Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina D, 7. kolo
12.10.2023 18:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Roberts Savalnieks (© AFP)

Arménský sen o Euru dostal vážné trhliny. Lotyšům pomohly k první výhře noblesní jesle

Reprezentanti Lotyšska porazili v sedmém kole kvalifikační skupiny D na Euro Arménii 2:0. Premiérový zisk bodů obstaral pro tým z Pobaltí ve 39. minutě Janis Ikaunieks, jenž dostal míč ve vápně na zlatém podnose poté, co si jeho spoluhráč úmyslně nechal přihrávku projít mezi nohama. Fanoušci v Rize si vítězství užili navzdory jeho mizivému vlivu na konečné postavení v tabulce, zato hosty prohra víceméně zbavila nálepky černého koně na postup.

Kvalifikační cyklus se dostal do své druhé poloviny a málokterá reprezentace z toho měla takovou radost jako Lotyšsko. Tým Dainise Kazakevičse totiž ještě nebodoval, přičemž nejblíže k úspěchu měl dost možná právě v Arménii. Pozdní gól Tigrana Barseghyana mu však zřejmě definitivně sebral vítr z plachet a následná dvě klání prohrál bez vstřelené branky. Hosté ani jedno zářijové utkání rovněž nevyhráli, remíza z Turecka je ovšem ponechala v reálném boji o postup.

Stejně jako v závěru prvního vzájemného duelu, mohl i tentokrát udeřit Barseghyan. Již v osmé minutě si přebral výborný pas za obranu a pokoušel se udělat kličku vyběhnuvšímu gólmanovi, ten ale jeho úmysl dokonale přečetl. Zhruba v polovině úvodního dějství poprvé zahrozili také domácí, když se míč z rohového kopu snesl až k Danielsu Balodisovi. Jeho následná hlavička sice překonala Ognjena Čančareviče, svůj tým však pohotovým zákrokem na brankové čáře zachránil Nair Tiknizyan. Nakonec se přece jen podařilo hráčům v rudých dresech přetavit svou převahu ještě do přestávky ve vedoucí trefu. Přízemní centr z pravé strany si zhruba na penaltě i díky pohotovému přenechání od spoluhráče našel Ikaunieks a za pomoci teče procedil míč až do branky.

Krátce po změně stran přišla pro Lotyše nečekaná komplikace. Pronikajícího Norberta Briasca na hranici šestnáctky nedovoleně zastavil Marcis Oss a jelikož už měl zkušený obránce na kontě jedno žluté napomenutí, musel se předčasně poroučet do sprch. Z následujícího přímého kopu mohl přesilovku okamžitě využít Eduard Spertsyan, výborným zákrokem se ale prezentoval Roberts Ozols. Tato šance ovšem byla na dlouho ta poslední, kterou Arméni vyprodukovali. V 68. minutě se naopak připomněli domácí. Rohový kop způsobil ve vápně hostů pořádnou vřavu, ve které se nejlépe zorientoval Balodis a i přes nevýhodu jednoho hráče v poli navýšil vedení svého týmu.

Lotyšsko tak až v šestém duelu získalo první kvalifikační body. V příštím kole se 15. října představí v Turecku, Arménie o dva dny později sehraje přátelské utkání se Severní Makedonií.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele