Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina C, 6. kolo
12.09.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Makedonští fanoušci (© AFP)

Severní Makedonie se zuby nehty drží favoritů. Hrdina duelu s Itálií při výhře dvakrát asistoval

Severní Makedonie navázala na dobrý výkon ze zápasu proti Itálii a v šestém kole kvalifikace o postup na mistrovství Evropy zvítězila na Maltě 2:0. Hosté měli výborný vstup do utkání, když se již po pěti minutách prosadil Eljif Elmas. K povinné výhře také velkým dílem přispěl autor vyrovnávací branky z předcházejícího duelu Enis Bardhi, jenž asistoval jak u trefy záložníka italské Neapole, tak u následného zásahu Jovana Maneva.

Hráči Severní Makedonie tak zapsali do tabulky již sedm bodů a v nadmíru obtížné skupině C je od druhé příčky dělí jen horší vzájemná bilance s Italy či Ukrajinci.

Reprezentanti Severní Makedonie po sedmigólovém výprasku od Anglie zabrali a v posledním kole uhráli remízu s Itálií. Ve velmi těžké skupině tak stále měli alespoň teoretickou šanci na postup. K tomu jim mohla pomoci i výhra nad outsiderem z Malty. V prvním vzájemném utkání to však neměli Lvi vůbec jednoduché, když doma zvítězili jen 2:1. Maltézští rytíři ukázali i v předchozích duelech poměrně pevnou defenzivu, díky které chtěli na domácí půdě zabojovat alespoň o jeden cenný bod.

Tento plán ovšem dostal trhliny již v páté minutě utkání, kdy v pokutovém území převzal míč Elmas a technickou ranou na zadní tyč otevřel skóre. Po inkasovaném gólu se domácí dostali mnohem více do hry a první poločas se nesl ve velmi vyrovnaném duchu. V závěru však hosté přece jen navýšili své vedení, když se po rohovém kopu přesnou hlavičkou k pravé tyči prosadil mladý obránce Manev. Druhou asistenci si navíc připsal Bardhi.

Domácí trenér nebyl s prvním poločasem svých svěřenců spokojený, a tak připravil ihned po pauze trojité střídání. To vedlo ke zlepšenému hernímu projevu a většímu držení míče na straně Malťanů. Do šancí se ovšem Sokoli nedostávali, jelikož si hosté velmi svědomitě plnili defenzivní povinnosti. Po hodině hry mohl z ojedinělé šance druhé půle vsítit gól Ezgjan Alioski, jeho pokus ale zastavilo břevno. Středomořský tým ani v závěru neohrozil bránu Damjana Siskovského a musel se smířit s další porážkou.

Severní Makedonie si tak udržela čisté konto a do tabulky si připsala důležité tři body. Další zápasy skupinové fáze kvalifikace se odehrají v říjnu. Maltézští rytíří vyzvou na souboj Itálii, Lvi poté změří síly s Ukrajinou.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele