Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 2. kolo
26.03.2023 18:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Benjamin Šeško (© AFP)

San Marino odolávalo déle, než se čekalo. Téměř hodinový odpor zlomil talentovaný Šeško

Reprezentanti Slovinska zůstali i po druhém utkání skupiny H stoprocentní, když zvítězili na domácí půdě nad San Marinem 2:0. Duel kvalifikace o mistrovství Evropy se pro favorita nevyvíjel ideálně, neboť fotbalový trpaslík dlouho držel nerozhodné skóre. Střetnutí se zlomilo ve prospěch domácích až po změně stran, kdy již trochu nervózní fanoušky na stadionu v Lublani uklidnil v 57. minutě Benjamin Šeško. Mladý útočník tak zároveň prodloužil čekání na první venkovní bod Sanmariňanů v rámci evropské kvalifikace, jež trvá od střetnutí v Lotyšsku z roku 2001.

Národní tým maličkého státu z Apeninského poloostrova v mezistátním utkání naposledy zvítězil před 19 lety a žádné překvapení se nekonalo ani v prvním kvalifikačním zápase proti Severnímu Irsku, kterému podlehl 0:2. Domácí Slovinsko se pořádně natrápilo v daleké Astaně, kde otáčelo nepříznivý vývoj a nakonec vyhrálo 2:1. Právě v hlavním městě Kazachstánu několik hodin před úvodním hvizdem padlo Dánsko, a Slovinci se tak v případě očekávaného triumfu mohli dostat ve skupině H do velmi dobré pozice.

Svěřenci Matjaže Keka již od úvodního hvizdu diktovali tempo hry a drželi svého soupeře na jeho vlastní polovině. V úvodní patnáctiminutovce si však žádnou větší šanci, která by ohrozila bránu hostujícího gólmana, nevytvořili. První velkou příležitost ke změně skóre měli Slovinci ve 21. minutě. Po rohovém kopu hlavičkoval z bezprostřední blízkosti nejprve Jaka Bijol, s jehož zakončením si bravurně poradil gólman Elia Benedettini, jenž vyrazil balon na břevno. Následná dorážka Žana Karničika také pouze orazítkovala horní tyč brankové konstrukce. Ve zbytku prvního dějství domácí celek opakovaně narážel na skálopevnou obranu soupeře, a do kabin se tak šlo za bezgólového stavu.

Po změně stran už Slovinsko začalo naplňovat svoji roli favorita. V 57. minutě vyslal střelu z úrovně šestnáctky domácí Miha Zajc a jeho rána se po šťastném odrazu o jeho spoluhráče Šeška dostala za záda hostujícího gólmana. O tři minuty později se stav zápasu měnil podruhé. Pokus střídajícího Žana Vipotnika si do vlastní brány nešťastně srazil 40letý Roberto Di Maio, a domácí se tak dostali do dvougólového vedení. Fotbalisté Slovinska již ve zbytku zápasu hru kontrolovali a žádné zdramatizování nedopustili.

Slovinsko tak i přes nepřesvědčivý první poločas splnilo roli favorita a bere víceméně povinné tři body. V příštím kvalifikačním zápase nastoupí 16. června ve Finsku, San Marino ve stejný den přivítá doma Kazachstán.

Autor: Livesport.cz / Šimon Kačírek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele