Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 5. kolo
08.09.2023 20:45 CET
0 : 3
(0:3)
Stadión:
AEK Arena, Larnaka

Reportáž

Scott McTominay (© AFP)

Kvalifikační štika od jezera Loch Ness míří vstříc Euru. Na Kypru zářili Skoti z Premier League

Hráči Skotska vyhráli v pátém kole kvalifikace o mistrovství Evropy na Kypru 3:0 a se stoprocentní bilancí dál vládnou těžké skupině A, jejíž součástí je i Španělsko či Norsko. Střeleckou formu v reprezentaci opět prokázal Scott McTominay, který svou šestou trefou v tomto kvalifikačním cyklu hned zkraje utkání otevřel skóre. Záložníkovi Manchesteru United na gól přihrával John McGinn, po odehrané půlhodině si pak se středopolařem Aston Villy vyměnil role a zapsal si do statistik také asistenci.

Páteční večer svedl k souboji reprezentace s naprosto odlišnými formami. Domácí Kypr podle očekávání ještě nedokázal získat ani bod a se skóre 2:8 se topil na poslední příčce. Skotsko naopak bylo dosud jedním z největších překvapení skupin, jelikož dokázalo vyhrát všechny čtyři zápasy s pouhou jednou inkasovanou brankou. Navíc si poradilo i se silnými Španěly či Norskem. Tentokrát měli Tartanoví teriéři za úkol zakousnout se do Kypřanů a udržet si stoprocentní bilanci.

Hned z první šance utkání šli skotští fotbalisté do vedení. V šesté minutě prodloužil na zadní tyč centr z levé strany McGinn, kde ho hlavičkou bez problému uklidil do sítě McTominay. Po čtvrthodině hry vedli hosté už o dvě branky, když se po přímém kopu dostal k dorážce na hranici brankového území Ryan Porteous a z bezprostřední vzdálenosti se nemýlil. Ve 30. minutě si pak McTominay a McGinn vyměnili role. První jmenovaný přesně našel svého spoluhráče na velkém vápně a ten uklidil míč přesnou ranou k levé tyči.

Po začátku druhé půle si diváci museli na první šanci počkat do 56. minuty. McTominay dobře zavíral zadní tyč, kam směřoval přízemní balon, ale ve skluzu ho mezi tři tyče nasměrovat nedokázal. Po hodině hry vyslal z hranice vápna tvrdou přízemní střelu Callum McGregor, která však letěla přesně doprostřed brány, kde si ji bez problémů našel Joël Mall. V 76. minutě byl blízko svému druhému gólu McTominay, ale jeho rána však pouze orazítkovala pravou tyč brankové konstrukce.

Skotsko i přesto na Kypru uspělo a udrželo si stoprocentní bilanci. V pondělí 12. září změří síly v přátelském utkání s Anglií, středomořský tým svede ve stejný den duel ve skupině se Španělskem.

Autor: Livesport.cz / Šimon Kačírek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele