Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 9. kolo
18.11.2023 18:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Andrej Kramarić (© AFP)

Chorvaté v Rize udrželi postupové karty ve svých rukou. Výhru řídila esa z Bundesligy

Fotbalisté Chorvatska zvítězili v sedmém kole skupiny D kvalifikace na mistrovství Evropy na půdě Lotyšska 2:0. Kostkovaní se na outsidera vrhli hned v úvodu, kdy se krátce po sobě prosadili dva hráči působící v německé nejvyšší soutěži. Na trefu Lovra Majera navázal svým pátým gólem z posledních sedmi reprezentačních utkání kanonýr Hoffenheimu Andrej Kramarič. Díky ztrátě Walesu navíc k jistotě účasti na Euru stačí Vatreni v posledním duelu porazit před svými fanoušky Arménii.

V Chorvatsku bylo ještě na začátku předchozího srazu vše zalité Sluncem. Tým okolo nestárnoucího Luky Modriče kráčel směrem k mistrovství Evropy, pak ale prohrál nejprve doma s Tureckem a poté i ve Walesu. Právě reprezentace z Britských ostrovů se tím posunula na druhou příčku, a Vatreni si tak nemohli dovolit další zaváhání. To zejména v Rize nemusel být takový problém, jelikož Lotyšsku se dlouhodobě nedařilo. Ve svém posledním domácím vystoupení však porazilo nevyzpytatelnou Arménii.

Chorvaté se ujali brzkého vedení, když už v sedmé minutě skóroval z náběhu na hranici malého vápna Majer. Na letní posilu bundesligového Wolfsburgu navázal o chvíli později Kramarič, jenž poslal balon nechytatelně k pravé tyči. Bezradní Lotyši se během celého úvodního poločasu nedostali do žádné zajímavější šance, což se odrazilo i na nulovém počtu vyslaných střel.

Po změně stran se dočkali domácí alespoň prvního pozdravu směrem k Dominiku Livakovičovi. Nepřesný pokus Andrejse Ciganikse však neměl gólový potenciál. Poklidný průběh druhé půle přerušil až v 72. minutě Mario Pašalič, který z hranice pokutového území vypálil do náruče připraveného gólmana. Hráči Chorvatska se zbytečně nehnali na zteč a dohrávali zápas s míčem na kopačkách. V samotném závěru ještě pokoušel štěstí střídající Marco Pašalič, zamířil ovšem jen do pravé tyče.

Chorvatsko si tak povinným vítězstvím vylepšilo pozici ve skupině. V příštím kole přivítá 21. listopadu Arménii, Lotyšsko tentýž den sehraje přátelský duel v Polsku.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele