play off - finále
11.07.2011 01:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Mistrovství světa sedmnáctiletých vyhrálo domácí Mexiko

Nejlepší fotbalisté do sedmnácti let jsou z Mexika. Ti ve finále na mexickými fanoušky zaplněném Aztéckém stadionu zaslouženě zdolali Uruguay 2:0 a jsou novými světovými šampiony. Rozhodující branku vstřelil po půlhodině hry kapitán Briseňo, pojistku přidal v úplném závěru střídající Casillas.

V Mexiku City se hrál zajímavý fotbal hned od začátku, obě mužstva toužila po vítězství a zlatu. O něco málo nebezpečnější však přeci jenom byli domácí Mexičané, a to i přesto, že první zajímavá situace se odehrála před jejich brankou. Zdánlivě nepovedený dlouhý nákop nachytal v nedbalkách oba uruguayské stopery a pohromu musel zastavit až výborným vyběhnutím a nebojácným skokem Cubero.

Na druhé straně zahrozil Arturo Gonzalez, jeho dalekonosná rána ovšem prostor mezi třemi tyčemi nenašla. Ve třicáté první minutě Aztécký stadion poprvé explodoval nadšením, přetažený centr Florese vrátil na zadní tyči před bránu Fierro a mexický kapitán Antonio Briseňo zblízka otevřel skóre finálového utkání.

Obrovskou šanci na vyrovnání měl těsně před přestávkou Elbio Alvarez, jenž ukončil dlouhé hledání majitele míče krásnou střelou zpoza šestnáctky, bohužel pro Uruguay za překonaného Sáncheze zaskočila levá tyč. Po první půli tak vedlo Mexiko nad Uruguayí 1:0 pětačtyřicet minut bez inkasované branky ho dělilo od zlata.

Uruguay přidala a tlačila se za vyrovnáním, v padesáté minutě jí znovu od kýženého gólu dělilo pár centimetrů. Paísův centr se šťastně dostal až k Mendezovi, který se po rychlé kličce ocitl sám před Sánchezem, poslal míč podél jeho levé ruky - a do tyče!

Další velkou možnost měl Rodriguez, Sánchez však byl tentokrát u své tyče včas a míč za svá záda nepustil. Tlak Jihoamerického týmu vrcholil, v posledních minutách vsadili Uruguayci vše na ofenzivu to se jim vymstilo. V devadesáté druhé minutě vnikl do rozhozené obrany Gonzalez, vylepšil pozici střídajícímu Giovani Casillasovi a ten propálil Cubera. V ten moment bylo vše jasno, začaly obrovské oslavy Mexika.

Závěrečných pár vět patří pozápasovému ceremoniálu, na kterém byly kromě týmových rozdány také individuální trofeje. Týmovou cenu Fair-play pro celek s nejmenším průměrem nasbíraných karet získali Japonci. A nyní už slibovaná individuální ocenění. Nejlepším střelcem turnaje se s velkým náskokem stal Souleymane Coulibaly z Pobřeží Slonoviny, a to i přesto, že se svým týmem stihl odehrát jen čtyři zápasy! Druhé a třetí místo obsadili Samed Yesil z Německa a Brazilec Adryan. Zlatou rukavici pro nejlepšího brankáře ukořistil poražený finalista Jonathan Cubero. A hodnocení nejlepších hráčů zcela ovládli domácí Mexičané, na třetím místě se umístil Carlos Fierro, na druhém Jorge Espericueta a vůbec nejlepším hráčem mistrovství světa U17 se stal semifinálový hrdina Julio Gomez.

Dámy a pánové, viděli jsme v akci několik budoucích hvězd dospělého fotbalu. Světový šampionát sedmnáctiletých v Mexiku nabídl úžasnou podívanou, dobré zápasy ve svém počtu jednoznačně převyšovaly ty špatné, k vidění byl skvělý turnaj. Se šťastným koncem pro domácí mladé Mexičany, nové národní hrdiny.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (30)

Přidat komentář
Tomtaf

0:2

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JacoBee

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Shevchenko

No jasně, opalcujte toho blba.

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
JacoBee

blýská se jim na lepší časy :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokud vím, Aztékové už mají zaděláno, oni tento turnaj už před léty vyhráli(v Brazílii nad Brazílií???).. a už teď patří mezi nejlepší mužstva světa s perlou budoucnosti Hernandezem z MNU

Reagovat
Logan

Skoro 100 000 tisic divaku u nas by na finale 17tek, kdyby tam hrali cesi, tak sotva vyprodaji nejaky nas ligovy stadion. Tohle je proste husty

Reagovat
smazaný uživatel

tak si vem kolik maj obyvatel oni a kolik my

Reagovat
kalla

On psal ligový stadion, tedy že by nepřišlo ani 5tisíc a třeba 10 už vůbec ne

Reagovat
Y.N.W.A

no spíš to bude o tom nadšení, temperamentu, povaze a prioritách, než o počtu obyvatel...

Reagovat
Kongo

Ono tam na každá zápas chodilo dost lidí a atmosféra byla parádní

Reagovat
kalla

Naprosto zaslouženě, takhle uspořádanej turnaj dlouho zas nebude

Reagovat
minoLFC

bolo to cinkli

Reagovat
kalla

Reagovat
Y.N.W.A

cinklé zlatem

Reagovat
Kenneth

Diváci: 98.943. Fantazie, chaláni mají zážitek na celej život.

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

38 střel na branku, skoro 100 tisíc fanoušků, nádherný fotbal s minimem taktiky.. Krása.

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
Tigerinho

na branku ale jen 11 :)

Reagovat
Arne

Akorát rozhodčí mi přišel, že domácí docela tlačil, ale to je jen malá vada na kráse.

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko zaslouženě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

v 17 letech doma vyhrat finale ms pred 100k navstevou, no co je vic? uz muzou skoncit, vrchol maj za sebou

Reagovat
Y.N.W.A

něco jako česká devatenáctka tehdá a česká jednadvacítka letos

Reagovat
smazaný uživatel

http://fotbal.moderator.cz/registrace.php?v=1&vid=10125 rychla a jednucha registracia a hrate zadarmo za oblubeny klub

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele