Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina H, 1. kolo
23.03.2023 16:00 CET
1 : 2
(1:0)

Reportáž

Oslavy slovinských reprezentantů (© AFP)

Slovinsko otočilo vývoj v Kazachstánu, rozhodl debutant Vipotnik

Slovinsko potvrdilo úlohu favorita ve vůbec prvním kvalifikačním zápase o ME 2024, když po změně stran dohnalo jednobrankovou ztrátu a nakonec si připsalo do tabulky premiérové tři body za nejtěsnější vítězství 2:1 v Kazachstánu. Domácí sice šli do vedení po necelých pětadvaceti odehraných minutách, jenže hosté krátce po změně stran srovnali a zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem rozhodl novic v reprezentačním dresu Zan Vipotnik.

Svěřenci trenéra Magomeda Adijeva tak nenavázali na úspěšné vystoupení v Lize národů a hned na úvod si výrazně zkomplikovali cestu za historickou účastí na evropském šampionátu. Jasný favorit měl od samého začátku herně navrch a ani ne po dvou odehraných minutách mohl vsítit vedoucí gól, neboť se k přímému volnému kopu ze střední distance postavil Balkovec a brankář Šackyj musel jeho kroucený pokus vyboxovat do bezpečí.

Mírný outsider z ničeho nic udeřil ve 23. minutě. Svůj vůbec první gól v reprezentačním dresu vsítil Maksim Samorodov, jenž se po vynikajícím pasu Vorogovskiho z levého křídla pověsil do vzduchu a zcela osamocen rozvlnil síť hlavou s pomocí horní tyčky. Hosté chtěli srovnat zhruba deset minut před koncem první půle, avšak hlavičku Celara dokázal ukrýt ve svém náručí pozorný Šackyj.

Slovinsko po změně stran přidalo a ani ne po dvou minutách druhého dějství srovnalo krok, jelikož čtyřiadvacetiletý obránce norského Vikingu David Brekalo také skóroval vůbec poprvé za národní tým díky přesně hlavičce k pravé tyči po rohovém kopu Čerina. V následujícím průběhu neproměnili své možnosti Stankovič se Zajcem, Slovinci se přeci jen podruhé prosadili v 78. minutě.

Teprve jednadvacetiletý Vipotnik po osmi minutách strávených na trávníku rozhodl svou premiérovou trefou na seniorské reprezentační scéně, jelikož po centru Stojanoviče usměrnil svůj volej přesně pod břevno kolem naprosto bezmocného Šackého. V nastaveném čase mohli domácí překvapivě srovnat, ale Maročkinovu hlavičku směřující pod horní konstrukci famózně vytáhl do zámezí gólman Oblak.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pharrell

Tip : 0:2 1:2 Slovinsko win pls

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele