondurasu či Maroka mají postup jasný. Mohou navázat na úspěch svých ženských kolegyň, které dokázaly senzačně vyhrát mistrovství světa?

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (11)

Přidat komentář
Losinho

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0 pro Španělsko

Reagovat
smazaný uživatel

Španieli vyhrajú 3:0 a nešťastný tréner Japonska spácha po zápase priamo na trávniku rituálne seppuku

Reagovat
smazaný uživatel

Japonci jako takovy nejsou slabej tym, ale na OH si neprivedli dobrou sestavu. Zato Spanelsko krome zkusenyho Maty si sem veze krome jinyho i Tella, Jordi Albu nebo taky brankare de Geu, tudiz tenhle zapas zvladnou...4:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Jaaaaaaapooonsko

Reagovat
smazaný uživatel

Užasná hra Nippon jasně lepší mohlo to skončit 4:0 pro ně ač se na hlavu trenéra Sekizuki hodně nadávalo, že nevzal dobrý výběr tak u mě klobouček dolů. Včera Nadeshiko ted Blue Samurai já jsem zatím spokojen:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Prece jenom to neni to Spanelsko, ktery vyhrava vsechny turnaje, hodne sme je precenili...

Reagovat
smazaný uživatel

a vida, přeci jenom Španělé nejsou neporazitelní Japonská hra mi byla sympatická, snad překvapí jako japonské kolegyně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele