Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 4. kolo
20.06.2023 20:45 CET
3 : 1
(1:0)
Stadión:
Ullevål, Oslo

Reportáž

Erling Haaland (© AFP)

Norsko díky dvěma trefám Haalanda zdolalo Kypr a oživilo svou naději na postup

Norsko rozhodně nemohlo být spokojeno s dosavadním průběhem kvalifikace o ME 2024, jelikož ve třech odehraných zápasech jen jednou remizovalo a hlavně v sobotu doma prohrálo s konkurenčním Skotskem (1:2). Nicméně teď naplnilo papírové předpoklady proti největšímu outsiderovi skupiny A Kypru, díky dvěma zásahům hvězdného Erlinga Haalanda zvítězilo po výsledku 3:1 a posunulo se na třetí místo se čtyřmi body.

Ostrovní vyzyvatel se v Oslu neprezentoval příliš dobrým výkonem a mohl pohrát i mnohem vyšším než jen dvoubrankovým rozdílem. Ani ve třetím utkání kvalifikace tedy nebodoval a s hrozivým skóre 2:8 je beznadějně poslední pátý. Skandinávský favorit měl navrch od samého začátku a poprvé zahrozil v 9. minutě, když po ráně Berga z bezprostřední blízkosti vytáhl famózní reflexivní zákrok brankář Mall.

Ani ne o šedesát sekund později spálil ještě větší možnost Meling, po geniální patičce pozdějšího střelce Oly Solbakkena totiž orazítkoval bližší tyč svou střelou ze sedmi metrů. Norsko pokračovalo v tlaku i nadále a zaslouženého vedení se dočkalo ve 12. minutě. Centr Sørlotha z pravého křídla propadl přes hlavičkujícího Haalanda ke zcela volnému Solbakkenovi a jeho razantní volej z dvanácti metrů zapadl do protějšího spodního růžku.

Severský celek i poté dominoval na trávníku a druhou trefu mohl přidat těsně před přestávkou, avšak Aursnesovu střelu zasáhl svou pravou rukou Mall a míč se poté odrazil od levé tyče zpět do hry. Norsko se přeci jen mohlo uklidnit v 56. minutě, neboť Antoniou po rohovém kopu z levé strany zahrál ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Haaland přízemní ranou k levé tyči do protipohybu Malla.

Neuběhly ani další čtyři minuty a Haaland skóroval podruhé, neboť převzal skvělou kolmici do běhu od Ødegaarda a bez větších potíží obstřelil vyběhnutého hostujícího strážce. V následujícím průběhu se utkání již spíše dohrávalo a k vidění byly jen nepřesné pokusy Kousoulose s Bergem, Kypr alespoň zaznamenal čestný úspěch ve třetí minutě nastavení. O kosmetické snížení se postaral Grigoris Kastanos, jenž po průniku přes dva protihráče pokořil gólmana Nylanda přesnou přízemní střelou k bližší tyči.

Autor: Viktor Sandev / uefa,com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele