Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 10. kolo
21.11.2023 20:45 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Fadil Vokrri Stadium (© AFP)

Kosovská pevnost překvapivě neustála agresi Bělorusů. Na Balkáně zaúřadoval Antilevskiy

Hráči Běloruska zakončili kvalifikační skupinu I o postup na mistrovství Evropy překvapivou výhrou v Kosovu 1:0. Souboj reprezentací, které už před duelem ztratily jakékoliv šance na účast na závěrečném turnaji v Německu, rozhodl v závěru první půle povedenou ranou zpoza vápna hostující útočník Dmitriy Antilevskiy. Bílá křídla díky tomu přerušila osmizápasovou domácí neporazitelnost Kosovanů trvající od loňského června a v konečné tabulce poskočila právě před balkánský celek.

V posledním utkání skupiny mezi Kosovem a Běloruskem už se o mnoho nehrálo, jelikož již ani jeden tým neměl možnost bojovat o účast na mistrovství Evropy. Obě reprezentace se ale v posledních zápasech herně zvedly, což vedlo ke shodným sériím tří duelů v řadě bez porážky. Především Bělorusové mohli být velmi spokojení s remízami ve Švýcarsku a doma s Rumunskem. Mírným favoritem však stále byli Kosované, kteří na vlastní půdě nepoznali přemožitele již osm duelů po sobě.

První zajímavější šanci zápasu měl na sklonku 10. minuty bek turínského FC Mërgim Vojvoda, jehož nadějnou hlavičku pohotovým skokem zlikvidoval Pavel Pavlyuchenko. Pohlednou dělovku z hrany vápna vyslal Zymer Bytyqi, razance ovšem nebyla doplněna potřebnou přesností a balon skončil až za levou tyčí. Obrovská příležitost byla v hlavním městě Kosova k vidění ve 31. minutě, kdy se dvojice špílmachrů ocitla před odkrytou klecí, Elbasan Rashani však promáchl, Bernard Berisha zasáhl beka a sudí nakonec situaci zklidnil odpískáním hry rukou ze strany útočícího celku. Skóre tak překvapivě otevřeli hosté. Po přímém kopu přišel nejistý výběh Visara Bekaje, k odraženému míči se dostal Antilevskiy a precizně technicky proměnil vůbec jedinou střelu Bílých křídel na branku, čímž zasadil soupeři těsně před odchodem do šaten krutou ránu.

Druhý poločas se nesl ve znamení zodpovědné běloruské defenzivy, která úspěšně mitigovala důsledky kosovských akcí. Určitou naději přinesl domácímu publiku rohový kop ze 61. minuty, kdy odražený míč spadl přímo před Ermala Krasniqiho, forvard rumunské Kluže však nezareagoval dostatečně pohotově. Kosovo i nadále selhávalo především vinou nepřesné mušky, intenzivní střelba zpravidla končila daleko od kýžené zóny. Bělorusko ovšem rovněž neprokazovalo vražedný ofenzivní instinkt, na sklonku osmé desetiminutovky se jejich ofenzivě ani na čtyři pokusy nepodařilo překonat mimo optimální prostor vyběhnuvšího Bekaje.

Bělorusové tak potvrdili velmi dobrou formu i v posledním utkání skupiny a z Prištiny si odvezli tři body.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele