Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 5. kolo
08.09.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Hakan Calhanoglu (© AFP)

Arménie na horké půdě favorita sahala po vítězství, Turci odvrátili ostudu na poslední chvíli

Arménie si v zápase pátého kola kvalifikační skupiny D o postup na mistrovství Evropy připsala cennou remízu v Turecku, s nímž se na jeho hřišti rozešla smírně po výsledku 1:1. Jen pár minut ji ovšem dělilo od ještě většího úspěchu, když se krátce po změně stran trefil Artak Dashyan a domácí dlouho nemohli najít odpověď. Nakonec se však v závěru prosadil střídající Bertug Yildirim, a posun týmu ze Zakavkazska do čela tabulky se tak nekonal. Na první příčce naopak zůstali Turci.

Domácí odstartovali skupinovou fázi velmi dobře, jelikož ze čtyř utkání prohráli pouze s Chorvatskem. S devíti body tak vládli skupině, v níž jim ovšem na záda dýchala Arménie. Ta v poslední reprezentační pauze před dvěma měsíci předvedla skvělé výkony, když nejprve porazila Wales na jeho půdě 4:2 a poté zvládla i domácí klání s Lotyšskem. Přesto nebyl tým ze Zakavkazska favoritem na postup, při případné výhře by se však jeho šance rapidně zvýšily.

V první větší příležitosti se objevil Baris Yilmaz, který si skvěle naběhl za obranu, následně ale pouze napálil skvěle vybíhajícího gólmana Ognjena Čančareviče. Turci pokračovali v aktivitě a ve 29. minutě napřáhl zpoza vápna nadaný křídelník Kerem Artürkoglu. Proti hvězdě Galatasaraye byl ovšem opět na správném místě Čančarevič. V závěru poločasu ještě domácího gólmana chtěl ze střední vzdálenosti ohrozit Vahan Bichakhchyan, jenže dalekonosným pokusem pouze minul tyč.

Arménie do druhého poločasu vstoupila skvěle a ve 49. minutě se dostala do vedení. O to se postaral Artak Dashyan, jenž po přihrávce z levé strany skvěle zavřel zadní tyč. Zbytek zápasu se tak proměnil v turecké dobývání. Svěřenci Stefana Kuntze posílali do pokutového území jeden centr za druhým, ani jeden se však proti skvěle bránícím Arménům nedokázal uchytit. Vyrovnání nakonec přišlo z kopačky Yildirima, který zpoza vápna dorážel po střele Halila Dervisoglua.

Turecko tak v domácím zápase zaváhalo a na konto si připsalo jen bod. Nyní jej čeká přátelské utkání s Japonskem, které odehraje 12. září. Arménie svede o den dříve skupinový duel s Chorvatskem.

Autor: Livesport.cz / Petr Riska

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele