Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 8. kolo
15.10.2023 20:45 CET
4 : 0
(0:0)
Stadión:
Torku Arena, Konya

Reportáž

Yunus Akgün (© AFP)

Lišák z Leicesteru posunul Turky na šampionát. Lotyšská obrana se v závěru sesypala

Atraktivní zápas osmého kola skupiny D kvalifikace o postup na nadcházející fotbalové mistrovství Evropy přinesl zasloužené vítězství favorizovaného Turecka nad Lotyšskem 4:0. Fanoušky uvedl v polovině první půle do varu Yunus Akgün, gól byl ovšem po intervenci videorozhodčího odvolán kvůli ofsajdu. Útočník Leicesteru se však do tabulky střelců přece jen zapsal, když v 58. minutě precizním zakončením rozhodl o osudu utkání, které se nakonec proměnilo v debakl.

Turečtí hráči se tak s definitivní platností představí na závěrečném turnaji v Německu.

Uplynulý týden byl pro turecký fotbal zřejmě jedním z těch nejvydařenějších. Nejprve se země půlměsíce stala poprvé v historii pořadatelem evropského šampionátu, který bude společně s Itálií hostit v roce 2032. Její reprezentace se následně přiblížila účasti na nadcházejícím turnaji v Německu, když zvítězila v klíčovém utkání nad Chorvatskem. Dařilo se také Lotyšům, kteří i přes početní nevýhodu zdolali Arménii, a zaznamenali tak vůbec první bodový zisk v aktuálním kvalifikačním cyklu.

Dramatickou bitvu zahájil ve 22. minutě potenciálně postupovou brankou Akgün. Ten využil promáchnutí svého kapitána Hakana Calhanoglua a pohotovou ranou k tyči rozvlnil síť. Následovala však nervy drásající komunikace s videorozhodčím, která skončila odhalením milimetrového ofsajdu Calhanoglua a zneplatněním gólu. Obléhání po vzoru Osmanské říše nepřineslo změnu skóre ani o čtvrt hodiny později, Abdülkerim Bardakci pohotovou hlavičkou po rohovém kopu pouze rozdrnčel břevno.

Turci i po změně stran tahali jednoznačně za delší stranu provazu, což se propsat do nejdůležitější ze statistik povedlo brilantní ranou z hrany vápna smolaři první půle Akgünovi. Největší šanci hostí měl v 78. minutě Janis Ikaunieks, podobně jako Bardakci otřel nádhernou hlavičku o břevno. Výhru favorita potvrdil sedm minut před koncem základní hrací doby Cenk Tosun, jehož odvážný perfektně načasovaný skok hlavou napřed nešlo zastavit. Turecké galapředstavení pokračovalo v 87. minutě, kdy Kerem Aktürkoglu parádní přízemní ranou k levé tyči. Definitivní výsledek snových oslav 100 let turecké fotbalové federace určil v nastaveném čase svou druhou brankou Tosun, který potrestal hrubku v rozehrávce rozhozených Lotyšů.

Turci tedy podle očekávání zvítězili a zajistili si účast na evropském šampionátu. Svou kvalifikační cestu uzavřou 21. listopadu na hřišti Walesu. Lotyšsko o tři dny dříve vyzve doma Chorvaty.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rufl

Komentáře (1)

Přidat komentář
Ichbin Kobalt

kurde ani nevim ,že je trenuje Montella

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele