Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 6. kolo
11.09.2023 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Aaron Ramsey (© AFP)

Wales proti neškodnému Lotyšsku neoslnil, ze série nezdarů jej vysvobodila penalta kapitána

Hráči Walesu porazili v šestém kole kvalifikační skupiny D na mistrovství Evropy Lotyšsko 2:0. Hosté dokázali v Rize svou herní převahu využít ke dvěma trefám, když rozdílový gól zaznamenal ve 29. minutě z proměněné penalty Aaron Ramsey. Favorit utkání se tak sice proti otloukánkovi skupiny gólově příliš nepředvedl, po dvou skupinových porážkách však konečně naplno bodoval a udržel si naději na postup. Naopak reprezentace z Pobaltí popáté prohrála a do Německa se s jistotou nepodívá.

Wales sice na konci března ovládl úvodní vzájemné střetnutí s Lotyšskem, čímž po remíze z Chorvatska potvrdil povedený vstup do kvalifikace, od té doby se však jeho situace rapidně zhoršila. Zapříčinily to dvě po sobě jdoucí porážky, přičemž zejména ta domácí s Arménií byla velmi bolestivou. Ještě hůře se ale museli cítit hráči země z Pobaltí, kteří dosud nevybojovali ani bod a na celý průběh kvalifikace by nejraději zapomněli.

Velšané poprvé zahrozili v 10. minutě, kdy nepříjemnou hlavičku Bena Daviese musel pohotově vytěsnit nad břevno Roberts Ozols. Další zakončení hlavou si připsal Connor Roberts, ani jeho pokus ale neskončil v síti. Situaci Lotyšsku zkomplikoval Kaspars Dubra, který si ve vápně počínal nešetrně a Wales získal výhodu pokutového kopu. Toho se zkušeně ujal Ramsey a poslal svůj celek ve 29. minutě do vedení. Domácí to ovšem nezabalili a dostali se do slibné šance, když ve 42. minutě Janis Ikaunieks hlavičkoval přesně k levé tyči, Danny Ward však byl připraven na svém místě.

Draci pokračovali v aktivním výkonu i ve druhém poločase. V 53. minutě se obranou prodral Brennan Johnson a dostal se k zakončení, míč za záda Ozolse neprocedil. Na druhé straně to za vápnem vyzkoušel Roberts Savalnieks, jeho přízemní rána však skončila jen těsně vedle pravé tyče. Velšané měli zápas pod svou kontrolou, ale stále se jim nepodařilo vstřelit potvrzující gól. To nezměnil ani Neco Williams, který z bezprostřední blízkosti nepropálil Ozolse. Lotyšsko mohlo v závěru srovnat, Ikaunieks ale rozvlnil jenom boční síť. Jistotu vítězství Draků v nastavení potvrdil mazáckým lobem David Brooks.

Walesu se tak teprve podruhé od úspěšné baráže na katarský mundial z června 2022 podařilo zvítězit. V příštím reprezentačním okně je nejprve čeká 11. října přátelské utkání s Gibraltarem, Lotyšsko o den později přivítá v kvalifikaci Arménii.

Autor: Livesport.cz / David Pěchota

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele