Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 8. kolo
15.10.2023 20:45 CET
4 : 0
(3:0)

Reportáž

Nicolae Stanciu stíhá Marca Rebése (© AFP)

Andorra rumunskému posunu na špici nevzdorovala. Požár v obraně soupeře zažehl Stanciu

Rumunský národní tým naplno využil zaváhání Švýcarů a díky vítězství 4:0 nad Andorrou se po osmém kole kvalifikace na mistrovství Evropy posunul do čela skupiny I. Domácí si zajistili důležité tři body již v prvním poločase, ve kterém se prosadili hned třikrát. Rozhodující zásah si ve 23. minutě připsal bývalý hráč obou pražských "S" Nicolae Stanciu. Rumuni tak v kvalifikačním cyklu stále nepoznali hořkost porážky a udělali důležitý krok k Euru.

Rumunsko před pár dny zaváhalo s Běloruskem a jistota postupu na mistrovství Evropy se mu vzdálila. Spravit chuť si mělo proti Andoře, která dosud získala jen dva body. Tricolorii navíc chtěli prodloužit skvostnou sérii, když v soutěžnímu duelu prohráli naposledy loni v červnu a ve skupinové fázi na svého přemožitele stále čekali.

První větší pokus byl k vidění ve 14. minutě, když se k skákavému míči dostal Daniel Birligea. Ten z úrovně penalty vyslal tvrdou ránu, ovšem nemířil přesně a trefil pouze připraveného brankáře. Lépe pro Rumunsko skončila situace z 23. minuty, když se k přímému kopu postavil českým fanouškům známý Nicolae Stanciu. Ten předvedl svoji precizní kopací techniku a uklidil míč k levé tyči. Poté navázal na povedený vstup Ianis Hagi, když s míčem uvnitř pokutového území příliš neotálel a svou ranou k pravé tyči rozvlnil síť. Tečku za úspěšným prvním poločasem zajistil nekompromisní penaltou Razvan Marin.

Dominance pokračovala i po změně stran, když si šikovně z levého křídla vytvořil dobrý střelecký úhel Florinel Coman a zavěsil pod břevno soupeřovy brány. Následně už rozhodnuté utkání Rumuni zkušeně kontrolovali. Svému soupeři téměř míč nepůjčili a většinu času trávili na soupeřově polovině. Na změnu skóre se už ale domácí tým nezmohl.

Rumuni podle očekávání zvítězili a před klíčovými zápasy se přiblížili postupu na Euro. Další duel je čeká 18. listopadu s Izraelem, Andorra se ve stejný den utká s Běloruskem.

Autor: Livesport.cz / Matěj Chomát

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele