Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 5. kolo
09.09.2023 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Ciro Immobile (© AFP)

Spalletti při premiéře pomstu nenaservíroval, italského favorita v závěru zaskočil Bardhi

Reprezentační výběr Itálie v pátém kole kvalifikační skupiny C o postup na mistrovství Evropy pouze remizoval s domácí Makedonií 1:1. Tým z Apeninského poloostrova byl na nepříliš ideálním trávníku aktivnější, což vedlo krátce po změně stran k brance nového kapitána Azzurri Cira Immobileho. Italové se ale nakonec soupeři, který je obral o účast na mistrovství světa, nepomstili. V 81. minutě totiž po krásně zahraném přímém kopu srovnal Enis Bardhi, a první vytyčený úkol nového kouče Luciana Spallettiho tak zůstal nesplněn.

Italským fotbalem v srpnu otřáslo oznámení Roberta Manciniho, který Squadru azzurru vyměnil za reprezentaci Saúdské Arábie. Trenérské žezlo po něm přebral Spalletti, jehož prvním úkolem bylo pomstít se Severní Makedonii za senzační vyřazení z baráže o katarský mundial z března 2022. Hrdina Neapole do své první nominace zařadil čtyři své bývalé svěřence z týmu Partenopei a vynechal naopak některé zkušené hráče v čele s Leonardem Bonuccim.

Squadra azzurra se v honbě za odčiněním rok a půl staré porážky s makedonskými Lvy spoléhala hlavně na předlouhé držení míče a propracovanou kombinaci, která často zapojila do hry i Gianluigiho Donnarummu. První velkou šanci měl v 16. minutě Federico Dimarco, jenž se díky milimetrovému centru ocitl sám před gólmanem Stolem Dimitrievskim, v nejdůležitější chvíli ale zaváhal a místo střely se snažil najít adresáta pro svojí přihrávku. O pár okamžiků později se snažila prosadit nová akvizice Newcastlu Sandro Tonali, jenže v samostatném úniku trefil jen levou tyč. Krátce před koncem úvodního poločasu se po střetu nechal několik minut ošetřovat Dimitrievski, který jako ústřední postava držel naděje svého týmu před hladovými nájezdníky z Itálie.

Po změně stran ale brankář španělského Vallecana kapituloval. Ve svém 70. reprezentačním utkání se dokázal hlavičkou prosadit Immobile, ze druhého poločasu mezitím uběhly pouhé dvě minuty. Tým z Balkánského poloostrova hledal odpověď jen stěží. Nepříliš dobrý hrací povrch limitoval nejen Italy, ale byl překážkou pro oba celky. Nejblíže vyrovnání se ocitl v 68. minutě aktuálně nejlepší střelec Makedonců Eljif Elmas, z hranice pokutového území však pálil jen vedle pravé tyče Donnarummovy branky. Stejně jako rok a půl zpět ale nevyšly italskému národnímu týmu poslední minuty zápasu a inkasoval. V 81. minutě se po přímém kopu dokonalou trefou prosadil Bardhi. Jeho gól tak zapříčinil v první misi nového kouče Spallettiho trhliny, které už jeho svěřenci nedokázali slepit.

Italové tak navázali na nepřesvědčivý start kvalifikace a na horké půdě získali jen bod. V příštím kole 12. září přivítají Ukrajinu, Severní Makedonie se tentýž den představí na Maltě.

Autor: Livesport.cz / Adam Stránský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele