Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 3. kolo
17.06.2023 18:00 CET
1 : 2
(0:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Kenny McLean (© AFP)

Mohutný finiš přiblížil Skotsko vysněnému cíli. Pevná defenziva dovolila Haalandovi jediný zásah

Norsko také ve třetím zápase kvalifikační skupiny A o mistrovství Evropy ztratilo body, když v závěru utkání se Skotskem vyhořelo a nakonec padlo 1:2. Doposud neporažení hosté přijeli do Osla s jednoznačným cílem neprohrát. Po hodině hry jim tento plán ztížil hlavní sudí, jenž nařídil penaltu pro domácí, kterou bez problémů proměnil čerstvý vítěz Ligy mistrů Erling Haaland. Ostrovany to ovšem nezlomilo a v úplném závěru dvěma góly během dvou minut celý duel otočili. Jejich hrdinou se stal Lyndon Dykes, jenž jednu branku sám vstřelil a na druhou nahrál.

Skotsko do kvalifikace vlétlo jako velká voda a zejména výhrou nad Španělskem pořádně zamíchalo kartami ve skupině. S týmem z Pyrenejského poloostrova už se utkalo i Norsko, to však doplatilo mimo jiné na absenci Haalanda a vysoko prohrálo. Tentokrát už byl elitní kanonýr navzdory oslavám triumfu v Lize mistrů k dispozici a vyběhl na trávník Ullevall Stadionu, který byl v posledních dnech terčem výrazné kritiky, od prvních minut.

Už podle nasazení pěti obránců a osamoceného útočníka se dalo odvodit, že Skotové měli v plánu vycházet z pevného bloku, což od úvodních minut znamenalo velkou územní převahu domácího celku, ta však vážnější příležitosti dlouho nepřinášela. Jednu z mála zajímavých situací měl na svědomí Alexander Sörloth, jehož razantní hlavička ovšem trefila pouze rukavice dobře postaveného Anguse Gunna. Ostrovní celek se místy snažil hrozit z rychlých kontrů, žádný z nich ale nedovedl do nebezpečného zakončení.

Dění na stadionu v norském hlavním městě se příliš nezměnilo ani po změně stran, když útočné snahy skandinávského celku dlouho narážely na urputně bránící Skoty. To se změnilo až po hodině hry, kdy byla ve vápně nedovoleným způsobem stažena největší hvězda domácích Haaland, jenž si s nařízenou penaltou poradil znamenitě a otevřel skóre duelu. Inkasovaná branka logicky přinutila hosty vylézt z obranné ulity a pokusit se s nepříznivým vývojem něco udělat. To se jim podařilo několik minut před koncem, kdy využil nedůrazu v domácí obraně Dykes, který předskočil jednoho ze stoperů a píchl míč za vybíhajícího brankáře až do sítě. To však nebylo ze strany hráčů v bílých dresech vše. Jen o několik desítek vteřin později vyšachovali svého soupeře, střelec jejich první branky Dykes přiklepl míč Kennymu McLeanovi a ten utaženou ranou na zadní tyč rozhodl.

Fotbalisté Skotska tak pokračovali ve spanilé jízdě kvalifikací a vyhráli i třetí duel. V příštím kole 20. června přivítají Gruzii, v Norsku se tentýž den představí Kypr.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele