Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina I, 9. kolo
18.11.2023 20:45 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Ianis Hagi (© AFP)

Rumuni se mohou připravovat na cestu do Německa. Klíčovou výhru zařídil syn legendy

Fotbalisté Izraele podlehli v devátém kole skupiny I kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v maďarském azylu Rumunsku 1:2. Úvod utkání nabídl hned dva přesné zásahy, když na brzký gól Erana Zahaviho zareagoval útočník italského Janova George Puscas, jehož branka by sama o sobě stačila k jistotě účasti na závěrečném turnaji. Hosté ale pokračovali v aktivitě také po změně stran, což ke vstřelení pojišťující trefy využil Ianis Hagi, syn legendárního Gheorgheho.

Izrael si v posledním utkání proti Švýcarsku udržel alespoň malý plamínek naděje pro postup na Euro. Ten však neměl ve svých rukou, jelikož na první dvě příčky ztrácel čtyři body. Nyní před ním stál klíčový zápas s Rumunskem, který se opět odehrával v maďarské Pancho Areně. Rumuni se v minulém kole dobře naladili, když porazili Andorru 4:0. Do karet jim navíc hrál i fakt, že k jisté místence na mistrovství Evropy jim stačila proti celku z Blízkého východu i remíza.

Izrael vstoupila do zápasu snově, když se hned ve druhé minutě objevil po rohovém kopu na vzdálenější tyči zcela nebráněný Zahavi. Ostřílený hrotový útočník zkušeně hlavou poslal svůj tým do vedení. Těsně před koncem první desetiminutovky však Tricolorii dokázali vyrovnat, parádní dalekonosná rána Denise Draguse se od tyče odrazila k Puscasovi a na jeho pohotovou hlavičku nemohl již na zem položený Omri Glazer reagovat. V polovině první půle byli hráči z Rumunska velmi blízko druhé gólové oslavě, také další projektil Draguse ovšem zastavila branková konstrukce.

Mírnou herní převahu Rumunů mohl krátce po změně stran využít Razvan Marin, v dobré pozici na hraně vápně však selhal a svůj pokus o technické zakončení poslal výrazně nad. Po hodině hry již rumunská radost propukla naplno, Hagi překvapil Glazera přízemní ranou na bližší tyč a překlopil vedení na stranu hostujícího týmu. Nedlouho poté se Izraelci hned po dvou perspektivních akcích obraceli na rozhodčího s nadějí, že budou kopat penaltu, oba jeho verdikty byly však vůči jejich žádostem zamítavé. Neskutečnou příležitost definitivně mač zlomit zahodil v 74. minutě Valentin Mihaila, který, místo aby zakončil přečíslení dva na nikoho přímo do prázdné branky, dokázal takřka obdivuhodně nalézt gólmana soupeře. Utkání se výrazně zdramatizovalo pět minut před koncem základní hrací doby, kdy právě tento muž obdržel druhou žlutou kartu. Krátkou přesilovku ovšem modrobílí využít nedokázali.

Izrael tak zápas s Rumunskem nezvládl a definitivně přišel o přímý postup na Euro. Obě reprezentace sehrají poslední zápas skupiny 21. listopadu. Izrael změří síly s Andorrou, Rumunsko poté svede bitvu se Švýcarskem.

Autor: Livesport.cz / Tadeáš Rulf

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele