Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 7. kolo
12.10.2023 20:45 CET
0 : 4
(0:1)
Stadión:
AEK Arena, Larnaka

Reportáž

Norové na Kypru splnili papírové předpoklady, mezi střelce tradičně promluvil Haaland

Norsko si v šestém utkání kvalifikační skupiny A o Euro 2024 odvezlo z Kypru pohodlnou výhru 4:0. Dominanci skandinávského favorita přetavil jako první v přesný zásah ve 33. minutě Alexander Sörloth i díky smolné teči domácího obránce. Povinný úspěch pak ještě po změně stran pojistil mimo jiné dvougólový Erling Haaland. Seveřané však nadále zůstávají v tabulce až třetí dva body za druhým Španělskem, to má navíc zápas k dobru.

Fotbalisté Norska přijeli na půdu Kypru v roli týmu, který potřeboval nutně zvítězit. V tabulce totiž hosté soupeřili o druhé místo se Španělskem, jež bylo o dva body před nimi, ale také s Gruzií, která jim s malou ztrátou dýchala na záda. Proti fotbalovému trpaslíkovi však Seveřané platili za jasného favorita, domácí totiž ještě nezískali ani bod a s hrozivým celkovým skóre 2:17 se topili na poslední příčce.

Do první větší šance zápasu se v 19. minutě dostal Haaland po centru Fredrika Aursnese, brankář domácích Joël Mall ale skvěle lapil jeho pokus. O necelou čtvrthodinu později se už Seveřané radovali, když jeden z kyperských obránců nešťastně tečoval ránu Sörlotha mimo dosah vlastního gólmana. Do kabin tak šli hosté s výhodou v podobě jednobrankového náskoku, který mohl mít cenu zlata vzhledem k tomu, jak obtížně Skandinávci dobývali branku výběru ze Středomoří.

V 59. minutě mohli fotbalisté Norska navýšit své vedení, nepříjemnou ránu Particka Berga mířící pod břevno ale vytáhl Mall. Chvíli poté už nedokázal gólu zabránit ani on, když si míč po rohovém kopu našel Haaland a přesnou ranou do horního rohu brány znovu rozjásal fanoušky Seveřanů.

Definitivní potvrzení norské výhry přišlo v 72. minutě, když se hlavičkou zblízka opět prosadil vysoký útočník Manchesteru City. Hosté v závěru skórovali ještě jednou, konkrétně Aursnes ranou zblízka. I přes to, že branku nejprve zkoumal VAR, nakonec byla potvrzena a Skandinávci mohli slavit.

Norové tak potvrdili roli favorita a z Kypru si odvezli povinné tři body. Na výhru se pokusí navázat 15. října, kdy se doma střetnou se Španělskem. Středomořský tým vyzve ve stejný den na souboj Gruzii.

Autor: Livesport.cz / Šimon Suchý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele