Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 3. kolo
16.06.2023 20:45 CET
2 : 3
(0:1)

Reportáž

Irfan Can Kahveci (© AFP)

Turci se v Pobaltí pořádně zapotili. V infarktovém závěru rozhodl o výhře hostů Kahveci

Fotbalisté Turecka ve třetím zápase kvalifikace o postup na Euro 2024 nezaváhali a v Lotyšsku po dramatické koncovce porazili domácí tým 3:2. Pobaltský celek sice dokázal na soupeřovo vedení hned dvakrát odpovědět, přičemž podruhé to bylo až v nastaveném čase prostřednictvím branky Kristerse Toberse. Ještě o několik minut později však přispěchal Irfan Can Kahveci a definitivně přihrál body favoritovi duelu.

Tak trochu ve stínu hokejových úspěchů své země zůstávali v poslední době lotyšští fotbalisté. Těm se vstup do nového kvalifikačního cyklu příliš nevydařil, když prohráli s Walesem. V pětičlenné skupině D si mnoho zaváhání nesmělo připsat ani Turecko, které si podle papírových předpokladů mělo rozdělit postupová místa s Chorvatskem a právě ostrovním týmem. Hlavním tématem tureckých médií však byly stále dozvuky istanbulského finále Ligy mistrů, v němž na zisk trofeje těsně nedosáhl Hakan Calhanoglu.

Turci od úvodních minut kontrolovali dění na trávníku, museli si ale stále hlídat zadní vrátka, jelikož celek z Pobaltí vyrážel do rychlých brejků. Po jednom takovém se ve 12. minutě dostal k dorážce Roberts Uldrikis, jehož pokus obětavě zblokoval jeden z obránců a zabránil otevření skóre. To se změnilo až ve 22. minutě, kdy se na druhé straně prodral k hlavičce Abdülkerim Bardakci a poslal Turecko do vedení. Šest minut před pauzou se mohli hosté radovat ze druhé branky, jenže VAR odhalil faul střelce Ferdiho Kadioglua, a rozhodčí tak trefu uznat nemohl.

Lotyši po návratu z kabin svou taktiku navzdory nepříznivému výsledku nezměnili, což se jim vyplatilo šest minut po přestávce. Protiútok skvěle nastartoval Vladislavs Gutkovskis, jenž potáhl míč přes celou útočnou polovinu a centrem našel hlavou vyrovnávajícího Eduardse Emsise. Vstřelený gól domácí nabudil a záhy se mohli dostat i do vedení, kterému ovšem na brankové čáře zabránil kapitán hostů Calhanoglu. Turecko si náskok vzalo zpět v 61. minutě, kdy skvělou průnikovou přihrávku Orkuna Kökcüho zužitkoval Cengiz Ünder. Hráči lotyšské reprezentace se hnali za vyrovnáním, jenže druhá žlutá karta střelce Emsise z 83. minuty jim to pořádně zkomplikovala. Navzdory tomu se vzchopili a v nastavení zásluhou kapitána Toberse srovnali. Poslední slovo si ovšem vzali opět Turci, které do extáze v hektickém závěru přivedl střídající Kahveci.

Lotyšsko tak na soupeře nestačilo a nezískalo ani bod. V dalším zápase se představí za tři dny v Arménii, Turci také v pondělí přivítají v důležitém střetu Wales.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele